Welke mondkapjes voor in het ov? Dit zijn je opties!

By | 8 mei 2020

Op de persconferentie van 6 mei werd aangekondigd dat het vanaf 1 juni voor iedereen verplicht is om niet-medische mondkapjes in het ov te dragen. De reden hiervoor is dat het in het openbaar vervoer op sommige momenten nogal lastig kan zijn om 1,5 meter afstand te bewaren.

Op dit moment wordt het dragen van een niet-medisch mondkapje in het ov al geadviseerd. Maar vanaf 1 juni is dit een verplichting. (bron) Hieronder behandel ik twee soorten mondkapjes die in het ov gedragen mogen worden, namelijk:

Welke mondkapjes mogen in het ov gedragen worden?

welke mondkapjes mogen in ov

Tijdens de persconferentie van 6 mei werd aangegeven dat het de bedoeling is dat je niet-medische mondkapjes in het ov draagt. De reden hiervoor is dat de overheid wil voorkomen dat er schaarste van medische mondkapjes voor in de zorg ontstaat. (bron)

Wat is dan een niet-medisch mondkapje? Een niet-medisch mondkapje is simpelweg een mondkapje dat niet aan de keurmerken en vereisten voor gebruik in een medische setting voldoet.

Medische mondkapjes zijn gemaakt om de drager van het masker te beschermen. Daarvoor zijn die mondkapjes uitgerust met een speciaal filter waarmee wordt voorkomen dat de drager van het masker virusdeeltjes inademt. Onder de medische mondkapjes vallen bijvoorbeeld de zogenaamde FFP-maskers, maar ook de chirurgische IIR-maskers. (bron)

De bedoeling van de verplichting om in het ov mondkapjes te dragen is niet zozeer om jezelf te beschermen tegen anderen, maar juist om te zorgen dat jij niet degene bent die het virus ongemerkt verder verspreid. Daarvoor vindt de overheid een niet-medisch mondkapje een passende maatregel. (bron)

Niet-medische mondkapjes voor in het ov kopen – 2 verschillende opties!

Wil je niet-medische mondkapjes voor in het ov kopen? Hieronder behandel ik twee verschillende soorten niet-medische mondkapjes die je in het ov kunt gebruiken.

Eerst behandel ik niet-medische wegwerp mondkapjes. Daarna behandel ik een wasbaar niet-medisch mondkapje, voor als jouw voorkeur uitgaat naar een mondkapje dat je kunt hergebruiken.

Niet-medische wegwerp mondkapjes

Niet-medische wegwerp mondkapjes voor in het ov kopen

 

Niet-medische wegwerp mondkapjes
In verpakking van 50 stuks
Elastische banden voor bevestiging om de oren
Bekijk prijs bij Conrad.nl
Op zoek naar andere niet-medische wegwerp mondkapjes? Doorzoek dan hier bij Amazon.nl of hier bij Amazon.de het hele assortiment beschermingsmaskers.

Update 10 mei 2020 – hier op Hema.nl zijn nu ook niet-medische wegwerp mondkapjes verkrijgbaar.

Een eerste type niet-medische mondkapjes dat je in het ov kunt gebruiken zijn dit soort wegwerp mondkapjes.

Zoals je hier bij Conrad.nl in de productomschrijving ziet staan zijn deze mondkapjes bedoeld om de verspreiding van een virus te voorkomen, maar niet om medisch personeel te beschermen. Ze zijn dan ook niet voorzien van een filter.

De mondkapjes hebben elastische banden die je eenvoudig om je oren doet. Je moet wegwerp mondkapjes na ieder gebruik weggooien. Het is daarom altijd handig om ze wat groter in te kopen. De bovenstaande mondkapjes worden dan ook verkocht in een verpakking van 50 stuks.

Wasbaar niet-medisch mondkapje

Wasbare niet-medische mondkapjes voor in het ov kopen

 

Wasbaar niet-medisch mondkapje
Gemaakt van neopreen bedekt met polyester
Bevestiging met elastische band om het hoofd
Wassen bij 95 °C
Kleur: zwart
Bekijk prijs bij Conrad.nl
Op zoek naar andere wasbare niet-medische mondkapjes? Doorzoek dan hier bij Amazon.nl of hier bij Amazon.de het hele assortiment beschermingsmaskers.

Op Rijksoverheid.nl wordt ook de mogelijkheid van een niet-medisch mondkapje dat je kunt wassen en hergebruiken genoemd. (bron) Een voorbeeld daarvan is de bovenstaande optie.

Dit masker is gemaakt van neopreen dat aan beide kanten bedekt is met polyester. Je bevestigd het mondmasker met een elastieken band om je hoofd.

Om dit mondmasker schoon te maken kun je hem na ieder gebruik op 95 °C wassen. Zo zorg je ervoor dat je iedere keer weer een schoon masker op hebt.

Gebruik voor iedere reis met het ov een nieuw (of gewassen) mondkapje!

Op de site van de Rijksoverheid staat aangegeven dat je voor iedere reis met het openbaar vervoer een nieuw of gewassen mondkapje op moet doen. (bron) Voor een enkele reis is één masker dus voldoende.

Maar reis je twee keer per dag (heen en terug), dan moet je er dus twee bij je hebben. Dit kunnen twee niet-medische wegwerp mondkapjes zijn, of twee schone wasbare mondkapjes.

De bovenstaande tekst is geschreven met de informatie die op 8 mei 2020 beschikbaar was. Houd voor de meest actuele regels en instructies voor correct gebruik van mondkapjes in het ov Rijksoverheid.nl in de gaten.

2 thoughts on “Welke mondkapjes voor in het ov? Dit zijn je opties!

 1. Sid Rozeboom

  zijn de plastic gezichtsbescherming ook toegestaan? ik zie ze overal bv die van action het is eigenlijk gewoon een plastic scherm voor je gezicht, ik heb ook een plastc scherm die voor mijn mond en neus zit?

  met vriendelijke groet van Sid Rozeboom

  Reply
  1. Willem Post author

   Beste Sid,

   Daarmee bedoel je dus een masker dat hierop of hierop lijkt?

   Zoals je hier op Rijksoverheid.nl kunt lezen, is het op plekken waar een mondkapje verplicht is niet toegestaan om zo’n spatscherm of ‘face shield’ als alternatief voor een mondkapje te dragen.

   In het openbaar vervoer zal je dus gewoon een niet-medisch mondkapje moeten dragen, en is het niet toegestaan om in plaats daarvan zo’n spatscherm of ‘face shield’ op te doen. En hetzelfde geldt dus ook voor iedere andere plek waar het dragen van een mondkapje verplicht is.

   Groet,
   Willem

   Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *