Koolmonoxidemelder Hornbach – een goede optie?

By | 23 maart 2019

In dit artikel ‘Koolmonoxidemelder Hornbach – een goede optie?‘ bespreek ik of ik het kopen van een Hornbach koolmonoxidemelder een goede keuze vind.
Ik bespreek de veiligheid van de koolmonoxidemelders die bij Hornbach worden verkocht, en ik raad twee alternatieve koolmonoxidemelders aan die naar mijn mening betere en veiligere opties zijn omdat ze door zowel de NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit) als de Consumentenbond als veilig zijn bestempeld, namelijk:

Koolmonoxidemelder Hornbach: over koolmonoxidemelders

Gemiddeld overlijden er ieder jaar 11 mensen aan de gevolgen van koolmonoxidevergiftiging en belanden er ongeveer 150 personen door in het ziekenhuis (bron).
Bekende risico’s zijn verbrandingsapparaten, zoals een open haard of een kachel, maar het gevaar kan ook ergens anders vandaan komen. Het kan bijvoorbeeld zelfs zo zijn dat er koolmonoxide jouw woning binnenkomt omdat de rookgasafvoer van de buren zich dicht bij jouw ventilatie bevindt.

Koolmonoxide is geurloos en heeft geen smaak, je kunt deze sluipmoordenaar daarom alleen op tijd detecteren met een goede koolmonoxidemelder.
Het is daarom van belang om te zorgen dat je een goede melder koopt, en daarom zal ik hieronder bekijken of een Hornbach koolmonoxidemelder een veilige keuze is.

Koolmonoxidemelder Hornbach: is een Hornbach koolmonoxidemelder veilig?

Er zijn op het moment van schrijven drie soorten Hornbach koolmonoxidemelder verkrijgbaar. Het gaat om de volgende drie melders: de AngelEye CO-AE-9D-BNLR, de AngelEye AE-9B-BNLR en de AngelEye SCB10.

De belangrijkste vraag als het gaat om koolmonoxidemelders is natuurlijk of ze veilig zijn.
Hoe bepaal je dan of een melder veilig is?
Er zijn bij mij twee grote onderzoeken naar koolmonoxidemelders op de Nederlandse markt bekend: het onderzoek van de NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit) en het onderzoek van de Consumentenbond.
De Consumentenbond onderzocht 19 verschillende koolmonoxidemelders (bron) en de NVWA onderzocht er 29 (bron). Uit deze onderzoeken bleek dat lang niet alle melders veilig waren, een vrij schokkende uitkomst voor een product als dit dat juist bedoeld is om je veiligheid te garanderen.
Het leek mij goed om deze twee onderzoeken als leidraad te nemen bij het beoordelen van de veiligheid van de Hornbach koolmonoxidemelders.

Bij het onderzoek van de NVWA werd helaas geen van de drie typen Hornbach koolmonoxidemelder onderzocht, dus uit dit onderzoek kunnen wij niet veel opmaken met betrekking tot de bij de Hornbach verkochte melders. Wel werd er een andere melder van het merk AngelEye onderzocht, namelijk de AngelEye CO-AE-9B-BNL, en dit werd een veiligheidsrisico bevonden omdat de melder zonder de juiste opschriften werd verkocht (bron)

Koolmonoxidemelder Hornbach koolmonoxidemelder Angeleye CO-AE-9B-BNLR koolmonoxide melder Hornbach CO melder Hornbach

Van de drie melders die bij Hornbach worden verkocht is er wel één getest in het onderzoek van de Consumentenbond, namelijk de AngelEye CO-AE-9B-BNLR (zie de foto hiernaast). De Consumentenbond kwam tot de conclusie dat deze melder veilig was (bekijk hier de resultaten van het onderzoek in de Consumentengids).

Van de AngelEye CO-AE-9B-BNLR Hornbach koolmonoxidemelder weten we dus dat de Consumentenbond hem als veilig heeft bestempeld, maar helaas is deze melder niet ook in het onderzoek van de NVWA betrokken. Ik had het fijn gevonden om ook de mening van de NVWA over deze melder te vernemen.
De andere twee koolmonoxidemelders die bij Hornbach worden verkocht zijn in geen van beide onderzoeken onderzocht.

Mijn mening over de Hornbach koolmonoxidemelders – wel of niet kopen?
Ik durf je naar aanleiding van het bovenstaande geen Hornbach koolmonoxidemelder aan te raden. Ik zeg niet dat ze onveilig zijn, maar naar mijn mening weten we gewoon te weinig over deze melders. Ik vind het bij veiligheidsproducten zoals een koolmonoxidemelder aan te raden om te kiezen voor een product dat in meerdere onderzoeken veilig is bevonden.
Ik bespreek hieronder daarom twee koolmonoxidemelders die zowel in het onderzoek van de NVWA als het onderzoek van de Consumentenbond als veilig zijn bestempeld, en ik zou je aan willen raden om voor een van die twee melders te kiezen.

Koolmonoxidemelder Hornbach: 2 veilige alternatieven!

Hieronder bespreek ik twee koolmonoxidemelders die door zowel de Consumentenbond als de NVWA als veilig zijn bestempeld. Dit zijn naar mijn mening daarom betere (veiligere) alternatieven voor een Hornbach koolmonoxidemelder.
Wat voor jou persoonlijk de beste keuze is hangt af van waar je precies naar op zoek bent.
De Alecto COA-26 heeft de beste prijs-kwaliteitsverhouding van de veilig bevonden melders, en is ook in een extra voordelig 2-pack verkrijgbaar.
De Fire Angel CO-9X-10-BNLT is een veilige melder met een extra lange levensduur (10 jaar).

Ik heb beide melders eerder besproken in mijn artikel CO melder kopen (koolmonoxide melder)? Dit zijn veilige CO melders!

Koolmonoxidemelder Hornbach alternatief 1: Alecto COA-26

Koolmonoxidemelder Hornbach koolmonoxidemelder Koolmonoxide melder Hornbach CO melder Hornbach alternatief Alecto COA-26
Alecto COA-26 koolmonoxidemelder
Door Consumentenbond en NVWA als veilig bestempeld
Door de Consumentenbond verkozen tot uitblinker!
Bekijk prijs bij bol.com (1 stuk) Bekijk prijs bij bol.com (2 stuks)

Een goed alternatief voor een Hornbach koolmonoxidemelder is deze Alecto COA-26, die zowel door de Consumentenbond als de NVWA in hun onderzoeken als veilig is bestempeld.
Door de Consumentenbond werd deze melder zelfs tot ‘uitblinker’ verkozen (bron).

Hij heeft een alarm met een sterkte van 85 decibel, wat luid genoeg is om je wakker te maken, en een verlicht LCD scherm.
Ook is hij voorzien van een batterijniveau-indicator en geeft hij een signaal als de batterijen aan vervanging toe zijn.
De sensor op dit apparaat heeft een levensduur van 7 jaar, daarna zal je een nieuwe melder moeten kopen.
Pluggen, schroeven en een bevestigingsplaat om deze koolmonoxidemelder te installeren worden meegeleverd.

Aan de reviews die je hier op bol.com kunt vinden kun je zien dat mensen die deze melder kochten zeer tevreden zijn over dit product, na 485 reviews krijgt hij 4.6 van de 5 sterren.

Zoek je een veilige melder met een goede prijs-kwaliteitsverhouding, dan is dit de beste optie.
Je kunt deze melder op het moment van schrijven voor € 23,99 kopen hier bij bol.com. Ook kun je hem in een extra voordelig 2-pack kopen voor € 42,99 hier bij bol.com.
Klik op de knoppen in de tabel om de meest actuele prijzen te bekijken.

Bekijk deze melder op bol.com >>

Koolmonoxidemelder Hornbach alternatief 2: Fire Angel CO-9X-10-BNLT

Koolmonoxidemelder Hornbach koolmonoxidemelder Koolmonoxide melder Hornbach CO melder Hornbach Fire angel co-9x-10-bnlt
Fire Angel CO-9X-10-BNLT koolmonoxidemelder
Door Consumentenbond en NVWA als veilig bestempeld
Bekijk prijs bij bol.com

Ook dit alternatief voor een Hornbach koolmonoxidemelder, de Fire Angel CO-9X-10-BNLT, is zowel door de Consumentenbond als de NVWA als veilig bestempeld.

Deze melder heeft een levensduur van wel 10 jaar, drie jaar langer dan het hiervoor besproken model, en is de beste optie voor als je op zoek bent naar een veilige melder met een zo lang mogelijke levensduur.
Ook deze koolmonoxidemelder heeft een alarm van 85 decibel, waardoor je makkelijk uit je slaap gewekt zou moeten worden.
Iets extra’s ten opzichte van de vorige melder is, naast de langere levensduur, dat hij ook is voorzien van een diagnostische functie. Het apparaat onthoudt de laatste tien PPM-niveaus (parts per million-niveaus) en activeringen, wat bijvoorbeeld voor verhuurders handig kan zijn.

Zoals je aan de reviews hier op bol.com kunt zien wordt deze melder goed beoordeeld door mensen die hem kochten, hij heeft na 25 reviews nu 4.7 van de 5 sterren.

Op het moment van schrijven kun je hem kopen voor € 38,95 hier bij bol.com.
Klik op de knop in de tabel om de meest actuele prijs te bekijken.

Bekijk deze melder op bol.com >>

Hornbach koolmonoxidemelder conclusie: koolmonoxidemelder Hornbach – een goede optie?

Er worden drie soorten Hornbach koolmonoxidemelder verkocht. Alle drie de melders die bij Hornbach worden verkocht zijn van het merk AngelEye.
Op zoek naar informatie over de veiligheid van de verschillende koolmonoxidemelders op de Nederlandse markt kwam ik twee onderzoeken tegen waarin een aantal koolmonoxidemelders zijn onderzocht, namelijk het onderzoek van de Consumentenbond en dat van de NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit).

Alleen in het onderzoek van de Consumentenbond kwam één van de drie Hornbach koolmonoxidemelders aan bod, en deze werd daarin veilig bevonden (het ging daarbij om de AngelEye CO-AE-9B-BNLR Hornbach koolmonoxidemelder). Helaas werd deze zelfde melder niet ook in het onderzoek van de NVWA meegenomen, waardoor we alleen het oordeel van de Consumentenbond over dit apparaat hebben.

Aangezien twee van de Hornbach koolmonoxidemelders bij geen van deze onderzoeken zijn onderzocht, en de andere Hornbach koolmonoxidemelder slechts in één van de onderzoeken, lijkt het mij veiliger om te kiezen voor een melder die in beide onderzoeken (dus zowel door de Consumentenbond als de NVWA) is goedgekeurd.

De Alecto COA-26 en de Fire Angel CO-9X-10-BNLT zijn door zowel de Consumentenbond als de NVWA als veilig bestempeld, en lijken mij daarom veiligere keuzes dan een Hornbach koolmonoxidemelder. Ik zeg niet dat een Hornbach koolmonoxidemelder onveilig is, maar met dit soort producten vind ik het aan te raden om te kiezen voor een product waarvan uit meerdere onderzoeken blijkt dat het in orde is.

De Alecto COA-26 is door de Consumentenbond zelfs verkozen tot ‘uitblinker’, en heeft naar mijn mening de beste prijs-kwaliteitsverhouding van de veilig bevonden melders. Deze melder is ook verkrijgbaar in een extra voordelig 2-pack.
De Fire Angel CO-9X-10-BNLT is de beste optie als je een veilige melder zoekt met een zo lang mogelijke levensduur (10 jaar).

Let na de aanschaf van een koolmonoxidemelder onder andere op de volgende dingen:

 • Lees de gebruiksaanwijzing aandachtig, en zorg dat je die goed opvolgt! Het kan desastreuze gevolgen hebben als je het apparaat niet op de goede manier gebruikt.
 • Houd in de gaten wat de levensduur van je koolmonoxidemelder is, en vervang de melder op tijd!
 • Hang je koolmonoxidemelder(s) op de juiste plaats. Raadpleeg hierover de handleiding, en lees hier bijvoorbeeld meer over op de site van de brandweer.

Ik hoop dat ik je met dit artikel ‘Koolmonoxidemelder Hornbach – een goede optie?‘ heb kunnen helpen bij het vinden van een goede koolmonoxidemelder!

2 thoughts on “Koolmonoxidemelder Hornbach – een goede optie?

 1. Engelen

  Dag Willem,
  Duidelijke info over koolmon. melder.
  De fire angel spreekt me wel aan ivm diagnostiche functie. Hoe kun je die uitlezen?
  Juist dit onderdeel spreekt mij als verhuurder aan.
  Groet Gerard Engelen

  Reply
  1. Willem Post author

   Beste Gerard,
   Bedankt voor je reactie!

   Ik heb niet kunnen vinden hoe je de opgeslagen data kunt bekijken. Op de website van de fabrikant staat net als op bol.com aangegeven dat de melder ‘de laatste 10 activeringen en PPM niveaus’ opslaat, maar er staat niet omschreven wat je precies moet doen om die opgeslagen data uit te kunnen lezen.

   Groet,
   Willem

   Reply

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *