Tarp kopen? De 3 beste tarp opties!

By | 7 november 2019

Wil je een tarp kopen, maar weet je nog niet welke? Met dit artikel help ik je bij het vinden van de voor jou beste tarp!

Ik bespreek hieronder eerst kort wat een tarp is, en wat factoren zijn waar je op moet letten als je een goede tarp wil kopen. Daarna bespreek ik wat naar mijn mening, afhankelijk van je voorkeuren, de drie beste tarp opties zijn, namelijk:

Wat is een tarp?

Een tarp is simpel gezegd een stevig afdekzeil dat veelal voor survival-, bushcraft- of kampeerdoeleinden gebruikt wordt om een shelter te maken voor bescherming tegen de elementen.

Of het nu gaat om bescherming tegen de zon of om beschutting tegen wind en regen, een goede tarp biedt de mogelijkheid om op creatieve wijze veel verschillende soorten shelters te bouwen om jezelf en je spullen te beschermen.

Tarp kopen – waarop letten voor een goede tarp?

Om te bepalen wat voor jou persoonlijk de beste tarp is zijn verschillende factoren van belang. Hieronder bespreek ik de belangrijkste factoren waar je op moet letten om te zorgen dat je een goede tarp kiest.

1. Materiaal (o.a. waterdichtheid)
Het woord ’tarp’ is kort voor het woord ’tarpaulin’, wat weer voortkomt uit de Engelse term ’tar palling’, en waarmee oorspronkelijk een geteerd afdekzeil voor op schepen werd aangeduid (bron).

Het is natuurlijk niet praktisch om een outdoor-, survival- of bushcraft tarp van zwaar geteerd zeil te hebben, daarom worden tarps tegenwoordig van lichtere materialen gemaakt.

De drie hoofdmaterialen die voor tarps worden gebruikt zijn de volgende:

Polyester
Veruit de meeste tarps worden hier tegenwoordig van gemaakt. Het is betaalbaar materiaal dat licht van gewicht is en compact op te vouwen, het heeft dus een kleine pak-maat.

Polyester is op zichzelf niet waterdicht, en daarom moet een tarp van polyester zijn voorzien van een polyurethaan (PU) coating om waterdicht te zijn. Als je een polyester tarp kiest is het in verband met de waterdichtheid ook belangrijk dat de naden van de tarp zijn getapet.

Een voordeel van een polyester tarp is dat deze vrij snel droogt. Een voorbeeld van een stevige waterdichte tarp met PU coating en getapete naden is de DD Hammocks 3×3 Tarp die ik verderop bespreek.

Nylon
Nylon is sterk en licht van gewicht, het wordt daarom vaak gebruikt voor echte lichtgewicht tarps. Door het gebruik van nylon hebben deze dan ook een kleine pak-maat. Vaak wordt er dan ook een ripstop weeftechniek (het weven van dikkere/sterkere draden tussen dunnere draden: bron) toegepast om het materiaal scheurbestendig te maken.

De DD Hammocks Superlight Tarp die ik verderop bespreek is zo’n stevige lichtgewicht tarp van ripstop nylon.

Katoen
Een voordeel van katoen is dat het duurzaam is, maar een katoenen tarp zou ik niet aan willen raden voor outdoor gebruik (als bushcraft tarp, survival tarp etc.). Het is zwaarder en minder compact op te vouwen dan polyester, en het duurt langer voordat het droog is. Pak je een katoenen tarp in terwijl deze nog nat is, dan kan het gaan schimmelen.

Katoen wordt bij regen waterdicht doordat de vezels zich met water vullen en ze vervolgens tegen elkaar aansluiten, maar als er vervolgens echter druk op het katoen wordt uitgeoefend zal het gaan lekken. Ik raad daarom aan om een bushcraft tarp, surival tarp of outdoor tarp altijd van polyester of nylon te kiezen.

2. Afmetingen
Dit is een kwestie van persoonlijke voorkeur, en ik geef daarom bij de tarps die verderop bespreek ook aan wat de afmetingen zijn. Een tarp van 3×3 meter zoals de DD Hammocks 3×3 Tarp is ruim zat voor een of twee personen en hun bepakking.

Zoek je een grote tarp om met een grotere groep mensen te gebruiken, dan is een tarp zoals de DD Hammocks 5×5 Tarp van 5 × 5 meter een betere optie.

3. Pakmaat & gewicht
Als je voor bushcraft- of survival doeleinden het liefst zo licht en compact mogelijk bepakt bent, dan kan het een goede keuze zijn om voor een lichtgewicht optie te kiezen met een kleine pak-maat.
Als een kleine pak-maat en licht gewicht voor jou de prioriteit heeft, dan is beste optie naar mijn mening de verderop te bespreken DD Hammocks Superlight Tarp.

4. Aantal bevestigingspunten
Vrijwel iedere goede bushcraft tarp of survival tarp die je kunt kopen heeft een ruime mogelijkheid aan bevestigingspunten.
Hoe meer bevestigingspunten je hebt, hoe ruimer de opties om verschillende shelters te maken.

Om een indruk te krijgen van de vele mogelijkheden die een goede tarp met veel bevestigingspunten biedt, kun je het onderstaande filmpje bekijken.
De tarp uit het filmpje is de camo variant van de hieronder als eerst te bespreken DD Hammocks 3×3 Tarp.

De 3 beste tarp opties op een rij!

Gelet op de hiervoor besproken factoren heb ik de naar mijn mening drie beste tarp opties geselecteerd voor verschillende mogelijke voorkeuren.

Ik bespreek hieronder eerst de tarp met de beste prijs-kwaliteitsverhouding, daarna de beste lichtgewicht tarp en tot slot de beste tarp van groot formaat.

Beste tarp gelet op prijs-kwaliteitsverhouding – DD Hammocks 3×3 Tarp kopen

Beste tarp gelet op prijs-kwaliteitsverhouding DD Hammocks 3×3 tarp kopen

DD Hammocks tarp 3×3

Materiaal: PU gecoat polyester + getapete naden
Afmetingen: 3 × 3 meter
Gewicht: 790 gram
Kleine pakmaat
Aantal bevestigingspunten: 19
Inclusief 4 spanlijnen en 4 haringen
Verkrijgbaar in verschillende kleuren:
Bekijk prijs groen (bol.com) Bekijk prijs bruin (bol.com) Bekijk prijs camo (bol.com) Bekijk prijs groen (Bushcraftshop.nl) Bekijk prijs bruin (Bushcraftshop.nl) Bekijk prijs camo (Bushcraftshop.nl)

Ben je op zoek naar de beste tarp gelet op de prijs-kwaliteitsverhouding, dan kun je naar mijn mening het best deze DD Hammocks 3×3 tarp kopen.
Dit is op het moment van schrijven het best verkochte model bij Bushcraftshop.nl, en dat is niet zonder reden.

Het is een tarp van goede kwaliteit voor een zeer aardige prijs.
De afmetingen van deze DD Hammocks 3×3 tarp bedragen 3 × 3 meter. Hij is gemaakt van polyester dat waterdicht is gemaakt met een polyurethaan (PU) coating, en ook zijn de naden getapet zodat deze geen water doorlaten.

Hij is niet al te zwaar, en heeft een kleine pakmaat.
De tarp heeft 19 bevestigingspunten (waarvan 16 stevige bevestigingspunten aan de zijkant, en 3 lussen bovenop), en daarmee heb je de mogelijkheid om veel verschillende soorten shelters te bouwen.

De DD Hammocks 3×3 tarp wordt geleverd inclusief 4 haringen en 4 spanlijnen.
De tarp is verkrijgbaar in verschillende kleuren, en de prijs varieert per kleurenvariant. Klik op de knoppen in de bovenstaande tabel om de meest actuele prijzen te bekijken.

Op het moment van schrijven zijn de groene en de bruine variant hier bij Bushcraftshop.nl met € 49,99 het laagst geprijsd. Dit is naar mijn mening op dit moment de beste tarp die je voor die prijs kunt vinden.

Dat mensen die deze tarp kochten tevreden zijn over deze tarp kun je zien aan de positieve reviews die deze tarp krijgt. Je kunt deze hier bij Bushcraftshop.nl en hier bij bol.com onder ‘Reviews’ vinden.

Beste lichtgewicht tarp – DD Hammocks Superlight Tarp kopen

Beste lichtgewicht tarp DD Hammocks Superlight Tarp kopenDD Hammocks Superlight tarp lichtgewicht tarp

 

Materiaal: ripstop nylon + getapete naden
Afmetingen: 2,9 × 3 meter
Gewicht tarp (zonder accessoires): 490 gram
Kleine pakmaat: 19 × 11 × 8 cm
Aantal bevestigingspunten: 19
Inclusief 4 haringen en 4 spanlijnen
Verkrijgbaar in verschillende kleuren:
Bekijk prijs groen (bol.com) Bekijk prijs bruin (bol.com) Bekijk prijs groen (Bushcraftshop.nl) Bekijk prijs bruin (Bushcraftshop.nl)

Ben je op zoek naar de beste lichtgewicht tarp, dan kun je naar mijn mening het best deze DD Hammocks Superlight tarp kopen.
Zonder de meegeleverde haringen en spanlijnen weegt deze tarp slechts 490 gram, en dat bij een grootte van 2,9 × 3 meter.
Inclusief de meegeleverde haringen, spanlijnen en het opbergzakje bedraagt het gewicht ook nog slechts 540 gram.

Deze tarp is, zoals iedere echte lichtgewicht tarp, gemaakt van nylon. Het nylon is scheurbestendig gemaakt met een ripstop weeftechniek. Daarnaast zijn de naden van de tarp getapet om hem waterdicht te maken.

Ondanks zijn lichte gewicht is deze tarp gemaakt van stevig materiaal waar je op kunt vertrouwen. Daarnaast is hij net als de hiervoor besproken tarp voorzien van 19 bevestigingspunten, waardoor hij veelzijdig is te gebruiken.

De pakmaat van deze lichtgewicht tarp bedraagt slechts 19 × 11 × 8 cm. Hij neemt bij vervoer dus echt minimale ruimte in.

Deze lichtgewicht tarp is verkrijgbaar in de kleuren groen en bruin.
Op het moment van schrijven kun je deze lichtgewicht tarp kopen voor € 90 hier bij bol.com en voor € 91,99 hier bij Bushcraftshop.nl.
Klik op de oranje knoppen hierboven voor de meest actuele prijzen van de verschillende kleurenvarianten.

Beste tarp van groot formaat – DD Hammocks 5×5 Tarp kopen

Beste tarp van groot formaat DD Hammocks 5×5 tarp kopenDD Hammocks Tarp 5×5 grote tarp

 

Materiaal: PU gecoat polyester + getapete naden
Afmetingen: 5 × 5 meter
Gewicht tarp: ca. 1900 gram
Aantal bevestigingspunten: 25
Inclusief 4 haringen, scheerlijnen en opbergzak
Verkrijgbaar in verschillende kleuren:
Bekijk prijs groen (bol.com) Bekijk prijs camo (bol.com) Bekijk prijs groen (Bushcraftshop.nl) Bekijk prijs camo (Bushcraftshop.nl)

Zoek je de beste tarp van groot formaat, bijvoorbeeld om een shelter te kunnen maken voor een grote groep of om meer ruimte voor opslag onder je tarp te hebben, dan kun je naar mijn mening het best deze DD Hammocks 5×5 tarp kopen.

Deze grote tarp heeft een formaat van 5 × 5 meter, en biedt dus behoorlijk wat ruimte. Hij is gemaakt van stevig PU gecoat polyester en voorzien van getapete naden, zodat je geen last hebt van regen.

Deze grote tarp is voorzien van 25 bevestigingspunten, waarvan 9 op het doek en de overige 16 aan de zijkanten en hoeken van de tarp. Hierdoor kun je deze tarp, ondanks zijn grootte, alsnog op veel verschillende manieren opzetten.
Hij wordt geleverd inclusief vier haringen, scheerlijnen en een opbergzak.

Deze grote tarp is in het groen en in een camo-variant verkrijgbaar.
De groene variant is op het moment van schrijven verkrijgbaar voor € 109,99 en de camo-variant voor € 131,99. Klik op de knoppen in de bovenstaande tabel om de meest actuele prijzen bij bol.com en Bushcraftshop.nl te bekijken.

Conclusie – welke tarp kopen?

Wat voor jou persoonlijk de beste tarp is ligt aan het gebruik dat jij met de tarp voor ogen hebt. Maar er zijn zeker verschillende kenmerken waar iedere goede tarp aan moet voldoen.

Zo wil je natuurlijk onder andere dat hij van degelijk materiaal is gemaakt dat je goed beschermd tegen de elementen, en dat hij genoeg bevestigingspunten heeft, zodat je niet wordt beperkt in je mogelijkheden om een shelter op te zetten.

Alle drie de tarps die ik hierboven heb besproken zijn van goede kwaliteit. Afhankelijk van je voorkeuren vind ik dat je voor de volgende opties moet kiezen.

Zoek je de tarp met de beste prijs-kwaliteitsverhouding, dan is de DD Hammocks 3×3 Tarp de beste keuze. Dit is een uitstekend tarp voor een zachte prijs.

Ben je specifiek op zoek naar een echte lichtgewicht tarp, dan is de DD Hammocks Superlight Tarp naar mijn mening de beste optie met zijn gewicht van slechts 490 gram, zijn compacte pak-grootte en stevige constructie.

Zoek je de beste grote tarp om met een grotere groep mensen te gebruiken, of om bijvoorbeeld een stuk meer ruimte voor opslag onder je tarp te hebben, dan is de DD Hammocks 5×5 Tarp een goede optie met een formaat van 5 × 5 meter.

Ik hoop dat ik je heb kunnen helpen bij het vinden van de voor jou persoonlijk beste tarp!

Toch nog verder kijken naar andere opties?

Bekijk het hele assortiment tarps bij Bushcraftshop.nl
Update 8 juni 2020 – Ga je deze zomer kamperen? Tot 1 juli zijn de gemeenschappelijke sanitaire voorzieningen op alle campings gesloten.

Wil je daarom zoveel mogelijk voor je eigen sanitair zorgen? Lees dan verder in mijn artikel: Zelfvoorzienend kamperen? 5 handige items die je daarbij helpen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *