Lidl rookmelder – Veilige keuze? Een beter alternatief!

By | 11 december 2019

Denk je erover na om een Lidl rookmelder te kopen? Hieronder leg ik uit waarom een rookmelder van de Lidl geen goede keuze is. Daarna geef ik aan welke rookmelder een beter alternatief is.

Het belang van een goed werkende rookmelder

Een rookmelder kan een levensreddende rol vervullen. Omdat je tijdens je slaap niet kunt ruiken, wordt je niet wakker door de geur van een brand (bron). Maar je kunt wel horen, en een rookmelder kan je daarom op tijd wekken.

Ook als je niet slaapt is een rookmelder natuurlijk belangrijk. Hoe eerder je de brand ontdekt, hoe groter de kans dat je hem kunt blussen!

Lidl rookmelder – waarom geen rookmelder van de Lidl kopen?

In oktober 2018 verscheen er een uitgebreide rookmelder-test van de Consumentenbond in de Consumentengids. Ook de Lidl FSM-121 rookmelder werd bij deze test onder de loep genomen.

Bij de test werd geconcludeerd dat de Lidl rookmelder geen aanrader is omdat hij minder betrouwbaar wordt naarmate de batterij leger raakt (bron). Omdat je natuurlijk een betrouwbare rookmelder wil, behandel ik hieronder een rookmelder die bij de test als aanrader uit de bus kwam.

Beter alternatief voor Lidl rookmelder – Smartwares RM149

Beter alternatief voor Lidl rookmelder Lidl Smartwares RM149

 

Smartwares RM149 rookmelder
Aangeraden door de Consumentenbond!
Werkt op 9V batterij (meegeleverd)
Extra voordelig verkrijgbaar per 2 of 4 stuks:
Bekijk prijs bij bol.com (1, 2 of 4 stuks)

Deze Smartwares RM149 is volgens de test van de Consumentenbond een aanrader (bron). Wanneer deze rookmelder rook detecteert geeft hij een luid alarm van 85 decibel.

Hij werkt op een (meegeleverde) 9V batterij, die een jaar mee gaat. Wanneer de batterij aan vervanging toe is geeft de rookmelder een geluidssignaal. Hierdoor kun je de batterij op tijd vervangen, en wordt voorkomen dat je een niet-werkende rookmelder hebt hangen.

De levensduur van de rookmelder is tien jaar. Omdat de sensor van een rookmelder na die tien jaar niet goed meer werkt, dien je dan een nieuwe te kopen.

Verder is deze Smartwares RM149 zeer betaalbaar. Op het moment van schrijven is hij hier bij bol.com voor € 11,99 verkrijgbaar. Ook kun je daar 2 stuks voor € 13,99, en 4 stuks voor € 22,99 kopen.

De Lidl rookmelder kost op dit moment € 9,99. De Smartwares RM149 is dus maar twee euro duurder, terwijl je daarmee een veiligere melder in huis haalt. Koop je meerdere melders, dan ben je met de Smartwares RM149 zelfs goedkoper uit.

Conclusie: vanwege het zeer geringe prijsverschil en de betere veiligheid, is de Smartwares RM149 een veel beter alternatief voor de rookmelder van de Lidl!

Een rookmelder is zeer betaalbaar, en kan levens redden. Zorg daarom dat je er niet te weinig ophangt! Om het zo veilig mogelijk te maken kun je in iedere ruimte een rookmelder plaatsen.

Denk ook aan andere (brand)veiligheidsmaatregelen!

Door een goede rookmelder wordt je op tijd gewaarschuwd voor een brand. Vervolgens wil je een beginnende brand natuurlijk wel kunnen blussen! Heb je nog geen brandblusser in huis, dan kun je verder lezen in mijn brandblusser voor thuis-artikel.

Naast een rookmelder is een goede koolmonoxide melder ook van levensbelang. Wil je weten wat veilige koolmonoxide melders zijn, dan kun je verder lezen in mijn koolmonoxide melder-artikel.

Ik hoop dat ik je heb kunnen helpen bij je keuze voor een veilige rookmelder!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *