Rookmelder kopen – welke rookmelder is het beste?

By | 8 april 2019

Wil je een rookmelder kopen, dan vraag je jezelf door het grote aanbod aan rookmelders waarschijnlijk af: ‘Welke rookmelder is het beste?‘.
In dit artikel ‘Rookmelder kopen – welke rookmelder is het beste?’ beantwoord ik deze vraag, en bespreek ik de naar mijn mening drie beste rookmelders.
Ik zal eerst ingaan op het belang van een goede rookmelder, daarna bespreek ik hoe ik de drie beste rookmelders heb geselecteerd, en vervolgens bespreek ik deze rookmelders alle drie apart en geef ik aan waar je ze kunt kopen.
Afhankelijk van waar je precies naar op zoek bent zijn de volgende drie de beste opties:

  • Zoek je de beste goedkope rookmelder, dan kun je het best de Smartwares RM149 rookmelder kopen.
  • De titel ‘rookmelder beste koop‘ behoort naar mijn mening, vanwege zijn goede prijs-kwaliteitsverhouding, toe aan de Alecto SA-110 rookmelder.
  • Ben je op zoek naar de beste koppelbare rookmelder, dan kun je het best de Renkforce LM-101D rookmelder kopen.

Welke rookmelder is het beste? Het belang van een goede rookmelder!

Rookmelders kunnen een levensreddende rol vervullen. In geval van brand overlijden de meeste mensen door het inademen van rook (bron). Een goede rookmelder kan ervoor zorgen dat je een brand op tijd ontdekt, en daardoor kunnen je overlevingskansen sterk toenemen.

Als je slaapt kun je bijvoorbeeld niets ruiken, en daardoor kan het dat je een brand helemaal niet opmerkt. Wanneer je dan vervolgens in je slaap rook inademt kan je dat fataal worden (bron).
Alleen met een goede rookmelder kun je in dat geval een brand op tijd opmerken.

Een rookmelder kan levens redden, en zoals we hieronder zullen zien hoeft een goede rookmelder niet duur te zijn. Er is daarom geen goede reden om geen rookmelder in huis te hebben!
Wel is het natuurlijk van belang dat je een goede rookmelder kiest.

Rookmelder kopen: hoe heb ik de drie beste rookmelders geselecteerd?

Je wil natuurlijk weten waarom ik de drie rookmelders die ik in dit artikel bespreek heb verkozen tot de drie beste rookmelders.
Hieronder zet ik daarom kort uiteen hoe ik tot de selectie van deze naar mijn mening beste rookmelders ben gekomen. Daarna zal ik de melders alle drie apart bespreken, en zal ik aangeven waar je ze kunt kopen.

Beste rookmelder test Consumentenbond, EN 14604 norm & positieve reviews

Ik heb bij het selecteren van de drie beste rookmelders onder andere op de volgende drie dingen gelet:

  • Rookmelder test Consumentenbond: in oktober 2018 verscheen er een rookmelder test van de Consumentenbond in de Consumentengids (bron). Een aantal rookmelders werden daarbij bestempeld als ‘aanraders’ en een aantal als ‘geen aanraders’. De drie door mij als beste verkozen rookmelders werden door de Consumentenbond als ‘aanraders’ bestempeld.
  • EN 14604 norm: zoals je hier op de site van de brandweer kunt lezen voldoet een rookmelder met het Europese keurmerk EN 14604 aan belangrijke kwaliteitseisen met betrekking tot onder andere onderhoud en productinformatie. Alle drie de rookmelders die ik heb gekozen voldoen aan deze norm.
  • Positieve reviews: naast de voorgaande punten heb ik gekeken naar de beoordelingen van mensen die deze drie rookmelders kochten.

Rookmelder kopen: de 3 beste rookmelders op een rij!

Op grond van de punten die ik hiervoor heb besproken kwam ik tot de selectie van de volgende drie beste rookmelders. Welke van deze drie voor jou persoonlijk de beste rookmelder is hangt ervan af waar je precies naar op zoek bent.
Wil je de beste goedkope rookmelder kopen, dan is de als eerst te bespreken Smartwares RM149 de beste optie.
Je kunt het best de als tweede te bespreken Alecto SA-110 rookmelder kopen als je op zoek bent naar de beste koop.
En je kunt het best de als laatst te bespreken Renkforce LM-101D rookmelder kopen als je op zoek bent naar de beste koppelbare rookmelder.

Hieronder bespreek ik deze drie rookmelders apart, en geef ik aan waar ze te koop zijn.

Beste goedkope rookmelder: Smartwares RM149 rookmelder kopen

Zoek je de beste goedkope rookmelder, dan kun je het best de Smartwares RM149 rookmelder kopen. Een goede rookmelder hoeft helemaal niet duur te zijn. Deze melder is een aanrader volgens de Consumentenbond, voldoet aan de Europese EN 14604 norm en is zeer betaalbaar.

Deze rookmelder geeft bij de detectie van rook een duidelijk en luid alarmsignaal met een sterkte van 85 decibel.
De sensor van deze Smartwares RM149 heeft zoals bij veel rookmelders een levensduur van 10 jaar, daarna dien je een nieuwe rookmelder te kopen.
Verder wordt hij geleverd met een vervangbare batterij met een levensduur van 1 jaar, na dat jaar dien je de batterij te vervangen. De melder waarschuwt met een geluidssignaal wanneer de batterij vervangen moet worden.

Ben je op zoek naar een goede en goedkope rookmelder die doet wat hij moet doen zonder allerlei extra’s, dan kun je het best deze Smartwares RM149 rookmelder kopen.
Op het moment van schrijven kun je deze rookmelder kopen voor slechts € 7,99 hier bij Conrad. Wanneer je een set van 2 stuks of een set van 4 stuks besteld is de prijs per stuk extra voordelig.
Klik op de knoppen in de tabel om de meest actuele prijzen bij bol.com en Conrad te bekijken.

Meer lezen over deze Smartwares RM149? Bekijk deze rookmelder hier bij bol.com of hier bij Conrad.

Rookmelder beste koop: Alecto SA-110 rookmelder kopen

Rookmelder kopen Welke rookmelder is het beste rookmelders Goede rookmelder Beste rookmelder Alecto SA-110 rookmelder beste koop Rookmelder test consumentenbond EN 14604

 

Alecto SA-110
Aanrader volgens Consumentenbond
Voldoet aan Europese EN 14604 norm
Bekijk prijs bij bol.com

Ben je op zoek naar de beste koop, dan kom je naar mijn mening uit bij de Alecto SA-110 rookmelder. Ook deze melder wordt door de Consumentenbond aangeraden en voldoet aan de Europese EN 14604 norm.

Net als de hiervoor besproken melder heeft ook deze Alecto SA-110 rookmelder een luid en duidelijk alarm met een sterkte van 85 decibel, en een levensduur van 10 jaar. Na die 10 jaar zal je een nieuwe rookmelder moeten kopen.
In tegenstelling tot de hiervoor besproken melder is deze Alecto SA-110 rookmelder voorzien van een batterij met een even lange levensduur als het apparaat zelf (10 jaar). Je hoeft de batterij dus nooit te vervangen.

Op het moment van schrijven kun je deze rookmelder kopen voor € 19,99 hier bij bol.com. Hij is dus wel iets duurder dan het hiervoor besproken model, maar naar mijn mening nog steeds zeer zacht geprijsd voor zo’n belangrijk veiligheidsproduct.
Klik op de knop in de tabel om de meest actuele prijs te bekijken.

Vanwege zijn goede prijs-kwaliteitsverhouding in combinatie met zijn lange levensduur, en het feit dat je bij deze melder geen batterijen hoeft te vervangen, verdient deze Alecto SA-110 rookmelder naar mijn mening de titel ‘rookmelder beste koop‘.
Dat mensen die deze rookmelder kochten tevreden zijn over dit product kun je zien aan de positieve reviews die de melder krijgt. Op deze pagina bij bol.com scoort de Alecto SA-110 na 37 reviews 4.8 van de 5 punten.

Meer lezen over deze Alecto SA-110 rookmelder? Bekijk deze rookmelder hier bij bol.com.

Beste koppelbare rookmelder: Renkforce LM-101D rookmelder kopen

Zoek je de beste koppelbare rookmelder, dan kun je naar mijn mening het best deze Renkforce LM-101D rookmelder kopen.
Ook deze melder voldoet aan de Europese EN 14604 norm en is volgens de Consumentenbond een aanrader.

Net als de vorige melders heeft de Renkforce LM-101D een luid alarm met een sterkte van 85 decibel.
Deze melder werkt op batterijen, en is voorzien van een batterijbewakingsfunctie die je op tijd waarschuwt als de batterijen vervangen moeten worden.

Een groot verschil met de voorgaande melders is dat dit een koppelbare rookmelder is. Dit houdt in dat je meerdere melders van hetzelfde type (draadloos) aan elkaar kunt koppelen en dat zij vervolgens het alarm aan elkaar door kunnen geven wanneer één van de melders in je netwerk rook detecteert. Je kunt er op die manier voor zorgen dat de rookmelder die je bijvoorbeeld in je keuken of in je kelder hebt geplaatst alle andere rookmelders in je huis laat afgaan als deze rook detecteert.
Er kunnen tot wel 15 melders aan elkaar worden gekoppeld. Dit moeten wel allemaal dezelfde melders zijn, als je deze koppelfunctie wil gebruiken moet je dus meerdere exemplaren van deze melder kopen.

Net als de voorgaande melders is ook deze rookmelder, hoewel hij iets duurder is dan de vorige, nog vriendelijk geprijsd.
Je kunt op het moment van schrijven 1 exemplaar van deze koppelbare rookmelder kopen voor € 26,44 hier bij bol.com of voor € 20,49 hier bij Conrad.

Wil je meerdere exemplaren van deze koppelbare rookmelder kopen, bijvoorbeeld om ze aan elkaar te koppelen, dan kun je een voordelige set van 3 stuks voor € 46,49 hier bij Conrad, of een extra voordelige set van 5 stuks voor € 69,99 hier bij Conrad kopen. Bij die laatste optie betaal je slechts 14 euro per melder, een goede rookmelder hoeft dus echt niet duur te zijn.
Klik op de knoppen in de tabel om de meest actuele prijzen van de verschillende opties te bekijken.

Meer lezen over deze Renkforce LM-101D koppelbare rookmelder? Bekijk deze rookmelder hier bij bol.com of hier bij Conrad.

Conclusie rookmelder kopen: welke rookmelder is het beste voor mij?

Ik heb in dit artikel Rookmelder kopen – welke rookmelder is het beste? de naar mijn mening drie beste rookmelders besproken.
Deze drie rookmelders heb ik geselecteerd op het feit dat ze in de rookmelder test van de Consumentenbond als ‘aanrader’ zijn bestempeld, dat ze voldoen aan de Europese EN 14604 norm en aan de hand van de positieve reviews die de melders krijgen van mensen die ze kochten.
Welke van deze drie voor jou persoonlijk de beste rookmelder is hangt ervan af waar je precies naar op zoek bent.

Ben je op zoek naar de beste goedkope rookmelder, dan kun je het best de Smartwares RM149 rookmelder kopen. Op het moment van schrijven is hij hier bij Conrad al voor € 7,99 verkrijgbaar.

Zoek je de beste koop, dan kun je naar mijn mening het best de Alecto SA-110 rookmelder kopen. Deze melder heeft een goede prijs-kwaliteitsverhouding en een batterij die voor de gehele levensduur van het apparaat (10 jaar!) meegaat, zodat je nooit de batterij hoeft te vervangen.

Je kunt het best de Renkforce LM-101D rookmelder kopen als je op zoek bent naar de beste koppelbare rookmelder, waarmee je meerdere rookmelders draadloos aan elkaar kunt koppelen die het alarm aan elkaar door kunnen geven. Deze is extra voordelig geprijsd in een set van 3 stuks of een set van 5 stuks.

Het zal je misschien zijn opgevallen dat de prijs van deze rookmelders best meevalt, een goede rookmelder hoeft dan ook helemaal niet duur te zijn.

Enkele afsluitende tips voor na het kopen van een rookmelder

  • Lees de handleiding van de door jou aangeschafte rookmelder zorgvuldig, en volg deze goed op! Dit lijkt misschien een nogal voor de hand liggend punt, maar ik wil het toch nog even zeggen omdat verkeerd gebruik van een veiligheidsproduct als dit vervelende gevolgen kan hebben.
  • Houd altijd de levensduur van je rookmelder in de gaten en zorg dat je hem op tijd vervangt door een nieuwe, zodat je niet zonder (werkende) rookmelder komt te zitten.
  • Zoek goed uit waar je in jouw situatie het best je rookmelder(s) kan plaatsen. Raadpleeg hierover de handleiding van je melder, en lees hier bijvoorbeeld meer over op de website van de brandweer.

Ik hoop dat ik je met dit artikel ‘Rookmelder kopen – welke rookmelder is het beste?‘ heb kunnen helpen bij het vinden van de voor jou beste rookmelder!

Ben je ook geïnteresseerd in andere soorten veiligheidsmelders? Dan kun je bijvoorbeeld verder lezen in mijn koolmonoxide melder-artikel.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *