Wil je misschien urine als meststof gebruiken voor je planten? Ik leg hieronder eerst uit hoe het kan dat urine onder bepaalde omstandigheden geschikt is als plantenmest. Daarna leg ik uit wat je precies moet doen om urine als meststof te kunnen gebruiken. Daarvoor heb je twee dingen nodig:
- Een manier om de urine apart op te vangen, of te scheiden van de ontlasting. Dit is het makkelijkst als je een toilet met een urinescheider gebruikt.
- Een Separett Ejektortank die de urine vervolgens automatisch mengt met water tot een optimale mix, waarna je de verdunde urine over je planten kunt spuiten.
Inhoud
Urine als meststof gebruiken, hoe kan dat?
Urine als meststof voor je planten gebruiken, het klinkt in eerste instantie misschien als een vreemd idee. Hoe kan het dat urine geschikt is om als plantenmest gebruikt te worden?
Urine bevat grote hoeveelheden van de drie belangrijkste voedingsstoffen die planten nodig hebben om te groeien, namelijk: stikstof (N), fosfor (P) en kalium (K). Deze belangrijke voedingsstoffen worden ook in het kunstmest gebruikt dat je voor je planten kunt kopen. Op de verpakking van kunstmest voor je planten wordt de verhouding tussen deze belangrijke voedingsstoffen ook vaak aangeduid met de zogeheten NPK-waarde. (bron)
Kun je dan je urine gewoon op je planten gieten? Nee, je moet het wel eerst verdunnen! In onverdunde urine zit bijvoorbeeld veel teveel zout, en daar kunnen planten niet goed tegen. Gebruik je onverdunde urine, dan kun je de planten ernstig beschadigen. Maar wanneer het genoeg verdund is, is urine weer wel goed als meststof voor je planten te gebruiken.
Als je het opvangt in een ejektortank die het automatisch verdunt zoals bijvoorbeeld de ejektortank van Separett die ik verderop behandel, dan is de verdunde urine prima als plantenmest te gebruiken.
Omdat je met een ejektortank niet meer zelf hoeft te gaan mengen, maakt een ejektortank het hele proces ook meteen een stuk eenvoudiger. En vervolgens bespaar je op plantenvoeding! Je hoeft daar natuurlijk niet meer voor naar het tuincentrum.
Let op! Het is af te raden om (verdunde of onverdunde) urine te spuiten over gewassen die voor de consumptie bedoeld zijn. Gebruik het dus alleen op de niet-eetbare planten!Wat heb je nodig om urine als meststof te kunnen gebruiken?
Als je urine als meststof voor je planten wil kunnen gebruiken, dan kan dat grofweg in twee stappen. Allereerst moet je de urine natuurlijk apart opvangen van je ontlasting (stap 1). Vervolgens moet je de urine voldoende verdunnen voordat je het als plantenmest over de planten kunt sproeien (stap 2). Ik leg hieronder uit hoe dat allemaal in zijn werk gaat.
1. Toilet met een urinescheider – om urine te scheiden van ontlasting
Om urine als meststof voor je planten te kunnen gebruiken, moet je de urine natuurlijk eerst apart opvangen. Dit is het makkelijkst als je een toilet gebruikt met een urinescheider.
Misschien heb je al een toilet met een urinescheider tot je beschikking? Veel van de modernere composttoiletten zijn bijvoorbeeld met een urinescheider uitgerust. De reden dat er op de modernere composttoiletten vaak een urinescheider zit is om storende geuren te voorkomen.
Wanneer de ammoniak uit urine in contact komt met ontlasting kan het namelijk behoorlijk gaan stinken. Een bijkomend voordeel van een urinescheider is in dit geval dat je de urine dus eenvoudig apart op kunt vangen.
Op de onderstaande afbeelding zie je zo’n urinescheider. Een toilet met een urinescheider moet je altijd zittend gebruiken. De ontlasting valt aan de achterkant in de opvangbak voor de ontlasting, terwijl de urine via de gaatjes aan de voorkant wordt afgevoerd.
Nadat de urine is gescheiden van de ontlasting kun je vervolgens zelf bepalen waar je de urine naartoe afvoert. Als je de urine als meststof voor je planten wil gebruiken, dan is het aan te raden om het naar een ejektortank te laten gaan. Zoals de Separett Ejektortank die ik hieronder behandel.
Heb je nog geen toilet met een urinescheider tot je beschikking? Dan kun je naar een van de volgende opties kijken, deze zijn hier allemaal goed voor geschikt. Klik op een van de onderstaande links om mijn artikel of tekst daarover te lezen:
- In mijn compost toilet-artikel behandel ik twee composttoiletten die met een urinescheider zijn uitgerust, namelijk de Separett Cabin/Weekend en de Separett Luxe Villa 9010.
- In mijn zelfbouw droogtoilet-artikel kun je drie goede zelfbouw kits vinden waarmee je zelf een toilet met een urinescheider kunt maken. Je hebt daar iets meer werk aan, maar deze zijn wel veel goedkoper dan een kant-en-klare compost toilet.
- Mocht je een volledig toilethuisje willen bouwen met daarin een urinescheider, dan kun je daar een compleet bouwpakket voor vinden in mijn buitentoilet maken-artikel.
2. Een Separett Ejektortank – om de urine automatisch te verdunnen tot de juiste mix!
Separett Ejektortank – 50 liter Verdunt de urine met water tot de optimale mix Mengt één deel urine met acht delen water Duidelijke indicatie met vlotter wanneer de tank vol zit De tank heeft een maximale capaciteit van 50 liter Urineslang-aansluiting: 32 mm Wateraansluiting met minimale druk van 2.5 bar (250 kPa) vereist |
Bekijk prijs bij Offgridcentrum.nl |
Vanuit je compost toilet met urinescheider kun je de urine afvoeren naar deze Separett Ejektortank. Je kunt deze Separett Ejektortank in de meeste gevallen het beste een stukje ingraven. Zo kun je ervoor zorgen dat de urineslang mooi afloopt naar de ejektortank. De deksel van de Ejektortank moet hierbij wel altijd boven de grond blijven.
De Separett Ejektortank is voorzien van een 32 mm aansluiting voor de urineslang. De urineslangen van de Separett Cabin/Weekend en de Separett Luxe Villa 9010 composttoiletten passen hierop.
Ook als je een van de zelfbouw droogtoiletten van Separett gebruikt die ik in mijn zelfbouw droogtoilet-artikel behandel, dan past de urine-afvoerslang van je toilet op deze Separett Ejektortank. Je kunt de urine dus met de afvoerslang van je Separett toilet eenvoudig deze tank in laten lopen.
De ejektortank heeft een maximale capaciteit van 50 liter. Wanneer deze Separett Ejektortank vol zit, dan komt er aan de bovenkant van de tank een vlotter naar boven. Je ziet dit op de onderstaande afbeelding. Dit is dus het teken dat je de tank moet legen.
De groene aansluiting die je rechts op de afbeelding ziet is een GARDENA-aansluiting. Je kunt je tuinslang hierop aansluiten. Als je vervolgens de kraan van je tuinslang open zet dan komt er uit de gele slang van de ejektortank urine gemengd met water. De wateraansluiting moet een minimale druk van 2,5 bar (250 pKa) hebben.
Deze Separett Ejektortank verdunt de urine dan automatisch tot de optimale mix van één deel urine op acht delen water. Met de gele slang die bij de Ejektortank hoort kun je de urine vervolgens als meststof over je planten spuiten.
Op het moment van schrijven kun je deze Separett Ejektortank hier bij Offgridcentrum.nl voor € 179 kopen. Dit is eigenlijk een hele zachte prijs voor het gebruiksgemak dat je ervoor terugkrijgt. Het grote voordeel is dat de ejektortank de urine automatisch voor je verdunt. Je hoeft zelf niets te mengen! Met deze Separett Ejektortank wordt het daarom meteen veel makkelijker om urine als meststof voor je planten te gebruiken.
Wil je meer weten over deze Separett Ejektortank? Dan kun je het onderstaande filmpje bekijken. Hierin wordt duidelijk uitgelegd hoe het gebruik van deze Separett Ejektortank in zijn werk gaat.
Bekijk deze Separett Ejektortank hier bij Offgridcentrum.nl!
Ook interesse in andere off grid oplossingen?
Je eigen urine als meststof voor je planten gebruiken is natuurlijk een mooi off grid alternatief voor het kopen van plantenmest bij het tuincentrum. Maar er zijn natuurlijk ook nog andere handige off grid oplossingen te bedenken.
Ik heb hierboven al eerder verwezen naar mijn compost toilet-artikel, mijn zelfbouw droogtoilet-artikel en mijn buitentoilet maken-artikel. Alle toiletten die ik in die artikelen behandel zijn als compost toilet te gebruiken, en daarmee kun je naast de urine dus ook de ontlasting als compost voor in de tuin gebruiken.
Daarnaast zijn er bijvoorbeeld ook off grid varianten van huishoudelijke apparaten verkrijgbaar waarvoor je geen enkele aansluiting nodig hebt. Ben je bijvoorbeeld benieuwd naar een off grid wasmachine? Dan kun je daar in mijn wasmachine zonder stroom-artikel drie verschillende opties voor vinden.
Of heb je misschien interesse in een waterfilter om ongewenste onzuiverheden mee uit je drinkwater te kunnen filteren? In mijn beste waterfilter voor thuis-artikel kun je daar goede waterfilters voor vinden.
Ook is het bijvoorbeeld mogelijk om regenwater tot drinkwater te filteren. In mijn regenwaterfilter-artikel behandel ik twee verschillende opties die daar goed voor geschikt zijn.
Mocht je ook je douchewater willen filteren, dan kun je daar twee goede oplossingen voor vinden in mijn douchekop filter-artikel.
Ik hoop dat ik je heb kunnen helpen bij je keuze om urine als meststof voor je planten te gebruiken!