Bushcraft mes kopen? De 3 beste bushcraft mes opties!

By | 17 juli 2019

Wil je een bushcraft mes kopen, maar weet je nog niet welke? In dit artikel bespreek ik de naar mijn mening drie beste bushcraft mes opties!
Ik bespreek eerst de drie hoofdcategorieën staal waarvan bushcraft messen gemaakt worden, en vervolgens bespreek ik van elke staalcategorie het naar mijn mening beste bushcraft mes, namelijk:

Bushcraft mes kopen – carbon, RVS of gereedschapsstaal?

Wil je een bushcraft mes kopen, dan is het materiaal waarvan het mes gemaakt is een belangrijke factor bij het bepalen van wat voor jou persoonlijk het beste bushcraft mes is.

Er zijn veel verschillende staalsoorten waarvan bushcraft messen gemaakt worden. Deze verschillende staalsoorten kan men onderverdelen in drie hoofdcategorieën staal, namelijk: carbon-staal, RVS (roestvast staal) en gereedschapsstaal.

Het onderscheid tussen gereedschapsstaal, RVS en carbon is een belangrijk onderscheid waar je over na moet denken bij het kiezen van het voor jou persoonlijk beste bushcraft mes. Alle drie de staal-categorieën hebben hun voor- en nadelen, en daarom vind ik het belangrijk hier even bij stil te staan.

Ik zal hieronder de voor- en nadelen van deze drie staalcategorieën bespreken, en verderop in dit artikel bespreek ik van elk van deze drie staalcategorieën het naar mijn mening beste bushcraft mes.

Voor- en nadelen carbon-staal

Carbon-staal is een staalsoort met een hoog gehalte aan koolstof en heeft als voordeel dat het zeer stevig is. Een mes van dit soort materiaal zal je niet snel breken. Een nadeel is dat het niet roestvast is. Dat betekent dat je het mes goed schoon moet houden om te voorkomen dat het gaat roesten. Je moet een mes van carbon-staal dus niet nat of vies opbergen zonder het eerst schoon te maken.

Dat lijkt erg nadelig, maar als voordeel staat hier weer tegenover dat carbon-staal eenvoudig is te slijpen.
Bovendien worden carbonstalen bushcraft messen soms voorzien van een coating die beschermt tegen roest, zodat roest ook iets minder snel op zal treden.

Wil je een bushcraft mes kopen van carbon-staal, dan vind ik het Mora Bushcraft Survival Black mes dat ik verderop bespreek een aanrader. Bij de zwarte variant van dit mes is het lemmet voorzien van een tegen roest beschermende coating. Daarnaast heeft de schede die met dit mes mee wordt geleverd een geïntegreerde messenslijper, zodat je hem altijd ter plekke bij kan slijpen.

Voor- en nadelen RVS

RVS heeft eigenlijk net als carbon-staal een hoog gehalte aan koolstof, maar bij RVS is er ook veel chroom toegevoegd wat bescherming biedt tegen roest. Het kan nogal verschillen per metaalsoort en per mes, maar over het algemeen geldt dat RVS minder stevig is dan Carbon-staal. Verder is RVS wat lastiger te slijpen dan Carbon-staal.
Daar staat weer tegenover dat RVS natuurlijk roestvast is.

Zoek je het beste bushcraft mes voor in een vochtige omgeving, dan kan een bushcraft mes van RVS een goede keuze zijn.
Wil je een bushcraft mes kopen dat van RVS gemaakt is, dan is de Mora Garberg Multimount die ik verderop bespreek de beste keuze.

Voor- en nadelen gereedschapsstaal

Gereedschapsstaal bevat een hoog gehalte aan koolstof, en een beetje chroom. De samenstelling maakt dat het niet echt onder ‘carbon-staal’ valt, maar ook niet echt ‘RVS’ is te noemen. Vandaar dat het zijn eigen soort is: ‘gereedschapsstaal’.
Gereedschapsstaal combineert eigenlijk een aantal goede eigenschappen die de hiervoor besproken staalsoorten hebben.

Op een gegeven moment kan gereedschapsstaal wel gaan roesten, maar niet zo snel als carbon-staal. Dit zou je als nadeel kunnen zien, maar als je het mes een beetje netjes onderhoudt dan is er niets aan de hand. Daarnaast zijn messen van gereedschapsstaal vaak goed te slijpen, een voordeel dat gereedschapsstaal deelt met carbon-staal. En net als messen van carbon-staal zijn bushcraft messen van gereedschapsstaal goed stevig.

Wil je een bushcraft mes kopen van gereedschapsstaal, dan is het hieronder als eerst te bespreken Casstrom Lars Fält bushcraft mes naar mijn mening de beste optie.

Bushcraft mes kopen – de 3 beste bushcraft mes opties op een rij!

Ik heb zojuist de drie hoofdcategorieën staal waar bushcraft messen van gemaakt worden besproken. Hieronder bespreek ik van elke staalcategorie het beste bushcraft mes, en daarbij zal ik ook aangeven waar je deze bushcraft messen kunt kopen.

Beste bushcraft mes van gereedschapsstaal – Casstrom Lars Fält knife kopen

 

 

Beste bushcraft mes Casstrom Lars Fält bushcraft mes kopen

Casstrom Lars Fält knife
Materiaal lemmet: Böhler K720 gereedschapsstaal
Lengte lemmet: 11.5 cm
Lengte gehele mes: 23 cm
Dikte lemmet: 3.5 mm
Full tang-lemmet
Lederen schede
Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij Bushcraftshop.nl

Als je op zoek bent naar het beste bushcraft mes van gereedschapsstaal, dan kun je naar mijn mening het best dit Casstrom Lars Fält bushcraft mes kopen.

De totale lengte van het mes bedraagt 23 cm. Het lemmet is 11.5 cm lang, 3.5 mm dik en is gemaakt van Böhler K720 gereedschapsstaal.
Dit Böhler K720 staal heeft een hoog gehalte aan koolstof, wat het mes behoorlijk stevig maakt. Hierdoor is dit mes ook goed geschikt voor het zwaardere werk.

Daarnaast beschikt dit mes over een full tang-lemmet. Dat wil zeggen dat het lemmet in de gehele lengte doorloopt in het heft (bron). Dit is een behoorlijk stevige constructie, en dat is natuurlijk precies wat je wil bij een bushcraft mes.

Verder heeft dit mes een mooi handvat van curly birch (berkenhout), en wordt hij geleverd met een lederen schede.

Op het moment van schrijven kun je dit Casstrom Lars Fält bushcraft mes kopen voor € 149,99 hier bij Bushcraftshop.nl of hier bij bol.com.
Klik op de knoppen in de bovenstaande tabel om de meest actuele prijzen te bekijken.

Zoals je hier bij Bushcraftshop.nl onder de knop ‘Reviews’ kunt lezen zijn mensen die dit mes kochten erg tevreden over dit bushcraft mes.
Op het moment van schrijven scoort hij daar na 5 reviews 4.8 van de 5 sterren.

Beste bushcraft mes van RVS – Mora Garberg Multimount bushcraft mes kopen

 

 

Beste bushcraft mes Mora Garberg Multimount RVS bushcraft mes kopen

Mora Garberg Multimount
Materiaal lemmet: RVS 14C28N
Lengte lemmet: 10.9 cm
Lengte gehele mes: 22.4 cm
Dikte lemmet: 3.2 mm
Full tang-lemmet
Kunststof multimount schede
Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij Bushcraftshop.nl

Zoek je het beste bushcraft mes van RVS? Dan kun je naar mijn mening het best dit Mora Garberg Multimount bushcraft mes kopen.

De gehele lengte van het mes is 22.4 cm. Het lemmet is 10.9 cm lang, en heeft een dikte van 3.2 mm.
Het lemmet is gemaakt van RVS (14C28N), waardoor je niet zo snel bang hoeft te zijn voor roest. Je moet het mes natuurlijk niet helemaal gaan verwaarlozen, maar RVS vergt gewoon minder onderhoud.
Een RVS mes als dit is een goede keuze voor in bijvoorbeeld een vochtige omgeving.

Net als het hiervoor besproken mes is dit bushcraft mes ook uitgevoerd met een full tang-constructie, wat wil zeggen dat het lemmet in de gehele lengte van het handvat doorloopt. Door deze constructie is het mes extra stevig, wat natuurlijk wenselijk is bij een bushcraft mes.

Het mes wordt geleverd met een handige multimount schede die de mogelijkheid biedt om de schede vast te maken aan items met een MOLLE-systeem. MOLLE is de benaming voor een systeem dat bestaat uit stevige straps gemaakt van nylon waaraan items vast kunnen worden gemaakt (bron). Een MOLLE-systeem komt bijvoorbeeld vaak voor op een militaire rugzak of een tactisch vest.

Op het moment van schrijven kun je dit Mora Garberg Multimount bushcraft mes kopen voor € 86,94 hier bij bol.com en voor € 99,99 hier bij Bushcraftshop.nl.
Klik op de knoppen in de bovenstaande tabel voor de meest actuele prijzen.

Zoals je hier bij Bushcraftshop.nl onder de knop ‘Reviews’ en hier bij bol.com onder ‘Reviews’ kunt zien zijn mensen die dit mes kochten zeer tevreden over dit bushcraft mes.
Zeker voor de prijzen waarvoor hij op dit moment verkocht wordt heeft dit mes een zeer goede prijs-kwaliteitsverhouding.

Beste bushcraft mes van carbon-staal – Mora Bushcraft Survival Black kopen

 

 

 

Beste bushcraft mes Mora Bushcraft Survival Black bushcraft mes kopen

Mora Bushcraft Survival Black
Materiaal lemmet: carbon (zwarte variant heeft tegen roest beschermende coating)
Lengte lemmet: 10.5 cm
Lengte gehele mes: 23.5 cm
Dikte lemmet: 3.2 mm
Schede met firestarter en messenslijper
Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij Bushcraftshop.nl

Als je op zoek bent naar het beste bushcraft mes van carbon-staal, dan kun je het best dit Mora Bushcraft Survival Black bushcraft mes kopen.

De totale lengte van dit mes is 23.5 cm, waarvan 10.5 cm door het lemmet wordt beslagen. Het lemmet heeft een dikte van 3.2 mm en is gemaakt van carbon-staal.
Carbon-staal staat bekend om zijn stevigheid, en dit is dan ook een goed stevig mes.

Een andere eigenschap van carbon-staal is dat het vrij eenvoudig is te slijpen. Daarom zit er in de meegeleverde schede een messenslijper geïntegreerd, zodat je het mes in het wild altijd bij kunt slijpen.
Daarnaast is de schede ook uitgerust met een firestarter, zodat je die ook altijd bij je hebt!

Carbon-staal heeft wel wat onderhoud nodig, het is namelijk niet roestvast. Berg het mes daarom niet vies of nat op zonder het eerst even schoon te maken!

Er zijn enkele kleurenvarianten van dit mes verkrijgbaar, maar ik zou je aan willen raden om voor de hierboven afgebeelde zwarte variant te kiezen. Deze heeft namelijk een lemmet dat is voorzien van een tegen roest beschermende coating. Dat wil niet zeggen dat hij niet kan roesten, de coating kan er natuurlijk af slijten of beschadigen, en een mes van carbon moet je zoals gezegd gewoon goed verzorgen, maar het biedt wel wat extra bescherming.

Op het moment van schrijven kun je dit Mora Bushcraft Survival Black bushcraft mes kopen voor € 66,99 hier bij bol.com, voor € 71,99 hier bij Bushcraftshop.nl en voor € 72,95 hier bij Prepz.
Klik op de knoppen in de bovenstaande tabel om de meest actuele prijzen te bekijken.

Dat mensen die dit mes kochten er zeer tevreden over zijn kun je zien aan de positieve reviews die het mes krijgt, bijvoorbeeld hier bij bol.

Welke van deze bushcraft messen is voor mij het beste bushcraft mes?

Misschien wil je een bushcraft mes kopen, maar kom je er niet meteen uit wat voor jou persoonlijk het beste bushcraft mes is.
Alle drie de besproken bushcraft messen zijn van goede kwaliteit, maar er zijn verschillende factoren die kunnen maken dat het ene mes beter bij jou past dan het andere. Het ligt er maar aan waar je naar op zoek bent, en wat jij persoonlijk het belangrijkst vindt.

Om met iets simpels te beginnen: de prijs. De goedkoopste optie van de hiervoor besproken messen is op het moment van schrijven de Mora Bushcraft Survival Black die op dit moment al voor € 66,99 hier bij bol.com verkrijgbaar is. Dit is een logische keuze als je het liefst zo min mogelijk uitgeeft.

Verder is de staalsoort van je bushcraft mes natuurlijk ook een persoonlijke keuze die je moet maken. Ga je voor carbon-staal, RVS of gereedschapsstaal?

Het Mora Bushcraft Survival Black mes dat ik zojuist noemde is van carbon. Dit is goed stevig materiaal dat niet snel zal breken en eenvoudig is te slijpen. Wel is het zo dat carbon-staal niet roestvast is, en je het mes dus wel goed zal moeten onderhouden om roest te voorkomen.

Zoek je een zo onderhoudsarm mogelijk mes, dan kun je beter voor een mes met een lemmet van RVS kiezen, zoals de Mora Garberg Multimount. Wel is RVS vaak iets lastiger te slijpen en iets minder stevig dan carbon-staal.
Het is dus een kwestie van persoonlijke voorkeur waar je dan liever voor kiest.
Ik wil hier trouwens wel bij opmerken dat je ook een mes van RVS niet te erg moet verwaarlozen om het roestvrij te houden.

Dan is er nog een optie die tussen carbon-staal en RVS in zit, en van beide soorten een aantal goede eigenschappen in zich heeft, namelijk: gereedschapsstaal. Het als eerst besproken Casstrom Lars Fält bushcraft mes is hiervan gemaakt.
Gereedschapsstaal is net als carbon-staal goed stevig en meestal goed te slijpen. Gereedschapsstaal kan wel roesten, maar niet zo snel als carbon-staal. Als je het mes een beetje goed onderhoud is er niets aan de hand.

Denk bij je keuze voor een bushcraftmes ook na over het gebruik dat je met het mes voor ogen hebt. Ben je bijvoorbeeld van plan om het mes in een zoute en vochtige omgeving te gebruiken, dan kan een RVS mes de beste keuze zijn in verband met het voorkomen van roest.

Maar zoek je een mes dat echt zwaar gebruik aan kan, dan ligt RVS weer minder voor de hand, en kan je beter voor carbon of gereedschapsstaal kiezen.

Meer bushcraft messen bekijken?

Ik hoop dat ik je met dit artikel heb kunnen helpen bij het vinden van het voor jou persoonlijk beste bushcraft mes!

Heb je toch iets anders in gedachte dan de bushcraft messen die ik hierboven heb besproken, of wil je toch nog even verder kijken naar andere opties?

Bekijk het assortiment bushcraft messen bij Bushcraftshop.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *