Zelfbouw droogtoilet – de 3 beste kits om zelf een composttoilet te maken!

By | 15 januari 2020

Ben je op zoek naar een zelfbouw droogtoilet kit, om zelf een droogtoilet of composttoilet te kunnen maken? Hieronder leg ik eerst uit wat de voordelen zijn van een zelfbouw droogtoilet. Daarna behandel ik de drie beste opties voor als je een zelfbouw droogtoilet wil kopen.

Welke van deze drie voor jou persoonlijk de beste keuze is, hangt ervan af waar je precies naar op zoek bent:

Voordelen van een zelfbouw droogtoilet

Een zelfbouw droogtoilet is natuurlijk in eerste instantie een goede optie voor als je graag zelf wil bepalen hoe je composttoilet eruit komt te zien. De zelfbouw droogtoilet kits geven je een basis, en daaromheen kun je zelf de rest van het design bepalen. Maar een zelfbouw droogtoilet heeft daarnaast nog meer voordelen.

Een normale kant en klare droogtoilet of compost toilet kan vrij prijzig zijn. Maar een zelfbouw droogtoilet is vaak honderden euro’s goedkoper. Als je er dus voor kiest om zelf een droogtoilet of composttoilet te maken bespaar je er dus behoorlijk wat geld mee!

Een droogtoilet is een toilet waar geen water en geen afvoer voor nodig is (bron).

Je hoeft dus geen aansluiting op een waterleiding te (laten) maken. En ook geen aansluiting op de riolering of een septic tank. Hierdoor bespaar je ook de hoge kosten die je anders voor die aansluitingen zou moeten maken.

Omdat je voor een zelfbouw droogtoilet geen vaste aansluitingen nodig hebt, ben je ook niet aan een vaste plaats gebonden. Dat maakt een zelfbouw droogtoilet ideaal voor bijvoorbeeld een tiny house op wielen of een camper. Je hoeft dan niet iedere keer alles opnieuw aan te sluiten.

Ook verspil je met een zelfbouw droogtoilet geen schoon drinkwater om het toilet door te spoelen. Verder komen er natuurlijk ook helemaal geen vervuilende chemicaliën aan te pas.

De zelfbouw droogtoiletten die ik hieronder behandel kun je ook als compost toilet gebruiken. De ontlasting kun je onder het toilet opvangen in een bak, en die kun je vervolgens legen op je composthoop. Daar kun je het laten composteren.

Wanneer het composteringsproces na enkele jaren voorbij is, kun je de compost als voeding voor gewassen en planten in de tuin gebruiken (bron). Hierdoor bespaar je op het kopen van plantenvoeding. Want als je het zelf maakt, hoef je het niet meer bij het tuincentrum te kopen!

De 3 beste zelfbouw droogtoilet kits om zelf een composttoilet te maken!

Voor als je een zelfbouw droogtoilet wil kopen behandel ik hieronder de drie beste opties. Wat voor jou persoonlijk de beste keuze is, hangt ervan af waar je precies naar op zoek bent.

Eerst behandel ik de beste goedkope optie. Daarna de zelfbouw droogtoilet met de beste prijs-kwaliteitsverhouding, en tot slot de beste zelfbouw droogtoilet kit in het algemeen.

Beste goedkope zelfbouw droogtoilet – Separett Privy 500

Zelfbouw droogtoilet zelf maken Separett privy 500

 

Separett Privy 500
Urinescheider
Inclusief urine-afvoerslang van ca. 2 meter
Bekijk prijs bij Offgridcentrum.nl

Zoek je de beste goedkope zelfbouw droogtoilet, dan is deze Separett Privy 500 de beste keuze. Met deze zelfbouw droogtoilet kit kun je eenvoudig je eigen composttoilet maken. Deze set bevat de bovenkant van het toilet. Dingen als de behuizing en een opvangbak voor de ontlasting moet je er zelf nog bij maken.

De Separett Privy 500 is uitgerust met een urinescheider. Als de ammoniak uit urine in contact komt met ontlasting dan gaat dat behoorlijk stinken. Door urine en ontlasting van elkaar te scheiden wordt dat voorkomen.

Door de urinescheider moet je het toilet altijd zittend gebruiken. Als je op het toilet zit valt de ontlasting aan de achterkant naar beneden. Daar kun je zelf een opvangbak onder maken. Je kunt daar bijvoorbeeld een emmer of een opengesneden jerrycan voor gebruiken. In die opvangbak kun je vervolgens een biologisch afbreekbare compost-zak doen. Die kun je hier bij Offgridcentrum.nl vinden.

Het gebruik van die compostzakken heeft als voordeel dat het dan een veel makkelijker en schoner klusje is om het toilet te legen. Wanneer de compost-zak vol raakt kun je hem er in zijn geheel uithalen en op je composthoop gooien. Vervolgens doe je een nieuwe zak in je opvangbak, en het toilet is weer klaar voor gebruik.

De urine wordt via de voorkant met een slang afgevoerd. Daarvoor wordt een slang met een lengte van ongeveer twee meter meegeleverd. Hiermee kun je zelf bepalen waar je de urine naartoe wil afvoeren. Bijvoorbeeld naar de afvoer van een wasbak, naar een speciale tank of naar buiten.

Het scheiden van urine en ontlasting heeft niet alleen als voordeel dat het stank tegengaat. Ook hoef je de opvangbak minder vaak te legen omdat de urine via een andere weg wordt afgevoerd. Hierdoor raakt de bak minder snel vol.

Om deze zelfbouw droogtoilet goedkoop te kunnen houden zijn er een aantal dingen iets simpeler uitgevoerd dan bij de duurdere opties. Deze zelfbouw droogtoilet heeft bijvoorbeeld geen normale toiletdeksel, maar een soort ‘dop’ om het toilet af te kunnen sluiten.

Ook is de zitting van deze zelfbouw droogtoilet gemaakt van geïsoleerd piepschuim in plaats van kunststof. Maar dit heeft wel als bijkomend voordeel dat de bril ook in de winter niet koud aanvoelt. Het geïsoleerde piepschuim voelt altijd warm aan.

Een mogelijk nadeel is dat een bril van piepschuim iets lastiger schoon te maken is dan een toiletbril van kunststof. Als je daarom liever een kunststof bril hebt, dan is de optie die hierna aan de orde komt een betere keuze.

Deze zelfbouw droogtoilet is eenvoudig te installeren. Bekijk het onderstaande filmpje om te zien hoe de installatie in zijn werk gaat.

Zoals je in het filmpje ziet is er op de doos al een tekening gedrukt van het gat dat je voor de wc moet maken. Deze kun je eenvoudig omtrekken en ergens uitzagen. Ook zijn er voor de bevestiging al schroefgaten in de Separett Privy 500 aangebracht. Hierdoor wordt de installatie extra makkelijk gemaakt!

Deze zelfbouw droogtoilet is zeer betaalbaar. Op het moment van schrijven kun je hem voor € 84,70 hier bij Offgridcentrum.nl kopen. In vergelijking met de kant en klare composttoiletten die tegenwoordig worden verkocht is dat heel erg goedkoop.

In mijn compost toilet-artikel behandel ik de drie beste kant en klare opties. En daar zie je dat het simpelste model zonder urinescheider al € 275 kost. Voor de betere modellen met urinescheider en andere extra’s liggen de prijzen zelfs rond de 600 tot 900 euro. Als je een beetje handig bent, is een zelfbouw droogtoilet dus een hele voordelige optie!

Zelfbouw droogtoilet met de beste prijs-kwaliteitsverhouding – Separett Privy 501

Zelf composttoilet maken Separett privy 501 zelfbouw droogtoilet zelf maken

 

Separett Privy 501
Toiletbril en deksel
Urinescheider
Inclusief urine-afvoerslang van ca. 2 meter
Gemaakt van kunststof
Bekijk prijs bij Offgridcentrum.nl

Ben je op zoek naar de zelfbouw droogtoilet met de beste prijs-kwaliteitsverhouding, dan is deze Separett Privy 501 de beste optie. Deze zelfbouw droogtoilet is net wat luxer uitgevoerd dan de vorige, en daardoor ligt het gebruiksgemak wat hoger.

Net als bij de vorige optie heb je met deze set de ‘bovenkant’ van een toilet al in huis. De behuizing en een opvangbak voor de ontlasting moet je bijvoorbeeld zelf nog maken.

Ook deze zelfbouw droogtoilet is uitgerust met een urinescheider. Hierdoor wordt de urine ergens anders naartoe geleid dan de ontlasting. Als de ammoniak uit urine in contact komt met ontlasting gaat het namelijk behoorlijk stinken.

Door de urinescheider dien je ook deze toilet zittend te gebruiken. Als je op het toilet zit, zit er aan de achterkant een gat waar de ontlasting doorheen valt. Daaronder moet je zelf een opvangbak maken. Dit kun je bijvoorbeeld doen met een opengesneden jerrycan of een emmer. Vervolgens kun je daar een biologisch afbreekbare compost-zak in plaatsen.

Daarmee maak je het legen van het toilet een simpeler en hygiënischer klusje. Je kunt een biologisch afbreekbare compost-zak namelijk in zijn geheel op je composthoop gooien. Biologisch afbreekbare compost-zakken zijn hier bij Offgridcentrum.nl verkrijgbaar.

De urine wordt afgevoerd door een meegeleverde slang van ongeveer twee meter. Je kunt zelf kiezen waar je de urine naartoe af wil voeren. Dit kun je bijvoorbeeld doen naar de afvoer van een gootsteen, naar buiten of naar een aparte tank.

Een voordeel van deze zelfbouw droogtoilet ten opzichte van de vorige is dat deze een toiletbril en deksel heeft. Hierdoor voelt hij wat meer aan als een normaal toilet.

Ook is hij gemaakt van kunststof. Daardoor is hij makkelijker schoon te maken dan de vorige optie.

Daarnaast is deze zelfbouw droogtoilet even eenvoudig te installeren als de vorige optie. Net als bij de vorige zelfbouw droogtoilet is de doos voorzien van een bedrukking ter grootte van het gat dat je voor de toilet moet maken. Je kunt dat gat daarmee dus eenvoudig aftekenen en uitzagen. Ook is deze Separett Privy 501 voorzien van voorgeboorde gaten om de installatie te vergemakkelijken.

Deze zelfbouw droogtoilet heeft de beste prijs-kwaliteitsverhouding. Op het moment van schrijven is hij voor € 119 hier bij Offgridcentrum.nl verkrijgbaar.

Dat is wat duurder dan de voorgaande optie, maar je krijgt daar hoger gebruiksgemak voor terug. En dat is toch erg fijn bij een item dat je iedere dag gebruikt. Omdat deze zelfbouw droogtoilet een toiletbril en deksel heeft, voelt hij wat aan meer als een normaal toilet. Daarnaast is hij door het gebruikte kunststof makkelijker schoon te maken dan de vorige optie.

Verder is ook deze optie veel goedkoper dan de kant en klare composttoiletten die ik bijvoorbeeld in mijn compost toilet-artikel heb beschreven. De goedkoopste optie die ik daar behandel heeft geen urinescheider en kost € 275. Bij de luxere opties met urinescheider en andere extra’s variëren de prijzen van 600 tot 900 euro. Met een zelfbouw droogtoilet bespaar je dus een hoop geld!

Meer weten over deze zelfbouw droogtoilet? Hier bij Offgridcentrum.nl kun je een filmpje vinden waarin deze zelfbouw droogtoilet en de vorige optie beide worden besproken.

Beste zelfbouw droogtoilet kit in het algemeen – Separett Privy 501 Compleet

Separett privy 501 Compleet zelfbouw droogtoilet zelf composttoilet maken

 

Separett Privy 501 Compleet
Zelfbouw droogtoilet set bestaande uit:
– Separett Privy 501
– twee emmers met deksel voor compost
– tien biologisch afbreekbare compost-zakken
– 12V ventilator met omvormer naar 230V
Bekijk prijs bij Offgridcentrum.nl

Ben je op zoek naar de beste zelfbouw droogtoilet kit in het algemeen, dan is de Separett Privy 501 Compleet de beste optie.

Deze zelfbouw droogtoilet kit bestaat ten eerste uit de hiervoor behandelde Separett Privy 501. Met zijn urinescheider, de toiletbril met deksel en makkelijk schoon te maken materiaal. Maar daarnaast zijn er bij deze kit ook een aantal andere handige items toegevoegd.

Zo zitten er in deze kit twee emmers met deksel die je kunt gebruiken om de ontlasting onder het toilet in op te vangen.

Ook worden er tien biologisch afbreekbare compost-zakken meegeleverd. Deze kun je in een van de opvangemmers doen. Wanneer de zak vol zit kun je de biologisch afbreekbare zak in zijn geheel op je composthoop gooien. Dit maakt het legen van het toilet een eenvoudiger en schoner klusje. Hier bij Offgridcentrum.nl kun je er eventueel nog meer biologisch afbreekbare compost-zakken bij kopen.

Verder zit er een 12V ventilator bij deze kit. Deze kun je bijvoorbeeld laten werken op een accu of een zonnepaneel. Maar er wordt ook een omvormer naar 230V meegeleverd, zodat je hem ook op de normale stroomvoorziening aan kunt sluiten. Het verbruik van de ventilator ligt rond de 3 Watt per uur.

Op het moment van schrijven kun je deze zelfbouw droogtoilet kit voor € 249 hier bij Offgridcentrum.nl kopen. Je hebt daarmee de voornaamste overige benodigdheden ook al meteen in huis. Zoals de opvangemmers voor de compost, de biologisch afbreekbare compost-zakken en de 12V ventilator.

Vervolgens hoef je alleen nog de constructie rondom de zelfbouw toilet te maken! Omdat deze zelfbouw droogtoilet kit het meest compleet is, is dit de beste optie voor als je zo snel mogelijk van start wil gaan.

Ook op zoek naar andere off-grid oplossingen?

Naast een zelfbouw droogtoilet zijn er natuurlijk nog meer handige off-grid oplossingen te bedenken.

Wil je bijvoorbeeld (een deel van) je watervoorziening uit regenwater kunnen halen? Dan kun je verder lezen in mijn regenwaterfilter-artikel. Daarin behandel ik de twee beste regenwater filter opties. Omdat regenwater een aantal dingen kan bevatten waar je behoorlijk ziek van kunt worden, is het belangrijk dat je hier een goed filter voor kiest!

Zoek je nog een filter om drinkwater mee te filteren? Dan kun je verder lezen in mijn beste waterfilter voor thuis-artikel. En wil je daarnaast ook onzuiverheden uit je douchewater kunnen filteren? Dan is een douchekop filter een goede keuze.

Verder kun je ook denken aan off-grid alternatieven voor bepaalde items, die niet van één enkele energiebron afhankelijk zijn. Zo kun je in mijn noodradio-artikel bijvoorbeeld drie opwindbare radio’s met ingebouwde zaklamp en powerbank vinden, die ook nog eens zijn voorzien van een zonnepaneel.

Ik hoop dat ik je heb kunnen helpen bij het vinden van de zelfbouw droogtoilet die bij jou past!

2 thoughts on “Zelfbouw droogtoilet – de 3 beste kits om zelf een composttoilet te maken!

 1. Dries

  Willem,
  een heel mooi artikel. Ik ben benieuwd waar die ventilator dan komt te zitten en waar die de lucht naartoe blaast. Is dat een buisventilator? Kun je ook zelf zo’n ventilator kopen en dan de wat goedkopere zelfbouwversie gebruiken i.p.v. de complete (emmers en zakken heb ik wel).

  Reply
  1. Willem Post author

   Beste Dries,
   Leuk dat je hiermee aan de slag wil gaan!

   Als je in plaats van het complete pakket bijvoorbeeld de Separett Privy 501 los koopt, dan kun je er uiteraard nog een losse ventilator bij kopen. Zoals bijvoorbeeld de ventilator die je hier bij Offgridcentrum.nl kunt vinden (dit is geen buisventilator).

   Je kunt voor de buitenkant van het toilet zelf een houten ombouw maken, of een kant-en-klare houten behuizing kopen zoals de behuizing die je hier kunt vinden. Vervolgens kun je een opening in de buitenkant van de ombouw zagen, en daar de ventilator op de buitenwand van de ombouw schroeven. De ventilator zal de lucht naar buiten blazen.

   Voor de verdere afvoer vanaf de ventilator kun je een pijp of slang gebruiken. Bijvoorbeeld op de manier waarop ze het in dit filmpje doen. In dat filmpje wordt een andere zelfbouw droogtoilet gebruikt, maar je kunt inspiratie opdoen uit de manier waarop ze de ventilatie hebben gemaakt.

   Veel succes met het maken van je eigen droogtoilet!

   Groet,
   Willem

   Reply

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *