Gasmasker kopen: beste gasmasker en gasmasker filter!

By | 31 oktober 2018

Wil je een gasmasker kopen, dan help ik je met dit artikel op weg bij je keuze. Eerst ga ik kort in op hoe een gasmasker werkt en wat voor soort gasmasker het best is. Vervolgens bespreek ik de naar mijn mening beste optie.
De beste optie is naar mijn mening dit Climax gasmasker samen met het bijpassende ABEK2P3 gasmasker filter (ABEK filter). Nadat ik dit gasmasker en gasmasker filter heb besproken sluit ik af met enkele belangrijke tips omtrent gasmaskers en het kopen van een gasmasker.

Hoe werkt een gasmasker? Wat voor soort gasmasker bestellen of kopen?

Er zijn verschillende soorten gasmaskers, zo zijn er gasmaskers met filter en gasmaskers waarbij gebruik wordt gemaakt van een fles perslucht.
Een gasmasker met filter werkt volgens het principe dat zuurstof uit zeer kleine moleculen bestaat. Veel stoffen die schadelijk zijn voor de mens bestaan uit grotere moleculen. Een filter in een gasmasker met filter houdt daarom grotere moleculen tegen. Een gasmasker met filter is alleen te gebruiken in een ruimte waar zich genoeg zuurstof bevind, dit gasmasker filtert de lucht maar voert zelf geen zuurstof aan. Dit is de reden dat je de brandweer vaak met een gasmasker met een bijbehorende fles perslucht op hun rug een brandende woning in ziet gaan. In dat scenario zou een gasmasker met filter geen uitkomst bieden, omdat er te weinig zuurstof in de ruimte hangt die ze tijdens een brand betreden.

Een voordeel van een gasmasker met filter is dat deze een stuk lichter is dan een gasmasker waarbij een fles op de rug moet worden gedragen. Ben je bijvoorbeeld op zoek naar een gasmasker die je makkelijk in je bug out bag mee kunt nemen, dan is een gasmasker met filter dus een betere optie.
Voor algemene veiligheid en prepper doeleinden vind ik een gasmasker met filter aan te raden. Je kunt naar mijn mening dus het best dat soort gasmasker kopen.

Echt gasmasker kopen: halfgelaatsmasker of volgelaatsmasker kopen?

Wil je een gasmasker kopen met het oog op je veiligheid in bijvoorbeeld een rampscenario dan kun je het best een volgelaatsmasker kopen. Het verschil tussen een halfgelaatsmasker en een volgelaatsmasker is dat een halfgelaatsmasker slechts je mond en neus bedekt, terwijl een volgelaatsmasker zowel je mond, neus als ogen bedekt. Bij een halfgelaatsmasker kunnen er dus nog steeds schadelijke stoffen in je ogen terecht komen. Met een volgelaatsmasker zijn je ogen daarentegen goed beschermd.
Een volgelaatsmasker biedt veruit de beste bescherming. Wil je een echt gasmasker kopen dat optimale bescherming biedt dan is een volgelaatsmasker kopen de beste keuze.

Professioneel gasmasker kopen: beste gasmasker met filter

Nu we hebben vastgesteld dat een professioneel gasmasker met filter voor onze doeleinden de beste keuze is, en dat een volgelaatsmasker de beste bescherming biedt, is de vraag welk gasmasker de beste keuze is.
Er zijn gasmaskers in verschillende prijsklassen verkrijgbaar, maar het is niet perse zo dat de duurste de beste bescherming biedt. Ik heb hieronder daarom het gasmasker met de naar mijn mening beste prijs-kwaliteitsverhouding en een bijpassend gasmasker filter met het beste beschermingsniveau geselecteerd.

Climax gasmasker kopen: gasmaskers die voldoen aan Europese standaard EN 136

 

Gasmasker kopen Volgelaatsmasker kopen Gasmaskers Volgelaatmasker Echt gasmasker kopen Professioneel gasmasker Gasmasker bestellen Gasmasker met filter Gas mask kopen

Volledig lucht- en waterdicht
Biedt bescherming tegen gifgassen/dampen
Voldoet aan Europese standaard EN 136
Filters die zijn geproduceerd volgens Europese standaard EN 148/1 zijn op dit gasmasker aan te sluiten
Geen filter inbegrepen (passend filter behandel ik hieronder)
Verstelbare banden
One size fits all
Bekijk prijs bij Prepz.nl

Update over verkrijgbaarheid – Is het bovenstaande gasmasker minder goed verkrijgbaar op het moment dat je dit leest? Dan kun je hier bij Prepz.nl het assortiment gasmaskers en gasmaskerfilters bekijken voor een goed alternatief!

Ook kun je hier bij Conrad.nl en hier bij Amazon.nl een ruim assortiment aan gasmaskers vinden.

Dit Climax gasmasker is een professioneel gasmasker dat volledig lucht- en waterdicht is. Dit volgelaatmasker biedt bescherming tegen zowel gifgassen als dampen, en voldoet aan de Europese standaard EN 136.
Dit gasmasker is one size fits all, gemaakt van rubber en voorzien van handige verstelbare banden.
Je dient dit gasmasker met filter te gebruiken. Filters die zijn gemaakt volgens de Europese standaard EN 148/1 zijn op dit gasmasker aan te sluiten. Hieronder bespreek ik het beste filter voor dit gasmasker.

Op het moment van schrijven kun je dit gasmasker kopen voor € 64,95 bij Prepz. Klik op de knop in de tabel om de meest actuele prijs te bekijken.

Lees meer over dit gasmasker >>>

ABEK2P3 gasmasker filter kopen: ABEK filter met hoogste beschermingsniveau

Filter gasmasker kopen Gasmasker filter kopen Gasmasker met filter Gasmaskers Volgelaatsmasker kopen Volgelaatmasker Nieuw gasmasker kopen Professioneel gasmasker filter
Past op alle gasmasker met EN 148/1 aansluiting
Hoogste beschermingsniveau: klasse 3
ABEK filter: beschermt tegen A-, B-, E- en K-gassen
Onderkant filter beschermt tegen chemische dampen en gassen
Bekijk prijs bij Prepz.nl

Naast het gasmasker zelf moet je ook een goed filter voor je gasmasker kopen. Dit Climax ABEK2P3 gasmasker filter past op alle gasmaskers die zijn voorzien van een EN 148/1 aansluiting. Dit gasmasker filter past dus perfect op het hiervoor besproken gasmasker.
Dit gasmasker filter biedt het hoogste beschermingsniveau (klasse 3) en beschermt de gebruiker tegen A-, B-, E- en K-gassen. Een filter als dit wordt daarom ook wel een ABEK filter genoemd.

Om aan te geven tegen welke gassen een gasmasker filter beschermt worden kleurencoderingen op de filters gebruikt (zie de kleuren op het filter hierboven):

  • De bruine kleur geeft aan dat dit gasmasker filter beschermt tegen A-gassen: organische dampen met kookpunt > 65° C.
  • De grijze kleur geeft aan dat het filter beschermt tegen B-gassen: anorganische (zure) gassen en dampen (bijv. chloor en waterstofcyanide).
  • De gele kleur geeft aan dat het filter beschermt tegen E-gassen: dit zijn zwaveldioxide en andere zure gassen (bijv. waterstofchloride, ofwel: zoutzuur).
  • De groene kleur geeft aan dat het gasmasker filter beschermt tegen K-gassen: dat zijn Ammoniak en aanverwante stoffen.

Al met al biedt dit gasmasker filter een zeer ruime bescherming tegen legio giftige stoffen, gassen en dampen voor een zeer schappelijke prijs. Op het moment van schrijven kun je dit gasmasker filter kopen bij Prepz voor € 29,95.
Klik op de knoppen in de tabel om de meest actuele prijs van dit ABEK filter te bekijken.

Lees meer over dit gasmasker filter >>>

Gas mask kopen tips: nieuw gasmasker kopen en reserve filter gasmasker!

Wil je een gasmasker kopen, dan wil ik je de volgende drie tips met betrekking tot gasmaskers meegeven.

1. Koop nooit oude gasmaskers! Je kunt altijd beter een nieuw gasmasker kopen

Koop nooit oude gasmaskers! Van oude gasmaskers uit bijvoorbeeld de Tweede Wereldoorlog is bekend dat in de filters asbest werd gebruikt. Als je hierdoor ademt doe je jezelf meer kwaad dan goed.
Daarnaast kunnen er beschadigingen in oude gasmaskers zitten, bijvoorbeeld kleine scheurtjes in het rubber, waardoor schadelijke stoffen het masker kunnen binnendringen.
Vanwege voorgaande punten kun je altijd beter een nieuw gasmasker kopen. Je draagt hem ten slotte voor je veiligheid, dus daar zou ik geen risico mee nemen.

2. Zorg dat je altijd minstens één extra gasmasker filter voorhanden hebt

Je kunt nooit genoeg reservefilters hebben. Een gasmasker filter slijt, en het is daarom belangrijk om deze op tijd te vervangen. Het is niet goed te zeggen hoe lang een filter precies meegaat, aangezien het aan de blootstelling ligt hoe snel een filter aan vervanging toe is. Het is in ieder geval sterk aan te raden om een filter direct te vervangen zodra je gas of damp begint te proeven of ruiken. Zorg er daarom voor dat je altijd een extra filter voorhanden hebt. Heb je een bug out bag, zorg dan dat daar altijd een extra gasmasker filter in zit.

3. Gezichtsbeharing en gasmaskers gaan niet goed samen

Let op met gezichtsbeharing. Een gasmasker moet om goed te kunnen werken nauw aansluiten op de huid. Gezichtsbeharing kan hierbij in de weg zitten. Mocht je een baard dragen dan is het aan te raden om ervoor te zorgen dat je altijd scheerspullen voorhanden hebt (bijvoorbeeld in je bug out bag), zodat je eventuele gezichtsbeharing direct kunt verwijderen op het moment dat je een gasmasker nodig hebt.

Ik hoop dat ik je heb kunnen helpen met het vinden van een goed gasmasker.
Ben je toevallig bezig met het samenstellen van een bug out bag, en ben je nog op zoek naar andere handige items, dan kun je daar meer over lezen in mijn artikel Bug out bag: waar kun je een bug out bag kopen en wat moet erin?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *