EDC mes kopen? De 6 beste EDC (zak)messen!

By | 30 juli 2019

Ben je op zoek naar een goed EDC mes? In dit artikel bespreek ik de 6 beste opties!
Eerst bespreek ik wat een EDC mes is, en wat kenmerken zijn waar een goed EDC mes zoal aan moet voldoen.
Vervolgens bespreek ik de naar mijn mening zes beste opties, verdeeld over twee categorieën, namelijk:

EDC messen met één functie:

Multifunctionele EDC zakmessen:

Wat is een EDC mes?

EDC staat voor ‘every day carry‘, en is een benaming voor verschillende items die je iedere dag bij je draagt. Het kan daarbij gaan om items die je daadwerkelijk iedere dag nodig hebt en gebruikt, maar bijvoorbeeld ook om items die van pas kunnen komen in een noodsituatie (bron).
Het samenstellen van een EDC is een persoonlijk iets, het gaat natuurlijk om items die jij denkt nodig te (kunnen) hebben.

Een EDC mes is een veel voorkomend onderdeel van een EDC. Voor als je op zoek bent naar een goed EDC mes bespreek ik in dit artikel de naar mijn mening beste opties.

Kenmerken van een goed EDC mes

Iedereen heeft zijn eigen voorkeuren, en daarom is er niet één EDC mes dat voor iedereen de beste keuze is. Hieronder zet ik enkele algemene kenmerken waar naar mijn mening ieder goed EDC mes aan moet voldoen uiteen.

Compact
Een EDC mes moet naar mijn mening altijd zo compact zijn dat hij iedere dag probleemloos bij je is te dragen. Een groot survival mes met een schede die je aan je broekriem vast moet maken is niet zo goed geschikt om in het dagelijks leven bij je te dragen. Een vouwbaar mes dat je compact in je zak kwijt kunt is dat wel.

Licht van gewicht
Je draagt een EDC mes iedere dag bij je, en daarom is het ook fijn als het niet te zwaar is om comfortabel bij je te dragen.

Multifunctioneel?
Dit is een kwestie van persoonlijke voorkeur, en zal grotendeels bepalen wat voor jou de beste keuze is. Wil je een EDC mes met één functie (alleen een mes) of een multifunctioneel EDC zakmes met meerdere tools. Ik bespreek verderop van beide soorten de drie beste opties.

Legaal
Je wil natuurlijk wel een mes bij je dragen dat is toegestaan. De algemene regelgeving hierover in Nederland kun je vinden in de ‘Wet wapens en munitie’. Je kunt de volledige wettekst hier op wetten.overheid.nl vinden.

Zoals je in Artikel 2 van de ‘Wet wapens en munitie’ kunt lezen zijn stiletto’s, valmessen en vlindermessen geheel verboden.
Daarnaast zijn onder andere ook vouwmessen verboden als: het lemmet meer dan één snijkant heeft of het mes opengevouwen langer dan 28 cm is (bron).
Belangrijk: het is je eigen verantwoordelijkheid om na te gaan wat op het moment dat je dit leest de geldende regels zijn. Wetteksten kunnen veranderen, en wat nu is toegestaan kan later verboden zijn.

Met alleen de ‘Wet wapens en munitie’ zijn we er nog niet. Gemeentes kunnen op grond van een ‘Algemene Plaatselijke Verordening’ in bepaalde gebieden veel strengere regels stellen. Zo kan het zijn dat je op sommige plekken niet eens een schroevendraaier bij je mag dragen.
 Het is je eigen verantwoordelijkheid om uit te zoeken of je het EDC mes dat je bij je draagt ook daadwerkelijk bij je mag dragen op de plekken waar jij komt! 

EDC mes met één functie kopen? De 3 beste opties!

Voor als je op zoek bent naar een EDC mes met één functie (namelijk: een mes), bespreek ik hieronder drie goede opties. Daarna komen drie multifunctionele EDC messen aan bod.

De eerste optie die ik bespreek, de Gerber Paraframe mini, is de beste keuze voor als je op zoek bent naar een lichtgewicht EDC mes.
De Buck 55 knife die ik daarna bespreek is naar mijn mening het beste EDC mes in het algemeen, en is een echt klassiek EDC mes in een compacte uitvoering.
De als derde te bespreken CRKT K.I.S.S. (K.I.S.S. staat voor: ‘Keep It Super Simple’) heeft de beste prijs-kwaliteitsverhouding, en is een echt no nonsense EDC mes.

Beste lichtgewicht EDC mes – Gerber Paraframe mini

 

 

 

 

EDC mes Gerber Paraframe mini

Type mes: vouwmes
Vorm lemmet: clip point
Lengte lemmet: 5.6 cm
Lengte mes uitgeklapt: 15.2 cm
Lengte mes ingeklapt: 7.8 cm
Materiaal lemmet: RVS (hoog gehalte aan koolstof)
Materiaal heft: RVS
Vergrendelingssysteem: frame-lock
Gewicht: 39 gram
Voorzien van handige pocketclip
Bekijk prijs bij bol.com

Deze Gerber Paraframe mini is naar mijn mening het beste lichtgewicht EDC mes. Dit vouwmes weegt slechts 39 gram. Dat lage gewicht is onder andere bereikt door de uitsparingen in het heft die je op de bovenstaande afbeelding kunt zien.

De Gerber Paraframe mini is niet alleen licht van gewicht, maar ook zeer compact. In ingeklapte toestand heeft het mes een lengte van slechts 7.8 cm.
De lengte van het lemmet bedraagt 5.6 cm, en het lemmet is uitgevoerd in clip point-vorm. Zowel het heft als het lemmet zijn gemaakt van RVS.

Het mes is voorzien van een frame-lock vergrendelingssysteem om het lemmet op zijn plaats vast te zetten, en de achterkant van het heft is voorzien van een pocketclip om het mes handig bij je te kunnen dragen.

Verder is deze Gerber Paraframe mini zeer betaalbaar, je kunt hem op het moment van schrijven voor slechts € 18,95 kopen hier bij bol.com.
Klik op de knop in de tabel hierboven om de meest actuele prijs te bekijken.

Beste EDC mes in het algemeen – Buck 55 knife, een klassieker van Buck Knives

 

 

 

Buck 55 knife EDC mes

Type mes: vouwmes
Vorm lemmet: clip point
Lengte lemmet: 6 cm
Lengte mes uitgeklapt: 15 cm
Lengte mes ingeklapt: 8.6 cm
Materiaal lemmet: 420HC staal
Materiaal heft: walnotenhout
Vergrendelingssysteem: back-lock
Gewicht: 54.1 gram
Bekijk prijs bij bol.com

De Buck 55 is naar mijn mening het beste EDC mes in het algemeen. Het is een mes met een écht klassiek uiterlijk. Hij is iets groter dan het hiervoor besproken mes, maar ook dit mes is zeer compact. Hij heeft een lemmet van 6 cm, een uitgeklapte lengte van 15 cm en een ingeklapte lengte van 8.6 cm.

Deze Buck 55 is iets zwaarder dan de hiervoor besproken Gerber Paraframe mini, maar hij is met zijn 54.1 gram nog steeds zeer licht.

Het lemmet is gemaakt van zeer stevig 420HC staal, en het heft is gemaakt van mooi klassiek ogend walnotenhout.
Het klassieke uiterlijk wordt compleet gemaakt door de messing bolsters in het heft.
Dit mes is niet voorzien van een riemclip of pocketclip, maar is vanwege zijn compacte afmetingen eenvoudig bij je te dragen in je broekzak.

Het lemmet wordt op zijn plaats vastgezet met het back-lock vergrendelingssysteem dat door het merk Buck Knives is uitgevonden. Veel mensen gebruiken hierdoor ook de benaming ‘Buck-mes’ als synoniem voor een mes met een back-lock vergrendelingssysteem (bron).

Buck Knives is misschien wel de bekendste en een van de oudste messenmakers uit de VS. Het merk staat al jaren bekend om zijn messen van goede kwaliteit.

De Buck 55 is een hoogwaardig EDC mes van een merk dat al jaren messen van topkwaliteit levert, hij valt hierdoor wel wat duurder uit dan het hiervoor besproken mes. Op het moment van schrijven kun je dit Buck 55 EDC mes kopen voor € 75,95 hier bij bol.com.
Klik op de knop in de bovenstaande tabel om de meest actuele prijs te bekijken.

EDC mes met beste prijs-kwaliteitsverhouding – CRKT K.I.S.S.

 

 

 

CRKT K.I.S.S. EDC mes

Type mes: vouwmes
Vorm lemmet: tanto
Lengte lemmet: 6 cm
Lengte mes uitgeklapt: 15 cm
Lengte mes ingeklapt: 9 cm
Materiaal lemmet: 3Cr13 RVS
Materiaal heft: RVS
Vergrendelingssysteem: frame-lock
Voorzien van broekclip
Bekijk prijs bij bol.com

Zoek je het EDC mes met de beste prijs-kwaliteitsverhouding, dan kom je uit bij de CRKT K.I.S.S.. Dit is een echt no nonsense werkmes met een in tanto-stijl uitgevoerd lemmet van 6 cm. Ingeklapt bedraagt de lengte van het mes 9 cm en uitgeklapt 15 cm.

K.I.S.S. staat voor: ‘Keep It Super Simple’, en dat is precies wat dit EDC mes belichaamd. Het mes heeft een simpel ontwerp dat bestaat uit twee delen: lemmet en frame. Zowel het lemmet als het heft zijn gemaakt van RVS.
Het mes is voorzien van een frame-lock vergrendelingssysteem om het lemmet op zijn plaats te houden.

Verder is dit mes voorzien van een handige broekclip, en kun je hem eventueel ook aan een sleutelbos vastmaken. De broekclip kan ook dienst doen als ‘moneyclip’ om biljetten bij elkaar te houden.

De messen van het Amerikaanse merk CRKT (Columbia River Knife & Tools) hebben vrijwel altijd een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding, zo ook dit no nonsense werkmes. Hij doet wat hij moet doen, zonder allerlei extra poespas, en is daarnaast goed betaalbaar voor de kwaliteit die je ervoor terugkrijgt.

Je kunt dit EDC mes op het moment van schrijven kopen voor € 42,95 hier bij bol.com.
Klik op de knop in de tabel om de meest actuele prijs te bekijken.

Multifunctioneel EDC zakmes kopen? De 3 beste EDC mes opties!

Je kunt er ook voor kiezen om een multifunctioneel EDC zakmes of een multitool te kiezen als EDC mes.
Hieronder bespreek ik voor dat geval daarom drie opties.

De eerste twee opties zijn echte Zwitserse zakmessen van het merk Victorinox. Victorinox is een zeer gerenommeerd zakmes merk, en is het enige merk dat de naam ‘Schweizer Messer’ (Zwitsers zakmes) voor zijn producten mag gebruiken (bron).
De als eerst te bespreken Victorinox Huntsman heeft naar mijn mening de beste prijs-kwaliteitsverhouding, de daarna te bespreken Victorinox SwissChamp is vanwege zijn vele functies de beste allrounder.

De derde optie die ik bespreek, de Leatherman Squirt PS4, is naar mijn mening de beste optie voor als je op zoek bent naar een compacte EDC multitool.

EDC zakmes beste prijs-kwaliteitsverhouding – Victorinox Huntsman (15 functies)

Victorinox Huntsman EDC zakmes

 

Zakmes met 15 functies: klik op de spoiler onder deze tabel voor een lijst van alle functies
Materiaal tools: RVS
Lengte ingeklapt: 9.1 cm
Bekijk prijs bij bol.com
Klik hier om de 15 functies van dit zakmes te bekijken
Groot mes
Klein mes
Houtzaag
Schaar
Boorpriem met naaioog
Blikopener met kleine schroevendraaier
Flesopener met draadstripper en schroevendraaier
Kurkentrekker
Pincet
Tandenstoker
Multifunctionele haak
Sleutelring

Ben je op zoek naar een multifunctioneel EDC mes? Dan is deze Victorinox Huntsman een uitstekend EDC zakmes, waarmee je altijd meerdere tools in handig compact formaat bij je draagt.

Dit zakmes heeft 15 verschillende functies, van mes tot schaar en houtzaag tot schroevendraaier, je hebt alle basistools bij de hand. Klik op de spoiler hierboven om alle 15 functies van dit zakmes te bekijken.
Alle tools van dit zakmes zijn gemaakt van RVS.

In ingeklapte toestand is hij 9.1 cm lang, en daarmee handig in je broekzak bij je te dragen. Ook is dit zakmes voorzien van een sleutelring zodat je hem ook aan je sleutelbos vast zou kunnen maken.

Op het moment van schrijven kun je dit zakmes hier bij bol.com voor € 29,99 kopen.
Klik op de knop in de bovenstaande tabel om de meest actuele prijs te bekijken.

Victorinox is een zeer gerenommeerd zakmes merk, en dat is niet zonder reden. Dit merk levert altijd uitstekende kwaliteit, en bij een mes als dit ook nog voor een vrij zachte prijs.

Dit mes heeft een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding. Dat zie je ook terug in de vele positieve reviews van mensen die dit Victorinox Huntsman zakmes kochten, je kunt op deze pagina bij bol.com behoorlijk wat reviews van dit mes bekijken.
Op het moment van schrijven scoort dit zakmes daar na 145 reviews 4.8 van de 5 sterren.

Beste Allround EDC zakmes – Victorinox SwissChamp (33 functies)

Victorinox SwissChamp EDC zakmes

 

Zakmes met 33 functies: klik op de spoiler onder deze tabel voor een lijst van alle functies
Materiaal tools: RVS
Lengte ingeklapt: 9.1 cm
Bekijk prijs bij bol.com
Klik hier om de 33 functies van dit zakmes te bekijken
Groot mes
Klein mes
Flesopener met draadstripper en schroevendraaier
Kurkentrekker
Schaar
Pincet
Blikopener met kleine schroevendraaier (geschikt voor kruiskop-schroeven)
Houtzaag
Liniaal
Boorpriem
Tandenstoker
Sleutelring
Multifunctionele haak
Ontschubber met onthaker
Beitel
Metaalvijl met nagelvijl
Nagelreiniger en metaalzaag
Schroevendraaier (2.5 mm)
Loep
Kogel-balpen
Combinatietang met kabelschoentjestang en draadknipper
Mini schroevendraaier met naaioog
Phillips kruiskopschroevendraaier
Speld

Zoek je een multifunctioneel EDC mes met meer functies dan de hiervoor besproken optie, dan is dit Victorinox SwissChamp zakmes met 33 functies een goede optie.

Net als bij het hiervoor besproken EDC zakmes zijn alle tools gemaakt van RVS, en is de ingeklapte lengte van dit zakmes 9.1 cm.

Een verschil met de hiervoor besproken optie is dat je met dit zakmes veel meer tools tot je beschikking hebt. Je kunt op de spoiler hierboven klikken om een lijst met alle 33 functies van dit multifunctionele EDC mes te bekijken.
Van messen tot verschillende soorten schroevendraaiers en zagen, en van kogel-balpen tot loep of combinatietang, met dit EDC zakmes heb je echt een heel ruim assortiment aan gereedschap in je broekzak. Daarom vind ik dit de beste allrounder onder de multifunctionele EDC messen.

Omdat hij meer dan twee keer zo veel functies in zich heeft is dit Victorinox SwissChamp zakmes wel wat duurder dan de hiervoor besproken optie.
Op het moment van schrijven kun je hem voor € 66,95 kopen hier bij bol.com.
Klik op de knop in de tabel om de meest actuele prijs te bekijken.

Dat mensen die dit multifunctionele EDC zakmes kochten zeer tevreden zijn over dit mes kun je zien aan de positieve reviews die dit product krijgt.
Op het moment van schrijven scoort dit zakmes op deze pagina bij bol.com na 26 reviews 5 van de 5 sterren.

Beste compacte EDC multitool – Leatherman Squirt PS4 (9 functies)

Leatherman Squirt PS4 EDC mes multitool

 

9 tools: mes, platte schroevendraaier, schaar, langbektang, normale tang, hout/metaal-vijl, medium schroevendraaier, draadschaar en flesopener
Lengte gesloten: 5.72 cm
Gewicht: 56.4 gram
Bekijk prijs bij bol.com

Draag je liever een multitool bij je in plaats van een EDC mes of EDC zakmes? Dan is deze Leatherman Squirt PS4 naar mijn mening de beste compacte optie.

Hij is licht van gewicht en klein van formaat. In gesloten stand is deze Leatherman slechts 5.72 cm lang, en hij weegt slechts 56.4 gram. Hij is daarom iedere dag goed compact bij je te dragen. Je draagt hem eenvoudig in je broekzak, en je kunt hem met de sleutelring eventueel ook vastmaken aan je sleutels.

De Leatherman Squirt PS4 is uitgerust met 9 handige tools: een mes, een draadschaar, een platte schroevendraaier, een schaar, een langbektang, een normale tang, een hout/metaal-vijl, een medium schroevendraaier en een flesopener.

Op het moment van schrijven kun je deze Leatherman multitool hier bij bol.com kopen voor € 56,99.

Wat is voor mij persoonlijk het beste EDC mes?

Wat voor jou persoonlijk het beste EDC mes is hangt ervan af waar je precies naar op zoek bent, en wat voor jou persoonlijk belangrijke eigenschappen zijn bij een EDC mes.

Een eerste factor bij het bepalen van het voor jou persoonlijk beste EDC mes is of je de voorkeur geeft aan een mes met één functie of dat je liever een multifunctioneel EDC zakmes of een multitool hebt.

Zoek je een EDC mes met één functie (een mes)? Dan zijn de drie messen die ik als eerst heb besproken goede opties.
Voor als je op zoek bent naar een compact en lichtgewicht EDC mes is de als eerst besproken Gerber Paraframe mini van 39 gram de beste keuze.
De Gerber Paraframe mini is ook de beste keuze als je de beste goedkope optie zoekt, want op het moment van schrijven is hij al voor € 18,95 verkrijgbaar hier bij bol.com.

Het beste EDC mes in het algemeen vind ik de Buck 55 knife, een echt klassiek EDC mes van het topmerk Buck Knives. Wel is deze daarom ook iets duurder.

Vind je de Buck 55 misschien net iets te prijzig, en zoek je het EDC mes met de beste prijs-kwaliteitsverhouding, dan is de CRKT K.I.S.S. (een no nonsense werkmes gemaakt volgens het ‘Keep It Super Simple’-principe) naar mijn mening de beste keuze.

Afgezien van de prijs of het gewicht kan de keuze tussen de Gerber Paraframe mini, de Buck 55 en de CRKT K.I.S.S. natuurlijk ook van andere factoren afhangen.
Zo is bijvoorbeeld het uiterlijk van het mes ook een kwestie van smaak: de Buck 55 ziet er heel klassiek uit, en de CRKT K.I.S.S. en Gerber Paraframe mini hebben juist een zeer modern uiterlijk.

Ook is de stijl van het lemmet een kwestie van persoonlijke voorkeur: het lemmet van de Buck 55 en de Gerber Paraframe mini is bijvoorbeeld uitgevoerd als clip point, terwijl de CRKT K.I.S.S. een tanto lemmet heeft.
Allerlei factoren kunnen een rol spelen, en het is aan jou om af te wegen wat voor jou persoonlijk daarbij de belangrijkste kenmerken zijn. Het kiezen van een EDC mes is een hele persoonlijke keuze.

Zoek je een multifunctioneel EDC mes? Dan vallen de hiervoor genoemde messen af, en zal het veel meer voor de hand liggen om te kiezen voor een EDC zakmes of multitool zoals de drie laatste opties die ik in dit artikel heb besproken.
Welke van die multifunctionele EDC messen voor jou persoonlijk dan de beste keuze is hangt ervan af waar je precies naar op zoek bent.

Zoek je een zo compact mogelijk multifunctioneel EDC mes, dan is de Leatherman Squirt PS4 met zijn ingeklapte lengte van 5.72 cm en zijn gewicht van 56.4 gram de beste keuze.

Heb je in plaats daarvan liever een écht Zwitsers zakmes, dan is de Victorinox Huntsman een goede keuze met 15 verschillende functies. Dit zakmes heeft naar mijn mening de beste prijs-kwaliteitsverhouding.

Zoek je een multifunctioneel EDC mes met meer functies dan de Victorinox Huntsman, dan is de Victorinox SwissChamp een goede optie. Dit is met zijn 33 functies naar mijn mening de beste allrounder onder de multifunctionele EDC messen.

Ik hoop dat ik je heb kunnen helpen bij het vinden van het voor jou persoonlijk beste EDC mes!

Heb je ook interesse in andere EDC items? Lees dan verder in mijn every day carry-artikel.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *