Welke brandblusser voor thuis kopen? Advies en kooptips!

By | 13 mei 2019

Voor als je op zoek bent naar een goede brandblusser voor thuis, in de vorm van een handbrandblusser, bespreek ik in dit artikel de naar mijn mening beste opties.
Als je een goede brandblusser in huis hebt kan deze een levensreddende rol vervullen, en daarom is het van groot belang dat je zorgt dat je een goede kiest.

Ik zal hieronder eerst bespreken waar je op moet letten als je een brandblusser voor thuis wil kopen, daarna zal ik bespreken wat voor brandblusser voor thuis naar mijn mening de beste keuze is.

Ik bespreek beide brandblussers verderop in dit artikel apart.

Brandblusser voor thuis kopen – waar moet je op letten?

Er zijn verschillende soorten brandblussers verkrijgbaar, in verschillende groottes en met verschillende kenmerken.
Ik zet hieronder daarom uiteen waar je zoal op moet letten bij het kopen van een brandblusser voor thuis, zodat je weet dat je een goede brandblusser in huis haalt.

Kun je elke brandblusser in huis gebruiken? De beste soort brandblusser voor thuis!

Er zijn verschillende soorten brandblussers verkrijgbaar, maar niet iedere brandblusser is aan te raden voor gebruik in huis.
De drie hoofdtypen handbrandblusser zijn: kooldioxideblussers, poederblussers en schuimblussers.

Hieronder zet ik per soort uiteen of dit type brandblusser voor in huis geschikt is:

 • Kooldioxideblusser (CO2 blusser)
  Een kooldioxideblusser blust met behulp van CO2, en hieraan kleeft een groot nadeel voor in kleine ruimtes. De blusser verdrijft zuurstof tijdens het blussen, en hierdoor is er in kleine ruimtes verstikkingsgevaar. Een kooldioxideblusser vind ik daarom geen goede brandblusser voor in huis.
  Een ander mogelijk nadeel doet zich voor als je tijdens het blussen per ongeluk de spuitmond van de blusser aanraakt, die wordt namelijk zo koud dat dit (koude) brandwonden kan veroorzaken.
 • Poederblusser
  Aan het gebruik van een poederblusser voor thuis kleven ook enkele nadelen.
  Tijdens het blussen ontstaat er een grote stofwolk, en deze kan je het zicht ontnemen tijdens het blussen. Ook levert een poederblusser veel nevenschade op, o.a. omdat de chemicaliën in de blusser erg schadelijk zijn voor elektronische apparaten. Er is een grote kans dat elektrische apparaten die enigszins in de buurt staan tijdens het blussen kapot gaan doordat het poeder ook daarop terecht komt. Ook is het poeder zeer moeilijk op te ruimen, en is daar een industriële stofzuiger voor nodig.
  Verder moet je een poederblusser ook regelmatig keren, omdat de kans bestaat dat het poeder gaat klonteren waardoor de blusser niet goed meer werkt.
 • Schuimblusser
  Een schuimblusser is voor in huis de beste optie. Ze veroorzaken in tegenstelling tot poederblussers juist weinig nevenschade, en de blusduur is ook langer dan die van een poederblusser.
  Verder zijn schuimblussers eenvoudig in gebruik.

Welke brandklasse moet een brandblusser voor thuis hebben?

Als je een brandblusser voor in huis zoekt dan is het aan te raden om te kiezen voor een brandblusser met brandklassen A en B.
Brandklasse A gaat om branden van vaste stoffen zoals papier, textiel en hout. Gordijnen en meubels vallen hier bijvoorbeeld onder.
Brandklasse B ziet op branden van vloeistoffen en materialen die vloeibaar worden bij een hogere temperatuur. In deze brandklasse vallen bijvoorbeeld kaarsen en wasbenzine of dieselolie (bron).

Grote of kleine brandblusser voor thuis kopen? Het belang van de inhoud!

De inhoud van je brandblusser kan van essentieel belang zijn bij het blussen van een brand.
Door de brandweer wordt aangeraden om te kiezen voor een brandblusser met een inhoud van 6 liter of 6 kilogram (bron).

Met een brandblusser met die inhoud kun je namelijk een goede bluspoging ondernemen, terwijl een brandblusser met maar 1 liter inhoud vaak niet genoeg zal zijn met alle gevolgen van dien.

Brandblusser voor thuis kopen kooptip! – Smartwares SB6NL

Welke brandblusser voor thuis Brandblusser voor in huis Brandblusser in huis Brandblusser huis Handbrandblusser Smartwares SB6NL

 

Schuimblusser
Inhoud: 6 liter
Gewicht: 6 kg
Brandklassen: A en B
Inclusief ophangbeugel
Bekijk prijs bij bol.com

De bovenstaande Smartwares SB6NL heeft alle belangrijke kenmerken van een goede brandblusser voor thuis.

Het is een schuimblusser, waardoor deze brandblusser niet veel nevenschade veroorzaakt. En ook kan het gebruik van deze blusser in wat kleinere ruimtes geen kwaad voor je gezondheid.

Deze brandblusser is geschikt voor brandklassen A en B, en is dus geschikt voor het blussen van branden van vaste stoffen zoals papier, textiel en hout (brandklasse A) en stoffen zoals benzine, kunststof en olie (brandklasse B).

Deze schuimblusser heeft een inhoud van 6 liter, en dat is exact wat de brandweer aanraadt, aangezien een kleine blusser van bijvoorbeeld 1 liter vaak niet genoeg zal zijn om een goede bluspoging te ondernemen (bron).

Verder wordt deze handbrandblusser geleverd met een ophangbeugel, zodat je hem ergens kunt hangen waar je hem snel en gemakkelijk kunt pakken.

Op het moment van schrijven kun je deze handbrandblusser voor € 59,44 kopen hier bij bol.com.
Klik op de knop in de tabel om de meest actuele prijs van deze schuimblusser te bekijken.

Dat mensen die deze brandblusser kochten tevreden zijn over dit product kun je zien aan de positieve reviews die dit product krijgt. Hier bij bol.com scoort deze handbrandblusser na 11 reviews 4.7 van de 5 sterren.

Toch een kleine brandblusser voor thuis kopen? – Smartwares SB2NL

Zoals gezegd raadt de brandweer aan om een blusser met een inhoud van 6 liter te kopen, zoals de brandblusser die ik hierboven heb besproken. Wil je echter toch een kleine brandblusser kopen, dan is de Smartwares SB2NL brandblusser een goede optie.
Op het moment van schrijven is deze voor € 29,99 hier bij bol.com verkrijgbaar.

Welke brandblusser voor thuis Brandblusser voor in huis Brandblusser in huis Brandblusser huis Handbrandblusser Smartwares SB2NL

 

Schuimblusser
Inhoud: 2 liter
Gewicht: 2 kg
Brandklassen: A en B
Inclusief ophangbeugel
Bekijk prijs bij bol.com

Denk naast een brandblusser voor thuis ook aan veiligheidsmelders!

Het kopen van een brandblusser voor thuis is een goede en hele belangrijke stap bij het verbeteren van de brandveiligheid in huis. Maar er zijn natuurlijk nog meer maatregelen die je kunt nemen.

Het is in geval van brand ook zeer belangrijk dat je deze op tijd ontdekt, je overlevingskansen worden daardoor een stuk groter.
Het is daarom aan te raden om te zorgen dat je ook een goede rookmelder in huis hebt, zo wordt je ook in je slaap op tijd gealarmeerd.

In mijn rookmelder-artikel kun je lezen wat goede melders zijn, en waar je deze kunt kopen.

Ik hoop dat ik je met dit artikel heb kunnen helpen bij het vinden van de juiste brandblusser voor thuis.

Hopelijk hoef je hem niet te gebruiken, maar is dat toch het geval, dan kun je beter een goede brandblusser in huis hebben!

2 thoughts on “Welke brandblusser voor thuis kopen? Advies en kooptips!

 1. Marie

  Bedankt voor het delen van deze tips voor brandblussers. Wij moeten er nog een aanschaffen voor ons tuinhuis. Een schuimblusser zal waarschijnlijk de beste optie zijn voor deze ruimte. We gaan in ieder geval letten op de brandklassen.

  Reply
  1. Willem Post author

   Beste Marie,
   Graag gedaan!

   Voor in een kleine ruimte zoals een tuinhuis, is een schuimblusser inderdaad de beste optie. De andere soorten brandblussers (kooldioxideblussers en poederblussers) hebben in kleine ruimtes namelijk behoorlijke nadelen.

   Een kooldioxideblusser is niet geschikt voor in kleine ruimtes, omdat deze met behulp van CO2 blust. Hierdoor verdrijft de blusser zuurstof tijdens het blussen, wat in kleine ruimtes tot verstikkingsgevaar kan leiden.

   Een poederblusser is niet geschikt voor in kleine ruimtes, omdat er bij het blussen een poederwolk ontstaat die je het zicht op de brand kan ontnemen.

   Groet,
   Willem

   Reply

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *