Niet-medische mondkapjes kopen? Dit zijn je opties!

By | 20 mei 2020

Wil je niet-medische mondkapjes kopen? Hieronder leg ik eerst uit wat niet-medische mondkapjes zijn. Daarna behandel ik de verschillende soorten niet-medische mondkapjes, en geef ik aan waar je ze kunt kopen. De verschillende opties zijn:

Op zoek naar de mondkapjes die vanaf de persconferentie van 14 januari 2022 worden geadviseerd? Dan kun je verder lezen in mijn artikel:
Welke mondkapjes voor in het ov? (en andere openbare ruimtes) Dit zijn je opties!

Wat zijn niet-medische mondkapjes?

Wat zijn niet-medische mondkapjes

Tijdens de persconferentie van 6 mei werd bekend gemaakt dat het vanaf 1 juni in het openbaar vervoer verplicht is om een niet-medisch mondkapje te dragen. (bron) Als je met het openbaar vervoer reist zonder een mondkapje te dragen, dan kun je met ingang van 1 juni een boete van € 95 krijgen. (bron)

Deze verplichting wordt ingevoerd omdat het in het openbaar vervoer niet altijd lukt om 1,5 meter afstand van elkaar te bewaren. Om te voorkomen dat er schaarste van mondkapjes voor in de zorg ontstaat, mogen het geen medische mondkapjes zijn die je in het openbaar vervoer draagt. (bron)

Wat zijn niet-medische mondkapjes dan precies? Simpel gezegd zijn het alle mondkapjes die niet aan de eisen en keurmerken voldoen om in een medische setting gebruikt te mogen worden.

Medische mondkapjes zijn voorzien van een speciaal filter dat ervoor zorgt dat degene die het mondkapje draagt geen virusdeeltjes inademt. Een medisch mondkapje is gemaakt om de drager van het mondkapje te beschermen. Voorbeelden van medische mondkapjes zijn de zogenaamde FFP-mondkapjes en de chirurgische IIR-maskers. (bron)

De verplichting om in het openbaar vervoer een mondkapje te dragen is niet in het leven geroepen om jezelf te beschermen, maar om te voorkomen dat jij ongemerkt degene bent die het virus verspreid. Het gaat dus om het beschermen van anderen tegen jezelf. En voor dat doel vindt de overheid een niet-medisch mondkapje een passende maatregel. (bron)

Niet-medische mondkapjes kopen – wegwerp of herbruikbaar?

Wil je niet-medische mondkapjes kopen, dan kun je grofweg kiezen uit twee verschillende soorten. Namelijk: niet-medische wegwerp mondkapjes of herbruikbare (wasbare) niet-medische mondkapjes.

Hieronder behandel ik van beide soorten een optie die op het moment van schrijven (20 mei 2020) goed verkrijgbaar is. Daarnaast geef ik ook aan waar je andere vergelijkbare niet-medische mondkapjes kunt kopen.

Niet-medische wegwerp mondkapjes kopen

Niet-medische wegwerp mondkapjes kopen

 

Niet-medische wegwerp mondkapjes
Verkrijgbaar in verpakking van 50 stuks
Voorzien van elastische banden voor bevestiging om de oren
Bekijk prijs bij Conrad.nl
Op zoek naar andere niet-medische wegwerp mondkapjes? Je kunt hier bij Amazon.nl en hier bij Amazon.de ook een groot assortiment aan niet-medische mondkapjes vinden.

Daarnaast zijn hier bij Hema.nl ook wisselend niet-medische mondkapjes verkrijgbaar.

Wil je niet-medische wegwerp mondkapjes kopen? Dan zijn de bovenstaande mondkapjes een goede optie. Hier bij Conrad.nl staat in de productomschrijving aangegeven: ‘bedoeld voor personen om de kans van verspreiding van een virus te verminderen. Ze zijn niet bedoeld ter bescherming van medisch personeel‘.

Deze mondkapjes zijn dan ook niet uitgerust met een filter, en zijn dus van het type dat je in het openbaar vervoer mag dragen. Om het masker goed op zijn plaats te houden zijn deze mondkapjes voorzien van elastische banden die je om je oren bevestigt.

Het is bij alle wegwerp mondkapjes de bedoeling dat je ze maar één keer gebruikt. Daarom is het altijd handig om ze wat groter in te kopen. Deze niet-medische wegwerp mondkapjes worden dan ook in een verpakking van vijftig stuks verkocht.

Herbruikbaar niet-medisch mondkapje kopen

Herbruikbaar niet-medisch mondkapje kopen

 

Herbruikbaar niet-medisch mondkapje
Materiaal: neopreen bedekt met polyester
Elastische band voor bevestiging om het hoofd
Wassen bij 95 °C
Verkrijgbaar in verschillende kleuren
Bekijk prijs bij Conrad.nl
Ben je op zoek naar andere wasbare niet-medische mondkapjes? Dan kun je hier bij Amazon.nl en hier bij Amazon.de een ruim assortiment aan herbruikbare niet-medische mondkapjes vinden.

Wil je liever een herbruikbaar niet-medisch mondkapje kopen? Dan kun je bijvoorbeeld voor dit mondkapje kiezen.

Dit herbruikbare mondmasker is gemaakt van neopreen dat aan beide kanten bedekt is met polyester. Met de elastieken band bevestig je dit niet-medische mondmasker om je hoofd.

Dit niet-medische mondkapje is herbruikbaar omdat je hem na ieder gebruik op 95 °C kunt wassen. Daarmee zorg je ervoor dat je iedere keer een schoon mondkapje op kunt doen.

Op het moment van schrijven is de bovenstaande zwarte variant van dit herbruikbare niet-medische mondkapje het best verkrijgbaar. Maar je kunt hier bij Conrad.nl ook andere kleuren selecteren om de verkrijgbaarheid van de andere kleurenvarianten te bekijken.

Hoeveel niet-medische mondkapjes moet ik kopen?

Hoeveel niet-medische mondkapjes je moet kopen, hangt ervan af hoe vaak je met het openbaar vervoer reist en voor welk type mondkapje je kiest. Op Rijksoverheid.nl staat dat je voor iedere reis die je met het openbaar vervoer maakt een nieuw of gewassen mondkapje op moet doen. (bron)

Reis je dus twee keer per dag met het openbaar vervoer (bijvoorbeeld heen en terug voor je werk), dan moet je dus voor zowel de heen- als terugreis een nieuw wegwerp mondkapje gebruiken. Kies je voor herbruikbare mondkapjes, dan moet je zowel heen- als terug een schoon gewassen exemplaar op doen. (bron)

Wegwerp mondkapjes zijn altijd bedoeld om maar één keer gebruikt te worden, en worden daarom in grotere hoeveelheden verkocht. Kies je voor herbruikbare mondkapjes dan is het dus handig om er altijd twee of meer aan te schaffen, zodat je voor iedere reis altijd genoeg gewassen exemplaren voorhanden hebt.

De bovenstaande tekst is geschreven met de informatie die op 20 mei 2020 beschikbaar was. Houd voor de meest actuele informatie, regels en instructies voor het correcte gebruik van niet-medische mondkapjes in het openbaar vervoer de site van Rijksoverheid.nl in de gaten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *