Poeder of schuimblusser? Keuzehulp en goede opties!

By | 30 juni 2019

Met dit artikel help ik je bij het kiezen tussen een poeder of schuimblusser. Ik bespreek van beide soorten blussers de kenmerken, de voordelen en de nadelen. En ik geef aan wat naar mijn mening goede schuim of poederblussers zijn en waar je deze kunt kopen.

Wil je meteen weten wat een goede schuim of poederblusser is? Dan kun je de onderstaande opties bekijken:

Poeder of schuimblusser? Het verschil in brandklassen

Een eerste verschil waar je aan moet denken bij de keuze tussen een poeder of schuimblusser is het verschil wat betreft de brandklassen die deze verschillende soorten blussers beslaan.

Een schuimblusser is geschikt om branden binnen brandklasse A en B te blussen, terwijl een poederblusser geschikt is om branden die in brandklassen A, B en C vallen te blussen.
Wat houden deze brandklassen dan in? Hieronder zet ik het uiteen:

Brandklasse A: met deze brandklasse wordt aangegeven dat je met de betreffende blusser branden van vaste stoffen kunt blussen. Hierbij moet je denken aan stoffen als textiel, hout en papier (bron, bron). Gordijnen en meubels vallen hier bijvoorbeeld onder. Zowel poeder- als schuimblussers zijn geschikt voor deze brandklassen.

Brandklasse B: in deze brandklasse vallen branden van vloeistoffen, en branden van stoffen die bij hogere temperaturen vloeibaar worden (bron, bron). Voorbeelden zijn branden van dieselolie, wasbenzine en kaarsen. Zowel schuim- als poederblussers zijn voor deze brandklasse geschikt.

Brandklasse C: brandklasse C ziet op branden van gassen, bijvoorbeeld aardgas of propaan. Deze branden zijn wel te blussen met een poederblusser, maar niet met een schuimblusser (bron).

Of je voor een poeder of schuimblusser moet kiezen hangt er dus onder andere vanaf wat voor soorten branden je wil kunnen blussen. Als je naast branden uit brandklasse A en B ook branden uit brandklasse C wil kunnen blussen zal je voor een poederblusser moeten kiezen.

TIP: koop altijd een schuim of poederblusser met een inhoud van 6 liter of 6 kg!

Om een serieuze poging te kunnen doen om een brand te blussen wordt door de brandweer aangeraden om een blusser met een inhoud van 6 liter of 6 kg te kiezen (bron).
Er zijn kleinere brandblussers op de markt van bijvoorbeeld 1 liter of 1 kg, maar het is af te raden om voor zo’n kleine poeder of schuimblusser te kiezen omdat deze wel erg snel leeg zijn.

Om deze reden zijn allebei de blussers die ik verderop in dit artikel aanraad, de Alecto ABP-6 poederblusser en de Smartwares SB6NL schuimblusser, van de door de brandweer aangeraden inhoud.

Poeder of schuimblusser? De voor- en nadelen van beide soorten blussers

Om de keuze voor een poeder of schuimblusser wat makkelijker te maken zet ik hieronder de voordelen en nadelen van beide soorten blussers uiteen, te beginnen met de voordelen en nadelen van poederblussers.

Ook bespreek ik van beide soorten brandblussers een goede optie, en geef ik aan waar je deze kunt kopen.

Poederblusser voordelen en nadelen

Eerst bespreek ik de voordelen en nadelen van een poederblusser, en vervolgens geef ik aan welke poederblusser een goede optie is voor het geval dat je er een aan wil schaffen.

Poederblusser voordelen
Het grote voordeel van een poederblusser is dat deze een behoorlijke bluscapaciteit heeft, en dat hij geschikt is voor brandklassen A (vaste stoffen), B (vloeistoffen en stoffen die bij hogere temperaturen vloeibaar worden) en C (branden van gassen).

Poederblusser nadelen
Een nadeel dat aan het gebruik van een poederblusser kleeft is dat deze veel nevenschade tot gevolg kan hebben, zo doet het poeder bijvoorbeeld veel schade aan metalen en gaan elektronische apparaten hier vaak door kapot. Ook kan er bijvoorbeeld kortsluiting ontstaan (bron).

Het gebruik van een poederblusser in een kleine ruimte kan ook een nadeel opleveren, omdat je door de poederwolk die ontstaat tijdens het blussen dan minder zicht kunt hebben op de brand die je probeert te blussen.

Een ander nadeel van een poederblusser is dat het na het blussen nogal lastig is om het poeder op te ruimen. De brandweer adviseert om daarvoor een industriële stofzuiger te gebruiken en dit nooit met water te proberen (bron).

Goede poederblusser – Alecto ABP-6 poederblusser 6 kg

Schuim of poederblusser voordelen en nadelen Poeder of schuimblusser voordelen en nadelen Poederblusser 6 kg

 

 

Alecto ABP-6 poederblusser
Brandklassen A, B en C
Inhoud: 6 kg
Incl. ophangbeugel
Bekijk prijs bij bol.com

Mocht je besluiten voor een poederblusser te kiezen, dan is de bovenstaande Alecto ABP-6 poederblusser een goede optie. Deze poederblusser heeft een inhoud van 6 kg, zoals door de brandweer wordt aangeraden (bron).

Hij heeft een goede bluscapaciteit, en is geschikt voor brandklassen A (branden van vaste stoffen), B (branden van vloeistoffen en van stoffen die bij hogere temperatuur vloeibaar worden) en C (branden van gassen).
Verder wordt hij geleverd inclusief ophangbeugel, zodat je hem op een handige plek binnen bereik kunt hangen.

Op het moment van schrijven kun je hem voor € 49,99 kopen hier bij bol.com.
Klik op de knop in de tabel om de meest actuele prijs te bekijken.

Zoals je hier bij bol.com in de reviews kunt lezen zijn mensen die dit product kochten erg tevreden over deze poederblusser. Op het moment van schrijven scoort hij daar na 9 reviews 5 van de 5 sterren.
Ook kun je als je hier bij bol.com op ‘Bekijk video’ klikt een kort filmpje bekijken waarin je deze blusser in actie kunt zien.

Schuimblusser voordelen en nadelen

Hieronder zet ik de voordelen en nadelen van een schuimblusser uiteen, en vervolgens zal ik aangeven wat een goede schuimblusser is en waar je die kunt kopen.

Schuimblusser voordelen
Voordelen van een schuimblusser ten opzichte van een poederblusser zijn dat een schuimblusser weinig nevenschade oplevert, en dat een schuimblusser een langere blusduur heeft dan een poederblusser (bron).

Schuimblusser nadelen
Een nadeel van een schuimblusser ten opzichte van een poederblusser is dat een schuimblusser wel geschikt is voor brandklasse A (vaste stoffen) en B (vloeistoffen en stoffen die bij hogere temperaturen vloeibaar worden), maar niet voor brandklasse C (branden van gassen).
Wil je branden van brandklasse C kunnen blussen, dan is een poederblusser dus een betere keuze.

Goede schuimblusser – Smartwares SB6NL schuimblusser 6 liter

Poeder of schuimblusser voordelen en nadelen Schuim of poederblusser voordelen en nadelen Schuimblusser 6 liter

 

 

Smartwares SB6NL schuimblusser
Brandklassen A en B
Inhoud: 6 liter
Incl. ophangbeugel
Bekijk prijs bij bol.com

Wil je een schuimblusser kopen, dan is deze Smartwares SB6NL schuimblusser een goede optie. Deze blusser heeft de door de brandweer aanbevolen inhoud van 6 liter (bron).

Hij is geschikt voor brandklasse A (branden van vaste stoffen) en brandklasse B (branden van vloeistoffen en stoffen die bij hogere temperaturen vloeibaar worden).
De blusser wordt geleverd met een ophangbeugel, zodat je hem op een tactische plek kunt hangen waar je er altijd makkelijk bij kan.

Een groot voordeel van een schuimblusser ten opzichte van een poederblusser is het feit dat een schuimblusser veel minder nevenschade veroorzaakt bij het blussen.
Voor gebruik in kleinere ruimtes kan een schuimblusser ook een betere optie zijn, omdat er bij een poederblusser in een kleine ruimte het gevaar ontstaat dat de poederwolk die bij het blussen ontstaat je het zicht op de brand ontneemt.

Op het moment van schrijven is deze Smartwares SB6NL voor € 58,99 te koop hier bij bol.com.
Klik op de knop in de bovenstaande tabel om de meest actuele prijs te bekijken.

Dat mensen die deze blusser kochten tevreden zijn over dit product kun je zien aan de positieve reviews die de blusser krijgt. Op het moment van schrijven scoort hij hier op bol.com na 11 reviews 4.7 van de 5 sterren.

Conclusie: schuim of poederblusser kopen?

De keuze om een poeder of schuimblusser te kopen is er een die je zelf moet maken, wat voor jou persoonlijk de beste keuze is hangt er vanaf waar je precies naar op zoek bent.
In dit artikel heb ik de verschillende factoren besproken die je keuze voor een schuim of poederblusser zullen bepalen.

Een eerste factor bij het bepalen van de keuze voor een schuim of poederblusser is het verschil in brandklassen waarvoor schuim of poederblussers geschikt zijn. Een schuimblusser is geschikt voor branden van brandklassen A en B, en een poederblusser is geschikt voor branden van brandklassen A, B en C.

Brandklasse A ziet op branden van vaste stoffen (bijv. hout, textiel en papier), brandklasse B ziet op branden van vloeistoffen of stoffen die bij hogere temperaturen vloeibaar worden (bijv. dieselolie, wasbenzine en kaarsen) en brandklasse C ziet op branden van gassen (bijv. aardgas en propaan).
Wil je branden van brandklasse C kunnen blussen, dan is een poederblusser dus de aangewezen keuze.

Verder heb ik de verschillende voordelen en nadelen van poeder of schuimblussers besproken. Zo zagen we bijvoorbeeld dat een poederblusser vaak veel nevenschade tot gevolg heeft bij het blussen, en dat elektronische apparaten die bij het te blussen object in de buurt staan vaak kapot gaan door de poederwolk die tijdens het blussen ontstaat.
Ook is het zo dat het poeder na het blussen lastig te verwijderen is, je zal hier een industriële stofzuiger voor moeten gebruiken.
Een ander nadeel van een poederblusser doet zich voor bij gebruik in een kleine ruimte, omdat de wolk poeder die tijdens het blussen ontstaat je het zicht op het te blussen object dan kan ontnemen.

Een voordeel van een schuimblusser is dat deze in vergelijking met een poederblusser juist weinig nevenschade teweeg brengt, maar met een schuimblusser kun je branden van gassen (brandklasse C) weer niet blussen. Daartegenover staat weer dat het gebruik van een schuimblusser in tegenstelling tot een poederblusser in kleinere ruimtes geen problemen met het zicht op de brand oplevert.

Het is dus aan jou om alle besproken factoren af te wegen en aan de hand daarvan te bepalen of je een poeder of schuimblusser wil kopen.

Of je nu besluit een schuim of poederblusser te kopen, het is altijd aan te raden om er een aan te schaffen met een inhoud van 6 liter of 6 kg. Dit wordt door de brandweer aangeraden omdat je dit nodig zou hebben om een serieuze bluspoging te kunnen doen, kleine blussers van bijvoorbeeld 1 liter zijn te snel leeg (bron).
Ik heb daarom ook twee goede blussers met de door de brandweer aangeraden inhoud in dit artikel besproken, namelijk:

Ik hoop dat ik je met dit artikel heb kunnen helpen bij het maken van de keuze voor een poeder of schuimblusser!

Denk naast een schuim of poederblusser ook eens na over veiligheidsmelders!

Naast het aanschaffen van een blusmiddel, zoals een poeder of schuimblusser, is het ook aan te raden om een goede rookmelder in huis te hebben om een brand op tijd te kunnen detecteren.
Je kunt daar meer over lezen in mijn rookmelder-artikel.

Een ander soort veiligheidsmelder die in geen enkel huishouden mag ontbreken is een koolmonoxide melder. Je kunt daarover verder lezen in mijn koolmonoxidemelder-artikel.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *