Medische mondkapjes – Slechte keuze? Veilig alternatief!

By | 29 januari 2020

Ben je misschien van plan om medische mondkapjes te kopen? Bijvoorbeeld om jezelf te beschermen tegen het nieuwe coronavirus? Hieronder leg ik eerst uit waarom medische mondkapjes of chirurgische mondkapjes een slechte keuze zijn als het gaat om het beschermen van je eigen gezondheid.

Daarna behandel ik een veiliger alternatief, namelijk FFP3 mondkapjes die daar wel voor geschikt zijn.

Vervolgens leg ik uit waarom je het best altijd je handen kunt desinfecteren voordat je een mondkapje op doet. Ook geef ik aan wat een goede desinfectie lotion is, namelijk Sterillium Med desinfectie lotion.

Tot slot beschrijf ik welke ‘zwaardere’ ademhalingsbeschermingsmiddelen je zou kunnen overwegen om je voor te bereiden op een noodsituatie waarin er sprake is van een virus.

Waarom geen medische mondkapjes kopen?

medische mondkapjes kopen chirurgische mondkapjes medisch mondmasker

Met medische mondkapjes of ‘chirurgische mondkapjes’ wordt het bovenstaande soort mondkapjes bedoeld. De twee elastische banden bevestig je om je oren. En met het middelste gedeelte bedek je je neus en je mond.

Dit soort medische mondkapjes beschermen niet goed tegen virussen! Het doel van dit soort chirurgische mondkapjes is dan ook iets heel anders. Namelijk het beschermen van anderen tegen virussen of bacteriën uit de mond van degene die het masker draagt (bron).

In de medische wereld dragen ze dit soort mondkapjes om te voorkomen dat er bijvoorbeeld bij het opereren speeksel uit de mond van een arts terecht komt in een open wond van een patiënt.

Voor die doeleinden werken chirurgische mondkapjes ook goed. Maar het is een slechte keuze om deze medische mondkapjes te dragen om jezelf tegen een virus te beschermen.

Toch zie je dat dit type medische mondmaskers vaak gedragen wordt in Aziatische landen. Het is daar in sommige gebieden gebruikelijk om dit soort maskers te dragen tegen smog. Daarnaast zie je ze er ook vaak bij virus uitbraken mee rondlopen. Maar dit type medische mondmaskers is dus niet ontworpen om het inademen van virussen of bacteriën te voorkomen!

Het dragen van dit soort chirurgische mondkapjes heeft wel als voordeel dat wordt voorkomen dat je met je handen je neus of mond aanraakt, nadat je bijvoorbeeld op een openbare plek een besmette deurklink of trapleuning hebt aangeraakt. Als je het zo bekijkt is het beter dan helemaal geen bescherming dragen. Maar het is zeker niet de meest veilige oplossing.

Als je mondkapjes zoekt die wel goed werken voor het voorkomen van besmetting met een virus, dan zijn de mondkapjes die ik hieronder behandel een veel betere keuze. Deze zijn van het type ‘stofmasker’, en die zijn wel ontworpen om te voorkomen dat je ongewenste elementen inademt.

Veiliger alternatief voor medische mondkapjes kopen – FFP3 mondkapjes

Veiliger alternatief voor medische mondkapjes
3M Aura 9332+ FFP3 mondkapjes
FFP3 bescherming: hoogste beschermingsniveau voor mondkapjes
In verschillende hoeveelheden verkrijgbaar:
Bekijk prijs 10 stuks bij Conrad.nl Bekijk prijs 10 stuks bij bol.com Bekijk prijs per stuk bij bol.com

Voor als je een veiliger alternatief voor de medische mondkapjes wil kopen zijn deze 3M Aura 9332+ FFP3 mondkapjes een goede keuze.

De bovenstaande 3M Aura 9332+ FFP3 mondkapjes zijn van het type ‘stofmasker’. De term ‘FFP 3’ in de naam van de mondkapjes staat voor het beschermingsniveau van de kapjes.

In de Europese EN 149 norm staan de verschillende beschermingsniveaus voor dit soort maskers vastgelegd. Er zijn drie verschillende beschermingsklassen, namelijk: FFP1, FFP2 en FFP3. FFP3 is het hoogste beschermingsniveau. FFP3 mondkapjes filteren namelijk op zijn minst 99 % van de deeltjes uit de lucht. (bron)

Mondkapjes zijn altijd wegwerpmaskers. Voor de beste bescherming kun je ze nadat je ze een hele dag hebt gedragen het best weggooien. De volgende dag kun je dan gewoon weer een schoon nieuw masker opzetten. Het is daarom aan te raden om ze wat groter in te kopen.

Als het gaat om dit soort stofmaskers, dan is 3M al lange tijd een van de marktleiders. Dat komt onder andere omdat dit merk comfortabel zittende mondkapjes maakt, die de contouren van je gezicht goed volgen. Dat is belangrijk omdat een mondkapje goed op je huid aan moet sluiten.

Op het moment van schrijven kun je de bovenstaande 3M Aura 9332+ FFP3 mondkapjes hier bij bol.com los per stuk kopen voor € 16,95. Maar hier bij Conrad.nl kun je een handig pakket van 10 stuks voor € 69,49 kopen. Gelet op de prijs per stuk ben je dan dus een stuk voordeliger uit. En ook kun je er een langere tijd mee vooruit, aangezien mondkapjes altijd wegwerpmaskers zijn.

Ditzelfde pakket van tien mondkapjes is op het moment van schrijven hier bij bol.com verkrijgbaar voor € 149,99.

Bij het pakket van tien stuks dat je hier bij Conrad.nl of hier bij bol.com kunt kopen zijn de maskers hygiënisch afzonderlijk verpakt. Daarmee wordt voorkomen dat een masker al met iets besmet raakt voordat je het op zet!

Zoek je de voordeligst geprijsde FFP3 mondkapjes, dan kun je ook kijken naar Climax FFP3 mondkapjes. Deze zijn hier bij Prepz.nl op dit moment voor € 32,95 per 12 stuks verkrijgbaar, dat komt neer op slechts € 2,75 per mondkapje. Ook kun je ze hier bij bol.com vinden.

Ik behandel deze 3M- en Climax mondkapjes ook in mijn mondkapjes tegen virus-artikel.

Neem voordat je de mondkapjes gebruikt altijd goed de gebruiksaanwijzing door, en zorg ervoor dat je ze op de juiste wijze gebruikt. Verkeerd gebruik kan natuurlijk nare gevolgen hebben.

Een van de dingen waar je bijvoorbeeld op moet letten is dat je ervoor moet zorgen dat je altijd glad geschoren bent als je een mondkapje op doet. Gezichtsbeharing kan er namelijk voor zorgen dat een mondkapje niet goed genoeg op de huid aansluit.

Desinfecteer je handen voordat je een mondkapje op (of af) zet!

Om te voorkomen dat er ongewenste elementen zoals virussen of bacteriën op een mondkapje terecht komen voordat je hem opzet, is het aan te raden om eerst je handen goed te desinfecteren. De onderstaande Sterillium Med desinfectie lotion is daar goed voor geschikt.

desinfectie middel

 

Sterillium Med desinfectie lotion
Sterke desinfectie lotion op basis van alcohol.
Bevat geen geur- en kleurstoffen. Ook voor de gevoelige huid geschikt.
Bekijk prijs 500 ml bij bol.com Bekijk prijs 1000 ml bij bol.com

Sterllium Med is een sterke desinfectie lotion op basis van alcohol. Het is een goed en snel werkend middel dat onder andere geschikt is voor in operatiekamers. Het bevat geen geur- en kleurstoffen, waardoor het ook goed te gebruiken is door mensen met een gevoelige huid.

Het is heel makkelijk te gebruiken. Je doet het desinfectie middel onverdund op je handen, en je zorgt vervolgens dat je je hele handen ermee bedekt. Besteed hierbij extra aandacht aan je vingertoppen en duimen. Daar raak je namelijk de meeste dingen mee aan.

Al binnen 30 seconden werkt het desinfectiemiddel tegen virussen, bacteriën, mycobacteriën, schimmels en gisten. Dit desinfectie middel werkt ook tegen een coronavirus. Dat kun je hier bij bol.com in de bijsluiter teruglezen als je daar op ‘Bekijk de bijsluiter’ klikt.

Sterillium Med is verkrijgbaar in verschillende hoeveelheden. Op het moment van schrijven kun je het hier bij bol.com in een fles van 500 ml kopen voor € 14,25. En je kunt een fles van 1000 ml hier bij bol.com voor € 20,95 kopen. Zoals je daar kunt zien gaat op dit moment de prijs per stuk omlaag als je een bepaald aantal flessen tegelijk besteld.

Denk ook aan zwaardere ademhalingsbeschermingsmiddelen!

Naast mondkapjes kun je ook aan een halfgelaatsmasker of een gasmasker denken als ademhalingsbeschermingsmiddel. Als het aankomt op ademhalingsbescherming dan is een gasmasker de veiligste keuze. Een groot voordeel van een gasmasker is dat ook je ogen erdoor bedekt worden. Zo kunnen er geen ongewenste stoffen, virussen of bacteriën in je ogen terecht komen.

Daarom is een gasmasker de meest effectieve keuze als het aankomt op een noodsituatie, waarin je jezelf wil beschermen tegen een virus.

In mijn artikel Hoe voorbereiden op het nieuwe coronavirus? kun je meer lezen over de middelen waarmee je je kunt voorbereiden op dat virus. Daarin behandel ik onder andere een halfgelaatsmasker en een gasmasker.

Hopelijk doet zich geen noodsituatie voor waarin je al deze middelen daadwerkelijk moet gebruiken. Maar je kunt maar beter altijd voorbereid zijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *