Medische handschoenen kopen? Dit is een goede optie!

By | 11 februari 2020

Wil je medische handschoenen kopen? Tegenwoordig kun je aardig wat verschillende soorten medische handschoenen kopen. Daardoor kan het lastig zijn om te bepalen welke je moet kiezen.

Hieronder leg ik daarom eerst uit aan welke norm(en) échte medische handschoenen moeten voldoen. Vervolgens leg ik uit voor welk materiaal je het best kunt kiezen (vinyl, latex of nitril).

Daarna behandel ik goede medische handschoenen die aan alle belangrijke kenmerken voldoen, namelijk Hygostar nitril handschoenen.

Medische handschoenen

Echte medische handschoenen voldoen aan de EN 455 norm!

De eisen waaraan medische handschoenen moeten voldoen zijn vastgelegd in de Europese EN 455 norm. Handschoenen die aan die norm voldoen krijgen de EN 455 certificering. Deze vind je dan op de verpakking van de handschoenen terug.

Om in aanmerking te komen voor de EN 455 certificatie zijn de handschoenen aan een aantal grondige tests onderworpen. Daarbij zijn onder andere de fysieke eigenschappen en de levensduur van de handschoenen getest.

Voldoet een paar handschoenen niet aan de EN 455 norm, dan zijn ze niet geschikt voor medisch gebruik. Alleen handschoenen die voldoen aan de EN 455 normering zijn dus medische handschoenen te noemen!

Medische handschoenen die niet alleen worden gedragen om de patiënt te beschermen, maar ook om de drager van de handschoenen te beschermen moeten ook aan de EN 374 norm voldoen. Daarin zijn de eisen vastgelegd voor handschoenen die als persoonlijk beschermingsmiddel worden gebruikt.

Naast de hiervoor beschreven normen zijn er in de Europese Richtlijn over persoonlijke beschermingsmiddelen drie verschillende veiligheidscategorieën opgenomen, die ook voor medische handschoenen gelden. (bron)

De laagste veiligheidscategorie is categorie I, en de hoogste is categorie III. In categorie III vallen veiligheidsmiddelen die zeer ernstige gevolgen tegengaan, zoals onomkeerbare schade aan de gezondheid of overlijden. (bron) Daarom is het de veiligste optie om voor medische handschoenen te kiezen die in categorie III vallen.

Medische handschoenen van vinyl, latex of nitril kopen?

Medische handschoenen van vinyl, latex of nitril kopen

Naast de hierboven beschreven normen is ook het materiaal waarvan de handschoenen zijn gemaakt bepalend voor de bescherming die ze bieden.

Vinyl, latex en nitril zijn de drie meest gebruikte materialen voor medische handschoenen. (bron) Wil je goede medische handschoenen kopen, dan moet je weten voor welk materiaal je moet kiezen. Niet elk materiaal beschermt je even goed.

Medische handschoenen van vinyl zijn niet aan te raden. Een groot nadeel van vinyl is namelijk dat het bij het uitrekken (ook het uitrekken door het dragen van de handschoenen) poreus wordt. Hierdoor ontstaan kleine gaatjes in de handschoenen, waardoor je met virussen, bacteriën en andere ongewenste elementen in contact kunt komen. Ook scheurt deze stof makkelijker dan de andere opties.

Latex handschoenen zijn een betere keuze dan vinyl. Latex handschoenen zijn beter bestand tegen scheuren. Ze zijn heel elastisch, zitten comfortabel en bieden veel bewegingsvrijheid. Een van de nadelen van latex is dat het bij veel mensen tot een allergische reactie leidt. Ook ontwikkelen veel mensen een latexallergie als ze vaak dit soort handschoenen dragen. (bron)

De beste optie zijn medische handschoenen van nitril. Nitril is een synthetische rubbersoort. In eerste instantie is dit een goede keuze voor mensen die allergisch zijn voor latex , of die willen voorkomen dat ze een latexallergie ontwikkelen.

Maar nitril handschoenen hebben nog meer voordelen. Nitril handschoenen zijn bijvoorbeeld sterker dan latex handschoenen. Daarnaast zijn handschoenen van nitril ook veel beter bestand tegen scheuren. Nitril handschoenen zijn de meest duurzame optie als het gaat om medische handschoenen. (bron)

Verder zitten medische handschoenen van nitril comfortabel, en geeft dit materiaal je genoeg bewegingsvrijheid. Ondanks dat het materiaal steviger is, blijft ook de tastzin genoeg behouden. Je kunt alles wat je vastpakt gewoon goed voelen.

Omdat medische handschoenen van nitril de veiligste keuze zijn, behandel ik hieronder medische nitril handschoenen die aan alle belangrijke normen en kenmerken voldoen.

Medische handschoenen kopen – Hygostar nitril handschoenen

Medische handschoenen kopen Hygostar nitril handschoenen

Hygostar nitril handschoenen
Voldoet aan Europese normen EN 455 en EN 374
Categorie III (hoogste beschermingsniveau)
Bevat geen latex-eiwitten
Verpakt in dispenser-doos van 100 stuks
Alle handschoenen zijn ambidexter: zowel links als rechts te gebruiken
 Update 18 maart 2020! Vanwege de grote vraag naar wegwerphandschoenen op dit moment, zijn de bovenstaande Hygostar nitril handschoenen zeer beperkt verkrijgbaar.

Je kunt hier bij Amazon.nl en hier bij Amazon.de een aantal vergelijkbare Hygostar nitril handschoenen vinden.

Wil je medische handschoenen kopen? Dan zijn de bovenstaande Hygostar nitril handschoenen een goede optie.

Deze nitril handschoenen voldoen aan alle belangrijke normen. Omdat ze aan de Europese EN 455 norm voldoen zijn ze geschikt om als medische handschoenen gebruikt te worden. Handschoenen die niet aan deze norm voldoen zijn eigenlijk geen échte medische handschoenen.

Daarnaast voldoen deze medische handschoenen ook aan de EN 374 norm. Dat houdt in dat ze geschikt zijn om als persoonlijk beschermingsmiddel te gebruiken. Ze zijn dus gemaakt om de drager van de handschoenen te beschermen, en niet alleen ter bescherming van een patiënt.

Verder vallen deze medische handschoenen in de hoogste beschermingscategorie (categorie III), die gesteld wordt door de Europese Richtlijn over persoonlijke beschermingsmiddelen. Dat houdt in dat de handschoenen geschikt zijn om zeer ernstige gevolgen tegen te gaan, waaronder onomkeerbare schade aan de gezondheid. (bron)

Deze medische handschoenen van Hygostar zijn gemaakt van nitril. Dit is het meest duurzame materiaal dat gebruikt wordt voor medische handschoenen. Het is steviger dan latex, en beter bestand tegen scheuren. Maar daarnaast zitten ze ook comfortabel, en heb je genoeg bewegingsvrijheid.

Ook blijft de tastzin goed in tact. Je kunt alles wat je vastpakt gewoon goed voelen. Om ook goede grip te hebben wanneer de handschoenen nat zijn, zijn de vingertoppen van deze Hygostar nitril handschoenen wat ruwer gemaakt.

Hygostar Nitril handschoenen Medische handschoenen kopenDeze nitril handschoenen bevatten geen latex-eiwitten. Mensen met een latex allergie kunnen deze dus gerust dragen. Ook loop je daardoor niet het risico dat je door het dragen van de handschoenen een latex allergie ontwikkeld.

Net als alle andere medische handschoenen, zijn ook dit wegwerp handschoenen. Na ieder gebruik hoor je ze weg te gooien. De volgende keer doe je gewoon weer veilig een nieuw en schoon paar handschoenen aan. Omdat het wegwerp handschoenen zijn worden ze in wat grotere hoeveelheden verkocht.

Deze Hygostar nitril handschoenen zijn per 100 stuks verkrijgbaar in een handige kartonnen dispenser-doos. Deze medische handschoenen zijn ambidexter, en zijn dus allemaal zowel links als rechts te gebruiken.

Denk ook aan andere persoonlijke beschermingsmiddelen!

Naast medische handschoenen zijn er natuurlijk nog meer persoonlijke beschermingsmiddelen waar je aan kunt denken.

Als het gaat om handhygiëne, dan is een goed desinfectiemiddel aan te raden. Een goede optie hiervoor is Sterillium Med desinfectie lotion. Sterillium Med is een zeer sterk desinfectiemiddel op basis van alcohol. Het is onder andere geschikt voor gebruik in operatiekamers. Het is eenvoudig in gebruik, en werkt binnen dertig seconden tegen virussen, bacteriën, mycobacteriën, schimmels en gisten.

Naast bescherming voor je handen en goede handhygiëne, is ook ademhalingsbescherming belangrijk. Wil je daarom ook mondkapjes aanschaffen? Dan zijn er voor dat veiligheidsproduct ook weer allerlei normeringen waar je rekening mee moet houden. Om te bepalen wat voor jou de beste optie is, kun je verder lezen in mijn artikel: FFP1, FFP2 en FFP3 verschil? Kies het juiste FFP masker!

Ik hoop dat ik je heb kunnen helpen bij het vinden van de juiste medische handschoenen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *