Survival boek: de 9 beste survival boeken!

By | 7 maart 2019

Ben je op zoek naar een goed survival boek? In dit artikel bespreek ik de naar mijn mening 9 beste survival boeken.
Boeken zijn niet het eerste waar je aan denkt bij survival, maar kennis is misschien wel je belangrijkste survival-tool, en survival boeken kunnen bij het opdoen van die kennis een zeer belangrijke rol vervullen.

Het mooie van survival boeken vind ik dat deze vaak zijn samengesteld uit de kennis die iemand in vele jaren praktijkervaring heeft verzameld, en dat je door een survival boek te lezen die kennis vervolgens in enkele uren allemaal tot je kunt nemen.

Survival boek: de 9 beste survival boeken op een rij!

Hieronder zet ik de naar mijn mening 9 beste survival boeken op een rij. Er zijn aardig wat survival boeken verkrijgbaar, met allemaal een andere insteek of een net iets ander thema.
Ik geef hieronder daarom bij ieder survival boek aan wat je van de inhoud kunt verwachten, zodat je het voor jou persoonlijk beste survival boek kunt vinden.
Ook geef ik telkens aan waar je deze survival boeken kunt kopen.

1. Het SAS survival handboek: dit SAS boek is misschien wel het beste survival boek!

Survival boek survival Beste survival boeken Beste survival boek SAS boek Het SAS survival handboek Het grote SAS survival handboek SAS handboek

 

 

Titel: SAS Survival handboek
Nederlandstalig
Verkrijgbaar als paperback
Bekijk prijs bij bol.com

In een lijst over de beste survival boeken mag het grote SAS survival handboek zeker niet ontbreken. Dit is misschien wel het populairste en beste survival boek dat er is.
Dit SAS boek verscheen voor het eerst in 1986 en is een echte klassieker onder de survival boeken, het SAS handboek beschrijft hoe je in zeer veel verschillende situaties kunt overleven.

Het is geschreven door John ‘Lofty’ Wiseman, een voormalig Britse SAS-commando die 26 jaar bij de SAS (Special Air Service) heeft gediend, en is gebaseerd op de technieken die deze elite-eenheid gebruikt.
Dit is een zeer uitgebreid survival handboek, met overlevingstechnieken voor in iedere situatie. Of het nu gaat om overleven op zee, in de jungle, in de woestijn, het opzetten van een kamp of om welke planten je wel of niet kunt eten. Er komen zeer veel verschillende scenario’s, situaties en technieken aan bod.
Dit survival boek is echt een must have voor zowel survivalists als preppers.

Bekijk dit survival boek bij bol.com >>>

2. Bushcraft 101: een goed basis bushcraft boek / survival boek

Survival boek survival Beste survival boek Beste survival boeken Bushcraft boek Bushcraft 101 Dave Canterbury

 

Titel: Bushcraft 101
Engelstalig
Verkrijgbaar als paperback of e-book
Bekijk prijs bij bol.com (paperback) Bekijk prijs bij bol.com (e-book)

Bushcraft 101 is een bushcraft boek dat is geschreven door Dave Canterbury, een overlevingsexpert die je misschien kent van het programma ‘Dual Survival’ op Discovery Channel of het programma ‘Dirty Rotten Survival’ van National Geographic Channel.

Bushcraft 101 is een bushcraft boek dat je de basis van bushcraft bijbrengt. Dave Canterbury concentreert zich daarbij op wat hij de ‘Five Cs’ noemt, ofwel: de vijf C’s. Dit zijn: Cutting tools (snijgereedschap), Cover elements (afdekkingsmiddelen om je te beschermen tegen de elementen), Combustion devices (middelen om vuur te maken), Containers (voor het opslaan van water of bewaren van voedsel) en Cordages (koord, touwen).

Zoals de titel doet vermoeden is dit een zeer goed boek voor de beginnende bushcrafter, maar het is ook zeker interessant voor personen met al wat meer outdoor ervaring om het meeste uit je bushcraft ervaring te kunnen halen.

Bekijk dit survival boek bij bol.com >>> 

3. Advanced Bushcraft: het vervolg op het voorgaande bushcraft boek / survival boek

Survival boek survival Beste survival boeken Beste survival boek Bushcraft boek Advanced Bushcraft Dave Canterbury

 

Titel: Advanced Bushcraft
Engelstalig
Verkrijgbaar als paperback of e-book
Bekijk prijs bij bol.com (paperback) Bekijk prijs bij bol.com (e-book)

Advanced Bushcraft is het vervolg op het hiervoor besproken bushcraft boek, Bushcraft 101. In Advanced Bushcraft gaat Dave Canterbury meer de diepte in. Zo komen in dit boek dingen aan de orde zoals bijvoorbeeld navigeren zonder kompas en het winnen van medicijnen uit planten.

Zoals Canterbury in Advanced Bushcraft schrijft is Bushcraft 101 meer gericht op een kort verblijf in de wildernis, en is Advanced Bushcraft meer gericht op kennis en vaardigheden die je nodig hebt tijdens een langer verblijf in de natuur. Advanced Bushcraft tilt daarmee de in het eerste deel opgedane kennis naar het volgende level.

Het is daarom, als je jouw bushcraft kennis naar een hoger niveau wil tillen, aan te raden om deze twee bushcraft boeken van Canterbury allebei te kopen. Je haalt dan een goede basis (Bushcraft 101), en een goede verdieping daarvan (Advanced Bushcraft), in huis.

Bekijk dit survival boek bij bol.com >>>

4. EXTRA Survival Bushcraft Handboek: bushcraft boek / survival boek uit Nederland!

Survival boek survival Bushcraft boek Beste survival boeken Beste survival boek Extra survival bushcraft handboek

 

 

Titel: EXTRA survival bushcraft handboek
Nederlandstalig
Stevige omslag
Bekijk prijs bij bol.com

Het EXTRA Survival Bushcraft Handboek is een bushcraft boek van Nederlandse bodem. Het is geschreven door René Nauta en Beke Olbers, die al sinds 1997 bushcraft cursussen geven. De kennis en ervaring die zij in al die jaren hebben opgedaan hebben zij bij elkaar gebracht in dit survival boek.
Dit boek leert je de basis van bushcraft, er wordt ingegaan op onderwerpen als: het zuiveren van water, het maken van vuur, eten, het bouwen van een onderkomen, tracking en eetbare planten, vruchten, knollen, noten, wortels en paddestoelen. Het boek is voorzien van heldere tekeningen en kleurenfoto’s.

Dit is een goed bushcraft boek of survival boek voor de beginner, maar ook een handig naslagwerk voor de gevorderde bushcrafter of survivalist.
Zoals je op deze pagina bij bol.com in de reviews kunt lezen zijn mensen die dit boek kochten erg positief over dit boek.

Bekijk dit survival boek bij bol.com >>>

5. The Ultimate Survival Medicine Guide: een medisch survival boek

Survival boek survival Beste survival boeken Beste survival boek The ultimate survival medicine guide

 

 

Titel: The Ultimate Survival Medicine Guide
Engelstalig
Beschikbaar als e-book
Bekijk prijs bij bol.com

The Ultimate Survival Medicine Guide is een ander soort survival boek dan de voorgaande survival boeken.
Dit boek is geschreven door twee vooraanstaande Amerikaanse experts op het gebied van medische paraatheid, J. Alton en A. Alton.
Het is geschreven om te zorgen dat niet-medisch geschoolde mensen weten hoe ze om moeten gaan met verwondingen en ziektes in situaties waarin er door bijvoorbeeld een ramp geen normale medische hulp beschikbaar is.
Het doel van de auteurs is om te zorgen dat er in iedere familie iemand medisch goed voorbereid is om in zulke situaties de nodige zorg te verlenen.

Dit is met name ook een interessant boek voor preppers die goed voorbereid willen zijn voor wanneer er zich een ramp voordoet.
Op deze pagina bij bol.com kun je, als je op ‘Inkijkexemplaar’ klikt, enkele pagina’s uit dit boek bekijken.

Bekijk dit survival boek bij bol.com >>>

6. How To Stay Alive In The Woods: een klassiek survival boek

Survival boek survival Beste survival boeken Beste survival boek How to stay alive in the woods

 

Titel: How To Stay Alive In The Woods
Engelstalig
Beschikbaar als hardcover of e-book
Bekijk prijs bij bol.com (hardcover) Bekijk prijs bij bol.com (e-book)

How To Stay Alive In The Woods is een klassiek survival boek, geschreven door Bradford Angier. Angier was een survivalist in hart en nieren, hij besloot in 1947 samen met zijn vrouw vanuit de stad Boston naar British Columbia te vertrekken om daar van het land te gaan leven. Bradford schreef vanaf begin jaren ’50 tot in de jaren ’80 een behoorlijke hoeveelheid survival boeken (bron), en daar hoort ook deze klassieke titel bij.

Dit survival boek is opgedeeld in vier secties, waarin Angier zich concentreert op de volgende onderwerpen: Sustenance (levensonderhoud), Warmth (warmte), Orientation (oriëntatie) en Safety (veiligheid).
Het is een goede basisgids met tijdloos survival advies.

Om een impressie te krijgen van hoe dit boek er aan de binnenkant uit ziet kun je, als je op deze pagina bij bol.com op ‘Inkijkexemplaar’ klikt, enkele pagina’s uit het e-book bekijken.

Bekijk dit survival boek bij bol.com >>>

7. Shelters, Shacks and Shanties: survival boek over het bouwen van shelters

Survival boek survival Beste survival boek Beste survival boeken Shelters, shacks and shanties

 

 

Titel: Shelters, Shacks and Shanties
Engelstalig
Verkrijgbaar als paperback
Bekijk prijs bij bol.com

Dit boek, Shelters, Shacks and Shanties, bevat instructies voor het maken van allerlei soorten outdoor shelters, een niet onbelangrijk element van survival. Het is geschreven door D.C. Beard, één van de oprichters van de Boy Scouts of America (bron).

Het is een uitgebreide gids met instructies voor het bouwen van uiteenlopende soorten onderkomens voor in de wildernis: van een tipi of een boomhut, tot een blokhut (log cabin) of een plaggenhut (sod house).
Zoals iemand het hier bij bol.com in een review zegt: ‘Zeer compleet boek met alles over hutten, van snelle en zeer makkelijke 1-nachts hutten tot ware huizen‘.

Bekijk dit survival boek bij bol.com >>>

8. 100 Deadly Skills Survival Edition: survival boek voor allerlei noodsituaties

Survival boek survival Beste survival boeken Beste survival boek 100 deadly skills survival edition

 

Titel: 100 Deadly Skills Survival Edition
Engelstalig
Verkrijgbaar als paperback of e-book
Bekijk prijs bij bol.com (paperback) Bekijk prijs bij bol.com (e-book)

100 Deadly Skills Survival Edition is geschreven door Clint Emerson, een gepensioneerde Navy SEAL, en is een gids voor het overleven van allerlei noodsituaties die zich vandaag de dag voor kunnen doen.

Er komen zeer veel uiteenlopende situaties aan bod, van overleven in het wild (bijvoorbeeld op zee, in een woestijn of in een bos) tot een situatie met een actieve schutter, het afgeven van noodsignalen, hoe je een zakkenroller te slim af kunt zijn of het ontkomen aan een carjacking.
Emerson beschrijft in dit boek hoe je met hele uiteenlopende noodsituaties om kunt gaan.
Dit survival boek is daarom ook met name voor preppers, die op zoveel mogelijk noodsituaties voorbereid willen zijn, een aanrader.

Op deze pagina bij bol.com kun je, als je op ‘Inkijkexemplaar’ klikt, een aantal pagina’s van het e-book bekijken, om een impressie te krijgen van de inhoud van dit boek.

Bekijk dit survival boek bij bol.com >>>

9. US Army Survival Manual FM 21-76: het US Army survival boek

Survival boek survival Beste survival boek Beste survival boeken US Army Survival Manual FM 21-76

 

Titel: US Army Survival Manual FM 21-76
Engelstalig
Verkrijgbaar als paperback of hardcover
Bekijk prijs bij bol.com (paperback) Bekijk prijs bij bol.com (hardcover)

Deze US Army Survival Manual FM 21-76 is geschreven door de US Department of Defense (het Amerikaanse ministerie van Defensie), en is de officiële survival handleiding van het Amerikaanse leger. Een organisatie die zeker wel het één en ander weet over survival, en daar ook veel ervaring mee heeft!
Het is daarom een interessante bron om survival-inspiratie uit te putten.

Het is een vrij uitgebreid survival boek waarin veel verschillende onderwerpen worden behandeld, zoals: survival psychologie, planning en voorbereiding, hoe je gezond blijft in survival situaties, eerste hulp vaardigheden, shelters, het maken van vuur, eetbare planten, giftige planten, navigeren, het afgeven van signalen, ontsnappen uit vijandelijk gebied en het overleven in verschillende soorten klimaten (tropisch, woestijn, kou, op zee) en omstandigheden.

Al met al is dit een interessant boek voor de survivalist en de verzamelaar!

Bekijk dit survival boek bij bol.com >>>

Wat is voor mij het beste survival boek?

Misschien vraag je jezelf na het zien van de bovenstaande lijst van de 9 beste survival boeken af welke van deze survival boeken voor jou persoonlijk het beste survival boek is.

Wat voor jou persoonlijk het beste survival boek is hangt af van waar je precies naar op zoek bent.
Ben je bijvoorbeeld een beginnende bushcrafter, dan is Bushcraft 101 aan te raden. Of als je in dat geval liever een Nederlandstalig boek hebt: het EXTRA Survival Bushcraft Handboek.
Beheers je de basis van bushcraft al, of heb je Bushcraft 101 al gelezen, en ben je op zoek naar meer verdieping van je kennis, dan ligt het voor de hand om voor Advanced Bushcraft te kiezen.

Maar ben je bijvoorbeeld specifiek op zoek naar informatie over het bouwen van shelters en andere outdoor onderkomens, dan is Shelters, Shacks and Shanties waarschijnlijk de beste keuze.

Voor de prepper zijn boeken als 100 Deadly Skills Survival Edition (een survival boek voor allerlei noodsituaties die zich voor kunnen doen) en The Ultimate Survival Medicine Guide (over hoe je om moet gaan met verwondingen en ziektes in noodsituaties waarin er geen normale medische hulp beschikbaar is) waarschijnlijk weer interessanter.

De US Army Survival Manual FM 21-76 is zeer interessant als je interesse hebt voor de overlevingstechnieken van het Amerikaanse leger.

Het SAS survival handboek en How To Stay Alive In The Woods zijn klassiekers onder de survival boeken, waarvan het SAS boek zeker op de boekenplank van iedere survivalist thuis hoort.
Mocht je toevallig op zoek zijn naar een survival boek om iemand cadeau te doen, dan is het SAS survival boek trouwens altijd een goede keuze.

Ik hoop dat ik je heb kunnen helpen bij het vinden van het voor jou persoonlijk beste survival boek.

Veel lees- en leerplezier gewenst!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *