Hoeveel ampère nodig op de camping? Zo bereken je dat!

By | 19 oktober 2020

Als je gaat kamperen dan is het handig om van tevoren te weten hoeveel ampère je nodig hebt op de camping. Hieronder leg ik daarom uit hoe je vrij eenvoudig kunt berekenen hoeveel ampère je op de camping nodig hebt.

Het is handig om dit van tevoren uit te rekenen, omdat het per camping plek verschilt hoeveel ampère je tot je beschikking hebt. Zo kun je van tevoren bepalen of je bijvoorbeeld je camping kachel, koffiezetapparaat of oventje (al dan niet tegelijk) kunt gebruiken.

Ik geef hieronder eerst aan op welke twee manieren je kunt berekenen hoeveel ampère je nodig hebt op de camping, daarna leg ik voor beide manieren aan de hand van een eenvoudige formule uit hoe dat in zijn werk gaat.

Meteen weten welke formule je moet gebruiken? 

  • Wil je berekenen hoeveel ampère een bepaald apparaat nodig heeft op de camping? Klik hier.
  • Wil je berekenen hoeveel apparaten je op een bepaald aantal ampère aan kunt sluiten? Klik hier.

Ook kun je aan het einde van dit artikel een lijst van veelgebruikte camping apparaten vinden met daarbij het geschatte verbruik in watt en ampère. Ik geef daarbij ook aan waar je al die apparaten kunt kopen.

Hoe bereken je hoeveel ampère je nodig hebt op de camping? 2 manieren!

Hoeveel ampère nodig op de camping en hoeveel apparaten op 6, 10 of 16 ampère

Hieronder behandel ik twee verschillende manieren waarop je kunt berekenen hoeveel ampère je nodig hebt op de camping. Welke formule in jouw geval het handigst is, hangt af van de situatie.

Heb je een bepaald apparaat dat je op de camping wil gebruiken, zoals bijvoorbeeld een koffiezetapparaat, een elektrische kachel of een kleine oven. En wil je weten hoeveel ampère je daarvoor nodig hebt? Dan heb je de formule die ik hieronder als eerste behandel nodig.

Ga je naar een bepaalde camping plek waarvan je al weet hoeveel ampère je tot je beschikking zal hebben (bijv. 6, 8, 10 of 16 ampère). En wil je uitrekenen hoeveel (of welke) apparaten je dan kunt gebruiken? Dan moet je de formule die ik hieronder als tweede behandel gebruiken.

Berekenen hoeveel ampère een bepaald apparaat nodig heeft op de camping?

Heb je een bepaald apparaat dat je tijdens het kamperen wil gebruiken, en wil je weten hoeveel ampère je daarvoor op de camping nodig hebt? Veel mensen nemen bijvoorbeeld graag een koffiezetapparaat, een oventje, een kachel of lampen mee voor bij het kamperen.

Het kan gebeuren dat een bepaald apparaat meer ampère verbruikt dan je op de camping tot je beschikking hebt. Het is natuurlijk erg vervelend om er dan op de camping pas achter te komen dat je een bepaald apparaat niet kunt gebruiken.

Daarom kun je de onderstaande formule gebruiken om van tevoren eenvoudig te berekenen hoeveel ampère je voor een bepaald apparaat nodig hebt op de camping:

Formule: wattage / voltage = ampère

Het wattage van het apparaat gedeeld door het voltage van de aansluiting (in de meeste Europese landen is dat 230 V), is het aantal ampère dat je nodig hebt voor het desbetreffende apparaat.

Voorbeeld:

Voor een elektrische kachel met een maximaal vermogen van 1500 watt die je aansluit op 230 V (zoals in de meeste Europese landen het geval is), heb je dus 1500 / 230 = 6,5 ampère nodig.

Als je dan op een camping plek staat waar je 10 ampère tot je beschikking hebt, dan kun je de kachel dus zonder problemen gebruiken. Maar sta je in dit voorbeeld op een camping plek waar je maar 6 ampère tot je beschikking hebt, dan kun je de kachel niet gebruiken.

Wel zijn er voor dergelijke situaties speciale elektrische kachels verkrijgbaar die je ook op een lager wattage in kunt stellen, zodat je ze bij een beperkt aantal ampère op de camping vaak alsnog kunt gebruiken. In mijn tent kachel-artikel behandel ik twee van zulke elektrische kachels. Daarnaast kun je andere zuinige camping apparaten vinden op de lijst onderaan dit artikel.

Om het nog eenvoudiger te maken kun je op de onderstaande spoiler klikken voor een lijst van wattages (500 t/m 1.500, met tussenstappen van vijftig) en het bijbehorende aantal ampères. Bij het berekenen van het aantal ampères is uitgegaan van een voltage van 230 V.

Klik hier voor een lijst van wattages (500 t/m 1.500 watt) en het bijbehorende aantal ampères!
De onderstaande ampères zijn berekend uitgaande van een voltage van 230 V:
500 watt = 2,2 ampère
550 watt = 2,4 ampère
600 watt = 2,6 ampère
650 watt = 2,8 ampère
700 watt = 3,0 ampère
750 watt = 3,3 ampère
800 watt = 3,5 ampère
850 watt = 3,7 ampère
900 watt = 3,9 ampère
950 watt = 4,1 ampère
1.000 watt = 4,3 ampère
1.050 watt = 4,6 ampère
1.100 watt = 4,8 ampère
1.150 watt = 5,0 ampère
1.200 watt = 5,2 ampère
1.250 watt = 5,4 ampère
1.300 watt = 5,7 ampère
1.350 watt = 5,9 ampère
1.400 watt = 6,1 ampère
1.450 watt = 6,3 ampère
1.500 watt = 6,5 ampère

Weten hoeveel apparaten je op 6, 10 of 16 ampère aan kunt sluiten op de camping?

Weet je al dat je naar een camping plek met een bepaald aantal ampère zal gaan? Dan kun je ook aan de hand daarvan uitrekenen hoeveel (en welke) van je apparaten je tegelijk aan kunt sluiten.

Hoeveel apparaten je bijvoorbeeld op 6, 10 of 16 ampère aan kunt sluiten bereken je als volgt. Dit zelfde sommetje geldt ook voor iedere andere hoeveelheid ampères op de camping:

Formule: ampère × voltage = wattage

Het aantal ampère van je camping plek maal het voltage (in Europese landen is dat meestal 230 V) is het wattage dat je tot je beschikking hebt.

Voorbeeld: 

Sta je bijvoorbeeld op een camping plek waar je 10 ampère tot je beschikking hebt, en wil je weten hoeveel apparaten je daarop aan kunt sluiten? Als het voltage dan 230 V bedraagt, dan heb je dus 10 × 230 = 2.300 watt tot je beschikking.

Heb je bijvoorbeeld een klein koffiezetapparaat van 600 watt en een camping kachel van 1.000 watt, dan kun je die in dat geval tegelijkertijd gebruiken. Samen verbruiken deze apparaten namelijk 1.600 watt (600 + 1.000).

Maar sta je bijvoorbeeld op een camping plek waar je 6 ampère tot je beschikking hebt, en is het voltage 230 V? Dan heb je dus 6 × 230 = 1.380 watt tot je beschikking. Je kunt dan dus apparaten gebruiken die bij elkaar maximaal 1.380 watt verbruiken.

In dat geval kun je een koffiezetapparaat van 600 watt en een kachel van 1.000 watt niet tegelijk aanzetten, en zal je het ene apparaat uit moeten zetten wanneer je het andere wil gebruiken.

Dit kan weer anders zijn als het om een kachel gaat die je ook op een lager wattage in kunt stellen. De kachels die ik in mijn tent kachel-artikel behandel zijn daar voorbeelden van. Die kun je met een draaiknop eenvoudig op lagere wattages instellen. De Eurom Safe-T-Heater 1500 die ik in dat artikel behandel is zelfs instelbaar op 500 watt.

Heb je dus bijvoorbeeld een koffiezetapparaat van 600 watt en een elektrische kachel die je op een 500 watt stand kan laten draaien (samen 600 + 500 = 1.100 watt), dan kunnen ze wel tegelijk aan als je 6 ampère (1.380 watt) tot je beschikking hebt.

Klik op de onderstaande spoiler om een lijstje van veelvoorkomende ampères op de camping (4 t/m 16 ampère) met het bijbehorende wattage te bekijken. Bij het berekenen van de wattages is uitgegaan van een voltage van 230 V.

Klik hier voor een lijst van veelgebruikte ampères op de camping met de bijbehorende wattages!
De onderstaande wattages zijn berekend uitgaande van een voltage van 230 V:
4 ampère = 920 watt
6 ampère = 1.380 watt
8 ampère = 1.840 watt
10 ampère = 2.300 watt
12 ampère = 2.760 watt
14 ampère = 3.220 watt
16 ampère = 3.680 watt

Om problemen met het beperkte aantal ampère op de camping te voorkomen zijn er van veel apparaten speciale camping-varianten verkrijgbaar. Deze camping-varianten hebben vaak een veel lager verbruik. Hieronder kun je een lijst van veelgebruikte camping apparaten vinden, met daarbij vermeldt hoeveel ampère en watt ze gemiddeld verbruiken.

Veelgebruikte camping apparaten + hoeveel ampère / watt ze nodig hebben!

Afhankelijk van hoeveel ampère je op de camping tot je beschikking hebt kan het handig zijn om speciale camping-varianten van bepaalde apparaten aan te schaffen. Deze hebben namelijk vaak een veel lager verbruik. Een goed voorbeeld hiervan is een camping waterkoker.

‘Normale’ waterkokers voor thuisgebruik hebben vaak een vermogen van rond de 2.000 watt. Terwijl een camping waterkoker al vanaf een wattage van 500 watt verkrijgbaar is. Als je meerdere apparaten op de camping aan wil sluiten, dan kan het bij elkaar opgeteld aardig wat schelen als je voor de camping-variant van bepaalde apparaten kiest.

Hieronder zet ik daarom een aantal veelgebruikte camping apparaten op een rij, met daarbij het aantal watt en ampère dat ze verbruiken. De onderstaande wattages zijn gemiddelden, en bij het berekenen van het aantal ampère is uitgegaan van een voltage van 230 V.

Voor als je op zoek bent naar een bepaald apparaat voor op de camping vermeldt ik hieronder ook waar je de verschillende apparaten kunt kopen.

Camping koffiezetapparaat:
Verbruik: ca. 680 watt / 3 ampère
Een goede optie is het Mestic MK-80 koffiezetapparaat (680 watt).
Bekijk dit koffiezetapparaat bij: Kampeerwereld.nlbol.com

Camping waterkoker:
Verbruik: vanaf 500 tot 850 watt / 2,2 tot 3,7 ampère
De Tristar WK-1325 waterkoker (850 watt) is een aanrader.
Bekijk deze camping waterkoker bij: Kampeerwereld.nl / bol.com

Of bekijk een heel assortiment aan camping waterkokers bij: Kampeerwereld.nl

Oven voor op de camping:
Verbruik: ca. 600 tot 800 watt / 2,6 tot 3,5 ampère
Bekijk het assortiment aan ovens voor op de camping bij: Kampeerwereld.nl

Camping airfryer:
Verbruik: ca. 1.000 watt / 4,3 ampère
Een goede optie is de Tristar Mini Crispy Airfryer FR-6980 (1.000 watt).
Bekijk deze Tristar airfryer bij: Kampeerwereld.nl / bol.com

Camping magnetron
Verbruik: ca. 700 watt / 3 ampère
De Tristar MW-2706 magnetron is een handige optie (700 watt).
Bekijk deze magnetron bij: Kampeerwereld.nl / bol.com

Camping stofzuiger
Verbruik: ca. 600 watt / 2,6 ampère
Benieuwd naar een goede camping stofzuiger?
Bekijk de verschillende opties bij: Kampeerwereld.nl

Kampeerlampen of tentverlichting:
Verbruik: ca. 40 watt / 0,17 ampère
Er zijn veel verschillende soorten kampeerlampen of tentlampen verkrijgbaar.
Bekijk een ruim assortiment bij: Kampeerwereld.nl

Ventilator voor op de camping
Verbruik: vanaf ca. 40 watt / 0,17 ampère
Bekijk de verschillende opties bij: bol.com

Elektrische camping kachel:
Verbruik: ca. 500 tot 1500 watt / 2,2 tot 6,5 ampère
Bekijk het assortiment elektrische camping kachels bij: Kampeerwereld.nl / bol.com

Mocht je op zoek zijn naar een goede kachel voor in de tent, dan kun je daar in mijn Tent kachel-artikel de twee beste opties voor vinden.

Ik hoop dat ik je heb kunnen helpen bij het berekenen van hoeveel ampère je nodig hebt op de camping.

Veel kampeerplezier gewenst!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *