Brandblusser auto – welke brandblusser voor in de auto kopen?

By | 12 december 2019

Wil je een brandblusser voor in de auto kopen? Hieronder leg ik uit aan welke eigenschappen een goede auto brandblusser moet voldoen. Ook behandel ik een goede brandblusser voor in de auto, en geef ik aan waar je deze kunt kopen.

Is een brandblusser verplicht in de auto in Nederland?

In Nederland is het niet verplicht om een brandblusser in de auto te hebben. Maar het is natuurlijk wel verstandig!

Met een brandblusser in je auto kun je in geval van brand de schade flink beperken. Ook kun je met een brandblusser bij een ongeval iemand anders (levensreddend) te hulp schieten.

Welke brandblusser voor in de auto? Sproeischuim- of poederblusser?

Je kunt het best een poeder-brandblusser voor in de auto kopen. Alleen poederblussers zijn vorstbestendig (bron). In een auto kan het ’s nachts erg koud worden. En een schuimblusser kan dan bevriezen, waardoor hij misschien niet meer werkt als je hem nodig hebt!

Daarnaast zijn poederblussers voor meer soorten branden geschikt. Ze zijn geschikt voor branden uit brandklassen A, B en C. Terwijl schuimblussers alleen voor brandklassen A en B geschikt zijn.

De brandklassen waarvoor een brandblusser geschikt is staan altijd met pictogrammen aangegeven op de blusser. De hiervoor genoemde brandklassen betekenen het volgende:

  • Brandklasse A: de brandblusser is geschikt voor branden van vaste stoffen (bijv. textiel, hout en papier). (bron)
  • Brandklasse B: de brandblusser is geschikt voor het blussen van branden van vloeistoffen en stoffen die bij hoge temperatuur vloeibaar worden. Hierbij moet je denken aan dieselolie, wasbenzine en kaarsen.
  • Brandklasse C: de blusser is geschikt voor branden van gassen, zoals LPG, aardgas of propaan. (bron)

Wat is de juiste maat voor een auto brandblusser?

Er worden veel kleine brandblussers van 1 of 2 kg voor in de auto verkocht. Maar voor de gemiddelde brand heeft zo’n blusser een veel te kleine inhoud. De brandweer adviseert daarom om altijd een brandblusser van 6 kg te kopen (bron).

Auto brandblusser kopen – Alecto ABP-6 poederblusser

Auto brandblusser kopen Alecto ABP-6 poeder brandblusser auto kopen

 

Alecto ABP-6 poederblusser
Brandklassen: A, B en C
Geschikt voor branden door vaste stoffen, vloeistoffen en gassen
Inhoud: 6 kg
Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij Conrad.nl

Deze Alecto ABP-6 is een goede brandblusser voor in de auto. Hij is geschikt voor brandklasse A (branden van vaste stoffen), brandklasse B (branden van vloeistoffen, zoals dieselolie) en brandklasse C (branden van gassen, zoals LPG). Omdat deze poeder-brandblusser een inhoud van 6 kg heeft, maak je een goede kans om een kleine autobrand uit te krijgen.

De brandblusser heeft een lengte van 55,5 cm en een diameter van 11,5 cm. Misschien lijkt deze brandblusser aan de grote kant voor in de auto, maar voor de meeste branden heb je een blusser van dit formaat nodig.

Er zijn ook twee kleinere versies van deze blusser, namelijk de Alecto ABP-1 van 1 kg en de Alecto ABP-2 van 2 kg. Maar deze kleinere blussers zijn niet aan te raden, omdat je daar voor de meeste branden niet genoeg aan hebt.

Verder is de Alecto ABP-6 poederblusser zeer betaalbaar. Op het moment van schrijven kun je deze auto brandblusser hier bij bol.com al voor € 47,99 kopen. Het is dus een vrij kleine investering, waarmee je later veel duurdere schade kunt voorkomen.

Uit de reviews hier op bol.com blijkt dat mensen zeer tevreden zijn over deze brandblusser. Op dit moment krijgt hij daar na 14 reviews 4.9 van de 5 sterren.

Denk naast een brandblusser voor in de auto ook aan deze items!

Naast een goede auto brandblusser mag een noodhamer voor in de auto ook niet ontbreken. Een goede noodhamer is niet duur, en kan een levensreddende rol vervullen. Voor als je nog geen noodhamer hebt is de Lifehammer Evolution een goede optie.

Verder is het ook altijd handig om een EHBO kit in je auto te hebben. De Care Plus First Aid Kit Compact is bijvoorbeeld een complete en compacte EHBO kit die je makkelijk in de auto kwijt kunt.

Ik hoop dat ik je heb kunnen helpen bij je zoektocht naar een brandblusser voor in de auto. Hopelijk hoef je hem nooit te gebruiken, maar je kunt maar beter altijd voorbereid zijn!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *