ABUS Bordo Granit X-Plus 6500 – Veilig? Een betere keuze!

By | 2 december 2019

Denk je erover na om een ABUS Bordo Granit X-Plus 6500 vouwslot te kopen? Hieronder leg ik uit waarom dit geen goede keuze is, en bespreek ik een beter alternatief.

ABUS Bordo Granit X-Plus 6500 – waarom is het geen goede keuze?

ABUS Bordo Granit X-Plus 6500 85 vouwslot

Een vouwbaar fietsslot zoals de ABUS Bordo Granit X-Plus 6500 lijkt in eerste instantie misschien best handig. Je kunt hem vrij compact opvouwen, en hij is makkelijk te vervoeren in een meegeleverd tasje dat je aan je frame kunt bevestigen.

De ABUS Bordo Granit X-Plus 6500 is het topmodel uit de Bordo vouwsloten-lijn van ABUS. Het is met zijn dikte van 5.5 mm het stevigste vouwslot van ABUS, en heeft daarom ook het woord Granit (‘graniet’) in zijn naam gekregen.

De opvouwbare constructie die de ABUS Bordo Granit X-Plus 6500 in eerste instantie misschien aantrekkelijk maakt blijkt helaas ook zijn zwakke punt te zijn.

In het onderstaande filmpje zie je hoe met een klein stuk gereedschap (een moerensplijter) eenvoudig een van de scharnieren is open te breken.

Omdat er maar een klein (en stil) stuk gereedschap nodig is om het vouwslot open te breken, is dit fietsslot niet aan te raden.

Een ander nadeel van dit slot is dat je minder bewegingsvrijheid hebt bij het vastzetten van je fiets. Door de scharnierconstructie van dit vouwslot kunnen de ‘schakels’ maar twee kanten op bewegen. Hierdoor kan het erg lastig zijn om je fiets in een druk fietsenrek vast te zetten.

De stijve scharnierconstructie maakt het voor een dief ook makkelijker om een van de schakels door te slijpen met een haakse slijper. Vanwege de beperkte bewegingsruimte is dit vouwslot tijdens het slijpen namelijk veel makkelijker in positie te houden dan een kettingslot.

Afgezien van deze praktische nadelen is de ABUS Bordo Granit X-Plus 6500 ook nog eens vrij prijzig. Hij is op het moment van schrijven voor € 89,95 hier bij bol.com verkrijgbaar.

Hieronder bespreek ik een beter en veiliger slot, dat ook nog eens veel betaalbaarder is.

Beter alternatief voor het ABUS vouwslot – OnGuard Mastiff kettingslot!

Beter alternatief voor ABUS Bordo Granit X-Plus 6500 vouwslot OnGuard Mastiff kettingslot

 

OnGuard Mastiff kettingslot
Lengte: 80 cm
Dikte schakels: 8 mm
Geleverd met 5 sleutels: 1 sleutel met LED verlichting en 4 normale sleutels
Bekijk prijs bij bol.com

Dit OnGuard Mastiff kettingslot is een veel beter alternatief voor de ABUS Bordo Granit X-Plus 6500. Hij heeft een zeer robuuste ketting van gehard staal die bestaat uit schakels met een dikte van 8 mm (2.5 mm dikker dan het ABUS vouwslot).

De ketting heeft een lengte van 80 cm, waarmee je veel meer bewegingsvrijheid hebt dan met een stijf vouwslot. Een kettingslot als dit is daarom veel beter geschikt voor in drukke fietsenrekken.

Ook is dit OnGuard Mastiff kettingslot moeilijker open te breken. In het onderstaande filmpje laat iemand zien hoe het slot in elkaar zit, en test hij de veiligheid van dit kettingslot.

Vanaf 9:50 probeert hij de ketting op verschillende manieren kapot te maken. Eerst probeert hij de ketting met een handzaag door te zagen, en daarna probeert hij het met een betonschaar. Met beide methodes komt hij niet door de ketting heen.

Tot slot gebruikt hij een haakse slijper. Met een haakse slijper is ieder fietsslot open te krijgen, maar zoals je ziet duurt het vrij lang voordat hij deze ketting door heeft. Ook kost het hem uiteindelijk een hele slijpschijf om de ketting door te slijpen.

Je ziet tijdens het doorslijpen van de ketting ook goed dat hij wat moeite heeft om de ketting goed strak te houden. Dit is een groot voordeel van een kettingslot ten opzichte van een vouwslot. Een vouwslot is veel makkelijker door te slijpen vanwege de stijve constructie die veel minder bewegelijk is.

Omdat er een lawaaierige en opvallende methode voor nodig is om dit fietsslot open te krijgen, is de kans groter dat een fietsendief afhaakt voordat hij het slot open heeft. En een fietsendief die dit slot kent zal waarschijnlijk liever naar een makkelijkere optie op zoek gaan.

Nu denk je vanwege de voordelen waarschijnlijk dat de OnGuard Mastiff veel duurder is dan de ABUS Bordo Granit X-Plus 6500, maar dat is niet het geval. Hij heeft een veel lagere prijs!

Voor het ABUS vouwslot betaal je op het moment van schrijven hier bij bol.com € 89,95, terwijl dit OnGuard Mastiff kettingslot al voor € 32,21 hier bij bol.com verkrijgbaar is.

Conclusie: je bent met het OnGuard Mistiff kettingslot dus goedkoper uit en beter beveiligd!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *