Welke brandblusser voor elektriciteit? De beste optie!

By | 10 november 2019

In dit artikel bespreek ik welke brandblusser voor elektriciteit het best geschikt is. Eerst bespreek ik waarom je het best een CO2-brandblusser kunt gebruiken voor elektrische apparaten, en vervolgens komt er een goede CO2-blusser aan bod en geef ik aan waar je deze kunt kopen, namelijk:

Welke brandblusser voor elektriciteit (elektrische apparaten)?

Om de vraag welke brandblusser voor elektriciteit het best geschikt is te beantwoorden, moeten we kijken naar de verschillende typen brandblussers.

De drie hoofdsoorten brandblussers zijn schuimblussers, poederblussers en CO2-blussers. Hieronder geef ik aan waarom schuimblussers en poederblussers niet de beste optie zijn voor branden van elektrische apparaten, en waarom je het best voor een CO2-blusser kunt kiezen.

Schuim-, poeder- of CO2-brandblusser voor elektriciteit?

? Schuimblusser Een schuimblusser werkt op basis van water met een schuim-vormend middel, en is zeker niet aan te raden voor het blussen van elektrische apparaten.

Er wordt weleens beweerd dat sommige typen schuimblussers gebuikt kunnen worden voor branden van elektrische apparaten als je voldoende afstand houdt, maar ik zou dat risico absoluut niet durven nemen. Als er tijdens het blussen toch elektriciteit door het blus-schuim wordt geleid heb je een veel groter probleem dan alleen de brand.

? Poederblusser Een poederblusser is ook geen goede optie om te gebruiken bij elektrische apparaten. Een nadeel van een poederblusser is de grote nevenschade die het poeder aanricht bij elektrische apparaten.

Door de chemische poederwolk die ontstaat bij het blussen gaat niet alleen het apparaat dat je blust kapot, maar zeer waarschijnlijk sneuvelen ook andere elektrische apparaten in dezelfde ruimte. Ook kan het blussen met een poederblusser kortsluiting tot gevolg hebben. (bron, bron)

✔ Een CO2-blusser is de beste optie voor elektrische apparaten. Een CO2-blusser is geschikt voor elektrische apparaten omdat er bij het blussen geen reststoffen worden achtergelaten (bron). Dit soort blussers werkt namelijk doordat de CO2 de zuurstof bij de brand verdringt, en doordat je het te blussen object flink afkoelt (bron).

Een CO2-blusser voorkomt nevenschade die je met een poederblusser vrijwel altijd zal hebben. Waar je met een poederblusser hoogstwaarschijnlijk ook andere elektrische apparaten in dezelfde ruimte onklaar maakt houdt je de blusschade met een CO2-blusser dus binnen de perken.

Ecofex CO2-brandblusser voor elektriciteit (elektrische apparatuur) kopen

Welke brandblusser voor elektriciteit Ecofex CO2 brandblusser 5 kg

 

Ecofex CO2-brandblusser
Getest en gecertificeerd conform
veiligheidsnorm EN-3
Rijkstypekeur-nummer: 2297
Geschikt voor brandklasse B
Geschikt voor elektrische apparaten
Inhoud: 5 kg
Bekijk prijs bij bol.com

De bovenstaande CO2-brandblusser van het merk Ecofex is getest en gecertificeerd conform Europese veiligheidsnorm EN-3.

Daarnaast is hij voorzien van een Rijkstypekeur-nummer, waarmee wordt aangegeven dat de brandblusser in Nederland verkocht mag worden en dat is vastgesteld dat de brandblusser inderdaad geschikt is voor de brandklasse die op het etiket staat vermeldt (bron).

De brandklasse die op het etiket staat vermeldt is brandklasse B. Brandklasse B houdt in dat de blusser geschikt is om branden van vloeistoffen en stoffen die bij hoge temperatuur vloeibaar worden (smelten) te blussen (bron, bron).

Er is overigens geen aparte brandklasse voor branden veroorzaakt door elektriciteit. Vroeger werd er voor elektrische apparaten een aparte brandklasse gehanteerd, namelijk brandklasse E. Deze is echter opgeheven omdat, hoewel de brand dan veroorzaakt wordt door elektriciteit, de stof die daadwerkelijk brand al in een andere brandklasse valt (bron).

Een computer kan bijvoorbeeld door kortsluiting in brand vliegen, maar vervolgens brand er bijvoorbeeld kunststof, en kunststof is een smeltende stof die in brandklasse B valt. Een aparte brandklasse voor elektriciteit werd daardoor overbodig bevonden.

Deze Ecofex CO2-brandblusser heeft een inhoud van 5 kg. Er zijn kleinere brandblussers verkrijgbaar, maar het is niet aan te raden om voor een kleinere blusser te kiezen. Door de brandweer wordt een brandblusser van 6 kg of 6 liter aangeraden om een serieuze bluspoging te kunnen doen (bron).

LET OP! Neem bij iedere brandblusser altijd goed de gebruiksaanwijzing door en zorg dat je de blusser op de juiste wijze gebruikt, zodat je jezelf en anderen niet in gevaar brengt.

Bij een CO2-brandblusser wordt het mondstuk tijdens het blussen bijvoorbeeld zo koud dat het aanraken van dat mondstuk brandwonden kan veroorzaken.

Verder moet je er met een CO2-blusser bijvoorbeeld ook rekening mee houden dat je niet te lang in een kleine ruimte blust, aangezien de blusser zuurstof uit de ruimte verdrijft.

Alleen een brandblusser is niet genoeg!

Denk naast de aanschaf van een brandblusser ook aan rookmelders. Het is, om een succesvolle bluspoging te kunnen doen, natuurlijk belangrijk dat je de brand op tijd ontdekt!

Zorg er daarom voor dat je goede rookmelders in huis hebt. Je kunt de drie beste opties bekijken in mijn rookmelder-artikel.

Verder is voor ieder huishouden ook een koolmonoxidemelder aan te raden. Zoals je in mijn koolmonoxide melder-artikel kunt zien is een goede melder helemaal niet duur, terwijl je daar behoorlijk wat narigheid mee kan voorkomen.

Ik hoop dat ik je met dit artikel heb kunnen helpen bij het vinden van de juiste brandblusser.

Hopelijk hoef je hem niet te gebruiken, maar je kunt maar beter altijd voorbereid zijn!

2 thoughts on “Welke brandblusser voor elektriciteit? De beste optie!

 1. Marie

  Goed om te weten dat een CO2-blusser de beste optie is voor elektrische apparaten. Daarnaast is het natuurlijk een groot voordeel dat je minder schade toebrengt aan andere apparaten die in dezelfde ruimte staan. Ik ga het artikel ook gelijk even doorsturen naar iemand die hier ook meer over wilde weten!

  Reply
  1. Willem Post author

   Beste Marie,
   Fijn dat ik kon helpen!
   Het is inderdaad een groot voordeel dat een CO2-blusser minder nevenschade oplevert.

   Omdat een CO2-blusser geen reststoffen achterlaat, is dit type blusser de beste keuze voor elektrische apparaten.

   Bij een schuimblusser heb je te maken met het risico dat er elektriciteit door het schuim wordt geleid. En bij het blussen met een poederblusser kan er kortsluiting ontstaan, en is de kans groot dat andere elektrische apparaten in dezelfde ruimte sneuvelen.

   Groet,
   Willem

   Reply

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *