Compost toilet camper: 3 goede compost toiletten voor in de camper!

By | 13 juni 2020

Zoek je een compost toilet voor in de camper? Niet iedere compost toilet is geschikt voor gebruik in de camper. Daarom help ik je hieronder bij het maken van je keuze!

Eerst noem ik de voordelen van een compost toilet voor in de camper. Daarna leg ik uit op welke belangrijke eigenschappen je moet letten als je de compost toilet in je camper wil gebruiken.

Vervolgens behandel ik drie goede opties die aan alle belangrijke eigenschappen voldoen, namelijk:

Voordelen van een compost toilet voor in de camper

Voordelen van een compost toilet voor in de camper

Een compost toilet voor in de camper heeft verschillende voordelen. Een eerste voordeel is dat een compost toilet helemaal off grid is. Je hebt geen aansluiting op een waterleiding of riolering nodig als je een compost toilet gebruikt.

Daardoor ben je niet aan een bepaalde plaats gebonden, en blijf je met een compost toilet mobiel. En dat is natuurlijk precies wat je wil met een camper. Om dezelfde reden kiezen veel mensen ervoor om een mobiel chemisch toilet in de camper te gebruiken. Daar heb je ook geen vaste aansluiting voor nodig.

Een voordeel van een compost toilet is dat daar geen vervuilende chemicaliën aan te pas komen. De ontlasting wordt opgevangen in een biologisch afbreekbare zak, die je vervolgens op je composthoop kunt gooien wanneer hij vol is.

Als het composteringsproces is afgerond kun je de compost gebruiken als voeding voor je planten en gewassen. (bron) Met een compost toilet bespaar je op plantenvoeding. Je hoeft daar natuurlijk niet meer voor naar het tuincentrum als je het zelf maakt!

Een compost toilet is een type droogtoilet (toilet zonder water). Je hebt geen water nodig om het toilet door te spoelen, en daardoor ga je ook waterverspilling tegen.

De belangrijkste eigenschappen voor een goede camper compost toilet!

Er zijn verschillende soorten compost toiletten verkrijgbaar. Maar niet iedere compost toilet is geschikt voor in de camper.

Ik leg nu daarom eerst uit wat de belangrijkste eigenschappen zijn waar je op moet letten als je een compost toilet in de camper wil gebruiken. Daarna behandel ik drie opties die aan alle belangrijke eigenschappen voldoen.

Urinescheider – Het belangrijkste kenmerk waar je op moet letten als je een compost toilet in een camper wil gebruiken, is een urinescheider. Op de onderstaande afbeelding zie je een urinescheider.

Compost toilet camper waar op letten

Een urinescheider zorgt ervoor dat de urine en ontlasting niet met elkaar in contact komen. De urine wordt voorlangs afgevoerd, via de gaatjes die je op de afbeelding ziet. De ontlasting valt aan de achterkant in de opvangbak. Je moet een compost toilet met een urinescheider hierdoor altijd zittend gebruiken.

Met een urinescheider voorkom je geuroverlast. Als de ammoniak uit urine in contact komt met ontlasting gaat het namelijk behoorlijk stinken. Vroeger zaten er nooit urinescheiders op de compost toiletten, en vanwege de geur werden ze toen altijd ergens buiten in een apart huisje geplaatst.

Er zijn nog steeds compost toiletten zonder urinescheider te krijgen. Een voorbeeld hiervan is de Separett Sanitoa. Maar vanwege de mogelijke geuroverlast is dat voor in een kleine binnenruimte zoals een camper niet aan te raden.

Ventilator – Veel moderne compost toiletten zijn uitgerust met een kleine ventilator die constant lucht naar buiten zuigt. Geuren die ondanks de urinescheider eventueel nog aanwezig zijn in het toilet worden door de ventilator naar buiten afgevoerd. Daarnaast heeft de ventilator ook als voordeel dat de ontlasting sneller droogt, waardoor de geur verder afneemt.

Voor de ventilator is wel elektriciteit nodig, maar dit zijn meestal vrij zuinige ventilators met een laag verbruik. Bij de eerste twee compost toiletten die ik hieronder behandel heeft de ventilator bijvoorbeeld een verbruik van slechts 0.06 kWh per dag.

Bevestigingsmogelijkheden – Bij een compost toilet voor in de camper is het natuurlijk belangrijk dat hij op zijn plek blijft tijdens het vervoer. Daarnaast is het natuurlijk altijd een fijn idee als je toilet goed vaststaat wanneer je erop zit.

Het is daarom belangrijk om te kiezen voor een compost toilet die je goed en eenvoudig vast kunt zetten. De luxere modellen hebben voorgeboorde gaten, andere modellen bieden de mogelijkheid om zelf gaten te boren.

Compost toilet camper – 3 goede compost toiletten voor in de camper!

Wat voor jou persoonlijk de beste compost toilet voor in je camper is, hangt ervan af waar je precies naar op zoek bent. Ik behandel hieronder daarom drie verschillende goede opties, die allemaal aan de hiervoor behandelde eigenschappen voldoen.

Eerst behandel ik de beste camper compost toilet in het algemeen, daarna de camper compost toilet met de beste prijs-kwaliteitsverhouding en tot slot een doe-het-zelf camper compost toilet voor als je graag zelf iets in elkaar knutselt.

Beste camper compost toilet in het algemeen

camper compost toilet
Separett Luxe Villa 9010
Uitgerust met urinescheider
Klep naar opvangbak opent alleen bij toiletbezoek
Comfortabele zithoogte van ca. 44 cm
Ingebouwde ventilator (dagelijks verbruik: 0.06 kWh)
Voorzien van voorgeboorde gaten voor bevestiging
Afmetingen: 67 × 45.6 × 44.4 cm
Bekijk prijs bij Offgridcentrum.nl

Zoek je de beste compost toilet voor in de camper in het algemeen, ongeacht de prijs? Dan is deze Separett Luxe Villa 9010 de beste keuze. Deze compost toilet heeft alle belangrijke eigenschappen, maar daarnaast ook een aantal handige extra’s. Daardoor heeft deze toilet het hoogste gebruiksgemak, vooral in een kleinere ruimte zoals een camper.

Deze compost toilet heeft een comfortabele zithoogte van ongeveer 44 cm. Dit is ongeveer gelijk aan de hoogte van de meeste reguliere toiletten.

De Separett Luxe Villa is uitgerust met een urinescheider om vervelende geuren te voorkomen. Zoals ik eerder in dit artikel heb uitgelegd is het aan te raden om een compost toilet met urinescheider in je camper te gebruiken.

Een compost toilet zonder urinescheider is af te raden in een (kleine) binnenruimte. Als de ammoniak uit urine in contact komt met ontlasting gaat het namelijk behoorlijk stinken. Een urinescheider zorgt ervoor dat die twee nooit met elkaar in contact komen.

Door de urinescheider wordt de urine via de voorkant van het toilet afgevoerd, terwijl de ontlasting aan de achterkant in de opvangbak terecht komt. Je moet een compost toilet met urinescheider hierdoor altijd zittend gebruiken.

Eén van de voordelen van deze compost toilet is dat de opvangbak voor de ontlasting wordt afgedekt door een blauwe plaat die automatisch sluit. Je ziet deze plaat op de onderstaande afbeelding.

Wanneer je op de bril gaat zitten gaat de plaat open, en als je opstaat gaat hij vanzelf weer dicht. Hierdoor zie je de ontlasting nooit liggen. Dat is bijvoorbeeld ook een fijn idee voor als je weleens gasten over de vloer krijgt. Bij modellen zonder zo’n afschermplaat kijk je anders iedere keer in de ontlasting als je de toiletruimte in loopt.

Compost toilet camper met afschermplaat

Ook zie je hierboven duidelijk de urinescheider. De urine wordt via de voorkant naar de achterzijde van het toilet gevoerd. Vervolgens kun je van daaruit zelf bepalen waar je de urine verder naartoe wil leiden.

Er wordt daarvoor een 2 meter lange slang meegeleverd. Deze kun je bijvoorbeeld naar de vuilwatertank van je camper laten lopen. Als je een wasbak in je camper hebt, dan kun je er ook voor kiezen om de slang naar de afvoer van de wasbak te laten lopen. Daarnaast is het ook een mogelijkheid om een aparte afvaltank voor de urine te installeren.

De ontlasting komt terecht in de opvangbak van het compost toilet. In de opvangbak kun je een biologisch afbreekbare zak doen. Het legen van de compost toilet wordt daardoor een eenvoudiger en schoner klusje.

Wanneer je de toilet moet legen kun je de biologisch afbreekbare zak er in zijn geheel uithalen, en op je composthoop gooien. Vervolgens doe je er een nieuwe biologisch afbreekbare zak in, en je camper compost toilet is weer klaar voor gebruik.

Er worden tien biologisch afbreekbare zakken meegeleverd. Hier bij Offgridcentrum.nl kun je er meer bijkopen.

Door de combinatie van de urinescheider en de afschermplaat heb je waarschijnlijk al geen last van vervelende geuren. Maar daarnaast zit er in deze compost toilet ook nog een ingebouwde ventilator, die eventueel resterende geuren naar buiten toe afzuigt.

Voor de ventilator is wel elektriciteit nodig. Maar de ventilator gebruikt erg weinig stroom, slechts 0.06 kWh per dag. Voor de luchtafvoer van de ventilator wordt een ventilatiebuis van 40 cm meegeleverd.

Het is natuurlijk altijd fijn als je toilet goed vaststaat, maar in een camper is dit extra belangrijk tijdens het vervoer. Om te zorgen dat je deze compost toilet goed en eenvoudig vast kunt zetten in je camper, is hij aan de onderkant voorzien van voorgeboorde gaten voor bevestiging aan de vloer.

Op het moment van schrijven is de Separett Luxe Villa 9010 hier bij Offgridcentrum.nl voor € 795 verkrijgbaar. Als het gaat om een compost toilet voor in de camper, dan biedt deze Separett Luxe Villa 9010 het hoogste gebruiksgemak. Het is een luxe model met alles erop en eraan. Als je geen beperkt budget hebt, dan is dit de beste keuze!

Meer weten over deze compost toilet voor in de camper? Je kunt hier bij Offgridcentrum.nl de handleiding, de gebruiksaanwijzing en het productblad van deze toilet bekijken.

Camper compost toilet met de beste prijs-kwaliteitsverhouding

Compost toilet camper

 

Separett Cabin/Weekend
Uitgerust met urinescheider
Comfortabele zithoogte
Ingebouwde ventilator (dagelijks verbruik: 0.06 kWh)
Afmetingen: 51.4 × 45 × 53.2 cm
Bekijk prijs bij Offgridcentrum.nl

Op zoek naar de camper compost toilet met de beste prijs-kwaliteitsverhouding? Dan kom je uit bij deze Separett Cabin/Weekend. Deze compost toilet heeft alle belangrijke eigenschappen van een goede compost toilet voor in de camper, maar dan zonder de luxere extra’s die de hiervoor behandelde Separett Luxe Villa 9010 heeft. Hierdoor ligt de prijs een stuk lager.

Ook deze compost toilet heeft een urinescheider waardoor vervelende geuren worden voorkomen. Net als iedere andere toilet met een urinescheider moet je hem daardoor zittend gebruiken.

De urine wordt via de voorkant door een slang naar de achterkant van het toilet gevoerd. Vanaf daar kun je vervolgens zelf bepalen waar je de urine naartoe af wil voeren. Er wordt daar een 2 meter lange slang voor meegeleverd.

Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om de urine via de slang naar je vuilwatertank of de afvoer van een wasbak te laten lopen. Of misschien installeer je liever een aparte tank voor de urine. Je kunt zelf kiezen wat het beste uitkomt.

De ontlasting valt in de opvangbak aan de achterkant van het toilet. Daar kun je een biologisch afbreekbare zak in doen. Hierdoor wordt het legen van het toilet een schoner en eenvoudiger klusje. Wanneer je de toilet moet legen haal je de zak er in zijn geheel uit, en kun je hem zo op je composthoop gooien.

Na het legen van het toilet doe je er gewoon weer een nieuwe biologisch afbreekbare zak in, en je camper compost toilet is weer klaar voor gebruik. Er worden tien biologisch afbreekbare zakken meegeleverd. Hier bij Offgridcentrum.nl kun je er meer bijkopen.

In tegenstelling tot de hiervoor behandelde Separett Luxe Villa 9010 heeft deze Separett Cabin/Weekend geen automatische afsluitklep voor de opvangbak van de ontlasting. Zoals je op de onderstaande afbeelding ziet is de opvangbak voor de ontlasting daarom altijd open. Wanneer je de klep van het toilet open doet kijk je dus in de opvangbak.

Compost toilet in camper met urinescheider

Door de urinescheider heb je waarschijnlijk al niet snel last van geuren. Maar om eventuele resterende geuren uit je camper weg te voeren is ook deze compost toilet uitgerust met een ingebouwde ventilator.

Om de ventilator te laten werken heb je wel elektriciteit nodig, maar hij heeft een zeer laag verbruik (slechts 0.06 kWh per dag). Om de lucht van de ventilator verder weg te voeren wordt er een 40 cm lange ventilatiepijp meegeleverd.

Verder heeft de toilet een grootte van 51.4 × 45 × 53.2 cm, en heeft hij een comfortabele zithoogte. Als je de Separett Cabin/Weekend als camper compost toilet wil gebruiken, dan is het natuurlijk belangrijk om hem aan de vloer van je camper vast te zetten. Je wil niet dat je toilet tijdens het vervoer kan bewegen, en het is natuurlijk sowieso een fijner idee als je toilet goed vaststaat.

Deze compost toilet heeft in tegenstelling tot de Separett Luxe Villa 9010 geen voorgeboorde gaten in de bodem. Maar deze kun je er makkelijk zelf in boren om de compost toilet aan de vloer van je camper te bevestigen.

Deze toilet heeft alle belangrijke eigenschappen waaraan een compost toilet voor in de camper moet voldoen, maar dan zonder de luxe extra’s die de Separett Luxe Villa 9010 heeft. Zo heeft hij geen automatische afsluitklep voor de opvangbak, en geen voorgeboorde gaten in de bodem. Daardoor heeft de Separett Cabin/Weekend een veel gunstigere prijs.

Op het moment van schrijven is deze Separett Cabin/Weekend hier bij Offgridcentrum.nl voor € 624 verkrijgbaar. Als het gaat om een compost toilet voor in de camper, dan is dit de beste optie die je voor die prijs kunt vinden.

Meer weten over de Separett Cabin/Weekend? Hier bij Offgridcentrum.nl kun je de handleiding, een productblad en een filmpje over deze compost toilet bekijken.

Doe-het-zelf compost toilet voor in de camper

Doe het zelf compost toilet voor in de camper
Separett Privy 501 Compleet
Doe-het-zelf set bestaande uit:
– Separett Privy 501 met urinescheider
– slang van 2 meter om urine mee af te voeren
– twee opvang-emmers met deksel
– tien biologisch afbreekbare compost-zakken
– 12 volt ventilator met omvormer naar 230V
Bekijk prijs bij Offgridcentrum.nl

Een doe-het-zelf compost toilet voor in de camper kan om verschillende redenen een goede keuze zijn. Misschien bouw je gewoon graag je eigen compost toilet, en bepaal je liever zelf het design. Maar het kan bijvoorbeeld ook een handige keuze zijn als je zeer beperkte ruimte in je camper hebt, en je daarom zelf je compost toilet vorm wil kunnen geven.

Daarnaast bespaar je kosten als je voor een doe-het-zelf camper compost toilet kiest. De aanschafprijs is een stuk lager dan die van een kant-en-klare compost toilet, maar je moet natuurlijk nog wel zelf aan het knutselen.

De bovenstaande Separett Privy 501 Compleet is een compleet doe-het-zelf pakket, waarmee je meteen alle belangrijke onderdelen voor een camper compost toilet in huis haalt.

Het belangrijkste onderdeel van de set is de Separett Privy 501. Dit is een wc bril met deksel en een urinescheider. Ook met deze doe-het-zelf compost toilet voor in de camper kun je dus zorgen dat de urine niet in contact komt met de ontlasting. Omdat de ammoniak uit de urine niet in contact komt met de ontlasting ga je vervelende geuren tegen.

Er zit een twee meter lange slang bij waarmee je zelf kunt kiezen waar je de urine naartoe afvoert. Dit kan bijvoorbeeld naar de afvoer van je wasbak, je vuilwatertank of naar een aparte tank die je voor de urine installeert.

Om de ontlasting onder het toilet op te kunnen vangen worden twee emmers (met deksel) meegeleverd. Je kunt daar een biologisch afbreekbare compost-zak in doen. Dat maakt het legen van het toilet een simpeler en schoner klusje.

Wanneer je de toilet moet legen haal je de zak eruit, en gooi je deze in zijn geheel op je composthoop. Vervolgens doe je er weer een nieuwe biologisch afbreekbare zak in, en je camper compost toilet is weer klaar voor gebruik. Er worden tien biologisch afbreekbare compost-zakken meegeleverd. Je kunt er hier bij Offgridcentrum.nl meer bijkopen.

Tot slot zit er ook een 12 volt ventilator in dit doe-het-zelf pakket. Hiermee worden eventueel resterende geuren afgevoerd. Als je een accu of zonnepaneel hebt, dan kun je de ventilator daarop laten draaien. Maar er wordt ook een kleine omvormer naar 230V meegeleverd, waarmee je hem ook op de normale stroomvoorziening aan kunt sluiten.

Je kunt met dit doe-het-zelf pakket de rest van je camper compost toilet zelf vormgeven. Het is vooral voor tijdens het vervoer altijd aan te raden om de compost toilet in je camper goed vast te zetten. Zorg er dus voor dat je er een goede vaste constructie van maakt.

Op het moment van schrijven is dit doe-het-zelf pakket hier bij Offgridcentrum.nl voor € 249 verkrijgbaar. Daarmee heb je de belangrijkste onderdelen voor een goede compost toilet voor in de camper in huis, voor een veel lagere prijs dan de hiervoor behandelde kant-en-klare opties.

Toch op zoek naar een goedkoper alternatief? In mijn zelfbouw droogtoilet-artikel behandel ik enkele goedkopere opties. Wel moet je daar zelf meer aan toevoegen om ze geschikt te maken voor in de camper.

Ook benieuwd naar andere off grid oplossingen?

Ben je naast een compost toilet voor in je camper ook op zoek naar andere off grid oplossingen? Wil je bijvoorbeeld regenwater kunnen filteren tot drinkwater? Lees dan verder in mijn regenwaterfilter-artikel.

Ben je op zoek naar een drinkwaterfilter voor thuis of in de camper? Dan kun je de beste opties bekijken in mijn beste waterfilter voor thuis-artikel. Daarnaast kun je in mijn douchekop filter-artikel een oplossing vinden voor als je ook je douchewater wil kunnen filteren.

Verder kun je verschillende ideeën voor onder andere off grid was- en douchevoorzieningen opdoen in mijn artikel: Zelfvoorzienend kamperen? 5 handige items die je daarbij helpen!

Daarnaast zijn er voor uiteenlopende items off grid alternatieven te bedenken, waarmee je niet afhankelijk bent van één bepaalde energiebron. In mijn noodradio-artikel behandel ik bijvoorbeeld drie verschillende opwindbare radio’s (met powerbank en zaklamp), die ook zijn op te laden met een ingebouwd zonnepaneel.

Wil je meer weten over compost toiletten in het algemeen? Lees dan verder in mijn algemene artikel daarover: Compost toilet kopen? De 3 beste compost toilet opties!

Ik hoop dat ik je heb kunnen helpen bij het vinden van de camper compost toilet die bij jou past.

Veel camper-plezier gewenst!

2 thoughts on “Compost toilet camper: 3 goede compost toiletten voor in de camper!

 1. Leo Deleu

  Bestaat er ook een losse compost-toilet die in een kast kan worden weggeborgen zoals een Porta Potti?

  Reply
  1. Willem Post author

   Beste Leo,
   Die bestaan zeker!

   Een goede compacte compost toilet die je in een kast kwijt zou kunnen is deze TROBOLO WandaGo. Dichtgeklapt zijn de afmetingen van deze compost toilet: 31,3 cm hoog × 38,2 cm diep × 34,1 cm breed.

   Verder is deze compost toilet voorzien van een handige stapelfunctie waarmee je de zithoogte eenvoudig van 31 cm naar 49 cm kunt veranderen om comfortabeler op het toilet te zitten. Je kunt hier een duidelijk filmpje van deze compost toilet vinden.

   Een goedkoper alternatief waarbij je de hoogte niet kunt verstellen is de TROBOLO WandaGo Lite. Dichtgeklapt zijn de afmetingen van deze compost toilet: 30 cm hoog × 38,2 cm diep × 34,1 cm breed.

   Bij deze goedkopere optie zit je dus wel altijd op 30 cm hoogte. De meeste ‘normale’ toiletten hebben tegenwoordig een zithoogte die rond de 40 tot 45 cm ligt. Dus dit is wel iets om rekening mee te houden bij je keuze.

   Groet,
   Willem

   Reply

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *