Vuur maken met vuursteen? Dit heb je nodig, en zo werkt het!

By | 8 november 2020

Wil je vuur maken met een vuursteen? Vuur maken is een essentiële vaardigheid die iedere bushcraft- of survival liefhebber natuurlijk moet beheersen. Vuur maken met een vuursteen is een mooie historische methode om onder de knie te hebben!

Hieronder leg ik eerst uit hoe het maken van vuur met een vuursteen in zijn werk gaat. Daarna behandel ik de verschillende dingen die je nodig hebt om vuur te kunnen maken met een vuursteen, en geef ik aan waar je die kunt kopen. Wat je precies nodig hebt hangt er vanaf of je al een vuursteen in huis hebt.

Ben je al in het bezit van een vuursteen? Dan heb je nog een goede vuurslag nodig, zoals:

Heb je nog geen vuursteen in huis? Voor dat geval behandel ik verderop twee ‘vuursteen en vuurslag’-sets waarmee je meteen alle benodigde materialen in huis hebt, namelijk:

Hoe maak je vuur met een vuursteen? Dit is hoe het werkt!

Hoe maak je vuur met een vuursteen

Vuur maken met een vuursteen is een historische manier om vuur te maken. Dit is hoe je voorouders in de tijd van de jagers en verzamelaars dat ook ooit deden.

Het is als bushcrafter of survival liefhebber niet alleen erg interessant om deze primitieve methode om vuur te maken te beheersen. Deze manier om vuur te maken heeft daarnaast ook enkele voordelen ten opzichte van moderne oplossingen zoals het gebruik van lucifers of een aansteker. De materialen gaan veel langer mee, en als ze nat zijn geworden werken ze daarna nog steeds!

Hoe maak je vuur met een vuursteen? Om op de traditionele manier vuur te kunnen maken met een vuursteen heb je ook iets anders nodig, namelijk: een vuurslag.

Een vuurslag is een stalen object waarmee je tegen een scherp stuk vuursteen aan kunt slaan om vonken te maken. (bron) Voordat je dat doet leg je een stukje char cloth (verkoold katoen) bovenop de vuursteen. Wanneer je nu met de vuurslag tegen de vuursteen slaat komen de vonken op het char cloth terecht, waardoor deze op een gegeven moment zal gaan smeulen.

Daarna leg je dit gloeiende stukje char cloth bijvoorbeeld in een bosje droog gras of stro dat je hebt verzameld, en vervolgens blaas je om het vuur steeds verder op te laten laaien.

In het onderstaande filmpje zie je in het kort hoe dit hele proces in zijn werk gaat. Zoals je ziet heeft hij een stukje char cloth bovenop de vuursteen zitten, zodat de vonken van de vuurslag daarop terecht komen.

Moet je dan per se een speciale vuurslag gebruiken om vuur te maken met een vuursteen? In principe kun je ook andere objecten als vuurslag gebruiken. Het belangrijkste is dat het object dat je als vuurslag gebruikt van staal met een hoog koolstofgehalte is gemaakt. Daarmee creëer je namelijk het makkelijkst goede vonken als je ermee op de vuursteen slaat. (bron)

De vuursteen moet harder zijn dan de vuurslag, want wat je eigenlijk doet met deze techniek om vuur te maken is kleine metaal vonken uit de vuurslag slaan. Gebruik je een metaalsoort die harder is dan de vuursteen, dan krijg je de benodigde vonken niet.

In principe kun je daarom (wel met een iets andere techniek) bijvoorbeeld ook de achterkant van het lemmet van een mes met een hoog koolstofgehalte gebruiken, zoals bijvoorbeeld het lemmet van een Mora Bushcraft Survival mes.

Maar je moet er dan wel op rekenen dat je het mes of een ander stuk gereedschap dat je hiervoor gebruikt flink kunt beschadigen. Het is daarom aan te raden om gewoon een aparte vuurslag aan te schaffen. Zoals je hieronder zal zien is een losse vuurslag ook zeer betaalbaar. Daarnaast gaan ze over het algemeen erg lang mee.

Vuur maken met vuursteen – dit heb je nodig!

Wil je vuur maken met een vuursteen, dan heb je dus meerdere dingen nodig. Het belangrijkste onderdeel naast de vuursteen zelf, is een goede vuurslag die gemaakt is van staal met een hoog koolstofgehalte.

Heb je al een vuursteen in huis, maar zoek je nog een goede vuurslag om daarbij te kunnen gebruiken? Dan is de Wilma’s of Sweden Eldstål Vuurslag die ik hieronder als eerste behandel een goede en betaalbare keuze.

Heb je nog geen vuursteen in huis? Dan kun je voor een van de ‘vuursteen en vuurslag’-sets die ik daarna behandel kiezen. Daarmee haal je in één keer een vuursteen, een vuurslag en diverse soorten tondel in huis.

De Wilma’s of Sweden Elddon de Luxe Vuurslag set die ik als eerste behandel bevat alles wat je nodig hebt, namelijk: een vuursteen, een goede vuurslag en diverse soorten tondel.

De Wilma’s of Sweden Vuurslag set in lederen pouch die ik daarna behandel bevat ook een vuursteen, een vuurslag en diverse soorten tondel. Daarnaast is deze set verpakt in een mooie traditionele handgemaakte lederen pouch uit Zweeds Lapland.

Naast de genoemde materialen heb je dus ook nog char cloth nodig. Dat kun je vrij eenvoudig zelf maken (het is simpelweg verkoold katoen), maar het is ook hier bij Bushcraftshop.nl te vinden.

Vuur maken met vuursteen? Dan heb je een goede vuurslag nodig!

Vuur maken met vuursteen en vuurslag kopen Wilma's of Sweden vuurslag

 

 

Wilma’s of Sweden Vuurslag Eldstål
Gemaakt van Zweeds hoog-carbon staal
Hoog koolstofgehalte voor goede vonken
Bekijk prijs bij Bushcraftshop.nl

Heb je al een vuursteen in huis, maar heb je nog een goede vuurslag nodig? Dan is deze Wilma’s of Sweden Vuurslag Eldstål een hele goede optie!

Deze Wilma’s of Sweden vuurslag is gemaakt van staal met een hoog koolstofgehalte, waardoor je er eenvoudig goede vonken mee maakt als je ermee op een vuursteen slaat.

Op het moment van schrijven kun je deze vuurslag hier bij Bushcraftshop.nl voor € 14,99 kopen. Voor dat bedrag kun je hem zelf niet maken!

Wilma’s of Sweden Elddon de Luxe set met vuursteen en vuurslag kopen

Vuur maken met vuursteen en vuurslag Wilma's of Sweden Elddon de Luxe set met vuursteen en vuurslag kopen

 

Wilma’s of Sweden Elddon de Luxe Vuurslag set
Set bestaat uit: een vuurslag, een vuursteen en diverse soorten tondel
Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij Bushcraftshop.nl

Heb je nog geen vuursteen en vuurslag in huis? Dan heb je met deze Wilma’s of Sweden Elddon de Luxe Vuurslag set in één keer de benodigde materialen bij elkaar.

Deze set bestaat uit een goede vuursteen, een vuurslag en diverse soorten tondel. Je bent hiermee meteen klaar om op historische wijze vuur met een vuursteen en vuurslag te maken!

Op het moment van schrijven kun je deze Wilma’s of Sweden Elddon de Luxe vuursteen en vuurslag set hier bij Bushcraftshop.nl voor € 34,99 kopen. Ook is hij hier bij bol.com voor € 42,99 verkrijgbaar.

Zoals je hier bij Bushcraftshop.nl in de reviews kunt zien zijn mensen die deze vuursteen en vuurslag set kochten er ook zeer tevreden over.

Cadeau tip! – deze vuursteen en vuurslag-set wordt geleverd in een geschenkverpakking, en is daarom ook leuk om cadeau te doen aan iemand die de primitievere methoden om vuur te maken wel kan waarderen!

Wilma’s of Sweden vuursteen en vuurslag set in lederen pouch kopen

Vuur maken met vuursteen en vuurslag Wilma's of Sweden lederen pouch met vuursteen en vuurslag kopen

 

Wilma’s of Sweden Vuurslag set in lederen pouch
Set bestaat uit: een vuurslag, een vuursteen en diverse soorten tondel (amadou tondel, schaafsel van fatwood en gedroogd gras)
Geleverd in een lederen pouch die met de hand is gemaakt in Zweeds Lapland
Inclusief gebruiksinstructies
Bekijk prijs bij Bushcraftshop.nl

Deze Wilma’s of Sweden vuursteen en vuurslag set wordt geleverd in een lederen pouch uit Zweeds Lapland, die daar met de hand is gemaakt. Net als bij de hiervoor behandelde Wilma’s of Sweden Vuurslag set heb je meteen alles in huis wat je nodig hebt om vuur met een vuursteen te kunnen maken. Namelijk: een goede vuursteen, een vuurslag en diverse soorten tondel.

Als tondel wordt er bij deze set amadou tondel, schaafsel van fatwood en gedroogd gras meegeleverd. Verder is deze vuursteen en vuurslag set voorzien van gebruiksinstructies.

Op het moment van schrijven kun je deze Wilma’s of Sweden vuursteen en vuurslag set in lederen pouch hier bij Bushcraftshop.nl voor € 79,99 kopen.

Ben je naast vuur maken met vuursteen en vuurslag, ook benieuwd naar andere methoden om vuur te maken?

Ben je naast vuur maken met een vuursteen en vuurslag ook benieuwd naar andere bijzondere manieren om vuur te maken? Dan kun je voor meer interessante methoden om vuur te maken verder lezen in mijn artikel: 15 manieren van vuur maken (13 zonder aansteker of lucifers)!

Daarin behandel ik vijftien verschillende manieren om vuur te maken, waarvan dertien methoden zonder het gebruik van een aansteker of lucifers!

Ik hoop dat ik je heb kunnen helpen bij het maken van vuur met een vuursteen, en het vinden van de benodigde materialen.

Veel plezier bij het maken van je eerste vuur met je vuursteen en vuurslag!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *