Denk vooruit noodpakket uitverkocht? Lijst om zelf te maken!

By | 2 december 2022

Al sinds de aankondiging van de start van de nieuwe Denk Vooruit campagne op 1 december 2022 was er veel vraag naar de kant-en-klare Denk Vooruit noodpakketten, die al sinds de vorige Denk Vooruit campagne werden verkocht.

Omdat deze zeer snel uitverkocht waren leg ik hieronder uit hoe je als alternatief zelf een noodpakket samen kunt stellen volgens de richtlijnen die de overheid daarvoor geeft in de nieuwe Denk Vooruit campagne. Dit is simpeler dan je misschien denkt! En veel spullen heb je waarschijnlijk zelfs al in huis.

Lijst om zelf een Denk Vooruit noodpakket samen te stellen!

Op de site van de Denk Vooruit campagne zijn algemene richtlijnen te vinden om zelf een goed noodpakket samen te stellen. Hieronder heb ik een lijst gemaakt van de dingen die volgens de richtlijnen in je noodpakket moeten zitten. (bron)

Vervolgens heb ik de lijst aangevuld met suggesties en links naar producten die je hiervoor zou kunnen gebruiken.

1. Radio op batterijen of opwindbare radio: De radio moet zijn afgestemd op de regionale omroep. De regionale omroepen worden in noodsituaties namelijk als rampenzenders gebruikt.

Een goede optie is de Totle Ultimate noodradio. Deze radio is opwindbaar, uitgerust met een zonnepaneel en werkt daarnaast ook op batterijen. Hij bevat zelfs een powerbank.

2. Een goede zaklamp: De Noctic Focus zaklamp is een aanrader. Dit is een goede stevige zaklamp met een krachtige lichtbundel. Hij wordt geleverd met een oplaadbare Lithium-Ion batterij, maar er kunnen ook drie AAA-batterijen in.

Daarnaast wordt ook aangeraden om een opgeladen powerbank en extra batterijen in je noodpakket te stoppen.

3. Eerstehulpkit met eerstehulphandboek: Zoals bijvoorbeeld deze Oranje Kruis EHBO koffer.

4. Lucifers: Het is hierbij handig om te kiezen voor lucifers in een waterdichte verpakking, zoals bijvoorbeeld deze all weather survival matches.

5. Kaarsen of waxinelichtjes: Met simpele waxinelichtjes kun je eenvoudig een ruimte verlichten. Ook kun je ze gebruiken om bijvoorbeeld je handen of voeten aan te verwarmen wanneer het koud is.

6. Dekens om je warm te houden: Deze heb je natuurlijk wel in huis. Daarnaast kun je bijvoorbeeld ook nog denken aan reddingsdekens die je ook in de betere EHBO sets tegenkomt.

7. Gereedschap: Aangeraden wordt om bijvoorbeeld een hamer, zaag en kniptang voorhanden te hebben. Een goed zakmes kan natuurlijk ook altijd handig van pas komen.

8. Waarschuwingsfluitje: Met een simpel en goedkoop waarschuwingsfluitje trek je in een noodsituatie eenvoudig de aandacht van de hulpdiensten. Fluiten kost veel minder moeite dan schreeuwen als je verzwakt bent.

9. Lang houdbaar eten en drie liter water per persoon per dag: Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld bonen in blik. Daarnaast kun je ook aan echte noodrantsoenen denken.

10. Producten voor persoonlijke verzorging: Zeep of desinfectiemiddelnatte doekjes, wc-papier, maandverband, tandpasta en tandenborstel. Als je medicijnen gebruikt is het aan te raden daar ook een voorraadje van in je noodpakket te hebben.

11. Reservesleutels: Van je woning en auto.

12. Kopie van je identiteitsbewijs en een lijst met belangrijke telefoonnummers: Zo kun je jezelf altijd identificeren, en voorkom je dat je anderen niet kunt bereiken als je eigen telefoon het niet doet.

13. Contant geld: Dit kan natuurlijk altijd van pas komen. Of je nu iets van iemand wil kopen, of iemand bijvoorbeeld wil kunnen betalen voor een lift.

Het opbergen en controleren van je noodpakket

Het wordt aangeraden om je noodpakket in een waterdichte tas of rugzak te bewaren. Ook kun je het pakket het beste bewaren op een plek waar je er snel bij kunt, zodat je hem altijd mee kunt nemen als je opeens moet evacueren.

Of je nu een kant-en-klaar noodpakket koopt of er zelf een samenstelt, het is aan te raden om de inhoud van je noodpakket regelmatig te controleren (bijvoorbeeld iedere 6 maanden). Controleer of je noodpakket nog compleet is, en ga na of alle producten nog houdbaar zijn.

Hopelijk hoef je het noodpakket nooit te gebruiken. Maar je kunt maar beter altijd voorbereid zijn!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *