MasterLock 5401D – waarom dit geen goede keuze is (en beter alternatief)!

By | 25 november 2019

De MasterLock 5401D is een veelgebruikte sleutelkluis voor hulpbehoevende mensen om de thuiszorg of andere hulpverleners binnen te kunnen laten. In dit artikel leg ik uit waarom de MasterLock 5401D sleutelkluis geen goede keuze is, en bespreek ik een beter en veiliger alternatief.

Een goede sleutelkluis heeft een SKG keurmerk!

Een goede sleutelkluis is SKG gecertificeerd. De certificatie-instelling SKG-IKOB is een onafhankelijke instantie die de inbraakwerendheid van verschillende producten test. De mate waarin een sleutelkluis inbraakwerend is wordt met twee verschillende SKG-certificaties aangegeven, namelijk:

  • SKG**: een sleutelkluis met een SKG** certificatie is minstens 3 minuten bestand tegen een inbraakpoging met gangbaar inbrekersgereedschap.
  • SKG***: een sleutelkluis met een SKG*** certificatie houdt het minstens 5 minuten vol tegen gangbaar inbrekersgereedschap. (bron: overzicht kwaliteitseisen KE-470 op skgikob.nl)

Die paar minuten vertraging zijn van groot belang. Een inbreker wil zo snel mogelijk naar binnen. Hoe langer het duurt om de sleutelkluis open te krijgen, hoe groter de kans dat hij afhaakt.

Bovendien kan een SKG keurmerk ook een afschrikkende werking hebben. Het SKG keurmerk moet namelijk altijd zichtbaar op de buitenzijde van een product zijn geplaatst. Een inbreker ziet het daarom ook, en gaat dan misschien liever op zoek naar een makkelijkere kluis.

MasterLock 5401D sleutelkluis – waarom is dit geen goede keuze?

Masterlock 5401D sleutelkluis

 

 

MasterLock 5401D sleutelkluis
Bekijk prijs bij bol.com

De bovenstaande MasterLock 5401D sleutelkluis is een veel verkocht model. Je hebt hem waarschijnlijk wel vaker ergens zien hangen, maar helaas is daarmee niets gezegd over de veiligheid van het slot.

De MasterLock 5401D sleutelkluis heeft geen SKG certificering!

Het tv-programma ‘Kassa’ heeft eens een uitzending gemaakt over onveilige sleutelkluisjes, en daarbij kwam ook de MasterLock 5401D aan de orde. Van de geteste sleutelkluisjes was deze het snelst open te breken. In de aflevering was hij binnen 15 seconden met gereedschap opengebroken. (bron)

Ook zonder ‘grof geweld’ is de MasterLock 5401D eenvoudig te openen. In het onderstaande filmpje kun je zien hoe deze sleutelkluis zelfs op een stille manier heel eenvoudig te openen is.

De reden dat je de MasterLock 5401D toch zo vaak ziet hangen, is de lage prijs. Je kunt hem namelijk al voor € 21 kopen. Voor een goed en veilig slot met een SKG certificatie betaal je gewoon wat meer.

Besluit je om de een of andere reden toch het risico te nemen en voor de MasterLock 5401D sleutelkluis te kiezen, plaats hem dan in ieder geval niet in het zicht. Inbrekers weten natuurlijk welke sleutelkluizen het makkelijkst open zijn te maken, en met de MasterLock 5401D hang je dus een echte uitnodiging bij je deur!

Puck Keysafe sleutelkluis SKG** gecertificeerd – een beter alternatief!

Puck Keysafe sleutelkluis beter alternatief voor Masterlock 5401D sleutelkluis

 

 

Puck Keysafe sleutelkluis
Bekijk prijs bij bol.com

Deze Puck Keysafe sleutelkluis heeft een robuuste stalen behuizing en is SKG** gecertificeerd. Hij is dus minstens 3 minuten bestand tegen gangbaar inbrekersgereedschap.

Nu klinkt 3 minuten niet erg lang, maar voor een inbreker is dat een behoorlijke tijd. Een inbreker wil zo snel mogelijk binnen zijn. Hoe langer hij bezig is, hoe groter de kans dat hij afhaakt.

Deze sleutelkluis is ook opgenomen op de lijst van gecertificeerde sleutelkluisjes van het Politie Keurmerk Veilig Wonen, dat zich inzet voor de preventie van woninginbraak (je kunt de lijst hier vinden).

Verder kan een SKG** keurmerk ook een afschrikkende werking hebben. Het keurmerk staat altijd verplicht op de buitenkant van de kluis. Een inbreker die dit keurmerk ziet kiest misschien toch maar liever een ander huis uit, omdat hij weet dat het langer zal duren om de kluis open te breken.

De sleutelkluis werkt met een viercijferige code. De code verdraait automatisch na het openen van de kluis, zodat niemand hem dan af kan lezen. Om het afkijken van de code verder te bemoeilijken is hij voorzien van een privacykap die het codetableau afschermt.

De Puck Keysafe heeft een grootte van ca. 12 × 12 × 5 cm, en wordt geleverd inclusief bevestigingsmateriaal voor op een stenen of betonnen muur.

Op het moment van schrijven is deze Puck Keysafe sleutelkluis voor € 157,50 hier bij bol.com verkrijgbaar. Dit is een stuk duurder dan de MasterLock 5401D, maar door meteen voor een kwaliteitsslot te kiezen kun je een hoop materiële- en emotionele schade voorkomen.

Geen enkel slot biedt absolute veiligheid, maar waarom zou je de kans op een inbraak niet zo klein mogelijk maken?

Om een goede indruk te krijgen van hoe sterk deze sleutelkluis is, kun je het onderstaande filmpje kijken.

Extra sloten voor ’s nachts?

Is de hulpbehoevende in kwestie mobiel genoeg om voor het slapen nog bij de deur te komen, dan kan het plaatsen van extra sloten die ’s nachts van binnenuit op slot kunnen worden gedaan een extra veiligheidsmaatregel zijn.

Je kan bijvoorbeeld kiezen voor een oplegslot, maar zelfs iets simpels als een plaatgrendel. Als een inbreker dan toch de sleutel uit de kluis heeft weten te bemachtigen komt hij alsnog niet meteen binnen. Hoe moeilijker je het maakt voor inbrekers, hoe groter de kans dat ze afhaken.

Ik hoop dat ik je heb kunnen helpen bij je zoektocht naar een veilige sleutelkluis!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *