Camouflagenet kopen? Goede opties voor verschillende situaties!

By | 11 december 2019

Wil je een camouflagenet kopen? Hieronder leg ik eerst uit wat de belangrijkste eigenschappen van een goed camouflagenet zijn. Daarna behandel ik vier goede camouflagenetten voor in verschillende omgevingen (bos, herfst, sneeuw en stedelijk).

De belangrijkste eigenschappen van een goed camouflagenet

Camouflage draait om het gebruiken van o.a. kleur, vorm en schaduw om iets of iemand minder goed zichtbaar te maken (bron). Een goed gecamoufleerd object of persoon gaat op in zijn omgeving. Om goed te kunnen camoufleren moet een camouflagenet aan een aantal belangrijke eigenschappen voldoen.

Schutkleur – De kleur van je camouflagenet moet passen in je omgeving. In een bosrijke omgeving kies je een groen camouflagenet. En voor een besneeuwde omgeving kies je een wit camouflagenet.

Mogelijkheid tot vormvervaging – Om niet gezien te worden is het belangrijk dat je een niet-opvallende vorm aan kunt nemen. Hiervoor zijn twee dingen belangrijk, namelijk:

  • Afmetingen van het camouflagenet – Een camouflagenet moet groter zijn dan het object dat je wil verbergen. Wil je bijvoorbeeld een rechthoekig object camoufleren, dan is het niet handig om je camouflagenet hier strak omheen te bevestigen. Onnatuurlijke rechte lijnen vallen juist op! Om meer natuurlijke vormen te kunnen maken kun je beter een ruimer camouflagenet gebruiken.
  • 3D camouflage – Er zijn 2D en 3D camouflagenetten verkrijgbaar. 2D netten hebben doorgaans een camouflage-opdruk. Het is altijd aan te raden om voor een 3D camouflagenet te kiezen. Omdat een 3D camouflagenet er veel natuurlijker uitziet ga je daar beter mee op in je omgeving. Een ander voordeel is dat bladeren en takken veel beter op een 3D net blijven hangen, zodat je het net kunt bedekken met vegetatie uit de omgeving.

Camouflagenet kopen – goede opties voor in verschillende situaties!

Omdat iedere omgeving om zijn eigen soort camouflage vraagt is er niet één beste camouflagenet. Daarom behandel ik hieronder vier goede camouflagenetten die voor verschillende situaties geschikt zijn. Deze hebben allemaal de hiervoor besproken eigenschappen.

Groen camouflagenet kopen voor in een bosrijke omgeving

Groen camouflagenet kopen

 

Camouflagenet 3×3 Woodland
Afmetingen: 3×3 meter
Materiaal: polyester, polyurethaan en polypropyleen
Bekijk prijs bij bol.com

Dit camouflagenet is goed te gebruiken om je te camoufleren in een bosrijke omgeving. Het net is gemaakt van polyester, polyurethaan en polypropyleen, en heeft een grootte van 3 × 3 meter.

Door de manier waarop het net in elkaar zit kun je er makkelijk takken, bladeren en andere vegetatie op bevestigen. Hierdoor kun je dit camouflagenet zo goed mogelijk aanpassen aan de omgeving.

Op het moment van schrijven kun je dit camouflagenet kopen voor € 64,95 hier bij bol.com. Zoek je een vergelijkbaar camouflagenet van groter formaat, dan is dit camouflagenet van 3 × 6 meter een goede optie.

Camouflagenet kopen voor in de herfst

Camouflagenet kopen voor in de herfst

 

MFH Camouflagenet 3×2 Basic Coyote
Afmetingen: 3×2 meter
Inclusief PVC draagtas
Bekijk prijs bij bol.com

In de herfst neemt de omgeving andere kleuren aan. Daarom is het handig om de kleur van je camouflagenet daarop af te stemmen.

Omdat je tussen de herfstkleuren met een groen camouflagenet juist opvalt, is een net zoals het bovenstaande een veel betere keuze. Door wat herfstbladeren op het camouflagenet te leggen ga je nog beter op in de omgeving.

Dit MFH camouflagenet heeft een grootte van 3 × 2 meter, en wordt geleverd met een PVC draagtas. Op het moment van schrijven kun je dit camouflagenet kopen voor € 32,50 hier bij bol.com.

Wit camouflagenet kopen voor in de sneeuw

Wit camouflagenet kopen voor in de sneeuw

 

Camouflagenet 3×2 Wit
Afmetingen: 3×2 meter
Materiaal: polyester
Bekijk prijs bij bol.com

Omdat een besneeuwde omgeving helemaal wit is, kun je het best een wit camouflagenet gebruiken. Misschien denk je er aan om gewoon een groen camouflagenet te gebruiken, en deze te bedekken met sneeuw. Maar dat is geen handige oplossing. Als je het net met teveel sneeuw bedekt kan hij inzakken door het gewicht. Bedek je hem met te weinig sneeuw, dan valt hij juist weer eerder op.

Daarom is een speciaal wit camouflagenet voor in de sneeuw de beste oplossing. Je verdwijnt met dit witte camouflagenet eenvoudig in een besneeuwde omgeving. Om nog beter in de omgeving op te gaan kun je er makkelijk wat takken en bladeren op kwijt.

Dit camouflagenet heeft een grootte van 3 × 2 meter. Hij is licht van gewicht, en heeft een klein pakvolume. Op het moment van schrijven kun je dit camouflagenet kopen voor € 34,95 hier bij bol.com.

Urban camouflagenet kopen voor in stedelijk gebied

Urban camouflagenet kopen

 

Fosco Urban Camouflagenet
Afmetingen: 3×2,4 meter
Materiaal: kunststof
Bekijk prijs bij bol.com

In een stedelijke omgeving vallen de vorige camouflagenetten teveel op. Vanwege de kleuren die je in een stedelijke omgeving tegenkomt is dit Fosco Urban camouflagenet een veel betere optie.

In het bos kun je een camouflagenet met takken en bladeren bedekken, om zo helemaal op te gaan in de omgeving. Maar in een stedelijk gebied heb je dat soort mogelijkheden niet. Daarom is het wat lastiger om iets helemaal te laten ‘verdwijnen’ met een camouflagenet.

Wel kun je met een urban camouflagenet iets verstoppen of minder op laten vallen. Om iets af te schermen voor anderen heeft het dus zeker zijn meerwaarde.

Dit Fosco camouflagenet heeft een grootte van 3 × 2,4 meter, en is gemaakt van een goede stevige ripstop kunststof. Daarnaast is het materiaal goed bestand tegen water, en rot- en schimmelwerend.

Op het moment van schrijven kun je dit camouflagenet kopen voor € 52,95 hier bij bol.com.

Tips voor het gebruik van een camouflagenet

Als je de juiste kleur camouflagenet kiest en het bedekt met vegetatie uit de omgeving, dan kom je al een heel eind. Maar er zijn een aantal dingen die je eenvoudig kunnen verraden. Daarom hieronder een aantal tips!

Camoufleer tentstokken – Om een object goed te camoufleren kan het handig zijn om tentstokken onder je camouflagenet te gebruiken. Daarmee kun je het object een onopvallende vorm geven. Besluit je tentstokken te gebruiken, zorg dan dat deze gecamoufleerd zijn door ze bijvoorbeeld te verven. Een glimmende metaalkleurige tentstok valt al snel op!

Vermijd glimmende spullen – Dit ligt in het verlengde van het vorige punt. Omdat glimmende objecten snel de aandacht trekken moet je die zoveel mogelijk vermijden. Draag bijvoorbeeld geen horloge. En draag geen glimmende regenkleding, maar ga voor matte kleuren.

Voorkom een herkenbare schaduw – De schaduw kan een gecamoufleerd object soms verraden. Onder een geparkeerde auto zie je bijvoorbeeld altijd een heel herkenbare schaduw. Camoufleer je een auto, zorg dan dat deze schaduw niet ontstaat. Dit kun je doen door de ruimte tussen het voertuig en de grond helemaal af te dichten.

Voorkom een herkenbaar silhouet – Ook een herkenbaar silhouet kan een gecamoufleerd object soms eenvoudig verraden. Een gecamoufleerde auto kan bijvoorbeeld van de voorkant opvallen als je de spiegels niet inklapt. Tijdens het camoufleren van een object is het daarom belangrijk om het telkens vanuit alle richtingen te bekijken. Je wil ervoor zorgen dat het object vanuit alle hoeken wegvalt tegen de achtergrond.

Ik hoop dat ik je heb kunnen helpen bij het vinden van het camouflagenet dat bij jouw doeleinden past!

Ook interesse in een camouflagepak? Lees dan verder in mijn ghillie suit-artikel.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *