Wegwerp mondkapjes Hema kopen – een goede keuze?

By | 10 mei 2020

Op de persconferentie van 6 mei werd aangekondigd dat het vanaf 1 juni voor iedereen verplicht is om in het openbaar vervoer een niet-medisch mondkapje te dragen. (bron) Kort daarna volgde er berichten dat er wegwerp mondkapjes bij de Hema verkocht zouden worden. (bron) Hieronder behandel ik de wegwerp mondkapjes die bij de Hema worden verkocht.

Ben je op zoek naar de mondkapjes die sinds de persconferentie van 14 januari 2022 worden aanbevolen? Daar lees je alles over in mijn artikel:
Welke mondkapjes voor in het ov? (en andere openbare ruimtes) Dit zijn je opties!

Wegwerp mondkapjes Hema kopen

 

Wegwerp mondkapjes Hema kopen

Wegwerp mondkapjes Hema
In verpakking van 50 stuks
Voor eenmalig gebruik
Niet-medisch, niet FFP
Niet steriel: niet geschikt voor professioneel gebruik
Bekijk prijs op Hema.nl
Er is op dit moment veel vraag naar mondkapjes. Zijn de bovenstaande Hema mondkapjes op het moment dat je dit leest misschien (tijdelijk) uitverkocht?

Dan kun je hier bij Conrad.nl of hier bij Amazon.nl het assortiment mondkapjes doorzoeken voor een alternatief.

Wegwerp mondkapjes van de Hema – geschikt voor in het ov

De overheid stelt het dragen van niet-medische mondkapjes in het openbaar vervoer vanaf 1 juni verplicht, omdat het in veel situaties moeilijk is om 1,5 meter afstand te houden. Het gaat om niet-medische mondkapjes, omdat de overheid wil voorkomen dat er schaarste van mondkapjes voor in de zorg ontstaat. (bron)

Daarnaast heeft de verplichting om in het openbaar vervoer een mondkapje te dragen een andere reden dan in de zorg. De mondkapjes in de zorg hebben namelijk als doel om te voorkomen dat de drager van het mondkapje ziek wordt. Daarvoor zijn ze uitgerust met speciale filters die voorkomen dat de drager van het mondmasker virusdeeltjes inademt.

Maar de bedoeling van de mondkapjes-plicht in het openbaar vervoer is juist om te voorkomen dat jij degene bent die het virus ongemerkt verspreid. Het gaat dus om het beschermen van anderen. Om deze redenen heeft de overheid besloten dat het dragen van niet-medische mondkapjes een passende maatregel is. (bron)

De wegwerp mondkapjes van de Hema zijn niet-medische mondkapjes. Ze hebben geen filter, en behoren dus niet tot de FFP-maskers die voor de zorg worden gebruikt. De Hema mondkapjes zijn niet steriel, en niet geschikt voor professioneel gebruik.

De wegwerp mondkapjes van de Hema mogen dus in het openbaar vervoer worden gedragen.

Hoeveel Hema mondkapjes heb ik nodig?

Net als alle andere wegwerp mondkapjes moet je ook de Hema mondkapjes na ieder gebruik weggooien. De Hema mondmaskers worden daarom per 50 stuks verkocht. Om te voorkomen dat er wordt gehamsterd heeft de Hema een limiet van twee doosjes per persoon gesteld. Je kunt dus in één keer honderd mondkapjes inslaan.

Hoeveel je er nodig hebt, hangt ervan af hoe vaak je reist. Op Rijksoverheid.nl staat dat je voor iedere reis met het openbaar vervoer een nieuw wegwerp mondkapje moet gebruiken. Reis je dus twee keer per dag (heen en terug), dan gebruik je beide keren een nieuw wegwerp mondkapje. (bron) Aan de hand daarvan kun je dus bepalen hoeveel je er moet kopen.

Toch op zoek naar andere niet-medische mondkapjes?

Alternatief wegwerp mondkapjes Hema

Op Rijksoverheid.nl worden drie verschillende soorten niet-medische mondkapjes genoemd die je in het openbaar vervoer mag dragen. Je kunt natuurlijk gewoon kiezen voor niet-medische wegwerp mondkapjes, zoals die van de Hema. Maar daarnaast kun je ook kiezen voor wasbare mondmaskers, of zelf een mondmasker maken. (bron)

Gebruik je liever een wasbaar mondmasker? Ik behandel een wasbaar mondkapje in mijn artikel: Welke mondkapjes voor in het ov? Dit zijn je opties!

Wil je zelf een mondkapje maken? Een voorbeeldinstructie om zelf een mondkapje te maken is inmiddels hier op Rijksoverheid.nl te vinden.

De bovenstaande tekst is geschreven met de informatie die op 10 mei 2020 beschikbaar was. Houd voor de meest actuele regels en instructies voor correct gebruik van mondkapjes Rijksoverheid.nl in de gaten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *