Alternatief mondkapje? 2 goede alternatieven voor mondkapjes!

By | 17 maart 2020

Ben je op zoek naar een goed alternatief voor een mondkapje? Bijvoorbeeld omdat ze overal uitverkocht lijken te raken, door de grote run die erop is ontstaan in verband met het nieuwe SARS-CoV-2 coronavirus?

Hieronder behandel ik twee goede alternatieven voor een mondkapje, namelijk:

  • Een halfgelaatsmasker – een duurzamer alternatief dat veel langer mee gaat dan een (wegwerp) mondkapje.
  • Een gasmasker – de beste vorm van ademhalingsbescherming, en daarom ook het beste alternatief voor een mondkapje.

Alternatief mondkapje – 2 goede alternatieven voor mondkapjes!

Voor als je op zoek bent naar een alternatief voor een mondkapje, behandel ik hieronder twee goede opties. Welke van deze twee alternatieven voor jou persoonlijk de beste keuze is, hangt ervan af waar je precies naar op zoek bent.

Het eerste alternatief dat ik hieronder behandel is een halfgelaatsmasker. Deze draag je net als een mondkapje over je neus en je mond. Wil je simpelweg de beste bescherming, dan is het gasmasker dat ik daarna behandel de beste keuze. Daarbij zijn niet alleen je luchtwegen, maar ook je ogen beschermd.

Een halfgelaatsmasker – duurzamer alternatief voor mondkapje

Duurzamer alternatief mondkapje

 

Climax 756 halfgelaatsmasker incl P3 filters
Gemaakt van flexibel rubber
P3 filters meegeleverd
Bekijk prijs bij Prepz.nl
Vanwege de grote vraag naar ademhalingsbescherming op dit moment, zijn dit soort maskers wisselend verkrijgbaar. Zijn de bovenstaande opties niet verkrijgbaar op het moment dat je dit leest?

Doorzoek dan hier bij Conrad.nl het assortiment halfgelaatsmaskers. Of doorzoek hier bij Amazon.nl, hier bij Amazon.de of hier bij Prepz.nl, het hele assortiment maskers en gasmaskers.

Let er daarbij wel op dat niet alle maskers met filters worden geleverd. Vaak dien je deze er apart bij te kopen.

Een eerste alternatief voor een mondkapje is een halfgelaatsmasker. Een halfgelaatsmasker draag je net als een mondkapje over je neus en je mond. Daarmee lijkt dit alternatief het meest op een mondkapje.

Net als bij een gasmasker moet je een filter op een halfgelaatsmasker bevestigen voordat je het kunt gebruiken. Je kunt daarbij kiezen uit verschillende soorten filters, die allemaal een ander beschermingsniveau bieden.

Het bovenstaande Climax 756 halfgelaatsmasker wordt geleverd met twee P3 filters. Deze hebben het hoogste beschermingsniveau van de verschillende filters die voor halfgelaatsmaskers gebruikt kunnen worden.

In de Europese EN 143 norm zijn drie verschillende filterklassen vastgelegd voor filters die bij halfgelaatsmaskers worden gebruikt. Namelijk: P1, P2 en P3. P1 filters filteren minstens 80 % van de in de lucht zwevende deeltjes. P2 filters hebben een filtercapaciteit van minstens 94 %, en P3 filters filteren maar liefst 99,95 % van de in de lucht zwevende deeltjes. (bron) Het gaat daarbij om hoge concentraties van schadelijke stoffen.

Een halfgelaatsmasker met P3 filters is dus de veiligste keuze. Die biedt simpelweg de beste bescherming.

Dit Climax 756 halfgelaatsmasker werkt met twee filters. Aan beide zijkanten van het masker dien je een filter te bevestigen. Dit heeft enkele voordelen ten opzichte van halfgelaatsmaskers die met één filter werken.

Zo ligt de ademweerstand met twee filters een stuk lager, wat vooral veel fijner is als je het masker langere tijd op hebt. Daarnaast is het gewicht van de filters beter verdeeld, waardoor het masker een stuk comfortabeler is om te dragen.

Het bovenstaande Climax 756 halfgelaatsmasker is gemaakt van flexibel rubber. Hierdoor heeft het masker een comfortabele pasvorm, en sluit het goed aan op je gezicht. Dit is heel erg belangrijk, want zodra er ergens een opening is kun je ongewenste stoffen binnen krijgen. Om te zorgen dat een halfgelaatsmasker goed op je huid aansluit moet je er ook altijd voor zorgen dat je glad geschoren bent.

Op het moment van schrijven kun je dit Climax 756 halfgelaatsmasker hier bij Prepz.nl kopen.

Mondkapjes zijn in principe allemaal wegwerpmaskers. Je hoort een mondkapje eigenlijk weg te gooien nadat je het een volle dag hebt gebruikt. Een voordeel van een halfgelaatsmasker als alternatief voor een mondkapje, is dat een halfgelaatsmasker geen wegwerpmasker is. Daarom is een halfgelaatsmasker een duurzamer alternatief voor mondkapjes.

Bij een halfgelaatsmasker hoef je alleen eens in de zoveel tijd de filters te vervangen. Om te zorgen dat je meteen een hele lange tijd met dit Climax 756 halfgelaatsmasker vooruit kunt, kun je ervoor kiezen om er hier bij Prepz.nl meteen vervangende filters bij te kopen.

Gelet op de kosten is een halfgelaatsmasker daarom ook een interessant alternatief voor mondkapjes. Bij wegwerp mondkapjes loopt het al snel behoorlijk in de papieren als je ze bijvoorbeeld dagelijks draagt.

Een halfgelaatsmasker draag je over je neus en je mond, en biedt geen bescherming voor je ogen. Heb je liever een masker waarmee ook je ogen worden beschermd? Dan is een gasmasker zoals die hieronder de beste keuze.

Een gasmasker – beste alternatief voor mondkapje

Beste alternatief voor mondkapje
Climax gasmasker
Volledig lucht- en waterdicht
Verstelbare banden
One size fits all
Gemaakt van rubber
Voldoet aan de Europese EN 136 norm
Filter niet meegeleverd. Passend filter is hier bij Prepz.nl verkrijgbaar.
Bekijk prijs bij Prepz.nl
Vanwege het nieuwe coronavirus is er ook veel vraag naar gasmaskers. Hierdoor zijn veel maskers op dit moment wat lastiger verkrijgbaar. Zijn de bovenstaande opties niet verkrijgbaar op het moment dat je dit leest?

Doorzoek dan hier bij Conrad.nl of hier bij Prepz.nl het assortiment gasmaskers. Of doorzoek hier bij Amazon.nl en hier bij Amazon.de het hele assortiment maskers en gasmaskers.

Let er daarbij wel op dat je voor de meeste gasmaskers nog een apart gasmasker filter moet kopen.

Als je zo goed mogelijk beschermd wil zijn, dan is een gasmasker het beste alternatief voor een mondkapje.

Een gasmasker is de beste vorm van ademhalingsbescherming. Een gasmasker is een volgelaatsmasker. Het masker bedekt niet alleen je neus en je mond, maar ook je ogen.

Het feit dat een gasmasker ook je ogen beschermd is een groot voordeel ten opzichte van een halfgelaatsmasker. Daarbij blijven je ogen namelijk onbeschermd, en zal je een goed afsluitende bril op moeten zetten om je ogen te beschermen.

Dit gasmasker van Climax is gemaakt van rubber dat goed op je huid aansluit. Dat is erg belangrijk, omdat er geen kiertjes mogen ontstaan tussen je huid en het masker. Om zo goed mogelijk beschermd te zijn moet hij overal goed op je huid aansluiten.

Daarvoor is het ook belangrijk dat je zorgt dat je altijd glad geschoren bent wanneer je een gasmasker draagt. Gezichtsbeharing kan er namelijk voor zorgen dat een masker niet helemaal goed afsluit, met alle nare gevolgen van dien.

Verder is dit Climax gasmasker ‘one size fits all’, en is het voorzien van verstelbare banden waarmee je hem eenvoudig op maat maakt.

Dit gasmasker is volledig lucht- en waterdicht, en voldoet het aan de Europese EN 136 norm. Daarin zijn alle basiseisen voor volgelaatsmaskers op Europees niveau vastgelegd. (bron)

Je kunt dit gasmasker van Climax hier bij Prepz.nl kopen. Om het te kunnen gebruiken heb je nog een bijpassend gasmasker filter nodig. Gasmasker filters die volgens de Europese EN 148/1 standaard zijn gemaakt kunnen op dit Climax masker worden aangesloten.

Het onderstaande gasmasker filter is van het hoogste beschermingsniveau (klasse 3), en past op het bovenstaande Climax gasmasker.

Alternatief mondkapje filter
ABEK2P3 Climax gasmasker filter
Kan worden aangesloten op gasmaskers met EN 148/1 aansluiting
Hoogste beschermingsniveau: klasse 3
ABEK filter: bescherming tegen A-, B-, E- en K- gassen. Onderkant filter beschermt tegen chemische gassen en dampen.
Bekijk prijs bij Prepz.nl

Dit Climax gasmasker filter beschermt onder andere tegen A-, B-, E- en K- gassen, chemische gassen en dampen.

Wil je meer weten over dit Climax gasmasker en gasmasker filter? Dan kun je verder lezen in mijn gasmasker kopen-artikel.

Ook op zoek naar andere persoonlijke beschermingsmiddelen?

De hierboven behandelde alternatieven voor een mondkapje zijn beiden goede ademhalingsbeschermingsmiddelen. Maar er zijn natuurlijk ook nog andere soorten persoonlijke beschermingsmiddelen waar je aan kunt denken.

Wil je jezelf bijvoorbeeld tegen een virus beschermen, dan is goede handhygiëne ook van groot belang. Het is dan aan te raden om een goed desinfectiemiddel voorhanden te hebben. Heb je nog geen goed desinfectiemiddel in huis? Dan is Sterillium Med desinfectie lotion een goede optie.

Daarnaast kun je er ook voor kiezen om je handen te beschermen met wegwerphandschoenen. In mijn medische handschoenen-artikel behandel ik goede wegwerphandschoenen van medische kwaliteit.

Ben je toevallig door het nieuwe SARS-CoV-2 coronavirus op zoek naar een alternatief voor een mondkapje?

Als je meer wil weten over de maatregelen die je kunt nemen om je daarop voor te bereiden, dan kun je verder lezen in mijn artikel: Hoe voorbereiden op het nieuwe coronavirus?

Ik hoop dat ik je heb kunnen helpen bij het vinden van het alternatief voor een mondkapje dat het best bij je past!

Je kunt maar beter altijd voorbereid zijn!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *