Wegwerphandschoenen Hema – een goede keuze?

By | 18 maart 2020

Wil je misschien wegwerphandschoenen bij de Hema kopen? Hieronder leg ik eerst uit wanneer de wegwerphandschoenen van de Hema een goede keuze zijn, en wanneer je beter voor een andere optie kunt kiezen.

Daarna behandel ik alternatieve handschoenen voor als je het liefst voor een zo veilig mogelijke optie kiest. Namelijk de Hygostar nitril wegwerphandschoenen. Deze voldoen aan alle belangrijke Europese veiligheidsnormen.

Wegwerphandschoenen Hema – een goede deal?

wegwerphandschoenen Hema latex handschoenen Hema

Op het moment van schrijven worden de bovenstaande wegwerphandschoenen bij de Hema verkocht.

Deze wegwerphandschoenen van de Hema kun je per tien stuks voor € 1,50 hier bij Hema.nl kopen. Omgerekend betaal je dus slechts 15 cent per handschoen. Ze zijn dus best voordelig geprijsd. Maar hoe zit het dan met het materiaal waarvan ze gemaakt zijn, en hoe veilig zijn ze?

Hoe zit het met de veiligheid van de wegwerphandschoenen van de Hema?

De wegwerphandschoenen van de Hema zijn gemaakt van latex. De drie voornaamste materialen waar wegwerphandschoenen van worden gemaakt zijn vinyl, latex en nitril. (bron) Van die drie materialen is latex van gemiddelde kwaliteit.

Vinyl handschoenen zijn van de minste kwaliteit. Deze worden snel poreus als ze uitrekken. Dat gebeurt al door het dragen van de handschoenen. Je krijgt dan al snel kleine gaatjes in de handschoenen, waardoor je in contact kunt komen met ongewenste stoffen.

Latex handschoenen zoals die van de Hema, zijn steviger. Latex handschoenen zijn goed elastisch, en beter bestand tegen scheuren dan vinyl handschoenen. Een nadeel van latex handschoenen is dat vrij veel mensen er allergisch voor zijn. Het komt ook vrij vaak voor dat mensen een latex allergie ontwikkelen omdat ze vaak latex handschoenen dragen. (bron)

Als je een latex allergie hebt, dan zijn nitril handschoenen een goed alternatief. Ook zijn nitril handschoenen een goede optie als je wil voorkomen dat je een latex allergie ontwikkelt.

Nitril handschoenen zijn steviger dan latex handschoenen. Ook zijn ze beter bestand tegen scheuren. Als het om wegwerphandschoenen gaat, dan zijn nitril handschoenen de meest duurzame optie. (bron)

Wil je dus de beste bescherming, dan kom je uit bij nitril handschoenen. Daarnaast zijn er ook een aantal Europese normeringen (EN 455 en EN 473) waar wegwerphandschoenen aan moeten voldoen als je zo goed mogelijk beschermd wil zijn.

De latex handschoenen van de Hema hebben deze normeringen niet. Als je op zoek bent naar simpele wegwerphandschoenen om te gebruiken bij huishoudelijke taken zoals bijvoorbeeld schoonmaken, dan kun je met de wegwerphandschoenen van de Hema uit de voeten.

Maar zoek je wegwerphandschoenen met de best mogelijke bescherming, dan zijn de nitril handschoenen die ik hieronder behandel een betere optie. Deze handschoenen hebben alle belangrijke kenmerken, en voldoen aan alle relevante Europese normeringen.

Beter alternatief voor latex wegwerphandschoenen Hema!

 

Alternatief voor latex wegwerphandschoenen Hema

Hygostar nitril wegwerphandschoenen
Voldoet aan de Europese normen EN 455 en EN 374
Categorie III: hoogste beschermingsniveau
Vingertoppen zijn ruw gemaakt voor extra grip
Gemaakt van nitril, bevat geen latex
Verpakt in dispenser-doos van 100 stuks
De handschoenen zijn ambidexter: zowel links als rechts te dragen
 Update 18 maart 2020! Vanwege de grote vraag naar wegwerphandschoenen die op dit moment is ontstaan, zijn deze Hygostar nitril handschoenen wat beperkter verkrijgbaar.

Maar hier bij Amazon.nl en hier bij Amazon.de kun je nog wel een aantal vergelijkbare Hygostar nitril handschoenen vinden.

De bovenstaande handschoenen van het merk Hygostar zijn gemaakt van nitril. Nitril is de meest stevige en duurzame optie als het gaat om wegwerphandschoenen.

Nitril is steviger dan latex, en het is beter bestand tegen scheuren dan latex. Ondanks dat het steviger materiaal is, blijft de tastzin goed behouden. Als je de handschoenen aan hebt kun je alle dingen die je aanraakt gewoon nog steeds goed voelen.

Nitril wegwerphandschoenen zijn verder een goede optie voor mensen met een latex allergie. Ook loop je met deze handschoenen niet het risico dat je een latex allergie ontwikkeld. Het komt namelijk vrij vaak voor dat mensen die regelmatig latex handschoenen dragen daardoor een latex allergie krijgen.

In de Europese EN 455 norm zijn de eisen vastgelegd waaraan medische handschoenen moeten voldoen. Deze nitril wegwerphandschoenen van Hygostar voldoen aan de Europese EN 455 norm, dat houdt in dat ze geschikt zijn voor medisch gebruik.

Om die normering te krijgen zijn de handschoenen aan een aantal tests onderworpen. Daarbij worden onder andere de levensduur en verschillende fysieke eigenschappen van de handschoenen getest.

Ook voldoen deze Hygostar nitril wegwerphandschoenen aan de Europese EN 374 norm. In die norm zijn de eisen vastgelegd waar handschoenen aan moeten voldoen die niet alleen ter bescherming van de patiënt, maar ook ter bescherming van de drager van de handschoenen worden gebruikt.

Verder worden er in de Europese Richtlijn voor persoonlijke beschermingsmiddelen drie verschillende veiligheidsniveau’s gehanteerd (categorie I, II en III). Deze gelden ook voor handschoenen. Categorie I is het laagste veiligheidsniveau, categorie II is het middelste veiligheidsniveau en categorie III is het hoogste veiligheidsniveau. (bron)

In categorie III vallen de beschermingsmiddelen die in staat zijn om zeer ernstige gevolgen tegen te gaan, zoals onomkeerbare schade aan de gezondheid. (bron) Deze nitril wegwerphandschoenen van Hygostar vallen in categorie III. Ze voldoen aan alle belangrijke normeringen.

Om te zorgen dat je ook goede grip hebt als de handschoenen nat zijn, zijn de vingertoppen voorzien van een wat ruwer oppervlak.

Alternatief latex handschoenen Hema wegwerphandschoenen Hema

Deze Hygostar nitril handschoenen zijn wegwerphandschoenen, net als de handschoenen van de Hema. Omdat het de bedoeling is dat je ze na ieder gebruik weggooit, is het handig om ze wat groter in te slaan.

De Hygostar nitril handschoenen worden daarom per honderd stuks verkocht in een handige kartonnen dispenser doos.

Omgerekend betaal je dus slechts 13 cent per handschoen. Gelet op de prijs per handschoen ben je dan dus zelfs goedkoper uit dan bij de wegwerphandschoenen van de Hema.

Ik heb deze Hygostar nitril handschoenen eerder behandeld in mijn medische handschoenen-artikel.

Ook interesse in andere persoonlijke beschermingsmiddelen?

Afhankelijk van waar je de wegwerphandschoenen voor wil gebruiken, kan het ook handig zijn om aan andere persoonlijke beschermingsmiddelen te denken.

Om je handen schoon te houden is het ook handig om een goed desinfectiemiddel in huis te hebben. Voor als je nog op zoek bent naar een goed desinfectie middel is Sterillium Med desinfectie lotion aan te raden.

Dat is een sterk desinfectiemiddel op basis van alcohol, dat onder andere geschikt is om in operatiekamers gebruikt te worden. Het is een makkelijk te gebruiken en snel werkend middel. Binnen dertig seconden werkt het tegen virussen, bacteriën, mycobacteriën, gisten en schimmels.

Wil je ook goede ademhalingsbeschermingsmaskers in huis hebben? Welk type masker voor jou persoonlijk de beste optie is, hangt af van het gebruik dat je ermee voor ogen hebt. Als je nog niet weet welke je moet kiezen, dan kun je verder lezen in mijn artikel: FFP1, FFP2 en FFP3 verschil? Kies het juiste FFP masker!

Ik hoop dat ik je heb kunnen helpen bij het vinden van het type wegwerphandschoenen dat bij jou past!

Oorspronkelijke publicatiedatum: 16 februari 2020. Laatste update: 18 maart 2020.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *