Geigerteller kopen? De 3 beste geigertellers!

By | 27 maart 2019

Wil je een geigerteller kopen? In dit artikel bespreek ik de naar mijn mening drie beste geigertellers.
Geigertellers staan onder verschillende benamingen bekend, zo worden ze ook weleens ‘GM-teller’ of ‘Geiger-Müller telbuis’ genoemd. Soms wordt een geigerteller ook wel simpelweg aangeduid als een ‘radioactiviteitsmeter’.
Wil je een geigerteller kopen dan zijn, afhankelijk van waar je naar op zoek bent, de onderstaande 3 geigertellers naar mijn mening de beste opties:

Ik bespreek deze drie geigertellers verderop in dit artikel alle drie apart.

GM-teller, Geiger-Müller telbuis, GM-telbuis, GM buis, GM meter, radioactiviteitsmeter of geigerteller kopen?

Het kan in eerste instantie misschien voor wat verwarring zorgen, en daarom wil ik dit eerst even ophelderen, maar zoals ik hierboven al aangaf zijn er verschillende benamingen die voor een geigerteller worden gebruikt.
‘GM-teller’, ‘Geiger-Müller telbuis’, ‘GM-telbuis’, ‘GM meter’, ‘GM buis’, ‘radioactiviteitsmeter’ of ‘geigerteller’ zijn allemaal verschillende benamingen voor hetzelfde apparaat, namelijk een stralingsmeter waarmee ioniserende straling kan worden gemeten.
De reden dat in sommige benamingen de letters ‘GM’ of de namen ‘Geiger’ en ‘Müller’ voorkomen is dat de GM-teller is uitgevonden door Hans Wilhelm Geiger en Walther Müller (bron).

Geigerteller kopen: wat kunnen geigertellers meten?

Een geigerteller is een stralingsmeter, maar niet alle geigertellers zijn hetzelfde. Zoals we hierboven in de korte opsomming van de drie geigertellers die ik in dit artikel bespreek al zagen kunnen niet alle geigertellers dezelfde soorten straling meten.
Ik zal hieronder daarom kort uiteenzetten welke soorten straling er door geigertellers gemeten kunnen worden.

Een geigerteller meet ioniserende straling. Het uitzenden van ioniserende straling door materialen wordt ook wel ‘radioactiviteit’ genoemd (bron). Vandaar dat men een geigerteller vaak ook wel een ‘radioactiviteitsmeter’ noemt.

De volgende hoofdsoorten ioniserende straling kunnen door een geigerteller gedetecteerd worden:

 • Alfastraling: deze straling bestaat uit alfa-deeltjes die, wanneer ze op weefsel inwerken, gevaarlijk kunnen zijn. Een alfa-deeltje is echter vrij groot, en kan al tegen worden gehouden door een velletje papier (bron).
 • Bètastraling: Bètastraling bestaat uit bèta-deeltjes. Een bèta-deeltje is kleiner dan een alfadeeltje en heeft een betere doordringbaarheid, het gaat in tegenstelling tot een alfa-deeltje bijvoorbeeld wel door papier. Het kan tegengehouden worden door bijvoorbeeld plexiglas of aluminium (bron). Als deze deeltjes tegen je huid aan komen kunnen ze je lichaam in gaan (bron).
 • Gammastraling: gammastralen bestaan niet uit deeltjes, maar uit golven. Gammastralen hebben een zeer hoge doordringbaarheid, gaan makkelijk door het menselijk lichaam, en kunnen pas worden tegenhouden door bijvoorbeeld een dikke laag beton of lood (bron).

Blootstelling aan straling brengt gezondheidsrisico’s met zich mee. Er kunnen bijvoorbeeld DNA-moleculen worden beschadigd, wat kanker tot gevolg kan hebben. En ook kunnen er misvormingen bij het nageslacht optreden (bron).

De menselijke zintuigen kunnen de genoemde soorten straling niet waarnemen, maar met een geigerteller kun je deze verschillende soorten straling wel meten.

Geigerteller kopen: de 3 beste geigertellers op een rij!

Wil je een geigerteller kopen, dan bespreek ik hieronder de drie naar mijn mening beste geigertellers. Welke van deze geigertellers voor jou persoonlijk de beste keuze is hangt ervan af waar je precies naar op zoek bent en welke soort(en) straling je wil kunnen meten.
Ik begin met de eenvoudigste geigerteller, en eindig bij de naar mijn mening meest uitgebreide en beste geigerteller.

De als eerst te bespreken Voltcraft Gamma-Check-A geigerteller kan alleen gammastraling meten, deze gamma stralingsmeter is het meest betaalbaar van de drie geigertellers.
Zoek je een geigerteller die zowel gamma- als bètastraling kan meten, dan is de Radex RD1503+ die ik daarna bespreek de beste optie.
De als laatste te bespreken Gamma Scout Rechargeable is de beste keuze als je op zoek bent naar een geigerteller die zowel alfa-, bèta- als gammastraling kan meten.

Voltcraft Gamma-Check-A goedkope geigerteller kopen: gamma stralingsmeter

Goedkope geigerteller kopen geigertellers GM-teller Geiger-Müller telbuis GM-telbuis GM meter GM buis radioactiviteitsmeter gamma stralingsmeter Voltcraft Gamma-Check-A

 

 

Voltcraft Gamma-Check-A
Gamma stralingsmeter
Bekijk prijs bij Conrad.nl
Heb je liever een goedkopere geigerteller? Dan is de Cajoe geigerteller die je hier bij Amazon.nl en hier bij Amazon.de kunt vinden een goed alternatief. Ook is deze van compacter formaat dan de bovenstaande Voltcraft Gamma-Check-A.

Deze Voltcraft Gamma-Check-A geigerteller is een gamma stralingsmeter. Hij meet dus alleen gammastraling (de vorm van ioniserende straling met de hoogste doordringbaarheid), en kan geen alfastraling of bètastraling meten.

Hij is met zijn grootte van 18 × 8.6 × 4.5 cm en zijn gewicht van 160 gram vrij handzaam en goed te gebruiken om eenvoudig mogelijke radioactieve besmetting van bijvoorbeeld voeding, apparaten of andere materialen vast te stellen. Het apparaat meet de stralingsdosis in microSv/h (microsievert per uur).
Deze gamma stralingsmeter werkt verder op batterijen en is voorzien van een duidelijk af te lezen blauw verlicht LCD scherm.

Geigertellers zijn geen goedkope apparaten, maar dit is onder de geigertellers een zeer betaalbare optie. Je kunt op het moment van schrijven deze goedkope geigerteller kopen voor € 155 hier bij Conrad.nl.
Klik op de knoppen in de tabel om de meest actuele prijs van deze gamma stralingsmeter te bekijken.

Meer over deze gamma stralingsmeter lezen? Bekijk deze geigerteller hier bij Conrad.

Radex RD1503+ geigerteller kopen: bèta- en gamma stralingsmeter

Geigerteller kopen Geigertellers GM-teller Geiger-Müller telbuis GM-telbuis GM meter GM buis Radioactiviteitsmeter Stralingsmeter Radex rd1503+

 

 

Radex RD1503+
Bèta- en gamma stralingsmeter (en röntgen)

Bekijk prijs bij Conrad.nl

Waar de hiervoor besproken geigerteller alleen gammastraling kan meten, kan deze Radex RD1503+ zowel gamma-, bèta- als röntgenstraling meten.

Deze geigerteller is compacter dan het hiervoor besproken model, hij is slechts 10.5 × 6 × 2.6 cm groot.
Hij is makkelijk te bedienen en eenvoudig te gebruiken om bijvoorbeeld apparaten, levensmiddelen of andere materialen op radioactieve besmetting te controleren.
De stralingsdosis wordt door het apparaat op het duidelijke en goed afleesbare LCD scherm weergegeven in microSv/h (microsievert per uur) of microröntgen per uur.

Aangezien je met deze geigerteller zowel gamma-, bèta- als röntgenstraling kunt meten is hij wel iets duurder dan het hiervoor besproken model dat alleen gammastraling kan meten.
Op het moment van schrijven kun je deze geigerteller kopen voor € 339 hier bij Conrad.
Klik op de knoppen in de tabel om de meest actuele prijzen te bekijken.

Meer lezen over deze Radex RD1503+ bèta- en gamma stralingsmeter?
Bekijk deze geigerteller hier bij Conrad of hier bij Amazon.nl.

Gamma Scout Rechargeable geigerteller kopen: alfa-, bèta- en gamma stralingsmeter

Geigerteller kopen Geigertellers GM-teller Geiger-Müller telbuis GM-telbuis GM meter GM buis Gamma Scout Rechargeable radioactiviteitsmeter stralingsmeter

 

 

Gamma Scout Rechargeable
Alfa-, bèta- en gamma stralingsmeter

Bekijk prijs bij Conrad.nl

Wil je een geigerteller kopen die, in tegenstelling tot de voorgaande twee geigertellers, zowel alfa-, bèta als gammastraling kan meten, dan is deze Gamma Scout Rechargeable de beste optie.

Deze geigerteller is 16.1 cm lang en 7 cm breed, en ligt daarmee makkelijk in de hand.
Op het scherm van de Gamma Scout Rechargeable geigerteller lees je, net als bij de hiervoor besproken geigertellers, eenvoudig af wat de huidige stralingswaardes zijn.

Het is bij deze geigerteller daarnaast ook mogelijk om zelf vooraf een drempelwaarde voor blootstelling aan straling in microSv/h (microsievert per uur) in te stellen, waarbij deze GM-teller een akoestisch signaal geeft als de door jou ingestelde grens wordt overschreden.
Je kunt ook een drempelwaarde voor de cumulatieve blootstelling aan straling instellen, waarbij het apparaat een akoestisch signaal zal geven op het moment dat deze overschreden wordt.

Deze geigerteller is oplaadbaar, in tegenstelling tot de hiervoor besproken geigertellers die op batterijen werken.
Verder wordt er analysesoftware (voor Windows) meegeleverd.

Deze geigerteller is een stuk uitgebreider dan de hiervoor besproken geigertellers, en daarom ligt de prijs ook wat hoger.
Op het moment van schrijven kun je deze geigerteller kopen voor € 489 hier bij Conrad.
Klik op de knop in de tabel om de meest actuele prijs te bekijken.

Meer lezen over deze Gamma Scout Rechargeable alfa- bèta- en gamma stralingsmeter?
Bekijk deze geigerteller hier bij Conrad.

Geigerteller kopen: welke van deze geigertellers moet ik kopen?

Welke van de besproken geigertellers voor jou persoonlijk de beste GM-teller (geigerteller) is hangt af van waar je precies naar op zoek bent, en welke soort(en) ioniserende straling je wil kunnen meten.

De drie hoofdsoorten ioniserende straling die door geigertellers kunnen worden gemeten zijn alfastraling, bètastraling en gammastraling. Welke soort(en) straling je wil kunnen meten bepaalt welke van de besproken geigertellers je het best kunt kopen:

 • Vind je een geigerteller die alleen gammastraling kan meten voldoende, dan kun je de Voltcraft Gamma-Check-A geigerteller kopen.
 • Wil je zowel bèta- als gammastraling (en ook röntgen) kunnen meten, dan kun je beter de Radex RD1503+ geigerteller kopen.
 • Wil je niet alleen bèta- en gammastraling maar ook alfastraling kunnen meten, dan kun je het best de Gamma Scout Rechargeable geigerteller kopen.

Ik hoop dat ik je heb kunnen helpen bij het vinden van de juiste geigerteller!

2 thoughts on “Geigerteller kopen? De 3 beste geigertellers!

 1. German Silva

  Kan ik ook met deze apparatuur de 5G meten?..alvast bedankt

  Reply
  1. Willem Post author

   Beste German,
   Je kunt 5G niet met een geigerteller meten.

   Geigertellers kunnen alleen ioniserende straling meten, en 5G is een vorm van niet-ioniserende straling.

   Groet,
   Willem

   Reply

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *