N95 masker kopen (tegen virus)? Europese variant + beter alternatief!

By | 6 februari 2020

Wil je misschien een N95 masker kopen, bijvoorbeeld ter bescherming tegen een virus? Hieronder leg ik eerst uit wat een N95 masker is. Daarna behandel ik een Europese variant van dit Amerikaanse masker, namelijk het 3M Aura 9322+ FFP2 masker. En vervolgens behandel ik een beter alternatief voor als je liever het maximale beschermingsniveau hebt. Dat is het 3M Aura 9332+ FFP3 masker.

Wat is een N95 masker? Beschermt een N95 masker tegen een virus?

Een N95 masker is een mondkapje dat aan een bepaalde standaard van het Amerikaanse National Institute for Occupational Safety and Health (NIOSH) voldoet. (bron) De NIOSH is onderdeel van de CDC (Centers for Disease Control and Prevention), dat zich bezig houdt met het opsporen, voorkomen en behandelen van ziektes. (bron)

Een mondkapje dat de ‘N95’ classificering heeft gekregen filtert minstens 95 procent van alle in de lucht zwevende deeltjes. (bron) In het kader van het nieuwe coronavirus dat op het moment van schrijven heerst, raadt de CDC hulpverleners aan om zichzelf te beschermen met een masker dat op zijn minst de N95 classificatie heeft. (bron)

Wat is de Europese variant van een N95 masker?

N95 masker virus kopen

Als je hier in Europa een N95 masker wil kopen, dan kan dat voor wat verwarring zorgen. In Europa wordt namelijk een andere normering gebruikt om de veiligheidsklassen van mondmaskers aan te geven. Op grond van de Europese EN 149 norm worden in Europa drie verschillende veiligheidsklassen voor mondmaskers gehanteerd, namelijk: FFP1, FFP2 en FFP3. (bron)

FFP1 is het laagste veiligheidsniveau, en filtert minstens 80 % van de in de lucht zwevende deeltjes. FFP2 is de middelste veiligheidsklasse en filtert minstens 94 % van de in de lucht zwevende deeltjes. Dit is ongeveer gelijk aan een Amerikaans N95 masker, dat een filterpercentage van minstens 95 % heeft. (bron)

Een Amerikaans N95 masker komt het meest overeen met een Europees FFP2 masker. Hieronder behandel ik daarom een goed FFP2 masker.

Een FFP3 masker is nog veiliger dan een N95 masker. Een FFP3 masker filtert namelijk minstens 99 procent van de in de lucht zwevende deeltjes. Voor als je het liefst voor het hoogste beschermingsniveau kiest, behandel ik verderop een goed FFP3 masker. Dat is de veiligste keuze als het gaat om mondmaskers.

Europese variant van N95 masker kopen – een FFP2 masker

Europese variant van N95 masker kopen
3M Aura 9322+ FFP2 masker
Beschermingsklasse: FFP2
Komt het meest overeen met een Amerikaans N95 masker
Bekijk prijs per stuk bij bol.com Bekijk prijs 10 stuks bij bol.com Bekijk prijs 10 stuks bij Conrad.nl

Wil je de Europese variant van een N95 masker kopen, dan kom je dus uit bij een FFP2 masker. Het bovenstaande 3M Aura 9322+ FFP2 masker is dan de beste keuze.

Een mondkapje kan je alleen goed beschermen als hij helemaal goed afsluit, en geen lekkage vertoont. Het is daarom heel belangrijk dat je mondkapjes koopt die zo goed mogelijk op je gezicht aansluiten.

Het merk 3M staat al jaren bekend om hun veilige mondkapjes van goede kwaliteit. Deze FFP2 maskers uit de Aura-serie van het merk 3M hebben een handig driedelig ontwerp dat zich eenvoudig naar ieder gezicht vormt. Daarmee wordt voorkomen dat er allerlei ongewenste stoffen naar binnen lekken.

Bij sommige mondkapjes kan het oncomfortabel zijn om een bril of een veiligheidsbril te dragen. Deze 3M Aura 9322+ FFP2 maskers zijn rond de neus op zo’n manier vormgegeven dat het dragen van een (veiligheids-) bril geen probleem is.

Op het moment van schrijven kun je deze Europese variant van een N95 masker kopen voor € 12,49 hier bij bol.com.

Het is altijd aan te raden om mondkapjes wat groter in te kopen. Alle mondkapjes zijn namelijk wegwerpmaskers. Je hoort ze daarom eigenlijk nooit langer dan een volle dag te gebruiken. Het is de bedoeling dat je het masker na een dag gebruik weggooit, en de volgende dag weer veilig een nieuwe op zet. Op die manier voorkom je dat je een masker op hebt dat eigenlijk niet goed meer werkt.

Wil je daarom wat groter inkopen, dan kun je een voordelig pakket van tien stuks kopen. Op het moment van schrijven kun je die hier bij bol.com voor € 73 vinden. Ook is eenzelfde soort pakket van tien stuks hier bij Conrad.nl voor € 40,37 verkrijgbaar. Gelet op de prijs per stuk ben je dan dus een stuk voordeliger uit.

Bij deze pakketten van tien stuks zijn alle maskers hygiënisch afzonderlijk verpakt. Daarmee wordt voorkomen dat je een masker opzet dat al met iets vervuild of besmet is.

Heb je toch liever een lager geprijsd alternatief? Dan kun je kijken naar de FFP2 maskers van het merk Climax. Deze kun je op het moment van schrijven hier bij Prepz.nl voor € 29,95 per twaalf stuks kopen. Dat komt dus neer op een prijs per stuk van slechts € 2,50.

Beter alternatief voor N95 masker kopen – een FFP3 masker

Beter alternatief voor N95 masker kopen
3M Aura 9332+ FFP3 masker
FFP3: de hoogste veiligheidsklasse voor mondkapjes
Bekijk prijs per stuk bij bol.com Bekijk prijs 10 stuks bij bol.com Bekijk prijs 10 stuks bij Conrad.nl

Ben je niet op zoek naar hetzelfde beschermingsniveau als een N95 masker, maar wil je simpelweg het veiligste type masker? Dan is het bovenstaande 3M Aura 9332+ FFP3 masker de beste optie.

Dit 3M masker is van het hoogste beschermingsniveau (FFP3). Dit masker filtert dus minstens 99 procent van de in de lucht zwevende deeltjes, dat is 4 procent meer dan een N95 masker.

Het merk 3M is al jaren een van de marktleiders als het gaat om ademhalingsbescherming. Bij dit masker uit de Aura-serie van 3M is er ook weer goed aan extra veiligheidsmaatregelen gedacht. De 3M Aura 9332+ FFP3 maskers zijn namelijk vormgegeven in een driedelig ontwerp dat de bewegingen en contouren van je gezicht goed volgt.

Daarmee wordt ervoor gezorgd dat de maskers altijd zo goed mogelijk afsluiten. Dat is heel erg belangrijk, want als een masker niet goed op je huid aansluit ben je niet beschermd. Je krijgt dan juist de stoffen binnen waartegen je jezelf met het masker wil beschermen.

Ook zijn de maskers rond de neus op zo’n manier ontworpen dat je comfortabel een bril of veiligheidsbril kunt dragen terwijl je het mondkapje op hebt.

Op het moment van schrijven kun je dit 3M Aura 9332+ FFP3 masker kopen voor € 13,19 hier bij bol.com. Het is wel altijd aan te raden om mondkapjes wat groter in te kopen. Alle mondkapjes zijn in principe namelijk wegwerpmaskers.

Nadat je een masker een dag lang hebt gedragen hoor je hem weg te gooien. De volgende dag zet je dan weer veilig een nieuw en schoon masker op. Zo voorkom je dat je met een masker op loopt dat niet goed meer werkt.

Daarom zijn deze 3M Aura 9332+ FFP3 maskers ook in een voordelig pakket van tien stuks verkrijgbaar. Op het moment van schrijven kun je zo’n pakket van tien stuks voor € 120 hier bij bol.com of voor € 86,99 hier bij Conrad.nl kopen. In deze pakketten zijn alle tien de maskers hygiënisch afzonderlijk verpakt. Hiermee wordt voorkomen dat een masker al met iets besmet of vervuild raakt voordat je hem op doet.

Ben je eigenlijk op zoek naar een lager geprijsd alternatief? Dan zijn de FFP3 mondkapjes van het merk Climax een optie. Op het moment van schrijven zijn deze hier bij Prepz.nl voor slechts € 32,95 per twaalf stuks verkrijgbaar. Je betaald dan dus slechts € 2,75 per masker. Je kunt deze Climax FFP3 maskers ook hier bij bol.com vinden.

Overige tips met betrekking tot ademhalingsbescherming

Of je nu een N95 masker, FFP2 masker of FFP3 masker besluit te kopen, neem altijd goed de handleiding van je mondkapjes door. En zorg dat je ze altijd op de juiste wijze gebruikt. Bij verkeerd gebruik ben je niet goed beschermd, en dat kan natuurlijk nare gevolgen hebben!

Zo moet je er bijvoorbeeld altijd voor zorgen dat je glad geschoren bent als je een mondkapje op doet. Gezichtsbeharing (ook stoppels) zorgt er namelijk voor dat een masker niet goed aansluit bij de randen. Hierdoor kunnen er ongewenste stoffen in je luchtwegen terecht komen.

Zoek je ook bescherming tegen gassen? Dan kun je niet met een mondkapje uit de voeten. Je zal dan een gasmasker op moeten zetten. Ben je misschien geïnteresseerd in een gasmasker, en wil je daar meer over weten? Lees dan verder in mijn gasmasker-artikel.

Ben je specifiek op zoek naar ademhalingsbescherming tegen virussen? Dan kun je verder lezen in mijn mondkapjes tegen virus-artikel.

Wil je meer weten over de maatregelen die je kunt nemen om besmetting met het nieuwe coronavirus te voorkomen? Lees dan mijn artikel: Hoe voorbereiden op het nieuwe coronavirus?.

Ik hoop dat ik je heb kunnen helpen bij het vinden van het masker dat bij jou past!

2 thoughts on “N95 masker kopen (tegen virus)? Europese variant + beter alternatief!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *