FFP1, FFP2 en FFP3 verschil? Kies het juiste FFP masker!

By | 5 februari 2020

Ben je op zoek naar een goed stofmasker of mondkapje? Als je al het een en ander over stofmaskers hebt opgezocht, dan zal je de termen FFP1, FFP2 en FFP3 vaak zijn tegengekomen. Hieronder leg ik daarom eerst het verschil tussen FFP1, FFP2 en FFP3 uit. Daarna leg ik uit wanneer je een FFP1, 2 of 3 masker moet kopen. En vervolgens behandel ik van alle drie de soorten een goede optie, namelijk:

Ben je op zoek naar de mondkapjes die sinds de persconferentie van 14 januari 2022 worden aangeraden? Lees dan ook mijn artikel:
Welke mondkapjes voor in het ov? (en andere openbare ruimtes) Dit zijn je opties!

FFP1, FFP2 en FFP3 verschil?

FFP1 FFP2 FFP3 verschil FFP masker

Op grond van de Europese EN 149 norm worden voor mondkapjes of stofmaskers drie verschillende veiligheidsklassen gehanteerd, namelijk: FFP1, FFP2 en FFP3. (bron)

FFP staat voor ‘Filtering Face Piece’, daarmee worden mondkapjes of stofmaskers bedoeld. Met het getal daarachter (een 1, 2 of 3) wordt aangegeven van welk veiligheidsniveau een mondkapje is.

De drie verschillende veiligheidsklassen hebben de volgende betekenis:

 • Een FFP1 stofmasker filtert minstens 80 % van de in de lucht zwevende deeltjes. En heeft een lekkage naar binnen van minder dan 22 %.
 • FFP2 mondkapjes filteren minstens 94 % van de in de lucht zwevende deeltjes. En deze mondkapjes hebben een lekkage naar binnen van minder dan 8 %.
 • Een FFP3 masker filtert minstens 99 % van de in de lucht zwevende deeltjes. Deze maskers hebben een lekkage naar binnen toe van minder dan 2 %. (bron)

FFP1 stofmaskers bieden dus de minste bescherming. FFP2 maskers bieden een gemiddeld beschermingsniveau. En maskers uit veiligheidsklasse FFP3 bieden de beste bescherming.

Wanneer een FFP1, FFP2 of FFP3 masker kopen? Voor welk gebruik?

Om wat duidelijker te maken wanneer je een FFP1, FFP2 of FFP3 masker nodig hebt, beschrijf ik hieronder voor welke activiteiten en situaties FFP1, 2 en 3 maskers geschikt zijn.

Een FFP1 masker beschermt door zijn beperktere filtercapaciteit alleen tegen niet al te schadelijke maar wel hinderlijke rook, stof of nevel. Het gaat daarbij om wat grotere vaste deeltjes. Je gebruikt een FFP1 masker bijvoorbeeld tegen huisstof of als je met de hand iets gaat schuren, boren of snijden.

Een FFP2 masker is geschikt voor dezelfde activiteiten als een FFP1 masker, maar daarnaast filtert hij ook rook, nevel en stofdeeltjes die schadelijk zijn voor je luchtwegen. Als je met een machine gaat boren of schaven dan is dit het minimale beschermingsniveau dat je nodig hebt. Ook is dit voor zagen (met de hand of machinaal) aan te raden.

Een FFP3 masker is altijd de veiligste keuze. FFP3 is de hoogste veiligheidsklasse, en hiermee ben je altijd het best beschermd. In de eerste plaats beschermt een FFP3 masker tegen dezelfde rook, nevel en stofdeeltjes als FFP1 en FFP2 maskers, maar dan in veel hogere concentraties. Gebruik je bijvoorbeeld een schuurmachine of een bovenfreesmachines, dan biedt een FFP2 masker niet genoeg bescherming maar een FFP3 masker wel.

Daarnaast beschermt een FFP3 masker je ook tegen giftige stoffen. Zo beschermt een FFP3 masker je tegen kleine hoeveelheden kankerverwekkende stoffen, zoals asbest. Het is niet de bedoeling dat je een FFP3 masker gebruikt voor asbestverwijdering. Maar mocht je bijvoorbeeld bij sloopwerkzaamheden onverwacht een kleine hoeveelheid asbest tegenkomen, dan biedt een FFP3 masker bescherming.

Ook bescherm je jezelf met een FFP3 masker tegen giftige schimmels en bacteriën. Daarnaast zijn dit ook goede mondkapjes tegen virussen.

Voor als je een FFP1, FFP2 of FFP3 masker wil kopen, behandel ik hieronder van alle drie de veiligheidsklassen een goede optie.

FFP1 masker kopen – 3M Aura 9312+ FFP1 masker

FFP1 masker kopen
3M Aura 9312+ FFP1 masker
Beschermingsklasse: FFP1
O.a. geschikt voor met de hand schuren, boren of snijden

Bekijk prijs 5 stuks bij Conrad.nl Bekijk prijs 10 stuks bij Conrad.nl
Update 12-3-2020! Zijn de bovenstaande FFP1 maskers op het moment dat je dit leest niet meer verkrijgbaar? Doorzoek dan hier bij Amazon.nl of hier bij Amazon.de het assortiment mondkapjes voor een alternatief van FFP1 beschermingsniveau!

Zoek je een FFP1 masker voor als je bijvoorbeeld met de hand iets gaat schuren, boren of snijden? Dan is een 3M Aura 9312+ FFP1 masker de beste keuze.

Het merk 3M is al jaren een van de marktleiders als het gaat om ademhalingsbescherming. Omdat het altijd belangrijk is dat een stofmasker zo goed mogelijk op je gezicht aansluit is het aan te raden om voor dit stofmasker uit de Aura-serie van 3M te kiezen.

Deze FFP1 maskers van 3M zijn in een driedelig ontwerp uitgevoerd dat de contouren van je gezicht goed volgt. Hierdoor sluit het masker goed af. Dat is van essentieel belang! Want als een masker teveel lekkage vertoont dan ben je natuurlijk niet goed beschermd.

Rond de neus zijn deze FFP1 maskers van 3M op zo’n manier vormgegeven dat ze ook voor brildragers (of voor als je een veiligheidsbril op doet) comfortabel te dragen zijn.

Op het moment van schrijven kun je dit type FFP1 masker kopen in een pakket van 5 stuks voor € 27,49 hier bij Conrad.nl. Maar ook zijn ze op dit moment in een pakket van 10 stuks verkrijgbaar voor € 40,99 hier bij Conrad.nl.

Omdat alle mondkapjes wegwerpmasker zijn die je eigenlijk maar een dag dient te gebruiken, is het altijd aan te raden om ze wat groter in te kopen. Je bent namelijk het best beschermd als je iedere dag een nieuwe op zet.

Vanwege het hoge draagcomfort en omdat ze goed op je gezicht aansluiten, zijn deze FFP1 maskers van 3M de beste keuze.

Maar heb je toch liever een goedkoper alternatief, dan zijn Climax FFP1 mondkapjes een heel voordelig geprijsde optie. Op het moment van schrijven kun je hier bij Prepz.nl 12 maskers voor € 13,95 kopen. Dat komt dus neer op een prijs per stuk van slechts € 1,16.

FFP2 masker kopen – 3M Aura 9322+ FFP2 masker

FFP2 masker kopen
3M Aura 9322+ FFP2 masker
Beschermingsklasse: FFP2
O.a. geschikt voor machinaal boren, schaven of zagen

Bekijk prijs per stuk bij Conrad.nl

Update 12-3-2020! Zijn de bovenstaande FFP2 maskers op het moment dat je dit leest niet verkrijgbaar, en wil je daarom op zoek naar een alternatief van FFP2 beschermingsniveau? Dan kun je hier bij Amazon.nl en hier bij Amazon.de het assortiment mondmaskers doorzoeken.

Ben je op zoek naar het beste FFP2 masker, omdat je bijvoorbeeld machinaal gaat boren, schaven of zagen? Dan is een 3M Aura 9322+ FFP2 masker de beste keuze.

Dit is een FFP2 masker uit de Aura serie van 3M. 3M is al jaren een van de marktleiders op het gebied van stofmaskers.

Deze maskers uit de Aura serie hebben een handig driedelig ontwerp dat zich goed naar ieder gezicht vormt. Dit draagt bij aan de veiligheid van deze maskers, want je wil absoluut voorkomen dat een masker niet goed aansluit. Als het masker niet overal nauw op je gezicht aansluit, dan krijg je natuurlijk de ongewenste stoffen binnen waartegen je je wil beschermen.

Door de manier waarop deze FFP2 maskers vorm zijn gegeven zitten ze altijd comfortabel. Ook als je een bril of veiligheidsbril draagt.

Op het moment van schrijven kun je dit FFP2 masker kopen in verschillende hoeveelheden. Maar ook zijn ze verkrijgbaar in een voordeliger geprijsd pakket van 10 stuks. Je kunt op dit moment hier bij Conrad.nl een pakket van 10 stuks voor € 40,37 vinden.

Omdat alle mondkapjes wegwerpmaskers zijn die je in principe maar een dag hoort te gebruiken, is het verstandiger om zo’n pakket in te slaan in plaats van een los mondkapje te kopen. Daarmee voorkom je dat je een mondkapje blijft gebruiken dat eigenlijk niet helemaal goed meer werkt.

De FFP2 maskers van 3M zijn aan te raden omdat ze zo goed en veilig afsluiten. Zoek je toch een goedkoper alternatief FFP2 masker, dan is een Climax FFP2 masker een optie. Op het moment van schrijven kun je daar hier bij Prepz.nl 20 stuks van kopen voor € 29,95. Dat komt neer op een prijs van slechts € 1,50 per masker.

FFP3 masker kopen – 3M Aura 9332+ FFP3 masker

FFP3 masker kopen

3M Aura 9332+ FFP3 masker
FFP3: de hoogste veiligheidsklasse voor mondkapjes
O.a. geschikt bij gebruik van een schuurmachine of bovenfreesmachine. Beschermt tegen giftige stoffen, schimmels en bacteriën

Bekijk prijs per stuk bij Conrad.nl
Update 12-3-2020! Deze maskers zijn op dit moment beperkt verkrijgbaar. Op het moment dat ik dit schrijf zijn ze hier bij Conrad.nl en hier bij Amazon.nl nog op voorraad. Je kunt het hier bij Amazon.de ook nog proberen. Mochten ze niet meer verkrijgbaar zijn, dan kun je de zoekfunctie bij die winkels gebruiken om een alternatief FFP3 masker te vinden.

Als je simpelweg op zoek bent naar het stofmasker met de best mogelijke bescherming, dan kom je uit bij een FFP3 masker zoals dit 3M Aura 9332+ FFP3 masker.

Deze maskers zijn van het hoogste beschermingsniveau (FFP3), en filteren minstens 99 % van alle zwevende deeltjes uit de lucht. Daardoor zijn ze te gebruiken tegen alle dingen waar FFP2 (en FFP1) maskers voor geschikt zijn, maar dan in veel hogere concentraties. Gebruik je bijvoorbeeld een schuurmachine, dan is het filter van een FFP2 masker daar niet goed genoeg voor. Maar een FFP3 masker is daar wel voor geschikt. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor een bovenfreesmachine.

Daarnaast beschermt een FFP3 masker tegen kleine hoeveelheden giftige stoffen, en ook tegen bacteriën, virussen en schimmels.

Dit FFP3 masker komt uit de Aura-serie van het merk 3M. Deze maskers zijn vormgegeven in een driedelig ontwerp dat zich naar ieder gezicht vormt. Dit is erg belangrijk omdat een masker alleen goed en veilig werkt als het goed op je gezicht aansluit!

Verder zijn de maskers op zo’n wijze vormgegeven dat je comfortabel een (veiligheids-)bril kunt dragen terwijl je het masker op hebt.

Je kunt er voor kiezen om dit 3M Aura 9332+ FFP3 masker per stuk te kopen. Maar omdat alle mondkapjes in principe wegwerpmaskers zijn, is het verstandiger om ze wat groter in te kopen. Om zo goed mogelijk beschermd te zijn kun je een masker het best weggooien nadat je het een dag gebruikt hebt. De volgende dag zet je dan weer gewoon veilig een schoon masker op.

Op het moment van schrijven kun je hier bij Conrad.nl voor € 86,99 een pakket van 10 stuks van dit FFP3 masker kopen. Alle maskers zijn hygiënisch afzonderlijk verpakt. Daarmee wordt voorkomen dat een masker met iets vervuild raakt voordat je hem op zet.

Omdat deze 3M FFP3 maskers zo goed aansluiten en de contouren van je gezicht volgen, zijn deze FFP3 maskers de veiligste keuze.

Wil je toch liever een goedkoper alternatief van dezelfde beschermingsklasse, dan zijn de Climax FFP3 mondkapjes die je hier bij Prepz.nl voor € 32,95 per 12 stuks kunt kopen een laag geprijsde optie. Je betaald dan dus slechts € 2,75 per masker.

Enkele afsluitende tips voor FFP1, FFP2 en FFP3 maskers!

Kies bij twijfel altijd voor FFP3! FFP3 biedt de beste bescherming. Twijfel je over het type masker dat je nodig hebt? Neem dan geen onnodig risico en kies voor de zekerheid voor FFP3. Dan zit je altijd goed.

Koop FFP maskers wat groter in! Alle stofmaskers zijn in principe wegwerpmaskers, die je weg hoort te gooien als je ze een volle dag gedragen hebt. Wil je zo goed mogelijk beschermd zijn, dan zet je dus iedere dag een nieuw masker op. Het is daarom voor je eigen veiligheid aan te raden om in een keer wat meer maskers in te slaan. Zo voorkom je dat je een masker gebruikt dat eigenlijk niet goed meer werkt.

Zorg dat je een FFP masker altijd op de juiste wijze gebruikt! Stofmasker moeten goed op je huid aansluiten om hun werk te kunnen doen. Daarom moet je er bijvoorbeeld altijd voor zorgen dat je glad geschoren bent voordat je een stofmasker op doet. Gezichtsbeharing zorgt er namelijk voor dat een mondkapje niet goed op je gezicht aansluit. Neem altijd de gebruiksaanwijzing van de mondkapjes heel zorgvuldig door, en zorg dat je weet hoe je ze moet gebruiken.

Stofmaskers beschermen niet tegen gassen! Zoek je bescherming tegen gassen, dan kun je daar geen stofmasker voor gebruiken. Daarvoor heb je altijd een gasmasker nodig. Als je wil weten wat een goed gasmasker is en waar je die kunt kopen, dan kun je verder lezen in mijn gasmasker-artikel.

Ik hoop dat ik je heb kunnen helpen bij het vinden van het FFP masker dat bij jou past!

2 thoughts on “FFP1, FFP2 en FFP3 verschil? Kies het juiste FFP masker!

 1. Max

  Dank voor dit artikel!!!
  Hoe zit het nou met P3 filters?
  Ik heb een 3M 5935 CE 0086
  EN143:2000 P3 filter
  Is P3 een afkorting van FFP3?

  En een EN149 FFP1S (of 15) masker.
  Is dit gewoon een FFP1 masker?

  Vriendelijke Groet!

  Reply
  1. Willem Post author

   Beste Max,
   Graag gedaan!

   P3 en FFP3 zijn niet helemaal hetzelfde. Het verschil is dat de FFP-normen (FFP1, FFP2 en FFP3) worden gebruikt voor wegwerpmaskers, terwijl de P-normen (P1, P2 en P3) worden gebruikt voor losse filters die op een halfgelaatsmasker of gasmasker bevestigd kunnen worden.

   De P3 filters die je op dergelijke maskers aansluit filteren net iets beter dan FFP3 maskers. Zoals je hier kunt zien, filtert een FFP3 masker minstens 99 % van de in de lucht zwevende deeltjes, terwijl een P3 filter een filtercapaciteit van 99,95 % heeft.

   De ‘S’ bij het FFP1S masker waar je het over hebt staat voor ‘Solids’ (vaste deeltjes). Deze normering werd voorheen gebruikt om aan te geven dat een masker alleen tegen vaste deeltjes, en niet tegen vloeistofnevels beschermd. Maskers die behalve tegen vaste stoffen ook tegen vloeistofnevels beschermden kregen vroeger de aanduiding ‘SL’ (Solids & Liquids).

   Tegenwoordig worden deze verschillende aanduidingen (‘S’ en ‘SL’) niet meer gebruikt, omdat alle maskers die nu de FFP1 normering krijgen dezelfde filtercapaciteit hebben. Maar mocht je nog een FFP1S masker hebben, dan beschermt deze je dus alleen tegen vaste deeltjes.

   Groet,
   Willem

   Reply

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *