MRE kopen in Nederland? Dit zijn je opties!

By | 14 mei 2019

Wil je misschien een MRE kopen (een ‘meal ready to eat’)? In dit artikel bespreek ik wat een MRE is, en bespreek ik enkele naar mijn mening betere alternatieven voor MRE maaltijden, en waar je deze MRE alternatieven kunt kopen of bestellen.

Wat is een MRE maaltijd, en wat zit er in MRE maaltijden?

‘MRE’ is een afkorting van ‘meal ready to eat’, en zoals deze benaming al doet vermoeden is een MRE maaltijd een maaltijd die je vrijwel direct uit de verpakking kunt eten. Sommige MRE maaltijden kun je meteen uit de verpakking eten, en soms is er een vrij eenvoudige bereiding nodig, zoals het toevoegen van water (koud of kokend) of het verwarmen van de maaltijd met een ‘flameless ration heater’ (bron).

MRE maaltijden zijn in de jaren ’60 bedacht door de Amerikaanse Defensie als lichtgewicht alternatief voor de zwaardere ingeblikte MCI maaltijden die soldaten tot die tijd meekregen (bron 1, bron 2).
Hoewel MRE maaltijden zijn ontwikkeld voor gebruik in het leger zijn ze ook weleens ingezet om mensen te voeden na natuurrampen (bron).

MRE maaltijden zijn er in verschillende soorten en vormen, maar ze bestaan vaak uit de volgende elementen: een hoofdgerecht, een bijgerecht, een snack of een dessert, brood of crackers, beleg (vaak in de vorm van kaas, pindakaas of jam), drinken (varieert van koffie en thee tot sportdrank of vruchtensap), eetgerei (vaak in ieder geval een lepel), een ‘flameless ration heater’ (om de MRE op te warmen) en een pakketje met accessoires (zoals een vochtig doekje, kauwgom, lucifers etc.) (bron).

Kun je in Nederland een MRE kopen of MRE bestellen?

Wil je een echte MRE kopen, dan wordt dat misschien nog lastig. De MRE’s die door de Amerikaanse Defensie worden gebruikt worden bedrukt met de tekst ‘U.S. Government Property. Commercial Resale is Unlawful‘ (bron), ze willen dus niet dat deze verhandeld worden.
Echte (militaire) MRE maaltijden zijn ook in Nederland vrij lastig verkrijgbaar.

Naar mijn mening kun je voor persoonlijk gebruik ook betere alternatieven voor een traditionele meal ready to eat kopen, deze alternatieven zal ik hieronder bespreken.

Alternatief voor MRE kopen – betere alternatieven voor MRE maaltijden kopen!

Zoals gezegd zijn er naar mijn mening voor persoonlijk gebruik betere alternatieven voor MRE maaltijden. Deze alternatieven zijn vaak ook veel langer houdbaar. Ik zal deze verschillende opties hieronder bespreken.

Eerst bespreek ik zeer lang houdbare repen (tot wel 20 jaar). Daarna bespreek ik lang houdbaar ingeblikt eten dat je na een simpele bereiding kunt eten. De houdbaarheid van deze blikken varieert per gerecht tussen 15 en 25 jaar.

Alternatief voor MRE kopen optie 1 – lang houdbare repen (tot wel 20 jaar)

Deze compacte NRG 5 repen zijn tot wel 20 jaar houdbaar, wegen per stuk slechts 500 gram en zijn per reep goed voor wel 2300 kcal.
Iedere reep is weer onderverdeeld in 9 kleinere repen, zodat de voeding goed is te doseren.
Ze zijn ideaal ter voorbereiding op een noodsituatie, aangezien ze licht van gewicht zijn, compact van formaat en toch behoorlijk wat calorieën bevatten.

Daarnaast zijn ze ook gunstig geprijsd. Op het moment van schrijven kun je ze kopen voor € 7,95 per pakje hier bij Prepz.
Klik op de knoppen in de tabel om de meest actuele prijs van de verschillende hoeveelheden te bekijken.

Ik vind deze repen echt een ‘Meal Ready to Eat’ te noemen, je kunt ze namelijk zonder enige bereiding direct uit de verpakking eten. Maar je kunt er met water ook een papje van maken.
Je kunt er daarom voor kiezen om naast deze repen ook meteen een voorraad van de uit de scheepvaartwereld bekende Seven Oceans noodwater-rantsoenen aan te schaffen. Het is natuurlijk sowieso verstandig om naast voeding ook water op voorraad te hebben.

Ben je gluten-intolerant? Er bestaat ook een glutenvrije variant, namelijk NRG 5 ZERO. Deze kun je hier bij Prepz en hier bij Amazon.nl bekijken.

Je kunt eventueel meer lezen over deze repen in mijn NRG 5-artikel of hier bij Prepz.

Alternatief voor MRE kopen optie 2 – lang houdbaar eten in blik (15-25 jaar)

Deze zeer lang houdbare Survivor Food blikken zijn een goede optie voor als je voorbereid wil zijn op een noodsituatie.
Er zijn verschillende gerechten verkrijgbaar, zodat je gevarieerd kunt eten, ook in tijden van nood. Gevarieerd eten is dan natuurlijk ook goed voor het moraal!

De Noedels met groenten, Pasta in tomatensaus en de Citroen crème zijn alle drie 25 jaar houdbaar.
De Volle melkpoeder heeft een houdbaarheid van 15 jaar.

Klik op de knoppen in de tabel om meer te lezen over de verschillende Survivor Food varianten, zoals hoe de verschillende maaltijden bereid dienen te worden, en om de meest actuele prijzen van de verschillende varianten bij Prepz te bekijken.
Op het moment van schrijven zijn ze daar verkrijgbaar voor een bedrag van rond de 35-40 euro.

Ander alternatief voor MRE kopen of bestellen?

Nog niet de MRE maaltijd gevonden die bij je past? Je kunt uiteenlopende alternatieve MRE maaltijden kopen, van snacks tot volwaardige maaltijden.

Bekijk het volledige assortiment noodvoeding bij Prepz

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *