Paracord Action – kopen of niet?

By | 3 augustus 2019

In dit artikel bespreek ik of ik het paracord van de Action een goede keuze vind. Eerst leg ik uit wat paracord is, daarna bespreek ik het Action paracord en vervolgens bespreek ik enkele naar mijn mening betere alternatieven voor het paracord van de Action.

Wat is paracord?

‘Paracord’ betekent ‘parachutekoord’. Het is zeer stevig koord met een kern die bestaat uit een aantal nylon draden, met daaromheen een nylon mantel. In eerste instantie werd het als parachutekoord gebruikt door het Amerikaanse leger (hier dankt het zijn naam aan), maar inmiddels kent het vanwege zijn sterkte veel verschillende toepassingen.

Het wordt bijvoorbeeld veel gebruikt voor outdooractiviteiten of survivaldoeleinden waarbij een zeer sterk touw vereist is, en het is zelfs door astronauten gebruikt om de Hubble ruimtetelescoop te repareren (bron).

De MIL-C-5040H standaard
De Amerikaanse Defensie stelde kwaliteitseisen aan het paracord dat ze inkochten, de technische specificaties waar het koord aan moest voldoen werden neergelegd in de MIL-C-5040H standaard (bron).
Wil je dus een écht paracord kopen, dan moet je voor een koord dat aan deze standaard voldoet kiezen.

Paracord Action – wat weten we over het Action paracord?

Zoals je op de website van de Action kunt lezen is het Action paracord verkrijgbaar in verschillende kleuren, heeft het een dikte van 3 mm, is het 15 meter lang en kun je het in de winkel van de Action kopen voor € 1,48.
Dat betekent dat je slechts 10 cent per meter betaald, en dat is een hele voordelige prijs.

Hier op Preppers-shelter.nl heeft iemand een review van het Action paracord geschreven, en deze is niet erg positief.
Zo concludeert die persoon aan het begin van het topic na het testen van de zwarte variant het volgende:

Kopen? Nou nee, ik zou hier niet op willen vertrouwen. Het inkorten van het koord is op zijn zachtst gezegd lastig. Daarnaast lijkt er heel erg veel rek in te zitten.’

Later in hetzelfde topic heeft dezelfde persoon ook nog de camouflage-variant van het Action paracord getest, en daarover verschilde het oordeel niet:

Conclusie? Eigenlijk niks wat we al niet wisten. Om dit goedkope paracord te maken wordt ‘maar wat’ gebruikt. Voor de één is het acceptabel, voor de ander niet. Voor mij niet.’

Uit de andere reacties in datzelfde topic blijkt dat anderen er ook niet positief over zijn.

Wat verder opvalt aan het Action paracord is dat er niets is te lezen over een eventuele MIL-C-5040H certificering, en ik neem aan dat we er dus vanuit kunnen gaan dat het Action paracord deze dan ook niet heeft.
Nu hoeft dit geen belemmering te zijn als je gewoon een goedkoop touw zoekt, maar voor als je toch liever een écht paracord hebt dat aan de MIL-C-5040H standaard voldoet zet ik hieronder een aantal opties op een rij.

Paracord Action alternatieven met MIL-C-5040H certificering

Besluit je niet voor het Action paracord te gaan en heb je liever een paracord met MIL-C-5040H certificering, dan kun je de onderstaande opties die verkrijgbaar zijn bij Prepz.nl bekijken. Ik heb ze onderverdeeld in drie verschillende diktes: 5 mm, 7 mm en 9 mm.

Welke van deze diktes voor jou de beste keuze is ligt aan het gebruik dat je ermee voor ogen hebt. Een dunner koord zoals de eerste optie hieronder is makkelijker te knopen, maar een dikker koord zoals de laatste optie is weer steviger.

Paracord Action alternatief – Fosco paracord 5 mm dikte

15 m 5 mm alternatief voor paracord Action kopen
Paracord 5 mm dikte
MIL-C-5040H gecertificeerd
Verkrijgbaar in 15 meter of 60 meter variant:
Bekijk prijs 15 m (kleur zwart) bij Prepz Bekijk prijs 15 m (kleur groen) bij Prepz Bekijk prijs 60 meter bij Prepz

Dit 5 mm dikke Fosco paracord is gemaakt van 100 % nylon. Je kunt het per 15 meter of per 60 meter kopen, en het is verkrijgbaar in verschillende kleuren.
Zowel de groene als de zwarte versie van de 15 meter-variant kost op het moment van schrijven slechts € 4,99. Dat komt neer op 33 cent per meter.

De 60 meter-variant is op dit moment verkrijgbaar voor € 9,95, wat neer komt op een prijs per meter van zo’n 17 cent. Als je deze langere variant koopt ben je dus per meter een stuk voordeliger uit, en betaal je slechts 7 cent meer per meter dan bij het Action paracord.
Klik voor de meest actuele prijzen op de knoppen in de tabel.

Paracord Action alternatief – Fosco paracord 7 mm dikte

Paracord Action alternatief 15 m 7 mm Action paracord kopen Action
Paracord 7 mm dikte
MIL-C-5040H gecertificeerd
Verkrijgbaar in 15 meter of 60 meter variant:
Bekijk prijs 15 m (kleur zwart) bij Prepz Bekijk prijs 15 m (kleur groen) bij Prepz Bekijk prijs 60 meter bij Prepz

Ook dit Fosco paracord met een dikte van 7 mm is verkrijgbaar in een 15 meter- of 60 meter variant.
Op het moment dat ik dit schrijf is de 15 meter-variant in de kleuren groen en zwart verkrijgbaar voor € 7,95, wat neer komt op een prijs per meter van 53 cent.

De 60 meter-variant kost € 18,40 en dat komt neer op zo’n 31 cent per meter. Koop je de 60 meter-variant, dan heb je dus meteen een goede voorraad in huis en ben je per meter voordeliger uit.
Klik om de meest actuele prijzen te bekijken op de knoppen in de tabel.

Paracord Action alternatief – Fosco of BonQ paracord 9 mm dikte

Deze 9 mm dikke optie is de stevigste optie die ik hier bespreek. Het is gemaakt van 100 % nylon, en is op dit moment verkrijgbaar in drie verschillende kleurenvarianten met een lengte van 15 meter.

De camo-kleurige optie is op het moment van schrijven het voordeligst geprijsd, en is al voor € 7,95 (komt neer op 53 cent per meter) verkrijgbaar. De zwarte en de groene optie zijn met € 8,95 een euro duurder. Klik voor de meest actuele prijzen op de knoppen in de bovenstaande tabel.

Conclusie: paracord Action kopen of niet?

We zagen dat het Action paracord zeer voordelig is geprijsd. Je krijgt 15 meter touw voor € 1,48, wat neer komt op een prijs per meter van zo’n 10 cent.
Wel bleek uit een review die we hebben bekeken, en de reacties van andere mensen daarop, dat het paracord van de Action onder de bezoekers van Preppers-shelter niet in de smaak viel.

Iets anders dat opvalt is dat het Action paracord kennelijk geen MIL-C-5040H certificering heeft, en een écht paracord hoort die toch wel te hebben.
Ik heb daarom als alternatieven voor het paracord van de Action een aantal paracords van verschillende diktes en lengtes besproken die wel deze certificering hebben. Dat vind ik betere alternatieven, en als je een echt degelijk paracord zoekt dan raad ik je aan om voor een van die opties te kiezen.

Het antwoord op de vraag of je het paracord van de Action moet kopen hangt dus af van de eisen die je aan het paracord stelt.
Zoek je simpelweg een goedkoop touw, dan kun je het Action paracord natuurlijk proberen, hij is wel erg laag geprijsd. Maar zoek je een paracord van militaire kwaliteit, om bijvoorbeeld te gebruiken bij outdooractiviteiten, dan kun je beter voor een van de besproken alternatieven kiezen.

Ik hoop dat ik je heb kunnen helpen bij het vinden van het voor jou juiste paracord!

One thought on “Paracord Action – kopen of niet?

  1. Rob Janssen

    Bij de Action kun je best wel eens iets goeds voordelig kopen. Dit zogenaamde paracord hoort daar niet bij. Zowel voor de eenvoudige zaken, noem een lanyard knopen, als meereisende zaken zoals iets vastzetten, tillen etc is dit cord volledig ongeschikt, gevaarlijk zelfs. Ik spreek uit ervaring, 53 jaars outdoors als 2e leven. Deze rommel is zelfs niet aan te raden voor een beginner.

    Reply

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *