Tent kachel kopen? De 2 beste kachels voor in de tent!

By | 14 oktober 2020

Zoek je een goede tent kachel, voor in de tent of voortent? Niet iedere kachel is geschikt om als kachel voor in de tent te gebruiken. Daarom leg ik hieronder eerst uit welk type kachel je het beste als verwarming voor in de tent kunt kiezen. Daarna behandel ik de twee beste tent kachel opties, namelijk:

Gas-, petroleum- of elektrische kachel voor in de tent kopen?

Elektrische kachel voor in de tent kopen elektrische verwarming voor in de tent kopen

Er zijn drie hoofdsoorten kachels die bij het kamperen kunnen worden gebruikt, namelijk: elektrische kachels, gaskachels en petroleumkachels. Maar als je specifiek op zoek bent naar een kachel voor in de tent, dan kun je het beste voor een elektrische kachel kiezen.

Elektrische kachels voor in de tent zijn kleiner, veiliger en goedkoper dan petroleum- en gaskachels.

Gaskachels en petroleumkachels hebben enkele nadelen wanneer je ze als kachel voor in de tent wil gebruiken. Een gaskachel wordt aan de voorkant heel erg warm. Hierdoor moet je ervoor uitkijken dat je de voorkant nooit aanraakt. Vooral als er kinderen of huisdieren mee gaan met kamperen, dan kan dit erg gevaarlijk zijn.

Bij gaskachels is er ook het risico op koolmonoxidevergiftiging als je de tent niet constant goed ventileert. Als er te weinig zuurstof in de tent aanwezig is ontstaat er een onvolledige verbranding, en daardoor komt er koolmonoxide vrij.

Verder zijn gaskachels over het algemeen ook een stuk groter dan elektrische kachels. Dat maakt ze ook wat minder goed geschikt om in de tent of voortent te plaatsen. Elektrische kachels zoals de twee kachels die ik verderop behandel zijn juist heel compact, en nemen daarom weinig ruimte in.

Ook een petroleum kachel is niet ideaal voor in de tent. Net als bij een gaskachel moet je zorgen dat je de hele tijd goed ventileert, zodat er genoeg zuurstof in de tent aanwezig blijft. Wanneer er onvoldoende zuurstof in de tent aanwezig is vindt er ook bij petroleumkachels een onvolledige verbranding plaats waardoor er koolmonoxide vrij komt. Daardoor ontstaat het risico op koolmonoxidevergiftiging. (bron)

Daarnaast is een ander nadeel dat er iedere keer bij zowel het aanzetten als het uitdoen van een petroleumkachel heel even een onvolledige verbranding plaatsvindt, waardoor je een petroleum geur in je tent krijgt.

Om een gaskachel te laten werken moet je een gasfles aansluiten, deze moet je er telkens los bijkopen. En een petroleumkachel moet je met petroleum vullen.

Maar een elektrische tent kachel is ‘plug and play’. Je hebt alleen de stroomvoorziening van de camping nodig, en de kachel werkt meteen. Je hoeft alleen de stekker in het stopcontact te doen!

Een elektrische tent kachel is dus ook ook eenvoudiger in gebruik. Tot slot is er nog het financiële voordeel. Elektrische tent kachels zijn over het algemeen namelijk een stuk goedkoper dan gaskachels of petroleumkachels.

Tent kachel kopen – de 2 beste elektrische kachels voor in de tent!

Voor als je een tent kachel wil kopen behandel ik hieronder de twee beste opties. Omdat een elektrische kachel voor in de tent de beste keuze is, zijn het allebei elektrische tent kachels.

Beide kachels hebben alle belangrijke kenmerken die aanwezig moeten zijn voor een goede kachel om als verwarming voor in je tent of voortent te gebruiken.

Ze zijn beide klein van formaat, waardoor ze niet teveel ruimte in je tent innemen. Ook zijn beide tent kachels voorzien van een omvalbeveiliging (de kachel schakelt zichzelf uit als hij omvalt), en een oververhittingsbeveiliging (de kachel gaat automatisch uit als hij van binnen te heet wordt).

Daarnaast hebben beide elektrische tent kachels een maximale verwarmingscapaciteit van 1500 watt, en zijn ze daarnaast ook op een lagere capaciteit in te stellen. Dit is belangrijk, omdat je kachels met een verwarmingscapaciteit groter dan 1500 watt op de gemiddelde camping niet aan kunt sluiten.

Het verschilt namelijk per campingplaats hoeveel ampère je tot je beschikking hebt. Vaak gaat het om 6 tot 10 ampère.

Klik hier voor uitleg om te berekenen hoeveel ampère je nodig hebt (handige formule + voorbeeld)

Je kunt het aantal ampère dat je voor je elektrische apparaten nodig hebt berekenen met een eenvoudige formule, namelijk: watt / voltage = ampère.

Voorbeeld: voor een kachel met een maximaal vermogen van 1500 watt die wordt aangesloten op een voltage van 230 V (zoals in de meeste Europese landen), heb je dus 1500 / 230 = ongeveer 6,5 ampère nodig.

Sta je in dat geval op een campingplek waar je 10 ampère tot je beschikking hebt, dan is het geen enkel probleem om de kachel te gebruiken. Maar sta je op een campingplek waar je 6 ampère tot je beschikking hebt, dan kun je de kachel niet gebruiken (of niet op vol vermogen).

Om dat soort problemen zoveel mogelijk te voorkomen zijn de elektrische tent kachels die ik hieronder behandel daarom ook voorzien van een of meer lagere wattage-standen. Zo kun je de kachel op een lagere wattage-stand instellen als je campingplaats dat vanwege een beperkt aantal ampères vereist.

Tent kachel beste koop – Tristar KA-5038 elektrische kachel voor in de tent

 

 

Tent kachel beste koop Tristar KA-5038 elektrische kachel voor in de tent

Tristar KA-5038 elektrische kachel
Twee warmtestanden:
– Stand 1: 750 watt (ca. 3,3 ampère)
– Stand 2: 1500 watt (ca. 6,5 ampère)
Ventilatorstand voor in de zomer
Regelbare thermostaat
Oscillerende functie
Omvalbeveiliging en oververhittingsbeveiliging
Afmetingen: ca. 16,5 × 21 × 29,5 cm
Gewicht: ca. 1,5 kg
Bekijk prijs bij bol.com

Zoek je de tent kachel met de beste prijs-kwaliteitsverhouding? Dan is deze Tristar KA-5038 kachel voor in de tent de beste koop!

Deze Tristar KA-5038 tent kachel heeft drie verschillende standen. De eerste stand is een ventilatorstand. Die gebruik je om koelere lucht te verspreiden op warme zomerdagen.

Daarnaast heeft hij twee warmte standen. De eerste warmtestand heeft een vermogen van 750 watt (ca. 3,3 ampère), en de tweede warmtestand heeft een vermogen van 1500 watt (ca. 6,5 ampère).

Zoals ik hierboven eerder kort heb uitgelegd verschilt het per kampeerplek hoeveel ampère je tot je beschikking hebt. Heb je bijvoorbeeld 10 ampère tot je beschikking, dan kun je beide warmte standen van deze elektrische tent kachel gebruiken.

Maar heb je op je kampeerplek 6 ampère tot je beschikking, dan kun je de tweede stand dus niet gebruiken. Maar de eerste stand komt in dat geval wel goed van pas.

Op de bovenkant van deze elektrische tentverwarming zit een knopje waar je de oscillerende functie mee aan kunt zetten. De oscillerende functie houdt in dat deze tent kachel automatisch heen en weer draait. Met de oscillerende functie verspreid je de warmte sneller door de ruimte.

Daarnaast is deze elektrische tent kachel ook voorzien van een regelbare thermostaat. Deze werkt als volgt. Eerst zet je de standenknop op de tweede stand, en daarna draai je de ventilatorknop tot de maximale stand. Vervolgens wacht je tot de ruimte de gewenste temperatuur heeft bereikt, en dan draai je de ventilatorknop helemaal terug totdat hij klikt. De kachel zal vervolgens vanzelf aan en uit gaan om de ruimte op de gewenste temperatuur te houden.

Als je een kachel voor in de tent koopt, dan is het natuurlijk ook heel belangrijk dat de kachel veilig is. De Tristar KA-5038 is daarom voorzien van twee verschillende beveiligingen.

Zo is de Tristar KA-5038 uitgerust met een zogeheten omvalbeveiliging. Dit houdt in dat de kachel vanzelf uit gaat als hij omvalt. Aan de onderkant van de kachel zit hiervoor een pinnetje. Zodra deze geen contact meer maakt met de grond dan gaat de kachel uit.

Daarnaast is de Tristar KA-5038 tent kachel ook voorzien van een oververhittingsbeveiliging. Zodra de kachel aan de binnenkant te heet wordt, dan schakelt de kachel zichzelf uit.

Verder zit er als beveiliging aan de voorkant van deze tent kachel een soort gaas, waardoor je met je handen het hitte-element niet aan kunt raken.

Deze Tristar KA-5038 is zeer compact, en neemt daardoor erg weinig ruimte in beslag. Hierdoor is deze kachel vrijwel altijd makkelijk ergens in je tent of voortent neer te zetten. Deze compacte tent kachel heeft een breedte van ca. 21 cm, een diepte van ongeveer 16,5 cm en een hoogte van ca. 29,5 cm.

Deze elektrische tent kachel werkt op 230 V, en om hem te gebruiken hoef je alleen de stekker in een stopcontact te doen. Aan de bovenkant van de kachel zit een duidelijk indicatielampje waarmee je altijd in één oogopslag kunt zien of de kachel in werking is.

De Tristar KA–5038 tentverwarming weegt ongeveer 1,5 kg. Aan de bovenkant van deze elektrische tent kachel zit een handig handvat, waaraan je hem kunt dragen en waarmee je hem eenvoudig kunt verplaatsen.

Deze tent kachel is van alle gemakken voorzien, en is eenvoudig in gebruik. Daarnaast is hij op dit moment ook nog eens zeer betaalbaar.

Op het moment van schrijven kun je deze Tristar KA-5038 tent kachel hier bij bol.com al voor € 25,99 kopen.

Daarnaast is deze elektrische tentverwarming hier bij Amazon.nl ook vaak vrij voordelig verkrijgbaar. Klik op de oranje knoppen hierboven om de meest actuele prijs en beschikbaarheid bij de verschillende webshops te bekijken.

Gelet op de prijs-kwaliteitsverhouding is deze tent kachel de beste koop. De Tristar KA-5038 voldoet aan alle belangrijke eigenschappen die je voor een goede kachel voor in de tent nodig hebt, en is erg voordelig geprijsd. De ideale koop voor op je kampeervakantie!

Beste tent kachel in het algemeen – Eurom Safe-T-Heater 1500 elektrische kachel

 

 

Beste tent kachel in het algemeen Eurom Safe-T-Heater 1500 elektrische kachel voor in de tent

Eurom Safe-T-Heater 1500 elektrische kachel
Drie warmtestanden:
– Stand 1: 500 watt (ca. 2,2 ampère)
– Stand 2: 1000 watt (ca. 4,3 ampère)
– Stand 3: 1500 watt (ca. 6,5 ampère)
Regelbare thermostaat
Oscillerende functie
Omvalbeveiliging en oververhittingsbeveiliging
Afmetingen: ca. 20 × 17 × 26 cm
Gewicht: ca. 1,66 kg
Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij Kampeerwereld.nl

Ben je op zoek naar de beste tent kachel in het algemeen? Dan kom je uit bij deze Eurom Safe-T-Heater 1500.

De Eurom Safe-T-Heater 1500 is voorzien van drie verschillende warmtestanden. De eerste warmtestand heeft een capaciteit van 500 watt (ca. 2,2 ampère), de tweede warmtestand bedraagt 1000 watt (ca. 4,3 ampère) en de derde en hoogste warmtestand is 1500 watt (ca. 6,5 ampère).

Door deze verschillende standen kun je op vrijwel iedere kampeerplek met deze tent kachel uit de voeten. Sta je op een kampeerplek waar je 10 ampère tot je beschikking hebt, dan kun je alle drie de standen zonder problemen gebruiken.

Heb je op je kampeerplek 6 ampère tot je beschikking, dan kun je de kachel niet op de hoogste stand (1500 watt, ofwel ca. 6,5 ampère) aanzetten. Maar dan kun je de twee lagere standen wel nog steeds gebruiken.

Deze Eurom Safe-T-Heater 1500 tent kachel is voorzien van een regelbare thermostaat. Het gebruik van de thermostaat gaat als volgt in zijn werk. Eerst kies je de gewenste warmtestand, en vervolgens zet je de thermostaatknop op de maximale stand.

Wanneer de ruimte een temperatuur heeft bereikt die je wil behouden, dan draai je de thermostaatknop terug totdat hij klikt. Wanneer de temperatuur nu onder de gewenste temperatuur dreigt te komen, dan zal de kachel automatisch inschakelen om de gewenste temperatuur aan te houden.

Ook is deze tent kachel uitgerust met een oscillerende functie die je met een knop bovenop het apparaat eenvoudig aan kunt zetten. Deze oscillerende functie houdt in dat je de kachel automatisch heen en weer kunt laten draaien. Hierdoor verspreid de warmte zich sneller door de ruimte.

Omdat veiligheid natuurlijk erg belangrijk is bij het gebruik van een kachel voor in de tent, is deze elektrische tent kachel uitgerust met verschillende soorten beveiligingen.

Zo is deze Eurom Safe-T-Heater 1500 voorzien van een omvalbeveiliging. Dit houdt in dat de kachel zichzelf uitschakelt wanneer hij omvalt. Er zit hiervoor aan de onderkant van de kachel een pinnetje. Wanneer de pin de grond niet meer aanraakt schakelt de kachel zichzelf uit.

Daarnaast is deze elektrische verwarming voor in de tent voorzien van een oververhittingsbeveiliging. Dat houdt in dat de kachel zichzelf uitzet wanneer hij aan de binnenkant te warm wordt.

Verder is de Eurom Safe-T-Heater ook zeer compact voor een tent kachel. Hij heeft een breedte van 20 cm, een diepte van 17 cm en een hoogte van 26 cm. Daarnaast is hij ook licht van gewicht. De kachel weegt slechts 1,66 kg. Hij is daardoor eenvoudig mee te nemen in je kampeerbagage.

Deze elektrische kachel is zeer eenvoudig aan te sluiten. Deze kachel voor in de tent werkt op 230 V, en je hoeft alleen de stekker in het stopcontact te doen om hem te kunnen gebruiken.

Deze elektrische tentverwarming heeft verder een handig geïntegreerd handvat, waarmee je hem eenvoudig kunt verplaatsen. Verder zit er op de bovenkant van deze elektrische kachel voor in de tent een handig indicatielampje, waaraan je kunt zien of de kachel op dat moment in werking is.

Een voordeel van deze Eurom Safe-T-Heater ten opzichte van de hiervoor behandelde Tristar KA-5038, is dat je een extra warmte stand tot je beschikking hebt. Sta je bijvoorbeeld op een kampeerplek waar je 6 ampère kunt gebruiken, dan kun je deze kachels allebei niet op de hoogste stand (1500 watt ofwel 6,5 ampère) gebruiken.

Bij de Tristar KA-5038 ben je in dat geval aangewezen op de 750 watt stand, terwijl je bij deze Eurom Safe-T-Heater dan zowel de 1000 watt als 500 watt standen tot je beschikking hebt. De Eurom Safe-T-Heater is in dat opzicht dus net wat veelzijdiger. Daarnaast is hij op het moment van schrijven ook vrij zacht geprijsd.

Op het moment van schrijven is deze Eurom Safe-T-Heater 1500 hier bij Kampeerwereld.nl al voor € 35 verkrijgbaar. Ook kun je hem op het moment van schrijven hier bij bol.com voor € 39,95 kopen.

Daarnaast kun je deze tent kachel ook hier bij Amazon.nl vinden. Klik op de oranje knoppen hierboven om de meest actuele prijs en beschikbaarheid bij de verschillende webshops te bekijken.

Je bent met de Eurom Safe-T-Heater 1500 op het moment van schrijven dus niet eens zoveel duurder uit dan met de Tristar KA-5038, terwijl je er een veelzijdigere tent kachel met een hoger gebruiksgemak voor terugkrijgt.

Enkele tips voor bij je tent kachel!

Heb je een kachel voor in de tent gekocht, dan zijn er een paar dingen waar je altijd op moet letten. Hieronder daarom enkele tips voor bij je tent kachel.

  • Het spreekt misschien voor zich, maar zorg ervoor dat je de tent kachel altijd veilig en op de juiste wijze gebruikt! Neem de instructies in de handleiding van je tent kachel goed door, en zorg dat je deze altijd nauwkeurig opvolgt.
  • Laat de kachel in je tent nooit aan staan wanneer je slaapt! De elektrische tent kachels die ik hierboven heb behandeld zijn dan wel allebei uitgerust met een omvalbeveiliging en een oververhittingsbeveiliging. Maar het is altijd af te raden om een kachel in je tent aan te laten staan wanneer je slaapt. Iedere kachel bevat hitte-elementen die tijdens het gebruik van het apparaat zeer heet worden. Het is het niet waard om daar ook maar enig risico mee te nemen wanneer je ligt te slapen.
  • Om tijdens het slapen warm te blijven kun je beter gewoon een goede winterslaapzak uitkiezen. Je kunt hier bij Kampeerwereld.nl een ruim assortiment aan warme winterslaapzakken vinden. Verder kun je ook hier bij bol.com een uitgebreid assortiment slaapzakken bekijken.
  • Wil je naast je tent kachel ook andere elektrische apparaten kunnen gebruiken op je kampeerplek? Kies dan van tevoren voor een kampeerplek waarbij je genoeg ampères tot je beschikking hebt. Vaak kun je met 10 ampère prima uit de voeten. Maar een plek van 4 ampère is daarentegen vaak juist wat onhandig, omdat je dan bijvoorbeeld sommige apparaten niet tegelijk aan kunt zetten. Wil je weten hoeveel ampère je op je kampeer-plek nodig hebt? Dan kun je verder lezen in mijn Hoeveel ampère nodig op de camping?-artikel. Daarin leg ik uit hoe je dat eenvoudig kunt berekenen.

Ik hoop dat ik je heb kunnen helpen bij het vinden van een goede kachel voor in de tent.

Veel kampeerplezier gewenst!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *