Bug out bag: waar kun je een bug out bag kopen en wat moet erin?

By | 14 november 2019

Een bug out bag of BOB bag is een veelbesproken onderwerp onder preppers, wil je een bug out bag kopen of samenstellen dan zijn hiervoor verschillende opties.

In dit artikel bespreek ik eerst wat een bug out bag is. Daarna bespreek ik een goede kant en klare bug out bag, drie rugzakken die je goed als bug out bag kan gebruiken en 18 items die naar mijn mening handig zijn om op je bug out bag lijst / checklist te zetten. Ik sluit af met enkele tips met betrekking tot je bug out bag.

Wat is een bug out bag of BOB bag?

Een bug out bag of BOB bag is een tas met daarin spullen waarmee je in een noodsituatie ongeveer 72 uur kan overleven. Veel preppers hanteren deze 72 uur-richtlijn voor een bug out bag, maar je kunt natuurlijk ook een bug out bag samenstellen waarmee je langer vooruit kan.

Het idee achter een bug out bag of BOB bag is dat je deze van tevoren samenstelt en inpakt, zodat je in een noodsituatie direct kunt evacueren door de tas op je rug te doen en er vandoor te gaan.

Waarom een bug out bag in Nederland?

Gelukkig komen rampen in Nederland niet vaak voor, maar mocht zich toch een keer een noodsituatie voordoen dan kan het zijn dat je volledig op jezelf bent aangewezen. Als je de aandrang voelt om een bug out bag samen te stellen dan raad ik je aan om dit vooral te doen. Het voorhanden hebben van een bug out bag is dan alleen al fijn voor je gemoedsrust.

Misschien doet zich nooit een ramp voor, maar mocht dat wel gebeuren dan ben je blij dat je een bug out bag klaar hebt staan. Je kunt een kant en klare bug out bag kopen of zelf een bug out bag samenstellen. Hieronder bespreek ik beide opties.

Kant en klare bug out bag kopen

Nu is het zo dat, hoewel het samenstellen van een bug out bag wat sommige items betreft een persoonlijk iets is, een kant en klare bug out bag kopen een goede keuze kan zijn.

Meestal vindt je hierin een goede basis van wat je nodig hebt, en het staat je natuurlijk altijd vrij om vervolgens bepaalde items uit de kant en klare bug out bag te vervangen door andere items, of om zelf dingen toe te voegen. Wil je een kant en klare bug out bag kopen, dan is de onderstaande BCB disaster grab bag een goede optie.

Deze bug out bag met een inhoud van 25 liter is gevuld met onder andere de volgende items: rampeninstructies, benodigdheden om mee te koken, middelen om vuur mee te maken (zowel flint & striker als waterbestendige lucifers), kaarsen, een opvouwbare watercontainer waar je 10 liter in kwijt kunt, waterzuiveringstabletten, zakjes zout, plastic lepels, energierepen, enkele verpakte maaltijden, een spiegel om noodsignalen mee af te geven, een fluitje, een opwindbare radio/zaklamp/torch-combo, paracord, een EHBO kit, toiletpapier en een waterdichte zak.

Bug out bag kopen BCB disaster grab bag Bug out bag nederland Bob bag Bug out bag lijst
BCB disaster grab bag
Deze BCB disaster grab bag is gevuld met allerlei benodigdheden om mee te kunnen overleven. Middelen om mee te koken, verpakte maaltijden, waterzuiveringstabletten, een radio, een EHBO kit, paracord etc.
Bekijk prijs bij Prepz.nl

Je kunt de gehele inhoud van deze bug out bag hier bij Prepz.nl bekijken.

Rugzak om te gebruiken als bug out bag kopen

Als je zelf een bug out bag samen wil stellen is het eerste item dat je nodig hebt de bug out bag zelf. Het is aan te raden om een rugzak te gebruiken als bug out bag, een rugzak is veel makkelijker bij je te dragen dan een andersoortige tas.

Het is uiteraard belangrijk dat dit een stevige rugzak is met voldoende ruimte, en waarmee je aardige afstanden kunt lopen. Zorg er daarom voor dat je een goede tas uitkiest om als bug out bag te gebruiken.

Ik vind het aan te raden om een rugzak met een inhoud van 35 of 45 liter te gebruiken. Mocht je nog geen geschikte rugzak in huis hebben, en wil je een rugzak om te gebruiken als bug out bag kopen, dan zijn de onderstaande rugzakken goede opties.

Zoals je ziet zijn twee van de opties hieronder van het merk Defcon 5. Defcon 5 is een van de officiële leveranciers van de NAVO-legers. Beide kleurenvarianten van de Defcon 5 Tactical Backpack zijn bijvoorbeeld ook voorzien van een NSN-nummer, wat inhoudt dat de rugzakken door de NAVO-landen voor gebruik zijn goedgekeurd. Je weet hierdoor dus dat je met echt kwaliteitsmateriaal te maken hebt.

Wel vallen de Defcon 5-opties daarom ook iets duurder uit. Zoek je een goede, stevige en lager geprijsde optie, dan is de 101inc rugzak voor jou een goede keuze om als bug out bag te gebruiken.

Ik bespreek de bovenstaande Defcon 5 rugzakken allebei in mijn Militaire rugzak-artikel.

18 handige items voor op je bug out bag lijst / checklist

Als je een stevige tas hebt uitgekozen om als bug out bag te gebruiken, dan is de volgende stap om de inhoud daarvan te bepalen. Het is verstandig om dit van tevoren zo goed mogelijk uit te denken, zodat je niet iets essentieels tekort komt.

De kunst is om niet te weinig, maar ook niet te veel in te pakken. Je wil niet dat jouw bug out bag te zwaar wordt. Hieronder bespreek ik 18 handige items die naar mijn mening niet mogen ontbreken op je bug out bag lijst / checklist.

Water, waterfiltering en voedsel voor in je bug out bag kopen

Je hebt in je bug out bag genoeg water en voedsel nodig om minstens 72 uur te kunnen overleven.

Water is natuurlijk in eerste instantie nodig om te drinken, maar daarnaast kan dit ook van pas komen om jezelf te wassen of om iets te koken. Er zijn verschillende waterfilters verkrijgbaar waarmee je water kunt zuiveren zodat je het kunt drinken. Voor de zekerheid kun je het gebruik van een waterfilter combineren met een middel om water te desinfecteren.

Je kunt bijvoorbeeld dit Sawyer Mini Waterfilter gebruiken om bacteriën en protozoën uit te schakelen, en vervolgens het drinkwater desinfectiemiddel Care Plus Hadex toevoegen om eventuele in het water aanwezige virussen onklaar te maken. Verder kan het handig zijn om een een vorm van wateropslag in je bug out bag te hebben, zoals bijvoorbeeld een veldfles zoals deze Fosco veldfles met een inhoud van 1 liter. Andere opties kun je hier bekijken.

 

 

bug out bag kopen sawyer mini waterfilter bob bag bug out bag nederland bug out bag lijst

Sawyer Mini Waterfilter
Het is aan te raden om dit Sawyer Mini Waterfilter voor de zekerheid te gebruiken in combinatie met een drinkwater desinfectiemiddel zoals Care Plus Hadex, om zo bacteriën, protozoën en virussen geen kans te geven.

Bekijk prijs bij Prepz.nl Bekijk prijs bij bol.com

Meer lezen over dit Sawyer Mini Waterfilter? Bekijk hem hier bij Prepz.nl of hier bij bol.com.

Ik vind het zelf aan te raden om ook een kant en klaar waterrantsoen in je bug out bag te hebben. Hiervoor zijn de uit de scheepvaartwereld bekende drinkwaterrantsoenen van Seven Oceans aan te raden, deze waterrantsoenen zijn 5 jaar lang houdbaar.

De drinkwaterrantsoenen van Seven Oceans zijn per 500 ml verpakt in 10 zakjes van 50 ml, zodat je het water goed kunt doseren en zo min mogelijk water zal verspillen. Verder is de verpakking sterk en flexibel, waardoor de rantsoenen eenvoudig in je BOB bag zijn in te pakken.

Seven Oceans drinkwaterrantsoen bug out bag kopen bob bag bug out bag nederland bug out bag lijst
Seven Oceans drinkwaterrantsoen
De drinkwaterrantsoenen van Seven Oceans zijn per 500 ml verpakt in 10 zakjes van 50 ml, zo kun je handig doseren en verspilling voorkomen.
Bekijk prijs bij Prepz.nl

Naast water is voedsel zeer belangrijk om te kunnen overleven. Aangezien je beperkte ruimte hebt in je bug out bag, en je dus alles zo compact mogelijk wil proberen te houden, vind ik een Seven Oceans noodrantsoen voor in een bug out bag ideaal. Dit noodrantsoen heeft een beschuit/cookie dough-achtige smaak en is minstens 5 jaar houdbaar.

Een verpakking van 500 gram is verdeeld in 9 repen, waarvan elke reep bestaat uit 2 tabletten, zodat je het voedsel handig kunt doseren. Elk van deze 9 repen bevat 278 calorieën, en samen is een verpakking van 500 gram dus goed voor 2502 calorieën. Met een aantal van deze noodrantsoenen in je bug out bag kun je dus in zeer compact formaat behoorlijk wat calorieën meenemen.

 

Bug out bag nederland Seven Oceans noodrantsoen bob bag bug out bag kopen bug out bag lijst

Seven Oceans noodrantsoen
Dit Seven Oceans noodrantsoen van 500 gram bevat 2502 calorieën, verdeeld over 9 repen van 278 calorieën. Iedere reep is onderverdeeld in 2 tabletten, zodat je de voeding goed kunt doseren.
Bekijk prijs bij Prepz.nl

Een vergelijkbaar product van hogere kwaliteit is NRG 5 (dit is o.a. veel langer houdbaar). Je kunt daarover meer lezen in mijn artikel NRG 5 kopen? Dit zijn verschillende goede opties!

Of lees verder in mijn NRG-5 vs Seven Oceans-artikel waarin ik deze twee noodrantsoenen met elkaar vergelijk.

Noodradio voor in je bug out bag kopen: essentieel voor informatievoorziening!

In een rampscenario kan een noodradio van essentieel belang zijn. Het is dan namelijk zeer belangrijk dat je weet wat er precies aan de hand is, zodat je aan de hand daarvan kan bepalen wat je moet doen.

Het is belangrijk dat je voor in je bug out bag in Nederland een noodradio kiest die FM-zenders kan ontvangen. In een noodsituatie worden de zenders van regionale omroepen gebruikt als rampenzenders, en deze zitten allemaal op een FM-frequentie.

Op deze pagina op rijksoverheid.nl kun je een pdf-bestand downloaden met de frequenties van alle rampenzenders. Het is handig deze te printen en bij je te dragen in je bug out bag.

De Totle Ultimate noodradio is naar mijn mening de beste noodradio voor in je bug out bag. Deze noodradio kun je laten werken op batterijen, maar daarnaast kun je de ingebouwde accu opladen door hem aan te zwengelen, en ook kun je hem opladen door middel van het zonnepaneel waar deze noodradio van is voorzien.

Ook is deze noodradio als powerbank te gebruiken voor je telefoon, camera of tablet. Je kunt dan dus zolang je nog bereik hebt met je telefoon met anderen blijven communiceren, en zo lang er nog internet is kun je bijvoorbeeld de actuele ontwikkelingen volgen op crisis.nl, de website die de overheid aanraadt om in de gaten te houden tijdens een ramp (zie deze pagina op rijksoverheid.nl).

Ook beschikt deze noodradio over een felle zaklamp met zoomfunctie, en daarnaast is er ook een ‘SOS-alarm’ ingebouwd, wanneer je dit activeert maakt deze noodradio een behoorlijk lawaai en gaat het licht knipperen, zodat je de aandacht kunt trekken.

 

 

 

Bug out bag Nederland bob bag noodradio Bug out bag lijst Bug out bag kopen

Totle Ultimate noodradio
Deze noodradio bespaart door zijn functies ruimte in je bug out bag. Je kunt hem op batterijen laten werken, maar ook kun je hem opladen door hem aan te zwengelen, of door middel van het ingebouwde zonnepaneel. Verder is hij te gebruiken als powerbank voor bijvoorbeeld je telefoon of tablet, beschikt hij over een felle zaklamp en is er een SOS-alarm ingebouwd.
Bekijk prijs bij Prepz.nl (kleur geel) Bekijk prijs bij Prepz.nl (kleur groen) Bekijk prijs bij Prepz.nl (kleur rood) Bekijk prijs bij bol.com
Update – Is deze noodradio niet verkrijgbaar bij de bovenstaande winkels op het moment dat je dit leest? Dan is er hier bij Amazon.nl een vergelijkbaar alternatief verkrijgbaar.

Ik heb deze noodradio eerder besproken in mijn Noodradio-artikel.

Multifunctionele poncho tarp voor in je bug out bag kopen: een must in Nederland

Zoals we al bij de hierboven besproken noodradio zagen is het handig om multifunctionele items in je bug out bag te hebben, aangezien dit ruimte bespaart. Enige bescherming tegen regen is in je bug out bag in Nederland wel een goed idee. Een multifunctionele Defcon 5 poncho van militaire kwaliteit is daarom een goede keuze.

Je kunt deze poncho gewoon dragen tegen de regen, maar daarnaast kun je hem door de handige openingen aan de uiteindes ook eenvoudig als tarp (ofwel: afdekzeil) gebruiken. Dit is handig voor als je een shelter/schuilplaats wil maken tegen de regen om bijvoorbeeld de rest van je spullen, jezelf of anderen droog te houden.

Defcon 5 is een van de officiële leveranciers van de NAVO-legers. Deze poncho heeft dan ook een NSN-nummer, wat inhoudt dat hij door de NAVO-landen is goedgekeurd voor gebruik.

 

bug out bag Nederland Bug out bag kopen poncho tarp camo bug out bag lijst bob bag

Defcon 5 poncho camo
Een poncho is voor in je bug out bag in Nederland natuurlijk van essentieel belang.
Deze multifunctionele poncho kan ook dienst doen als tarp/afdekzeil voor een shelter/schuilplaats.
Het is een poncho van militaire kwaliteit, voorzien van een NSN-nummer en goedgekeurd voor gebruik door de NAVO-landen.

Bekijk prijs bij Backpackspullen.nl

Lees meer over deze Defcon 5 poncho in mijn Leger poncho-artikel.

Drybag voor in je bug out bag kopen: houdt belangrijke dingen droog!

Een drybag is een waterbestendige zak waarin je iets kan bewaren dat niet nat mag worden. Ik vind het, vooral voor een bug out bag in Nederland, aan te raden om een drybag te gebruiken om dingen in te bewaren zoals je paspoort, een landkaart, eventuele medicijnen die je gebruikt en geld.

Ik raad je aan om altijd contant geld mee te nemen in je bug out bag, zodat je in een rampscenario altijd de middelen hebt om iets van iemand te kopen of bijvoorbeeld iemand te betalen voor vervoer. Dit contant geld kun je het best onderverdelen in wat kleinere briefjes, omdat misschien niet iedereen kan wisselen in een rampscenario.

 

Bug out bag kopen bob bag Fosco Drybag Bug out bag lijst Bug out bag Nederland

Fosco Drybag
Bewaar belangrijke documenten zoals een paspoort, een landkaart en andere dingen die niet nat mogen worden, zoals bijvoorbeeld contant geld, in deze Fosco Drybag.
Afmetingen: 35 × 10 × 40 cm.
Bekijk prijs bij Prepz.nl Bekijk prijs bij bol.com

Tarp voor in je bug out bag kopen

Een tarp is een stevig afdekzeil waarmee je een onderkomen kunt bouwen om jezelf en je spullen te beschermen tegen de elementen.

Voor in je bug out bag kun je het best voor een lichtgewicht optie kiezen, zoals de DD Hammocks Superlight tarp hieronder. De tarp heeft een grootte van 2,9 × 3 meter, is gemaakt van stevig ripstop nylon en is voorzien van 19 bevestigingspunten, zodat je ruime mogelijkheden hebt om verschillende shelters te bouwen. Er worden 4 haringen en 4 spanlijnen meegeleverd.

De tarp heeft een kleine pakmaat van slechts 19 × 11 × 8 cm, en is daarmee perfect voor in je bug out bag. Hij is ook erg licht van gewicht, namelijk 540 gram met de meegeleverde accessoires erbij en 490 gram op zichzelf.

Bug out bag Nederland Bug out bag lijst DD Hammocks Superlight tarp bob bag Bug out bag kopen
DD Hammocks Superlight Tarp
Afmetingen: 2,9 × 3 meter
Pakmaat: 19 × 11 × 8 cm
Gewicht (zonder accessoires): 490 gram
Gemaakt van stevig ripstop nylon
Voorzien van 19 bevestigingspunten
4 haringen en 4 spanlijnen meegeleverd
Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij Bushcraftshop.nl

Je kunt meer over deze tarp en andere tarps lezen in mijn Tarp kopen-artikel.

Emergency tent voor in je bug out bag kopen

Mocht de situatie zich voordoen dat je ergens buiten moet overnachten, dan kan een noodtent zoals de Fosco Emergency tent voor in je bug out bag ook een goede optie zijn.
De bodem van deze tent is ook van folie, waardoor dit goed beschermt tegen de kou die van de grond komt.

Bug out bag lijst Bug out bag kopen Fosco emergency tent bob bag Bug out bag Nederland

 

Fosco Emergency Tent
Handige noodtent, vormgegeven in driehoeksvorm.
Onderkant is ook van folie, waardoor weerstand wordt geboden tegen kou van de bodem.
Afmetingen: 2.43 × 1.52 meter.
Bekijk prijs bij Prepz.nl

Slaapzak voor bij je bug out bag kopen

Voor als je buiten moet overnachten, in een noodtent of in een andere tent die je in je bug out bag hebt meegebracht, dan is het aan te raden een goede slaapzak te hebben. In het dagelijks leven is een goede nachtrust al belangrijk om optimaal te presteren, en in een survival-situatie geldt dat des te meer.

Bug out bag Nederland Bug out bag kopen Fostex Sniper slaapzak Bob bag Bug out bag lijst
Fostex Tactical Sniper slaapzak
Deze ‘mummie’-slaapzak houdt de warmte goed vast, en is voorzien van een rits.
De buitenkant is van polyester, de binnenkant is van polycotton.
Afmetingen: 230 × 80 × 55 cm.
Bekijk prijs bij bol.com

Kompas voor in je bug out bag kopen: belangrijk voor navigatie!

Zolang je telefoon het doet kun je die misschien goed gebruiken voor navigatie, maar ik vind dat je altijd voorbereid moet zijn op de situatie dat je die niet meer kunt gebruiken. Ik vind het daarom aan te raden om altijd een landkaart en een kompas in je bug out bag mee te nemen.

 

 

Bug out bag kopen Bug out bag lijst highlander kompas Bob bag Bug out bag Nederland

Highlander kompas
Als je telefoon ermee ophoudt zijn een ‘ouderwetse’ landkaart en kompas essentieel om mee te navigeren.
Deze kompas is stevig en inklapbaar. Handig voor in je bug out bag!
Bekijk prijs bij bol.com

Bekijk prijs bij Bushcraftshop.nl

Items om vuur te maken voor in je bug out bag kopen

Vuur maken kan erg belangrijk zijn om warm te blijven of om eten te bereiden. Het is aan te raden om altijd te zorgen dat je meerdere manieren om vuur te maken in je bug out bag hebt, daarom zet ik er hieronder meerdere neer.

Wind- en waterbestendige lucifers, zoals deze BCB lucifers zijn bijvoorbeeld een goede optie.

 

Bug out bag lijst Bug out bag Nederland bcb lucifers Bug out bag kopen Bob bag

BCB lucifers
Deze lucifers zijn wind- en waterbestendig. Ze zijn verdeeld over 2 verpakkingen van 25 stuks. De verpakking is waterdicht en heeft een schroefdop.

Bekijk prijs bij Prepz.nl Bekijk prijs bij bol.com

Als aanvulling op de voorgaande mogelijkheid om vuur te kunnen maken kun je bijvoorbeeld kiezen voor onderstaande Fosco Firestarter kit.

Andere goede items om vuur mee te maken zijn de Light My Fire Firesteel 2.0 Scout, en de oude vertrouwde Zippo aansteker.

Bug out bag lijst Bob bag Fosco Firestarter kit Bug out bag kopen Bug out bag Nederland

 

Fosco Firestarter kit
Handig setje om vuur mee te maken in een waterdicht doosje.
Bevat: firesteel met schaver, twee stuks tondel en twee cooker tablets.
Bekijk prijs bij Prepz.nl

Benieuwd naar meer manieren om vuur te maken? Lees mijn artikel 15 manieren van vuur maken (13 zonder aansteker of lucifers)!

EHBO benodigdheden voor in je bug out bag kopen: Care Plus First Aid Kit Compact

Het is altijd aan te raden om EHBO benodigdheden in je bug out bag te hebben.
Als je een lichte EHBO set zoekt voor in je bug out bag, dan vind ik de onderstaande Care Plus First Aid Kit Compact aan te raden. Deze weegt slechts 235 gram en voorziet je van de basisbenodigdheden.

 

Bug out bag Nederland Bob bag Care Plus First Aid Kit Compact Bug out bag lijst Bug out bag kopen

Care Plus First Aid Kit Compact
Bevat: 5×steriel kompres (5×5cm), 2×niet verklevend kompres (10×10cm), 15×wondpleisters (3 verschillende formaten), hydrofiel windsel (5cm×4m), hechtpleister rol (2,5cm×5m), snelverband, 2 paar handschoenen (vinyl), 6×alcoholdoekjes, 6×veiligheidsspeld, pincet en schaar.
Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij Prepz.nl

Gasmasker voor bij je bug out bag kopen

In een rampscenario kan goede ademhalingsbescherming van groot belang zijn. Wil je daarom een goed gasmasker bij je dragen, dan is het onderstaande Climax gasmasker een goede optie.

Het masker is volledig lucht- en waterdicht, beschermt je tegen gifgassen en dampen en voldoet aan de Europese EN 136 standaard.

Om dit gasmasker te gebruiken dien je er nog een gasmasker filter op aan te sluiten. Er wordt bij dit gasmasker geen filter meegeleverd, deze moet je er dus nog bij kopen. Een passend filter kun je hier vinden.

Bug out bag kopen Bug out bag lijst climax gasmasker bug out bag nederland bob bag

Climax gasmasker
Volledig lucht- en waterdicht
Voldoet aan Europese EN 136 standaard
Beschermt tegen gifgassen en dampen
Voorzien van verstelbare banden
One size fits all
Geen filter inbegrepen: hier kun je een passend filter vinden.
Bekijk prijs bij Prepz.nl

Ik bespreek dit gasmasker en gasmasker filter in mijn Gasmasker kopen-artikel.

Update over verkrijgbaarheid – Is dit gasmasker minder goed verkrijgbaar op het moment dat je dit leest? Dan kun je hier bij Prepz.nl het assortiment gasmaskers bekijken voor een goed alternatief!

Ook is er hier bij Conrad.nl en hier bij Amazon.nl een ruim assortiment aan gasmaskers te vinden.

Paracord voor in je bug out bag kopen

Een paracord is echt zo’n bug out bag item dat voor heel veel verschillende dingen handig van pas kan komen, bijvoorbeeld om een kapotte schouderband van een rugzak te repareren, het samenbinden van spullen of het knutselen van een schuilplaats.

Het onderstaande Fosco Paracord heeft een lengte van 15 meter, en is verkrijgbaar in twee kleuren: groen en zwart.

Uiteraard is het handig om ook een goed scherp mes voorhanden te hebben om dit paracord te kunnen snijden. Verder is het altijd aan te raden om voor de zekerheid dan ook een messenslijper in je bug out bag te hebben.

Bug out bag Nederland Bug out bag kopen Fosco Paracord bob bag Bug out bag lijst
Fosco Paracord
Lengte: 15 meter
MIL-C 5040H gecertificeerd (voldoet aan de kwaliteitscontrole van het Amerikaanse leger)
Bekijk in groen bij Prepz.nl Bekijk in zwart bij Prepz.nl

Wil je andere paracords en paracord items bekijken, dan kun je die vinden in mijn artikel Paracord kopen: de beste paracords en paracord items!

Zaklamp voor in je bug out bag kopen: Cree Pocketman

Goed zicht in het donker is belangrijk voor je veiligheid, een handige felle zaklamp mag in je bug out bag dan ook niet ontbreken.

De Cree Pocketman Ultrafire Mini geeft fel licht en is schok- en watervast. Je kunt de Cree Pocketman eenvoudig aan je riem bevestigen, maar door zijn kleine formaat zal hij in je bug out bag ook niet veel ruimte innemen.

 

Bug out bag kopen Bob bag Cree Pocketman Bug out bag Nederland Bug out bag lijst

Cree Pocketman Ultrafire Mini
Schok- en watervast
400Lumen
Drie standen: hoog, laag en knipper
Voeding: 1 AA-batterij (niet meegeleverd)
Afmetingen: 10 × 2.6 cm
Bekijk prijs bij Prepz.nl
Tip– Heb je een ruimer budget, en kies je liever voor een alternatief van hogere kwaliteit? Dan is deze Noctic Focus zaklamp een aanrader.

Handschoenen voor in je bug out bag kopen

Je weet natuurlijk nooit wat voor weer het is als je moet evacueren met je bug out bag. Het is daarom een goed idee om altijd wat warme kleding in je bug out bag te hebben, zoals bijvoorbeeld dikke sokken en goede warme handschoenen.

De onderstaande Weft Possum / Merino handschoenen zijn gemaakt van zacht merinowol en zeer goed isolerende possum vacht, waardoor ze goed warm zijn. Ze hebben een polypropylene buitenlaag die de handschoenen extra versteviging geeft en zorgt dat ze minder pluizen.

De handschoenen zijn zeer stevig gemaakt, zijn niet zwaar en blijven warm als ze nat zijn. Ze zijn gemaakt met het oog op intensieve activiteiten in de buitenlucht, en daarom een goede keuze voor in je bug out bag.

 

Bug out bag kopen bob bag weft possum merino handschoenen bug out bag lijst bug out bag Nederland

Weft Possum / Merino handschoenen
Gemaakt van merinowol en goed isolerende possum vacht
Polypropylene buitenlaag
Blijven warm als ze nat zijn
Zeer stevig gemaakt
Bekijk prijs bij Bushcraftshop.nl Bekijk prijs bij bol.com

Je kunt meer goede outdoor handschoenen bekijken in mijn Survival handschoenen-artikel.

Inklapbare tandenborstel voor in je bug out bag kopen

Ook in een rampscenario is persoonlijke verzorging belangrijk. Met name als je langere tijd in een overlevingssituatie zou komen te verkeren kan het vervelend zijn als je iets simpels als een tandenborstel niet voorhanden hebt. Als je langere tijd zou moeten overleven zonder een goede manier om je gebit te reinigen dan kan dat vervelende problemen opleveren.

Ik raad daarom altijd aan om een tandenborstel, tandpasta en andere verzorgingsproducten zoals wc papier, zeep en hygiëne gel in je bug out bag te stoppen. Onderstaande Fosco Industries tandenborstel is inklapbaar, hierdoor is hij hygiënisch mee te nemen en bespaar je zoveel mogelijk ruimte in je bug out bag.

Bob bag Bug out bag lijst Fostex tandenborstel Bug out bag kopen Bug out bag Nederland
Fosco Industries tandenborstel inklapbaar
Opvouwbaar, en daarom hygiënisch mee te nemen
Bekijk prijs bij bol.com

Tips met betrekking tot je bug out bag of BOB bag

Hieronder nog enkele tips met betrekking tot het samenstellen en onderhouden van je bug out bag of BOB bag.

Maak een bug out bag lijst / checklist om je BOB bag te optimaliseren

Denk goed na over wat jij persoonlijk allemaal nodig zou kunnen hebben in een noodsituatie en stel een zo compleet mogelijke bug out bag lijst op met alles wat je kan bedenken. Als je dan uiteindelijk te veel spullen op je bug out bag lijst hebt staan kun je bijvoorbeeld van sommige items een kleiner of lichter alternatief voor in je bug out bag kopen.

Kun je alles wat je op je bug out bag lijst hebt staan makkelijk kwijt in je bug out bag, en is je bob bag niet te zwaar, dan kun je na gaan denken over het toevoegen van extra items. Je kunt als je ruimte over hebt bijvoorbeeld altijd nog extra waterrantsoenen of voedselrantsoenen voor in je bug out bag kopen.

Door aan de hand van je persoonlijke bug out bag lijst de inhoud van je bug out bag te optimaliseren kun je tot de voor jou perfecte BOB bag komen.

Loop eens een flinke afstand met je bug out bag

Je moet wanneer het nodig is met je bug out bag natuurlijk een flinke afstand kunnen lopen. Het is daarom verstandig om dit gewoon eens te doen, om aan de hand daarvan eventueel enige aanpassingen te maken.

Is je bug out bag te zwaar om lang mee te lopen, dan kun je bijvoorbeeld van sommige items lichtere alternatieven voor in je bug out bag kopen. Maar ook het omgekeerde kan het geval zijn: is je bug out bag zeer licht en heb je nog ruimte over in je bug out bag, dan kun extra items voor in je bug out bag kopen. Waterrantsoenen of voedselrantsoenen komen bijvoorbeeld altijd van pas.

Test en controleer de items in je bug out bag

Je kan beter voorkomen dat je een item pas voor het eerst gebruikt in een noodsituatie, en dat het je dan niet goed bevalt. Test de items uit je bug out bag daarom gewoon eens.

Controleer ook regelmatig of de items in je bug out bag nog in orde zijn, dit is vooral aan te raden met betrekking tot voedsel- en waterrantsoenen. Vervang deze op tijd!

Maak een bug out bag voor iemand anders

Maak eventueel ook een bug out bag voor iemand die je dierbaar is (gezinsleden, een goede vriend etc.).

Ik raad het af om het maken van een bug out bag aan iemand anders op te dringen, maar je kunt gerust een bug out bag voor een naaste maken zonder die persoon erbij te betrekken. Je hoeft diegene er niet eens iets over te vertellen, maar mocht zich een noodsituatie voordoen dan kun je de bug out bag die je voor die persoon hebt gemaakt tevoorschijn halen zodat jullie allebei voldoende middelen hebben om te overleven.

Ik hoop dat ik je met dit artikel op weg heb kunnen helpen! Veel succes met je bug out bag!

Hopelijk hoef je hem niet te gebruiken, maar je kunt maar beter altijd voorbereid zijn!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *