Wat is een ART slot? Betekenis van ART-1, 2, 3, 4 en 5!

By | 3 oktober 2020

Wat is een ART slot? Hieronder leg ik eerst in algemene zin uit wat een ART slot is. ART sloten worden verdeeld in vijf verschillende categorieën (ART-1 t/m 5). Omdat het voor het maken van een goede keuze belangrijk is om te weten wat de betekenis van deze verschillende categorieën is, leg ik daarna uit wat de verschillende getallen in de benaming betekenen. Zo weet je precies welk type ART slot je nodig hebt!

Ben je specifiek op zoek naar een ART slot uit één van deze categorieën, bijvoorbeeld omdat je verzekeraar als voorwaarde stelt dat je een bepaald type ART slot gebruikt? Dan kun je ook direct naar mijn Wat is een ART-1, 2, 3, 4 of 5 slot? – overzicht gaan.

Wat is een ART slot?

Een ART slot is een slot dat is goedgekeurd door Stichting ART. Stichting ART is een stichting waarvan het bestuur bestaat uit de ANWB, de RAI Vereniging, BOVAG en een aantal verzekeraars. (bron)

Stichting ART heeft als doel om diefstal van tweewielers (fietsen, snor- en bromfietsen en motoren) zoveel mogelijk te voorkomen. Daarom heeft deze stichting het ART keurmerk in het leven geroepen. Als een slot ART goedgekeurd is, dan is het slot op grond van de tests en controle van Stichting ART veilig bevonden.

Alle soorten sloten voor tweewielers worden door Stichting ART getest en gecertificeerd. Daarbij gaat het om kettingsloten, ringsloten, vouwsloten, beugelsloten, schijfremsloten, kabelsloten en insteeksloten. Bij de insteeksloten gaat het overigens alleen om insteeksloten voor de fiets.

Het testen van de sloten wordt door het onderzoeksinstituut SKG-IKOB gedaan. (bron) De sloten worden op verschillende manier getest op hun bestendigheid tegen diefstal. Zo wordt er een laboratoriumtest en een aanvalstest op de sloten verricht.

Bij de aanvalstest wordt er op verschillende manieren geprobeerd om de sloten open te breken. Ook wordt met machines getest hoe goed de sloten bestand zijn tegen onder meer zagen en knippen, en wordt de treksterkte van de sloten getest.

Maar daarnaast wordt er bijvoorbeeld ook getest of de sloten nog goed functioneren bij vorst. Als een slot al deze tests heeft doorstaan, dan kent de Stichting ART het slot aan de hand van de testresultaten één van de vijf bijbehorende ART keurmerken toe. (bron) Hieronder leg ik uit wat de vijf varianten van het ART keurmerk inhouden.

Wat is een ART-1, 2, 3, 4 of 5 slot? De betekenis van deze getallen!

Als een slot ART goedgekeurd is, dan vindt je het keurmerk op het desbetreffende slot terug in de vorm van een sticker of als opdruk. Het ART keurmerk ziet eruit zoals op de onderstaande afbeelding. (bron)

Wat is een ART-1, 2, 3, 4 of 5 slot

ART sloten worden onderverdeeld in vijf verschillende categorieën (ART-1 t/m 5). Aan de linker kant van het ART keurmerk wordt met 1 t/m 5 sterren aangegeven in welke categorie het slot valt. Op het bovenstaande voorbeeld zijn vier sterren te zien, en daarom gaat het om een ART-4 slot.

Hoe meer sterren het slot heeft, hoe veiliger het slot is. Het aantal sterren bepaalt ook voor welk type tweewieler het slot geschikt is. Voor een normale fiets kun je bijvoorbeeld uit de voeten met een ART-2 slot, maar voor een motorfiets is op zijn minst een ART-4 slot vereist.

Naast een bepaald aantal sterren aan de linker kant, staat er aan de rechter kant van het keurmerk altijd een uniek viercijferig goedkeuringsnummer voor het desbetreffende slot. In het bovenstaande voorbeeld is dat ‘4000’.

Klik op een van de vijf ART-classificaties hieronder om de betekenis daarvan te bekijken:

ART-1 slotART-2 slotART-3 slotART-4 slotART-5 slot

Wat is een ART-1 slot?

Wat is een ART-1 slot

Een ART-1 slot is een slot dat voldoet aan het minimale beveiligingsniveau dat door Stichting ART wordt goedgekeurd. Het ART-1 niveau wordt door Stichting ART ook wel aangeduid als ‘meeneembeveiliging’.

Je herkent een ART-1 slot aan het ART logo met één ster, zoals je op de afbeelding hiernaast kunt zien.

Heb je een ART-1 slot nodig?

Bekijk het assortiment ART-1 sloten bij bol.com >>>

Wat is een ART-2 slot?

Wat is een ART-2 slot

Een ART-2 slot is een slot dat door Stichting ART is goedgekeurd voor gebruik voor fietsen.

Je kunt een ART-2 slot herkennen aan het ART logo dat voorzien is van twee sterren, zoals je op de afbeelding hiernaast kunt zien.

Heb je een ART-2 slot nodig?

Bekijk het assortiment ART-2 sloten bij bol.com >>>

Wat is een ART-3 slot?

Wat is een ART-3 slot

Een ART-3 slot is een slot dat door Stichting ART is goedgekeurd voor gebruik voor brom- en snorfietsen.

Je herkent een ART-3 slot aan het ART logo dat is voorzien van drie sterren. Je ziet daarvan een voorbeeld op de afbeelding hiernaast.

Heb je een ART-3 slot nodig?

Bekijk het assortiment ART-3 sloten bij bol.com >>>

Wat is een ART-4 slot?

Wat is een ART-4 slot

Een ART-4 slot is een slot dat door Stichting ART is goedgekeurd voor gebruik bij motorfietsen. Het gaat dan specifiek om een slot dat je gebruikt om je motorfiets onderweg te stallen.

Je herkent een ART-4 slot aan het ART logo dat is voorzien van vier sterren, zoals je op de afbeelding hiernaast kunt zien.

Heb je een ART-4 slot nodig?

Bekijk het assortiment ART-4 sloten bij bol.com >>>

Wat is een ART-5 slot?

Wat is een ART-5 slot

Een ART-5 slot is een slot dat door Stichting ART is goedgekeurd om je motorfiets thuis mee te stallen. Het verschil met een ART-4 slot is onder andere dat een ART-5 slot vaak een stuk zwaarder is, en daardoor beter geschikt is om thuis te gebruiken.

Je kunt een ART-5 slot herkennen aan het ART logo met daarnaast vijf sterren. Je ziet daar een voorbeeld van op de afbeelding hiernaast.

Heb je een ART-5 slot nodig?

Bekijk het assortiment ART-5 sloten bij bol.com >>>

Wanneer moet je een ART goedgekeurd slot kopen?

Een eerste goede reden om een ART goedgekeurd slot te kopen is natuurlijk om de kans dat je fiets, scooter of motor gestolen wordt te verkleinen.

Uiteindelijk is vrijwel ieder slot open te breken, ook de ART goedgekeurde sloten. Maar door te kiezen voor een ART goedgekeurd slot weet je dat het slot bepaalde tests heeft doorstaan, en dus in ieder geval bestand is tegen enige braakmethoden. Bij sloten zonder enig keurmerk heb je natuurlijk geen enkele indicatie over de veiligheid van het slot.

Daarnaast is een andere belangrijke reden om een ART goedgekeurd slot te kopen, dat veel verzekeraars eisen dat je een ART goedgekeurd slot voor je tweewieler (fiets, scooter of motor) gebruikt.

Een verzekeraar wil natuurlijk dat je er alles aan doet om te zorgen dat je tweewieler niet gestolen wordt. Daarom stellen verzekeraars vaak als voorwaarde dat je een ART goedgekeurd slot moet gebruiken om achteraf aanspraak te kunnen maken op een schadevergoeding.

Verder is het dan natuurlijk belangrijk dat je de aankoop bon van je ART slot goed bewaard. Deze moet je waarschijnlijk afgeven in het geval dat je tweewieler toch wordt gestolen. Waarschijnlijk moet je de aankoop bon en de gebruikte sleutel (en bijbehorende reservesleutels) in dat geval kunnen laten zien. (bron)

 Let op! – Het verschilt uiteraard per verzekeringsmaatschappij welke eisen er worden gesteld aan het slot dat je voor je tweewieler (fiets, brom- of snorfiets of motorfiets) gebruikt. Neem dus om problemen achteraf te voorkomen altijd goed de polisvoorwaarden van je verzekering door voordat je besluit welk ART slot je moet kopen! Raadpleeg bij twijfel altijd eerst je verzekeraar! 

Enkele tips voor bij je ART slot!

Vrijwel ieder slot is uiteindelijk wel open te krijgen. Dat je een ART goedgekeurd slot hebt is helaas geen garantie dat je tweewieler niet kan worden gestolen.

Maar je kunt er natuurlijk wel zoveel mogelijk aan doen om te zorgen dat de kans dat het gebeurt zo klein mogelijk is. Vaak gaan dieven voor de makkelijkere opties. Als je er dus voor zorgt dat jouw tweewieler beter op slot staat dan de gemiddelde andere fiets, brommer of motor dan kiest een dief waarschijnlijk liever een makkelijkere optie uit die minder goed vast staat.

Zorg er daarom bijvoorbeeld voor dat je de tweewieler altijd vastzet aan de ‘vaste wereld’, dat wil zeggen: aan vaste objecten. Als je bijvoorbeeld een ART goedgekeurd ringslot achterop je fiets hebt, gebruik dan ook altijd een (ART goedgekeurd) kettingslot om het frame van je fiets ergens aan vast te maken.

Houd verder altijd in de gaten of het ART slot nog steeds een ART keurmerk heeft. Dit kan ook heel belangrijk zijn in verband met je verzekering. Een ART goedkeuring die eerder is verleend, kan namelijk weer worden ingetrokken. Bijvoorbeeld als een nieuwe lichting van een bepaald type slot niet meer aan de gestelde eisen voldoet.

Je kunt daarom op de website van Stichting ART zoeken op het ‘goedkeurnummer’ van een specifiek slot om te zien wat de stand van zaken met betrekking tot het ART keurmerk van dat slot is. Je vindt dit goedkeuringsnummer zoals ik hierboven eerder heb uitgelegd rechts op het ART keurmerk van het slot in kwestie.

Ik hoop dat ik je heb kunnen helpen bij het vinden van het juiste ART slot!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *