Zelfvoorzienend kamperen? 5 handige items die je daarbij helpen!

By | 7 juni 2020

Wil je zelfvoorzienend kamperen? Op het moment van schrijven is dit tot 1 juli verplicht op alle Nederlandse kampeerterreinen. (bron) Hieronder leg ik eerst uit wat zelfvoorzienend kamperen precies inhoudt. Daarna behandel ik vijf handige items die je helpen om zelfvoorzienend op de camping te staan.

Wat is zelfvoorzienend kamperen?

Zelfvoorzienend kamperen is simpelweg kamperen zonder gebruik te maken van de faciliteiten op de camping. Dit betekent dat je bijvoorbeeld geen gebruik maakt van openbare toiletten, douches of voorzieningen om te wassen.

Je kunt hier natuurlijk voor kiezen omdat je gewoon liever overal je eigen spullen voor gebruikt. Maar momenteel is zelfvoorzienend kamperen in Nederland zelfs verplicht. Tot 1 juli zijn de gemeenschappelijke toilet-, was- en douchevoorzieningen op alle kampeerterreinen gesloten. (bron)

Tot die tijd is het in ieder geval een verplichting. Maar vanwege de huidige omstandigheden kan het ook na die tijd misschien een fijner idee zijn om voor je eigen sanitair te zorgen als je naar de camping gaat.

Hoe word je zelfvoorzienend op de camping? 5 handige items!

Zelfvoorzienend kamperen komt eigenlijk neer op het vervangen van de voorzieningen van de camping door je eigen spullen. Je kunt hier natuurlijk zelfs zo ver in gaan dat je geen stroom van de camping gebruikt, en in plaats daarvan voor zonnepanelen kiest.

Maar voor nu heb ik het hier over middelen waarmee je het sanitair van de camping kunt vervangen, omdat je daar vanwege de huidige hygiënemaatregelen geen gebruik van kunt maken. De volgende vijf items helpen je om in dat opzicht zelfvoorzienend op de camping te staan.

1. Mobiel toilet

Zelfvoorzienend kamperen mobiel toilet
Thetford Porta Potti Qube 165
Mobiel chemisch toilet
Geen enkele aansluiting nodig
Comfortabele zithoogte van ongeveer 41 cm
Gemaakt van duurzaam lichtgewicht kunststof
Afmetingen: 38 × 44 × 42 cm
Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij Kampeerwereld.nl

Heb je bijvoorbeeld geen camper met een geïntegreerde toilet tot je beschikking? Dan is een mobiel toilet het beste alternatief voor de gemeenschappelijke toiletten op de camping. Deze Thetford Porta Potti Qube 165 hoef je nergens op aan te sluiten, en staat helemaal op zichzelf.

Deze mobiele toilet bestaat uit twee compartimenten. Bovenin bevindt zich de toiletpot en de tank voor het spoelwater, deze heeft een inhoud van 15 liter. Onderin zit een afvaltank met een capaciteit van 21 liter.

De toilet heeft een comfortabele zithoogte van ongeveer 41 cm. Dat is ongeveer gelijk aan de zithoogte van de meeste reguliere toiletten. Hij is eenvoudig in gebruik, en daarom ideaal voor het kamperen. Als je naar de wc bent geweest trek je eenvoudig door met een balgpomp bovenop het toilet.

Omdat dit een chemisch toilet is heb je er speciale vloeistoffen voor nodig. In de tank voor het spoelwater doe je de roze Thetford Aqua Rinse Plus vloeistof. Dit houdt het spoelwater fris en heeft een desinfecterende werking. Verder laat het een beschermende laag achter die aanslag voorkomt.

In de afvaltank gebruik je de blauwe Thetford Aqua Kem Blue vloeistof. Deze blauwe vloeistof zorgt ervoor dat de afvalstoffen die in de afvaltank belanden eerder worden afgebroken. Daarnaast heeft het een beschermende werking op de tank, en zorgt het voor een frisse geur.

Verder is het aan te raden om speciaal toiletpapier te gebruiken, zoals dit Thetford Aqua Soft toiletpapier. Dit toiletpapier breekt extra snel af in de afvaltank. Daarmee voorkom je problemen die zich met normaal toiletpapier voor kunnen doen.

Normaal toiletpapier breekt een stuk langzamer af, en kan gaan klonteren. Daardoor kan het een chemisch toilet verstoppen en beschadigen. Ook kan normaal toiletpapier het legen van de afvaltank bemoeilijken.

Om hem te legen koppel je de afvaltank los van de rest van het toilet. De afvaltank is voorzien van een handige schenktuit om het legen van het toilet zo netjes mogelijk te laten verlopen.

Op het moment van schrijven is deze Thetford Porta Potti Qube 165 hier bij bol.com voor € 79,99, en hier bij Kampeerwereld.nl voor € 69,99 verkrijgbaar. Het is een comfortabele en betaalbare oplossing voor op je kampeervakantie.

Er zijn natuurlijk simpelere en goedkopere oplossingen, zoals bijvoorbeeld deze Curver Toiletemmer. Maar die bieden natuurlijk minder comfort en zijn niet bepaald geurvrij. Wel is dat een optie voor als je bijvoorbeeld geen chemische vloeistoffen wil gebruiken, of voor als je het echt zo goedkoop mogelijk wil houden.

Let op! Informeer van tevoren altijd of je jouw toilet kan legen op de camping waar je naartoe gaat!

2. Toilettent

Toilettent zelfvoorzienend op de camping

 

Kampa Toilettent
Afsluitbare deur aan de voorkant
Ventilatie-opening aan de achterkant
Afmetingen bodem: 120×120 cm
Hoogte: 225 cm
Bekijk prijs bij bol.com

Een toilet zet je natuurlijk bijvoorbeeld niet graag in je voortent. Het is gewoon fijner om daar een aparte ruimte voor te hebben. Met een toilettent zorg je voor je eigen aparte toiletruimte.

De bovenstaande Kampa toilettent is hiervoor een goede en betaalbare oplossing. De bodem van deze toilettent heeft een grootte van 120×120 cm. Hier kun je gemakkelijk een toilet in kwijt.

Hij is aan de voorkant voorzien van een deur die je dicht kunt ritsen wanneer je naar het toilet gaat. Aan de achterkant zit bovenin een klein ventilatieraampje.

Deze Kampa toilettent heeft een hoogte van 225 cm, hierdoor kun je er makkelijk in staan. Je kunt deze tent daarom ook gebruiken als ruimte om je in om te kleden, of als douchetent. Uiteraard is dat laatste wel afhankelijk van het type douche dat je wil gebruiken. Het frame van deze tent is niet bedoeld om extra gewicht aan te hangen.

Wil je ook andere toilettenten bekijken? Je kunt hier bij Amazon.nl een uitgebreid assortiment aan toilettenten vinden.

3. Zonnedouche of volwaardige buitendouche?

De douche is een andere sanitaire voorziening op de camping die momenteel gesloten is. Ook die moet je bij zelfvoorzienend kamperen zien te vervangen door je eigen middelen.

Een zonnedouche is daarvoor een eenvoudige oplossing. Je hebt daar geen enkele aansluiting voor nodig. Maar als je op je kampeerplek een eigen wateraansluiting tot je beschikking hebt, dan kun je ook kiezen voor een volwaardige buitendouche op een standaard. Ik behandel beide opties hieronder.

Zelfvoorzienend kamperen zonnedouche
Redcliffs Super Solar Shower zonnedouche
Outdoor-douche, op te hangen aan bijv. een boom
Leg de gevulde zak eerst in de zon voor warm water
Inhoud waterzak: 15 liter
Inclusief doucheslang met douchekop en ophangkoord
Bekijk prijs bij bol.com

Deze Redcliffs Super Solar Shower heeft een waterzak met een inhoud van 15 liter. Om warm te kunnen douchen vul je de zak, en leg je hem daarna eerst enige tijd in de zon. Vervolgens kun je deze solar shower met het meegeleverde ophangkoord ergens aan ophangen zodat je kunt douchen. Om te douchen gebruik je de meegeleverde doucheslang met douchekop.

Vaak worden zonnedouches in een boom gehangen. Dat zie je bijvoorbeeld op de onderstaande afbeelding van een andere vergelijkbare solar shower. Maar je kunt hem natuurlijk ook ergens anders aan bevestigen. Zo kun je een zonnedouche bijvoorbeeld ook ergens aan de camper of caravan hangen.

Zonnedouche opgehangen aan een boom

Het kan (vooral met de huidige hygiënemaatregelen) ook handig zijn om een zonnedouche als dit bij je tent te hangen zodat je altijd je handen kunt wassen.

Er zijn zonnedouches in verschillende soorten en maten verkrijgbaar. Als je ook benieuwd bent naar andere opties, dan kun je hier bij bol.com, hier bij Amazon.nl of hier bij Conrad.nl het assortiment zonnedouches bekijken.
GARDENA Tuindouche zelfvoorzienend op de camping douchen

 

GARDENA tuindouche
Buitendouche met drie-potig statief
Afneembare douchekop
Twee standen: brede, zachte straal of sproeinevel
Lengte slang: 1,30 meter
Verstelbare hoogte (tot maximaal 220 cm)
Bekijk prijs bij bol.com

Heb je op de camping een eigen wateraansluiting tot je beschikking? Dan is een buitendouche zoals deze GARDENA tuindouche een goede oplossing. Dit is in principe gewoon een volwaardige douche voor buiten.

Hij staat op een handig drie-potig statief waarmee je hem overal neer kunt zetten. Deze buitendouche is eenvoudig in hoogte verstelbaar met een drukknop. De maximale hoogte is 220 cm. Hierdoor kan iedereen ermee uit de voeten.

De douchekop is afneembaar, en heeft een slang met een lengte van 1,30 meter. De douchekop heeft twee verschillende standen, een brede zachte straal en een sproeinevel-stand.

Op het moment van schrijven is hij voor € 59,99 hier bij bol.com verkrijgbaar. Klik op de oranje knop hierboven om de meest actuele prijs te bekijken.

Andere buitendouches bekijken? Bekijk hier bij bol.com of hier bij Amazon.nl een ruim assortiment aan verschillende buitendouches.

4. Camping wasmachine

Zelfvoorzienend kamperen met een camping wasmachine

 

Bo-Camp Camping Wasmachine
Geen enkele aansluiting nodig
Bediening met voetpedaal
Bekijk prijs bij bol.com

Bekijk prijs bij Kampeerwereld.nl

Je wil bij het zelfvoorzienend kamperen natuurlijk ook gewoon je kleding kunnen wassen. Er bestaan daarom wasmachines zoals de bovenstaande Bo-Camp Camping Wasmachine, die je nergens op aan hoeft te sluiten.

Zoals je in het onderstaande filmpje ziet werkt het vrij eenvoudig. Je doet de kleren erin, je giet er warm water bij en voegt wasmiddel toe. Vervolgens gebruik je het voetpedaal om een was te draaien.

Natuurlijk wast dit niet even goed als een echte wasmachine. Maar dit is een eenvoudige oplossing voor weinig geld, waardoor je toch weer frisse kleding hebt om aan te trekken. Je kunt maar een paar dingen tegelijk wassen, maar het is natuurlijk beter dan niets.

Het is een vrij betaalbare oplossing. Op het moment van schrijven is hij hier bij bol.com voor € 64,98 verkrijgbaar.

Er zijn hoogwaardigere alternatieven verkrijgbaar, zoals bijvoorbeeld deze Drumi wasmachine van € 395. Maar die zijn dus vele malen duurder. De Drumi wasmachine is een goede optie voor als je van plan bent vaker zelfvoorzienend te kamperen. Maar zoek je een camping wasmachine om deze vakantie te gebruiken vanwege de aangescherpte hygiënemaatregelen, dan is de Bo-Camp Camping Wasmachine een betaalbaar alternatief.

Ben je toch benieuwd naar andere wasmachines die je bij het kamperen kunt gebruiken? Lees dan verder in mijn wasmachine zonder stroom-artikel.

5. Afwasbak

Afwasbak om zelfvoorzienend op de camping af te wassen
Curver Basic vierkante afwasbak
Gemaakt van kunststof
Verkrijgbaar in 6 liter, 10 liter en 15 liter-variant
Bekijk prijs bij bol.com

Misschien gebruik je normaal gesproken de gemeenschappelijke wasbakken op de camping om je afwas te doen, maar ook daarvoor gelden op dit moment andere regels.

Veel campings hebben wel de mogelijkheid dat je op een bepaald punt water kunt tappen, maar staan niet toe dat je daar dan ook je afwas doet. Je zal je afwas dan op je eigen kampeerplek moeten doen. Het is dus handig om een afwasbak bij je te hebben die je met genoeg water kunt vullen om een hele afwas te doen.

De bovenstaande Curver Basic vierkante afwasbak heeft een ruime inhoud van 15 liter, en is hier bij bol.com voor € 9,99 verkrijgbaar. Wil je toch een kleinere optie? Dan kun je hier bij bol.com ook een 6 liter of 10 liter variant selecteren.

Zelfvoorzienend kamperen of niet… muggen zijn er altijd!

Of je nu zelfvoorzienend gaat kamperen of niet, in het zomerseizoen krijg je waarschijnlijk last van muggen. Maar ook daar zijn gelukkig verschillende oplossingen voor te bedenken.

Het begint allemaal met het kiezen van een goede muggenspray. Wil je weten wat de beste muggenspray is? Lees dan verder in mijn artikel: Beste muggenspray – dit zijn de meest effectieve opties!

Je kunt er zelfs voor kiezen om een klamboe te gebruiken op de camping. Zoek je er een die misschien in je tent past, dan kun je verder lezen in mijn pop up klamboe-artikel.

Ben je benieuwd naar meer middelen tegen muggen? Lees dan verder in mijn artikel: Wat te doen tegen muggen? 6 middelen tegen muggen!

Ik hoop dat ik je heb kunnen helpen bij je zoektocht naar spullen om zelfvoorzienend op de camping te kunnen staan.

Veel kampeerplezier gewenst!

De bovenstaande tekst is geschreven met de informatie die op 7 juni 2020 beschikbaar was. Houd voor de meest actuele maatregelen met betrekking tot kampeerterreinen Rijksoverheid.nl in de gaten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *