Beste waterfilter voor thuis? Een Berkey waterfilter!

By | 5 november 2019

Ben je op zoek naar het beste waterfilter voor thuis? In dit artikel bespreek ik de naar mijn mening beste opties.
Of je nu op zoek bent naar het beste waterfilter voor thuis voor alledaags gebruik, of een waterfilter ter voorbereiding op noodsituaties waarin je geen schoon drinkwater tot je beschikking hebt, naar mijn mening kun je het beste voor een Berkey waterfilter kiezen.

Ik bespreek hieronder eerst waarom een Berkey waterfilter het beste waterfilter voor thuis is, en vervolgens bespreek ik vier goede Berkey waterfilters en geef ik aan waar je ieder Berkey waterfilter in Nederland kunt kopen. De vier waterfilters die ik bespreek zijn de volgende:

Waarom een Berkey waterfilter het beste waterfilter voor thuis is!

Drinkwater is een eerste levensbehoefte. Je krijgt het iedere dag binnen door het te drinken, maar ook door bijvoorbeeld het bereiden van eten, zoals door het wassen van groenten. Je wil er daarom natuurlijk voor zorgen dat je via het drinkwater geen ongewenste onzuiverheden binnenkrijgt. Het is daarom belangrijk dat je voor een kwalitatief goed drinkwaterfilter kiest.

De Berkey waterfilters staan hoog aangeschreven onder de waterfilters. Deze krachtige waterfilters filteren tot wel 99,99 % van de onzuiverheden uit het water. Ze filteren onder andere virussen, parasieten, medicijnresten, pesticiden, schadelijke bacteriën en cysten uit het water. Daarnaast blijven de goede mineralen die je nodig hebt juist in het water aanwezig.

Naast het feit dat ze zeer goed filteren staan de Berkey waterfilters er ook om bekend dat ze dat in vergelijking met andere merken vrij snel doen, en dat ze een lange levensduur hebben.
De Berkey waterfilters die ik in dit artikel bespreek zijn allemaal standaard uitgerust met twee Berkey Black waterfilters, die samen goed zijn voor het zuiveren van wel 22.700 liter water voordat ze aan vervanging toe zijn. Filter je 50 liter per week, dan gaan ze dus bijna 9 jaar mee voordat je ze hoeft te vervangen.

De Berkey waterfilters die ik hieronder bespreek maken allemaal gebruik van dezelfde constructie, ze bestaan uit een boven-kamer waar de filters zich in bevinden, en een onder-kamer waar het gefilterde water in op wordt gevangen.

Het water dat je wil filteren giet je in de bovenste kamer, daarna doen de filters hun werk en belandt het gefilterde water in de onderste kamer. De onderste kamer is voorzien van een kraantje, waarmee je een glas, een kan of iets anders kunt vullen.

De Berkey waterfilters werken op basis van zwaartekracht, je hoeft alleen het te filteren water erin te gieten en er hoeft dus niet gepompt te worden of iets dergelijks. Een Berkey waterfilter is daarmee ook ‘portable’, je hoeft hem nergens op aan te sluiten, en daarom kun je hem in bijvoorbeeld noodsituaties ook gemakkelijk ergens anders mee naartoe nemen.

Vanwege de goede filterkwaliteit, de lange levensduur en het gebruiksgemak is een Berkey waterfilter naar mijn mening het beste waterfilter voor thuis.

Hieronder kun je een kort en duidelijk filmpje bekijken over wat de Berkey waterfilters inhouden, hoe ze in elkaar zitten en hoe ze werken.

Beste waterfilter voor thuis – de 4 beste Berkey waterfilters op een rij!

Voor als je op zoek bent naar het beste waterfilter voor thuis bespreek ik hieronder de naar mijn mening vier beste Berkey waterfilters.
Deze vier Berkey waterfilters filteren alle vier even goed, en met elk van deze waterfilters ben je dus even goed beschermd tegen virussen, parasieten, medicijnresten, pesticiden, schadelijke bacteriën en cysten.

Het voornaamste verschil tussen deze waterfilters is de grootte en de hoeveelheid gefilterd water die in het waterreservoir kan worden opgeslagen. Ik geef hieronder bij het bespreken van de waterfilters daarom aan voor hoeveel personen elke variant ongeveer geschikt is. Ik bespreek ze hieronder van klein naar groot.

Beste waterfilter voor thuis 1 tot 4 personen – Big Berkey waterfilter

Beste waterfilter voor thuis 1 tot 4 personen Big Berkey waterfilter

 

Big Berkey waterfilter
Waterreservoir van 8,5 liter
Geschikt voor 1 tot 4 personen
Bekijk prijs bij Prepz.nl Bekijk prijs bij bol.com

Dit Big Berkey waterfilter is naar mijn mening het beste waterfilter voor thuis voor als je op zoek bent naar een waterfilter om te gebruiken voor 1 tot 4 personen.

Het Big Berkey waterfilter filtert net als de andere Berkey waterfilters die ik hier bespreek virussen, parasieten, medicijnresten, pesticiden, schadelijke bacteriën en cysten uit het water.

Dit Berkey waterfilter heeft een waterreservoir van 8,5 liter, waarin het gefilterde water wordt opgevangen. Hiermee kun je bij dagelijks gebruik voor 1 tot 4 personen goed uit de voeten.
Het waterreservoir is voorzien van een kraantje, zodat je eenvoudig een glas, een kan of bijvoorbeeld een emmer met gezuiverd water kunt vullen.

De doorloopsnelheid van dit waterfilter bedraagt ongeveer 13,3 liter per uur wanneer de boven-kamer is volgeschonken. Je hebt het waterreservoir dus snel gevuld met schoon drinkwater.

Dit Big Berkey waterfilter is het best verkochte Berkey waterfilter. Op het moment van schrijven kun je dit Berkey waterfilter kopen voor € 295 hier bij Prepz.nl en voor € 330,45 hier bij bol.com.
Klik op de oranje knoppen in de bovenstaande tabel om de meest actuele prijzen te bekijken.

Handige aanvullingen voor dit Big Berkey waterfilter:

 • Standaard: Als je het kraantje op dit Berkey waterfilter wil gebruiken om bijvoorbeeld een glas te vullen, dan moet je het waterfilter aan de rand van een aanrecht of tafel plaatsen, aangezien het kraantje vrij laag op het filter zit. Je kunt er daarom ook voor kiezen om een handige standaard te kopen waar je dit Berkey waterfilter op kunt zetten, zodat het waterfilter hoog genoeg geplaatst is om je voldoende ruimte onder het kraantje te geven. Je kunt de bij dit waterfilter passende standaard hier bij bol.com en hier bij Prepz.nl vinden.
 • Kijkglaskraantje: Om van buitenaf, zonder het deksel van het waterfilter te halen, eenvoudig te kunnen zien hoeveel water er nog in het reservoir zit kun je het standaard kraantje dat op het filter zit vervangen door een kijkglaskraantje. Je kunt een voor dit model geschikt kijkglaskraantje hier bij bol.com en hier bij Prepz.nl vinden.
 • RVS kraantje: Er zit standaard een plastic kraantje op een Berkey waterfilter. Wil je het gebruik van plastic minimaliseren, dan kun je er ook voor kiezen om deze te vervangen door een roestvrijstalen kraantje. Deze is hier bij bol.com en hier bij Prepz.nl verkrijgbaar.
 • Extra Black Berkey filters: Dit Big Berkey waterfilter wordt standaard geleverd met twee Black Berkey filters in de bovenste kamer. Er is echter ruimte om in totaal vier filters in de bovenste kamer te plaatsen. Je kunt daarom de filtersnelheid verhogen door extra Black Berkey filters toe te voegen. Deze zijn hier bij bol.com en hier bij Prepz.nl verkrijgbaar.

Beste waterfilter voor thuis 3-6 personen – Royal Berkey waterfilter

Beste waterfilter voor thuis 3-6 personen Royal Berkey waterfilter

 

Royal Berkey waterfilter
Waterreservoir van 12,3 liter
Geschikt voor 3-6 personen
Bekijk prijs bij Prepz.nl Bekijk prijs bij bol.com

Dit Royal Berkey waterfilter is in principe gewoon een grotere versie van het hiervoor besproken waterfilter. Het waterreservoir, waar het gefilterde water in op wordt geslagen, is bij deze Royal Berkey groter.

Hij heeft een waterreservoir van 12,3 liter, en is daarmee naar mijn mening het beste waterfilter voor thuis voor 3-6 personen. Met een groter waterreservoir duurt het uiteraard langer voordat je nieuw water in het waterfilter hoeft te gieten, en daarom zou dit vanwege het gebruiksgemak ook een goede keuze kunnen zijn voor een kleiner gezin.

Daarnaast beschermt dit waterfilter je even goed als het vorige tegen onder meer virussen, parasieten, medicijnresten, pesticiden, schadelijke bacteriën en cysten uit het water.
Ook is de standaard doorloopsnelheid van dit waterfilter gelijk aan die van de hiervoor besproken optie, deze bedraagt ongeveer 13,3 liter per uur bij een volgeschonken boven-kamer.

En net als bij het hiervoor besproken model is ook bij deze variant het waterreservoir weer voorzien van een handig kraantje.

Op het moment van schrijven kun je dit Royal Berkey waterfilter kopen voor € 325 hier bij Prepz.nl en voor € 335 hier bij bol.com.
Klik op de knoppen in de bovenstaande tabel voor de meest actuele prijzen.

Handige aanvullingen voor dit Royal Berkey waterfilter:

 • Standaard: Omdat het kraantje vrij laag op dit waterfilter zit zal je het waterfilter normaal gesproken op de rand van een aanrecht of tafel moeten plaatsen, zodat je bijvoorbeeld een glas onder het kraantje kunt houden om deze te vullen. Je kunt er echter ook voor kiezen om een standaard bij het waterfilter te kopen, zodat je ongeacht waar je hem plaats altijd een glas onder het kraantje kan houden om deze te vullen. Een voor dit waterfilter geschikte standaard is hier bij bol.com en hier bij Prepz.nl verkrijgbaar.
 • Kijkglaskraantje: Om te kunnen zien hoeveel water er nog in het waterreservoir zit zonder dat je het deksel hoeft op te tillen kun je ervoor kiezen om het standaard kraantje dat op dit waterfilter zit door een kijkglaskraantje te vervangen. Je kunt hier bij bol.com en hier bij Prepz.nl een bij dit waterfilter passend kijkglaskraantje vinden.
 • RVS kraantje: Dit Royal Berkey waterfilter is uitgerust met een plastic kraantje, en ook het hiervoor besproken kijkglaskraantje is van plastic. Wil je liever het gebruik van plastic verminderen, dan kun je hier bij Prepz.nl en hier bij bol.com een passend RVS kraantje vinden om het plastic kraantje mee te vervangen.
 • Extra Black Berkey waterfilters: Net als de hiervoor besproken optie wordt dit Royal Berkey waterfilter standaard geleverd met twee Black Berkey waterfilters in de bovenste kamer. Er is ruimte om nog twee van deze filters te plaatsen en zo de filtersnelheid te verhogen. Je kunt hier bij Prepz.nl en hier bij bol.com extra filters kopen.

Beste waterfilter voor thuis tussen 4 en 8 personen – Imperial Berkey waterfilter

Beste waterfilter voor thuis voor tussen de 4 en 8 personen Imperial Berkey waterfilter

 

Imperial Berkey waterfilter
Waterreservoir van 17 liter
Geschikt voor tussen de 4 en 8 personen
Bekijk prijs bij Prepz.nl Bekijk prijs bij bol.com

Je bent met alle Berkey waterfilters die ik hier bespreek even goed beschermd tegen parasieten, virussen, medicijnresten, schadelijke bacteriën, cysten en pesticiden uit het (drink)water, maar met name bij gebruik door meerdere personen kan het handig zijn om een van de wat grotere opties te kiezen, zoals dit Imperial Berkey waterfilter.

In het waterreservoir, waar het gefilterde water in wordt opgevangen, is ruimte voor wel 17 liter water. Dit maakt dat ik dit het beste waterfilter voor thuis vind bij gebruik door een groep van tussen de 4 en 8 personen.
Het grote voordeel van een groot waterreservoir is dat het wat langer duurt voordat je nieuw te filteren water in het waterfilter hoeft te gieten.

Wel valt dit Imperial Berkey waterfilter vanwege zijn grootte wat duurder uit dan de hiervoor besproken opties. Op het moment van schrijven kun je dit Berkey waterfilter kopen voor € 355 hier bij Prepz.nl en voor € 365 hier bij bol.com.

Handige aanvullingen voor dit Imperial Berkey waterfilter:

 • Standaard: In principe dien je dit waterfilter aan de rand van een aanrecht of tafel te plaatsen, zodat je het kraantje aan de onderkant van het filter kunt gebruiken om water uit te schenken. Om eenvoudig een glas of kan onder het kraantje te kunnen houden, zonder dat je het waterfilter op de rand van een aanrecht of tafel hoeft te plaatsen, kun je een standaard voor dit waterfilter kopen. Hier bij bol.com en hier bij Prepz.nl is een voor dit Imperial waterfilter geschikte standaard verkrijgbaar.
 • Kijkglaskraantje: Door het standaard kraantje te vervangen door een kijkglaskraantje kun je zonder het deksel van het filter op te tillen zien hoeveel water er nog in het reservoir zit. Hier bij bol.com en hier bij Prepz.nl is een passend kijkglaskraantje verkrijgbaar.
 • RVS kraantje: Ook kun je het standaard meegeleverde plastic kraantje vervangen door een RVS exemplaar. Deze is hier bij Prepz.nl en hier bij bol.com verkrijgbaar.
 • Extra Black Berkey waterfilters: Net als de andere besproken Berkey waterfilters wordt dit waterfilter standaard met twee Black Berkey filters voor in de bovenste kamer geleverd. Bij dit Imperial Berkey waterfilter is in de bovenkamer echter ruimte om tot 6 Black Berkey filters te plaatsen, en daarmee de doorloopsnelheid bij het filteren aanzienlijk te verhogen. Extra filters zijn hier bij Prepz.nl en hier bij bol.com verkrijgbaar.

Beste waterfilter voor thuis 6 tot 12 personen – Crown Berkey waterfilter

Beste waterfilter voor thuis voor 6 tot 12 personen Crown Berkey waterfilter

 

Crown Berkey waterfilter
Waterreservoir van 22,7 liter
Geschikt voor 6 tot 12 personen
Bekijk prijs bij Prepz.nl Bekijk prijs bij bol.com

Zoek je het beste waterfilter voor thuis bij gebruik voor 6 tot 12 personen, dan is dit Crown Berkey waterfilter met zijn waterreservoir van wel 22,7 liter de beste optie.

Ook kan dit, vanwege het gemak van het grote waterreservoir, een goede keuze zijn voor een kleinere groep personen. Vanwege de grotere opslagcapaciteit hoef je er dan minder vaak nieuw te filteren water in te gieten.

Dit is de grootste optie onder de Berkey waterfilters, en daarom kost hij ook iets meer.
Op het moment van schrijven kun je dit Berkey waterfilter kopen voor € 385 hier bij Prepz.nl en voor € 395 hier bij bol.com
Klik op de knoppen in de tabel voor de meest actuele prijzen.

Handige aanvullingen voor het Crown Berkey waterfilter:

 • Standaard: Het kraantje is op alle Berkey waterfilters onderaan het waterfilter gepositioneerd. Hierdoor dien je het filter aan de rand van bijvoorbeeld een aanrecht of tafel te plaatsen om bijvoorbeeld een glas in te kunnen schenken. Maar je kunt er ook voor kiezen om hier bij bol.com of hier bij Prepz.nl een standaard voor dit waterfilter te kopen, zodat je hem neer kunt zetten waar jij wil en je altijd voldoende ruimte onder het kraantje hebt.
 • Kijkglaskraantje: Om zonder het deksel van het waterfilter op te tillen te kunnen zien hoeveel water er nog in je Berkey zit kun je het standaard kraantje dat op het waterfilter zit vervangen door een kijkglaskraantje. Het voor dit waterfilter geschikte kijkglaskraantje kun je hier bij bol.com en hier bij Prepz.nl vinden.
 • RVS kraantje: De Berkey waterfilters worden standaard geleverd met een plastic kraantje, en ook het hiervoor genoemde kijkglaskraantje is van plastic. Heb je liever een RVS kraantje, dan kun je die hier bij Prepz.nl en hier bij bol.com vinden.
 • Extra Black Berkey waterfilters: Net als de andere besproken Berkey waterfilters wordt dit waterfilter standaard geleverd met twee Black Berkey filters voor in de bovenste kamer. Dit Crown Berkey waterfilter heeft in de bovenste kamer echter ruimte voor in totaal acht van deze filters. Hoe meer filters je toevoegt, hoe hoger de doorloopsnelheid. Wil je daarom extra filters kopen, dan kun je die hier bij Prepz.nl en hier bij bol.com vinden.

Wat is voor mij persoonlijk het beste waterfilter voor thuis?

Wat voor jou persoonlijk het beste waterfilter voor thuis is hangt af van verschillende factoren.

Een eerste factor die je keuze voor een bepaald waterfilter voor thuis zal bepalen is uiteraard de prijs.
Het goedkoopste Berkey waterfilter van de vier waterfilters die ik hierboven heb besproken is het populaire Big Berkey waterfilter.

Naast de prijs is ook de hoeveelheid water die je verwacht te moeten filteren iets om over na te denken bij de keuze voor een bepaald waterfilter voor thuis. Ik heb hierboven bij ieder Berkey waterfilter aangegeven voor hoeveel personen deze goed geschikt zou zijn, en dit is uiteraard een schatting.

Wat voor jou persoonlijk de beste keuze is ligt met name aan de hoeveelheid water die jij gebruikt en hoe vaak je het waterfilter bij wil moeten vullen. Hoe groter het waterreservoir van het waterfilter dat je kiest, hoe minder vaak je hem bij zal moeten vullen.

Tip: kies voor het hoogste gebruiksgemak voor de grootste optie die binnen je budget past!

Kies je voor een waterfilter met een groter waterreservoir, en dus een grotere opslagcapaciteit, dan hoef je er minder vaak nieuw water in te schenken. Met dit in het achterhoofd kan het ook een goede keuze zijn om voor het grootste Berkey waterfilter dat binnen je budget past te kiezen. Je geeft dan eenmalig iets meer uit, door bijvoorbeeld het Crown Berkey waterfilter te kopen, maar vervolgens is hij makkelijker in gebruik.

Het is uiteraard aan jou om die afweging te maken. Alle vier de besproken Berkey waterfilters filteren even goed, en met alle vier deze waterfilters ben je dus even goed beschermt tegen virussen, parasieten, medicijnresten, pesticiden, schadelijke bacteriën en cysten.

Ik hoop dat ik je heb kunnen helpen bij het vinden van het voor jou persoonlijk beste waterfilter voor thuis!

Ook onder de douche kom je in aanraking met ongefilterd water. Douche je liever zonder ongewenste onzuiverheden in het water, dan kun je verder lezen in mijn Douchekop filter-artikel.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *