Medische mondkapjes – Slechte keuze? Veilig alternatief!

By | 29 januari 2020

Ben je misschien van plan om medische mondkapjes te kopen? Bijvoorbeeld om jezelf te beschermen tegen het nieuwe coronavirus? Hieronder leg ik eerst uit waarom medische mondkapjes of chirurgische mondkapjes een slechte keuze zijn als het gaat om het beschermen van je eigen gezondheid.

Daarna behandel ik een veiliger alternatief, namelijk FFP3 mondkapjes die daar wel voor geschikt zijn.

Vervolgens leg ik uit waarom je het best altijd je handen kunt desinfecteren voordat je een mondkapje op doet. Ook geef ik aan wat een goede desinfectie lotion is, namelijk Sterillium Med desinfectie lotion.

Ben je op zoek naar de mondkapjes die vanaf de persconferentie van 14 januari 2022 worden aanbevolen? Lees dan verder in mijn artikel:
Welke mondkapjes voor in het ov? (en andere openbare ruimtes) Dit zijn je opties!

Waarom geen medische mondkapjes kopen?

medische mondkapjes kopen chirurgische mondkapjes medisch mondmasker

Met medische mondkapjes of ‘chirurgische mondkapjes’ wordt het bovenstaande soort mondkapjes bedoeld. De twee elastische banden bevestig je om je oren. En met het middelste gedeelte bedek je je neus en je mond.

Dit soort medische mondkapjes beschermen niet goed tegen virussen! Het doel van dit soort chirurgische mondkapjes is dan ook iets heel anders. Namelijk het beschermen van anderen tegen virussen of bacteriën uit de mond van degene die het masker draagt (bron).

In de medische wereld dragen ze dit soort mondkapjes om te voorkomen dat er bijvoorbeeld bij het opereren speeksel uit de mond van een arts terecht komt in een open wond van een patiënt.

Voor die doeleinden werken chirurgische mondkapjes ook goed. Maar het is een slechte keuze om deze medische mondkapjes te dragen om jezelf tegen een virus te beschermen.

Toch zie je dat dit type medische mondmaskers vaak gedragen wordt in Aziatische landen. Het is daar in sommige gebieden gebruikelijk om dit soort maskers te dragen tegen smog. Daarnaast zie je ze er ook vaak bij virus uitbraken mee rondlopen. Maar dit type medische mondmaskers is dus niet ontworpen om het inademen van virussen of bacteriën te voorkomen!

Het dragen van dit soort chirurgische mondkapjes heeft wel als voordeel dat wordt voorkomen dat je met je handen je neus of mond aanraakt, nadat je bijvoorbeeld op een openbare plek een besmette deurklink of trapleuning hebt aangeraakt. Als je het zo bekijkt is het beter dan helemaal geen bescherming dragen. Maar het is zeker niet de meest veilige oplossing.

Als je mondkapjes zoekt die wel goed werken voor het voorkomen van besmetting met een virus, dan zijn de mondkapjes die ik hieronder behandel een veel betere keuze. Deze zijn van het type ‘stofmasker’, en die zijn wel ontworpen om te voorkomen dat je ongewenste elementen inademt.

Veiliger alternatief voor medische mondkapjes kopen – FFP3 mondkapjes

Veiliger alternatief voor medische mondkapjes

 

3M Aura 9332+ FFP3 mondkapjes
FFP3 bescherming: hoogste beschermingsniveau voor mondkapjes
In verschillende hoeveelheden verkrijgbaar:
Bekijk prijs per stuk bij Conrad.nl
Update 10-3-2020: Vanwege de grote vraag naar mondkapjes, zijn deze mondkapjes op dit moment bij veel winkels beperkt verkrijgbaar. Hier bij Conrad.nl, hier bij Amazon.nl en hier bij Amazon.de maak je de meeste kans om ze nog te kunnen kopen.

Voor als je een veiliger alternatief voor de medische mondkapjes wil kopen zijn deze 3M Aura 9332+ FFP3 mondkapjes een goede keuze.

De bovenstaande 3M Aura 9332+ FFP3 mondkapjes zijn van het type ‘stofmasker’. De term ‘FFP 3’ in de naam van de mondkapjes staat voor het beschermingsniveau van de kapjes.

In de Europese EN 149 norm staan de verschillende beschermingsniveaus voor dit soort maskers vastgelegd. Er zijn drie verschillende beschermingsklassen, namelijk: FFP1, FFP2 en FFP3. FFP3 is het hoogste beschermingsniveau. FFP3 mondkapjes filteren namelijk op zijn minst 99 % van de deeltjes uit de lucht. (bron)

Mondkapjes zijn altijd wegwerpmaskers. Voor de beste bescherming kun je ze nadat je ze een hele dag hebt gedragen het best weggooien. De volgende dag kun je dan gewoon weer een schoon nieuw masker opzetten. Het is daarom aan te raden om ze wat groter in te kopen.

Als het gaat om dit soort stofmaskers, dan is 3M al lange tijd een van de marktleiders. Dat komt onder andere omdat dit merk comfortabel zittende mondkapjes maakt, die de contouren van je gezicht goed volgen. Dat is belangrijk omdat een mondkapje goed op je huid aan moet sluiten.

Bij het pakket van tien stuks dat je hier bij Conrad.nl kunt kopen zijn de maskers hygiënisch afzonderlijk verpakt. Daarmee wordt voorkomen dat een masker al met iets besmet raakt voordat je het op zet!

Zoek je de voordeligst geprijsde FFP3 mondkapjes, dan kun je ook kijken naar Climax FFP3 mondkapjes. Deze zijn hier bij Prepz.nl op dit moment voor € 32,95 per 12 stuks verkrijgbaar, dat komt neer op slechts € 2,75 per mondkapje.

Ik behandel deze 3M- en Climax mondkapjes ook in mijn mondkapjes tegen virus-artikel.

Neem voordat je de mondkapjes gebruikt altijd goed de gebruiksaanwijzing door, en zorg ervoor dat je ze op de juiste wijze gebruikt. Verkeerd gebruik kan natuurlijk nare gevolgen hebben.

Een van de dingen waar je bijvoorbeeld op moet letten is dat je ervoor moet zorgen dat je altijd glad geschoren bent als je een mondkapje op doet. Gezichtsbeharing kan er namelijk voor zorgen dat een mondkapje niet goed genoeg op de huid aansluit.

Desinfecteer je handen voordat je een mondkapje op (of af) zet!

Om te voorkomen dat er ongewenste elementen zoals virussen of bacteriën op een mondkapje terecht komen voordat je hem opzet, is het aan te raden om eerst je handen goed te desinfecteren. De onderstaande Sterillium Med desinfectie lotion is daar goed voor geschikt.

desinfectie middel

Sterillium Med desinfectie lotion
Sterke desinfectie lotion op basis van alcohol.
Bevat geen geur- en kleurstoffen. Ook voor de gevoelige huid geschikt.
Update 15 maart 2020: Als de bovenstaande opties niet meer verkrijgbaar zijn wanneer je dit leest, dan kun je op Amazon.nl of Amazon.de de zoekbalk gebruiken om te kijken of deze Sterillium Med desinfectie lotion daar inmiddels door andere verkopers wordt aangeboden.

Sterillium Med is een sterke desinfectie lotion op basis van alcohol. Het is een goed en snel werkend middel dat onder andere geschikt is voor in operatiekamers. Het bevat geen geur- en kleurstoffen, waardoor het ook goed te gebruiken is door mensen met een gevoelige huid.

Het is heel makkelijk te gebruiken. Je doet het desinfectie middel onverdund op je handen, en je zorgt vervolgens dat je je hele handen ermee bedekt. Besteed hierbij extra aandacht aan je vingertoppen en duimen. Daar raak je namelijk de meeste dingen mee aan.

Al binnen 30 seconden werkt het desinfectiemiddel tegen virussen, bacteriën, mycobacteriën, schimmels en gisten.

Sterillium Med is verkrijgbaar in verschillende hoeveelheden. Klik op de oranje knoppen hierboven om de meest actuele prijzen en beschikbaarheid van de verschillende opties te bekijken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *