Wat te doen tegen muggen? 6 middelen tegen muggen!

By | 9 juli 2019

In dit artikel beantwoord ik de vraag: Wat te doen tegen muggen?. Ik bespreek eerst 6 middelen tegen muggen, en daarna volgen enkele anti muggen tips.
De 6 middelen tegen muggen die ik in dit artikel bespreek zijn:

Zijn er gevaarlijke muggen in Nederland?

Het muggenseizoen is op het moment van schrijven weer in volle gang, de vrouwtjes-muggen hebben bloed nodig voor de aanmaak van eitjes en daarom worden we helemaal lek gestoken met vervelende jeukende muggenbulten tot gevolg (bron).

Nu is het in tropische gebieden zelfs zo dat er dodelijke ziektes zoals malaria, zika en gele koorts door muggen worden overgedragen (bron). Als je naar een tropische bestemming gaat is het dus zeker aan te raden om goede middelen tegen muggen mee te nemen! Maar hoe zit dat in Nederland?

Volgens het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) vormen de 30 soorten muggen die normaal gesproken in Nederland voorkomen in principe geen gezondheidsgevaar, maar kan het een enkele keer voorkomen dat een exotische mug die ziektekiemen kan overbrengen via internationaal transport het land binnenkomt. Zo is bekend dat de Aziatische tijgermug weleens door de handel in tweedehands autobanden in Nederland beland (bron). Deze mug kan de westnijlziekte of dengue bij zich dragen (bron).

De overheid is actief exotische muggen zoals de tijgermug aan het bestrijden (bron). En hoewel de kans dat je een ziekteverwekkende mug in Nederland tegenkomt klein is, zijn die vervelende muggenbulten natuurlijk al reden genoeg om maatregelen tegen muggen te nemen!

Wat te doen tegen muggen? 6 middelen tegen muggen op een rij!

Wat te doen tegen muggen? Hieronder zal ik zes verschillende middelen tegen muggen bespreken, zodat je binnenkort hopelijk geen last meer van ze hebt!

1. Een goede muggenspray!

Iedereen is wel bekend met muggenspray, het is naast de vliegenmepper misschien wel een van de bekendste middelen tegen muggen, maar welke soort is het beste? De effectiviteit van de verschillende muggensprays die verkrijgbaar zijn loopt nogal uiteen.

De enige soort muggenspray die echt goed werkt is een muggenspray met DEET. DEET is de enige stof die muggen voldoende afschrikt (bron). Ik heb de drie meest effectieve varianten van muggenspray met DEET besproken in mijn beste muggenspray-artikel.

De drie varianten die ik in dat artikel bespreek zijn:

Wat te doen tegen muggen Middelen tegen muggen Spray met DEET

 

 

De beste muggenspray is een muggenspray met DEET!
Lees mijn beste muggenspray-artikel

2. Wat te doen tegen muggen in de slaapkamer? Koop een goede klamboe!

Een van de effectiefste middelen tegen muggen in de slaapkamer is een klamboe om onder te slapen.

Er zijn geïmpregneerde en niet-geïmpregneerde klamboes verkrijgbaar. Een geïmpregneerde klamboe bevat gif tegen muggen, en daardoor zullen muggen je niet door het net heen steken. Als je naar een (sub)tropische bestemming gaat waar ziektes voorkomen die door muggen worden overgedragen, zoals malaria, knokkelkoorts of zika, dan is het ten strengste aan te raden om voor een geïmpregneerde klamboe te kiezen.
Ik heb voor dat geval de drie beste opties besproken in mijn reisklamboe-artikel.

De drie beste opties die ik daar heb besproken zijn:

Middelen tegen muggen Wat te doen tegen muggen in de slaapkamer Klamboe Middel tegen muggen op slaapkamer

 

 

Als je naar een bestemming gaat waar ziektes voorkomen die door muggen worden overgedragen, dan is het ten strengste aan te raden om voor een geïmpregneerde klamboe te kiezen!
Lees mijn reisklamboe-artikel

Als je een klamboe voor in Nederland zoekt, dan hoeft deze niet perse geïmpregneerd te zijn. Goede niet-geïmpregneerde opties voor in Nederland zijn deze klamboe bij bol.com of deze klamboe bij Prepz.

Wel is het zo dat als je voor een niet-geïmpregneerde klamboe kiest het voor kan komen dat een mug op de klamboe landt en je door het net heen steekt. Wil je dat voorkomen, dan zal je dus voor een geïmpregneerde klamboe moeten kiezen.

3. Ander middel tegen muggen op slaapkamer: een muggenstekker

Een ander middel tegen muggen op de slaapkamer is een muggenstekker. Ik heb een goede en zeer betaalbare optie omschreven in mijn Anti-muggen stekker-artikel.
De muggenstekker die ik daar bespreek is de onderstaande.

Wat te doen tegen muggen in de slaapkamer Muggenstekker Middel tegen muggen op slaapkamer

 

 

Muggenstekker van Vapona
Verkrijgbaar met of zonder navulling:
Bekijk prijs zonder navulling bij bol.com Bekijk prijs met 1 navulling bij bol.com

Deze muggenstekker doe je twee uur voordat je gaat slapen alvast in het stopcontact, en vervolgens zorgt de werkzame stof in de verdamper ervoor dat je geen last hebt van muggen.
Deze stekker gaat 360 uur mee, wat neer komt op 45 dagen als je hem iedere nacht 8 uur gebruikt.

Deze muggenstekker van Vapona wordt goed beoordeeld in de reviews en is al voor slechts € 10,99 verkrijgbaar hier bij bol.com. Voor € 25,99 kun je hier bij bol.com dezelfde muggenstekker kopen met een extra navulling erbij.

4. Muggenlamp

Je hebt ze vast weleens gezien met hun kenmerkende blauwe licht. Een muggenlamp trekt met zijn blauwe UV-licht muggen en allerlei andere insecten aan, en wanneer ze ertegenaan vliegen worden ze geëlektrocuteerd.

Een voorbeeld van zo’n lamp is deze Eurom Fly Away insectenlamp die op het moment van schrijven bij de bestverkochte muggenlampen staat hier op bol.com.

Als je de 70 reviews die hier bij bol.com op het moment van schrijven bij dit product te vinden zijn leest kom je wisselende ervaringen tegen. Volgens de een valt de lamp tegen, en volgens de ander werkt hij juist goed.
Als je er meer over opzoekt kom je over het hele internet wisselende ervaringen met muggenlampen tegen. De een zweert erbij, en de ander vindt het niet goed werken.

Zelf heb ik geen ervaring met een muggenlamp, dus ik kan je niet een specifieke lamp aanraden. Maar een muggenlamp kan natuurlijk het proberen waard zijn.

5. Raamhorren

Een probleem op hete dagen tijdens het muggenseizoen is natuurlijk dat het vaak te warm is om alle ramen dicht te houden, maar dat er meteen veel muggen binnen komen als je een raam open zet. Voor dit probleem zijn raamhorren de ideale oplossing!
Je raam kan open, maar er kunnen geen muggen naar binnen. Een raamhor is vooral tijdens warme nachten een geweldig middel tegen muggen in je slaapkamer.

Hier bij bol.com kun je een heel assortiment aan raamhorren bekijken, ze zijn er in verschillende soorten en maten, en van verschillende merken. Zelf heb ik jaren geleden een inzethor van het merk Hamstra gekocht, en die gebruik ik nu nog steeds met veel tevredenheid.

Een inzethor is een hor dat je in zijn geheel in een naar binnen draaiend (kiep) raam kunt zetten, een voorbeeld van een inzethor is deze Hamstra Inzethor Ultra. Daarnaast zijn er ook rolhorren, dat zijn horren die je bij een raam kunt monteren en die je omhoog en omlaag kunt rollen. Een voorbeeld van een rolhor is dit Hamstra Ultra Raamrolhor. Er zijn verder bijvoorbeeld ook horren die specifiek voor dakramen gemaakt zijn verkrijgbaar.

Je kunt hier bij bol.com verschillende raamhorren van het merk Hamstra bekijken, en hier bij bol.com kun je het volledige assortiment raamhorren bekijken.

6. De oude vertrouwde mepper!

Het is wat arbeidsintensiever dan de vorige middelen, en misschien wel een van de oudste middelen tegen muggen, maar het is een vertrouwd middel dat werkt: een mepper!

Er zijn verschillende soorten meppers verkrijgbaar, gewone en elektrische in verschillende soorten en maten. Hier bij bol.com kun je meppers die geschikt zijn voor muggen bekijken.

Middelen tegen muggen Premium Elektrische Vliegenmepper Wat te doen tegen muggen

 

De oude vertrouwde mepper! Met de hiernaast afgebeelde Premium Elektrische Vliegenmepper elektrocuteer je muggen en andere insecten.
Er zijn veel verschillende soorten meppers verkrijgbaar:
Bekijk het assortiment meppers bij bol.com

Wat te doen tegen muggen? Anti muggen tips!

Ik heb hierboven zes verschillende middelen tegen muggen besproken in de vorm van producten, maar daarnaast zijn er ook nog andere dingen die je kunt doen. Daarom enkele Anti muggen tips:

Vermijd stilstaand water rondom je huis!
Muggenlarven groeien op in stilstaand water (bron). Stilstaand water rondom je huis, zoals een emmer vol met regenwater in je tuin of een verstopte dakgoot die vol staat met water, kan enorme muggenoverlast veroorzaken. Geef ze daarom geen kans door dit soort dingen te vermijden! Gooi met regenwater volgelopen emmers leeg, en ontstop een verstopte dakgoot op tijd.

Als je naast een sloot woont, dan ligt het vermijden van water wat lastiger, en zal je waarschijnlijk zoveel mogelijk van de hierboven besproken middelen in moeten zetten om aan de muggen te ontkomen.

Bedek je huid met kleding
Dit is tijdens het muggenseizoen waarschijnlijk niet altijd een goede optie in verband met de warmte, maar het kan behoorlijk helpen om bijvoorbeeld ’s avonds een trui met lange mouwen en een lange broek te dragen. Het is niet uitgesloten dat je alsnog wordt gestoken (ze steken ook wel door kleding heen), maar ze steken je waarschijnlijk wel minder vaak.

Maar draag wel lichte kleding!
In mijn vorige punt zeg ik dat je ervoor kan kiezen jezelf te bedekken met kleding, maar kies dan wel voor lichtgekleurde kleding. Het blijkt namelijk dat muggen liever op donkerdere kleding gaan zitten, omdat ze daarop minder opvallen. Verder is het ook nog eens zo dat donkere kleding meer warmte vasthoudt en muggen daar op af komen omdat ze een warme prooi (levend wezen, zoals de mens) zoeken om te steken.

Conclusie: wat te doen tegen muggen?

In dit artikel heb ik eerst 6 middelen tegen muggen besproken, en daarna besprak ik enkele anti muggen tips.
Welke van de besproken middelen tegen muggen voor jou persoonlijk de beste keuze is hangt af van de situatie waarin jij je bevindt.

Zoek je een middel tegen muggen voor als je buiten op pad bent, dan is een goede muggenspray aan te raden. Daarnaast zou je er bijvoorbeeld voor kunnen kiezen om je huid zoveel mogelijk te bedekken met lichtgekleurde kleding (je kunt het best voor lichtgekleurde kleding kiezen, omdat muggen juist op donkere kleding afkomen).

Middelen tegen muggen die je in het woongedeelte van je huis in zou kunnen zetten zijn bijvoorbeeld raamhorren, een muggenlamp en de oude vertrouwde mepper.

Ben je op zoek naar middelen tegen muggen voor in de slaapkamer, dan valt een muggenlamp vanwege zijn blauwe licht waarschijnlijk af omdat dat je kan storen bij het slapen, en zijn een klamboe, een muggenstekker en een raamhor goede opties.
Ga je op reis naar een bestemming waar ziektes die door muggen worden overgedragen voorkomen? Kies dan altijd voor een geïmpregneerde klamboe! Een geïmpregneerde klamboe bevat gif tegen muggen, en daarmee voorkom je dat een mug op de klamboe zal landen en je door de klamboe heen kan steken.
Voor hier in Nederland zal een niet-geïmpregneerde klamboe wel volstaan, al zou het dus kunnen gebeuren dat een mug je door het net heen steekt als je daar in je slaap tegenaan ligt.

Verder heb ik naast de middelen tegen muggen ook enkele anti muggen tips besproken, onder andere: het voorkomen van stilstaand water rond je huis, omdat muggenlarven daarin opgroeien en je daardoor behoorlijk veel last van muggen kan krijgen.
Ook kun je, zoals ik hierboven eerder vermeldde, als de temperatuur dat toelaat ervoor kiezen om je huid te bedekken door het dragen van een shirt met lange mouwen en een lange broek. Kies daarbij wel voor lichtgekleurde kleding, want muggen komen juist op donkere kleding af!

Ik hoop dat ik je met dit artikel ‘Wat te doen tegen muggen? 6 middelen tegen muggen!‘ heb kunnen helpen bij het vinden van de anti-muggen middelen die in jouw situatie het best van pas komen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *