Koolmonoxidemelder Action: een goede keuze?

By | 11 maart 2019

In dit artikel ‘Koolmonoxidemelder Action: een goede keuze?‘ bespreek ik of ik het een goed idee vind om een koolmonoxide melder (ook wel ‘CO melder’ genoemd) bij de Action te kopen.
Hieronder bespreek ik eerst kort waarom het belangrijk is om een goede koolmonoxidemelder te kiezen. Daarna bespreek ik de Flamingo koolmonoxidemelder die bij de Action te koop is (de Flamingo FA370), en bespreek ik de uitkomst van de onderzoeken van de NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit) en de Consumentenbond met betrekking tot deze Action koolmonoxidemelder.

Vervolgens bespreek ik twee alternatieve koolmonoxidemelders die naar mijn mening betere (veiligere) keuzes zijn dan de Action CO melder (Action koolmonoxidemelder).
Afhankelijk van waar je precies naar op zoek bent zijn dat de volgende twee:

  • De Alecto COA-26 is de beste deal als je kijkt naar de prijs-kwaliteitsverhouding. Hij is extra voordelig als je 2 stuks (in een 2-pack) aanschaft (bijv. voor in verschillende ruimtes).
  • De Fire Angel CO-9X-10-BNLT is de beste keuze als je een veilige koolmonoxidemelder zoekt met een zo lang mogelijke levensduur (10 jaar).

Koolmonoxidemelder Action goed of niet? Het belang van deze vraag!

Een goede koolmonoxidemelder kan een levensreddende rol vervullen. Koolmonoxide (vaak afgekort tot: ‘CO’) is dodelijk als je er teveel van binnenkrijgt. Het heeft geen geur en geen smaak, en daardoor hebben mensen vaak niet in de gaten dat ze het binnenkrijgen. Koolmonoxide staat hierdoor bekend als een echte ‘sluipmoordenaar’.
Risico’s vormen niet alleen verbrandingstoestellen in het eigen huis, zoals bijvoorbeeld een kachel of een open haard, maar ook bijvoorbeeld de rookgasafvoer van een buurwoning die zich dicht bij jouw ventilatie bevindt.

Ieder jaar weer overlijden er gemiddeld 11 mensen aan de gevolgen van koolmonoxidevergiftiging en belandden er zo’n 150 mensen in het ziekenhuis (bron).
Omdat je het niet kunt ruiken of proeven is een goede koolmonoxidemelder de enige manier om een te hoge concentratie koolmonoxide op tijd te detecteren, en dat is precies waarom het zo belangrijk is om te zorgen dat je een goede melder koopt.
Daarom bekijk ik in dit artikel of de Action koolmonoxidemelder een goede keuze is.

Hieronder bespreek ik eerst de Action koolmonoxidemelder in het algemeen, en daarna zal ik de uitkomst van de onderzoeken van de NVWA en de Consumentenbond met betrekking tot deze Action CO melder bespreken.

Flamingo koolmonoxidemelder Action: Flamingo FA370 Action CO melder

Koolmonoxidemelder Action goed Flamingo koolmonoxidemelder Action test Flamingo FA370 Action CO melder Action koolmonoxidemelder Koolmonoxide melder Action

 

 

Flamingo FA370 Action CO melder
Verkrijgbaar in winkel Action en bij bol.com
Bekijk prijs bij bol.com

Deze Flamingo koolmonoxidemelder, de Flamingo FA370, is op het moment van schrijven voor € 14,95 verkrijgbaar bij de Action, of voor € 27 hier bij bol.com.
Wanneer deze koolmonoxidemelder een te hoge concentratie koolmonoxide detecteert klinkt er een alarm met een sterkte van 85 decibel. Op het display van de melder kun je de actuele concentratie koolmonoxide aflezen.
Deze Flamingo koolmonoxidemelder is te gebruiken in ruimtes met een oppervlak van tussen de 20 en 40 vierkante meter.

Je hebt een batterij nodig om deze Flamingo FA370 te laten werken. Er wordt een batterij meegeleverd met een levensduur van 1 jaar, daarna zal je de batterij moeten vervangen.
Verder heeft de sensor op deze Flamingo koolmonoxidemelder een levensduur van 5 jaar, daarna doet de sensor het niet meer en dien je een nieuwe koolmonoxidemelder te kopen.
Meer specificaties van deze Flamingo koolmonoxidemelder kun je hier bij bol.com bekijken.

Ik zal nu de uitkomst van de onderzoeken van de NVWA en de Consumentenbond met betrekking tot deze melder bespreken.

Uitkomst CO melder Action / koolmonoxidemelder Action test

De NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit) en de Consumentenbond hebben beiden een onderzoek gedaan naar de veiligheid van verschillende koolmonoxidemelders. De NVWA onderzocht er 29 (bron), de Consumentenbond onderzocht er 19 (bron).
De hierboven besproken Flamingo koolmonoxidemelder (de Flamingo FA370) is in beide onderzoeken onderzocht.

De NVWA concludeerde dat de Flamingo FA370 geen veiligheidsrisico betrof (bron).
De Consumentenbond concludeerde echter dat de Flamingo FA370 niet volledig aan de norm voldeed (bron).
Hier kun je de test in de Consumentengids bekijken. Zoals je daar in de tabel met testuitslagen kunt zien valt de Flamingo FA370 in de categorie ‘verplichte etiketten op het apparaat ontbreken en/of de handleiding is niet helemaal volledig; ze functioneren verder correct’.

Omdat het dus zou kunnen dat de handleiding van deze Flamingo koolmonoxidemelder niet helemaal volledig is wil ik je deze melder niet aanraden. Het lijkt me niet verstandig om het risico te nemen dat je de koolmonoxidemelder misschien niet goed gebruikt (verkeerd gebruik kan bij een product als dit natuurlijk desastreuze gevolgen hebben).
Ik bespreek hieronder daarom twee andere melders die in beide hiervoor genoemde onderzoeken op alle punten goed werden beoordeeld.
Het lijkt mij daarom beter en veiliger om voor een van de onderstaande opties te kiezen.

Koolmonoxidemelder Action: alternatieven voor koolmonoxide melder Action (CO melder Action)

De onderstaande koolmonoxidemelders zijn door zowel de NVWA als de Consumentenbond als veilig bestempeld.
Welke van de twee voor jou de beste keuze is hangt ervan af waar je precies naar op zoek bent.

Je kunt het best voor de als eerst te bespreken Alecto COA-26 kiezen als je op zoek bent naar een veilige koolmonoxidemelder met een zo scherp mogelijke prijs-kwaliteitsverhouding. Deze is ook extra voordelig geprijsd als je twee stuks (in een 2-pack) koopt.

Als je op zoek bent naar een veilige koolmonoxidemelder met een zo lang mogelijke levensduur, dan is de Fire Angel CO-9X-10-BNLT die als tweede aan bod komt de beste optie. Deze melder gaat wel 10 jaar mee!

Ik heb deze twee koolmonoxidemelders eerder besproken in mijn artikel CO melder kopen (koolmonoxide melder)? Dit zijn veilige CO melders!

Koolmonoxidemelder Action alternatief 1: Alecto COA-26, uitblinker test Consumentenbond!

Koolmonoxidemelder Action koolmonoxidemelder CO melder Action CO melder Koolmonoxide melder Action alternatief Alecto COA-26 Koolmonoxidemelder Action test

 

Alecto COA-26
Veilig volgens de NVWA en Consumentenbond
Door de Consumentenbond als uitblinker bestempeld!
Bekijk prijs bij bol.com (1 stuk) Bekijk prijs bij bol.com (2 stuks)

Bij een te hoge concentratie koolmonoxide geeft deze Alecto COA-26 koolmonoxidemelder een alarm met een sterkte van 85 decibel, wat hard genoeg is om je wakker te maken.
Hij is uitgerust met een LCD scherm dat verlicht is, zodat je ook in het donker de koolmonoxide-waardes af kunt lezen.
Verder heeft hij een indicator voor het batterijniveau, en geeft hij een signaal wanneer de batterijen leeg zijn. De benodigde batterijen worden meegeleverd.

De sensor van deze koolmonoxidemelder gaat 7 jaar mee, daarna moet je dit apparaat vervangen.
Er worden schroeven, pluggen en een bevestigingsplaat meegeleverd zodat je de melder eenvoudig kunt installeren.

Deze koolmonoxidemelder is zowel door de NVWA als de Consumentenbond als veilig bestempeld, en werd door de Consumentenbond zelfs als uitblinker bestempeld (bron). Dit is daarom naar mijn mening een betere (veiligere) keuze dan de hiervoor besproken Action koolmonoxidemelder.

Deze melder heeft een goede prijs-kwaliteitsverhouding, dit is een veilige keuze voor niet al te veel geld. Op het moment van schrijven kun je deze melder al voor € 23,99 kopen hier bij bol.com, en kun je 2 stuks (in een 2-pack) kopen voor € 42,99 hier bij bol.com.
Klik op de knoppen in de tabel om de meest actuele prijzen te bekijken.

Dat mensen die deze melder kochten tevreden zijn over dit product kun je zien aan de positieve reviews die dit product krijgt. Zoals je op deze pagina bij bol.com kunt zien krijgt deze melder na 476 klant-reviews 4.6 van de 5 sterren.

Koolmonoxidemelder Action alternatief 2: Fire Angel CO-9X-10-BNLT

Koolmonoxidemelder Action koolmonoxidemelder Koolmonoxide melder Action CO melder Action alternatief Fire Angel CO-9X-10-BNLT Koolmonoxidemelder Action test

 

Fire Angel CO-9X-10-BNLT
Veilig volgens de NVWA en Consumentenbond
Bekijk prijs bij bol.com

Ook deze Fire Angel CO-9X-10-BNLT koolmonoxidemelder is, in tegenstelling tot de besproken Action koolmonoxidemelder, door zowel de NVWA als de Consumentenbond als veilig bestempeld.
Als je op zoek bent naar een veilige melder met een zo lang mogelijke levensduur, dan is dit de beste optie. Hij gaat wel 10 jaar mee.
Aan het einde van de levensduur geeft het apparaat een signaal, zodat je weet dat je hem moet vervangen.

Deze koolmonoxidemelder heeft net als de vorige een alarmsterkte van 85 decibel, wat genoeg moet zijn om je uit je slaap te wekken.
Er zit verder een diagnostische functie op deze melder die onder andere handig is voor woningbouwverenigingen of verhuurders, hierbij worden namelijk de laatste tien PPM (parts per million)-niveaus en activeringen bewaard.

Op het moment van schrijven kun je deze koolmonoxidemelder voor € 42,99 kopen hier bij bol.com. Hij is dus iets duurder dan de hiervoor besproken melder, maar hij gaat wel 3 jaar langer mee.
Klik op de knop in de tabel om de meest actuele prijs te bekijken.

Deze koolmonoxidemelder wordt niet alleen goedgekeurd door de NVWA en de Consumentenbond, ook mensen die de melder kochten zijn tevreden over dit product. Je kunt dit zien aan de positieve reviews die dit product krijgt. Op deze pagina bij bol.com scoort deze melder na 24 reviews 4.7 van de 5 sterren.

Conclusie koolmonoxidemelder Action: Action koolmonoxidemelder kopen of niet?

De koolmonoxidemelder die bij de Action wordt verkocht is een Flamingo koolmonoxidemelder, namelijk de Flamingo FA370.
Zoals we zagen hebben de NVWA en de Consumentenbond beiden onderzoek gedaan naar koolmonoxidemelders, en is ook deze Flamingo koolmonoxidemelder bij beide onderzoeken getest.
De NVWA kwam tot de conclusie dat deze Flamingo FA370 Action koolmonoxidemelder veilig is, en de Consumentenbond concludeerde over deze melder: ‘verplichte etiketten op het apparaat ontbreken en/of de handleiding is niet helemaal volledig; ze functioneren verder correct’.

Op zich functioneert de Action koolmonoxidemelder dus correct, maar aangezien ik je geen koolmonoxidemelder aan wil raden waarbij er misschien iets niet in orde is met de handleiding (het is van levensbelang dat je het apparaat op de goede manier gebruikt!) vind ik dat je beter voor een andere koolmonoxidemelder kunt kiezen. Ik heb daarom in dit artikel twee alternatieve melders besproken die allebei zowel door de NVWA als de Consumentenbond veilig zijn bevonden, namelijk: de Alecto COA-26 en de Fire Angel CO-9X-10-BNLT.

De Alecto COA-26 heeft de beste prijs-kwaliteitsverhouding, en is extra voordelig als je er twee (in een 2-pack) koopt (bijvoorbeeld voor in twee verschillende ruimtes).
De Fire Angel CO-9X-10-BNLT is de beste keuze als je een veilige melder met een zo lang mogelijke levensduur zoekt.

Enkele tips voor na de aanschaf van een koolmonoxidemelder

Ik wil afsluiten met enkele tips voor als je een koolmonoxidemelder hebt aangeschaft:

  • Lees de gebruiksaanwijzing altijd goed door, en volg deze zorgvuldig! Als je de melder verkeerd gebruikt kan dat hele nare gevolgen hebben.
  • Houd altijd de levensduur van de door jou aangeschafte melder in de gaten, en vervang het apparaat op tijd!
  • Zorg ervoor dat je jouw koolmonoxidemelder op de juiste plaats hangt! Lees hier bijvoorbeeld meer over op de website van de brandweer, en lees wat hierover in de handleiding van jouw melder staat.

Ik hoop dat ik je met dit artikel ‘Koolmonoxidemelder Action: een goede keuze?‘ heb kunnen helpen bij je zoektocht naar een goede koolmonoxidemelder!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *