Hoe voorbereiden op het nieuwe coronavirus?

By | 26 januari 2020

Sinds vorige maand is er in China sprake van een uitbraak van een nieuw coronavirus. Dit is het zogenaamde 2019-nCoV virus. Omdat de uitbraak van het virus lijkt te zijn begonnen in de stad Wuhan, wordt het ook wel het Wuhan-virus genoemd (bron).

In China waren er op 24 januari al 881 besmettingen vastgesteld (bron). Inmiddels heeft het virus zich via reizigers verder verspreid, en zijn ook de eerste besmettingen in Europa geconstateerd. Het gaat om drie gevallen in Frankrijk (bron). Het ECDC (European Centre for Disease Prevention and Control) meldt op het moment van schrijven al 56 doden in China (bron).

Hieronder leg ik eerst uit wat de World Health Organization op dit moment (26 januari 2020) zegt over het voorkomen van besmetting met het nieuwe coronavirus. Daarna behandel ik een aantal middelen waarmee je jezelf verder voor kunt bereiden, namelijk:

Hoe kun je besmetting met het nieuwe coronavirus voorkomen volgens de WHO?

De World Health Organization (WHO) raadt op het moment van schrijven (26 januari 2020) om te voorkomen dat je besmet raakt vooral aan om vaak je handen te wassen en contact te vermijden met mensen die mogelijk symptomen van het virus vertonen. Zoals bijvoorbeeld hoesten en niezen (bron). Tot nu toe blijft het dus bij een algemene en vrij simpele aanbeveling.

Welke maatregelen kun je verder nemen tegen het nieuwe coronavirus?

Je kunt naast de adviezen die op dit moment door de WHO worden gegeven natuurlijk altijd extra maatregelen nemen. Hieronder behandel ik daarom een aantal middelen waar je aan kunt denken om jezelf beter te beschermen tegen het nieuwe coronavirus.

Desinfecterende lotion

Desinfecterende lotion

Sterillium Med desinfectie lotion
Sterk desinfecterend middel op basis van alcohol.
Zonder kleur- en geurstoffen. Ook geschikt voor de gevoelige huid.

Eén van de adviezen van de WHO is dus om je handen goed te wassen. Daarnaast kun je er voor nog betere bescherming voor kiezen om ook desinfecterende lotion te gebruiken.

De hierboven afgebeelde Sterillium Med lotion is een sterk desinfecterend middel op basis van alcohol. Er zitten geen kleur- en geurstoffen in, zodat de lotion ook geschikt is voor de gevoelige huid.

Je gebruikt het middel door het onverdund op je droge handen te doen. Vervolgens zorg je dat je je handen helemaal met de lotion bedekt. Hierbij moet je vooral ook aandacht aan de vingertoppen en duimen besteden, omdat je daar het meeste mee aanraakt.

De lotion is binnen 30 seconden werkzaam tegen virussen, bacteriën, mycobacteriën, schimmels en gisten.

Sterillium Med werkt niet alleen goed en snel, maar het is ook een langdurig werkend desinfectie middel. Deze desinfecterende lotion is daarom onder andere geschikt voor in operatiekamers.

Deze Sterillium Med desinfecterende lotion is verkrijgbaar in verschillende hoeveelheden. Klik op de oranje knoppen hierboven voor de meest actuele prijzen en beschikbaarheid.

FFP3 mondkapjes

ffp3 mondkapjes coronavirus

3M Aura 9332+ FFP3 mondkapjes
FFP3: hoogste beschermingsniveau voor mondkapjes
Verkrijgbaar in verschillende hoeveelheden:
Bekijk prijs per stuk bij Conrad.nl

Een andere maatregel waar je aan moet denken is ademhalingsbescherming. Je kunt ervoor kiezen om daarvoor een mondkapje te gebruiken.

De Europese EN 149 norm hanteert drie verschillende gradaties van bescherming voor mondkapjes, namelijk: FFP1, FFP2 en FFP3. Je bent het best beschermd met een FFP3 mondkapje. Een FFP3 mondkapje filtert namelijk minstens 99 % van alle deeltjes uit de lucht (bron).

Het is dus het verstandigst om geen risico te nemen, en gewoon voor het hoogste beschermingsniveau (FFP3) te kiezen.

Mondkapjes zoals dit zijn in principe wegwerp maskers. Wil je zo goed mogelijk beschermd zijn dan kun je het best iedere dag een nieuw masker opdoen. Het is daarom aan te raden om groot in te slaan.

Op het moment van schrijven zijn de hierboven afgebeelde 3M Aura 9332+ FFP3 mondkapjes hier bij Conrad.nl voor € 69,49 per 10 stuks verkrijgbaar. Koop je dat pakket van tien stuks, dan kom je gelet op de prijs per stuk dus voordeliger uit. Daarnaast is het verstandiger om dit soort wegwerp mondkapjes meteen wat groter in te kopen.

Bij het pakket van tien stuks dat je hier bij Conrad.nl kunt kopen zijn alle mondkapjes hygiënisch afzonderlijk verpakt. Daarmee wordt voorkomen dat een mondkapje al met iets besmet raakt voordat je hem op doet.

Een andere optie zijn de FFP3 mondkapjes van het merk Climax. Deze kun je hier bij Prepz.nl voor € 79,95 per 12 stuks kopen.

Lees voor dat je een mondkapje gebruikt altijd de gebruiksaanwijzing goed door. Als je hem bijvoorbeeld niet goed op zet ben je natuurlijk niet goed beschermd. Ook moet je er bijvoorbeeld altijd voor zorgen dat je glad geschoren bent wanneer je een mondkapje gebruikt. Anders sluit een mondkapje minder goed aan op de huid, waardoor je onnodig risico loopt.

Medische handschoenen

Handschoenen

Hygostar nitril handschoenen
Voldoet aan de Europese EN 455 en EN 374 normen
Hoogste beschermingsniveau: categorie III
Gemaakt van nitril, bevat geen latex-eiwitten
In handige dispenser doos van 100 stuks
Alle handschoenen zijn ambidexter: je kunt ze zowel links als rechts dragen
 Update Door de grote vraag naar wegwerphandschoenen zijn deze Hygostar nitril handschoenen op dit moment zeer beperkt verkrijgbaar.

Je kunt hier bij Amazon.nl en hier bij Amazon.de een aantal vergelijkbare Hygostar nitril handschoenen vinden.

Ik heb hierboven desinfecterende lotion behandeld, maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om je handen tegen het nieuwe coronavirus te beschermen met wegwerphandschoenen. Als je zo goed mogelijk beschermd wil zijn, dan zijn de bovenstaande Hygostar nitril handschoenen een goede keuze.

Deze handschoenen zijn gemaakt van nitril. De meeste wegwerphandschoenen worden gemaakt van vinyl, latex of nitril. (bron) Nitril handschoenen zoals dit zijn de meest duurzame optie van de verschillende soorten wegwerphandschoenen. Ze zijn het stevigst, en het best bestand tegen scheuren.

Ondanks dat nitril steviger materiaal is, blijft de tastzin gewoon goed behouden. Alles wat je aanraakt kun je gewoon nog steeds goed voelen als je de handschoenen aan hebt. En om te zorgen dat je ook goede grip hebt als de handschoenen nat zijn, zijn de vingertoppen wat ruwer gemaakt.

Daarnaast voldoen deze Hygostar nitril handschoenen aan de Europese EN 455 norm. In die norm zijn de eisen vastgelegd waaraan medische handschoenen moeten voldoen. Om voor de EN 455 normering in aanmerking te kunnen komen worden onder andere de levensduur en allerlei fysieke eigenschappen van de handschoenen getest.

Alleen handschoenen die aan die norm voldoen zijn échte medische handschoenen te noemen. De nitril handschoenen van Hygostar voldoen daaraan, en zijn dus medische handschoenen.

Ook voldoen de Hygostar nitril handschoenen aan de Europese EN 473 norm. Daarin is vastgelegd aan welke eisen handschoenen moeten voldoen die niet alleen ter bescherming van de patiënt, maar ook ter bescherming van de drager van de handschoenen worden gebruikt.

Verder zijn er in de Europese Richtlijn voor persoonlijke beschermingsmiddelen drie verschillende veiligheidscategorieën bepaald (categorie I, II en III) voor onder andere handschoenen. Daarvan biedt categorie III de hoogste bescherming. (bron)

In categorie III vallen de beschermingsmiddelen die in staat zijn om zeer ernstige gevolgen tegen te gaan, zoals onomkeerbare schade aan de gezondheid. (bron) Deze Hygostar nitril handschoenen vallen in categorie III (het hoogste veiligheidsniveau).

Aan alle belangrijke Europese veiligheidsnormen wordt dus voldaan. Daarnaast zitten deze nitril handschoenen ook comfortabel, en heb je genoeg bewegingsvrijheid.

Ook zijn ze vriendelijk voor de huid. De handschoenen bevatten geen latex, en ze kunnen dus ook door mensen met een latex allergie worden gedragen.

Omdat dit wegwerphandschoenen zijn, is het handig om ze wat groter in te kopen. Het is namelijk de bedoeling dat je de handschoenen na eenmalig gebruik weggooit.

Daarom worden ze per honderd stuks verkocht in een handige kartonnen dispenser doos.

Ik behandel deze Hygostar nitril handschoenen uitgebreider in mijn medische handschoenen-artikel.

Contactloze infrarood thermometer

infrarood thermometer
Beurer FT90 infrarood thermometer
Contactloos lichaamstemperatuur meten
Update! De bovenstaande infrarood thermometer is op dit moment minder goed verkrijgbaar.

Hier bij Amazon.nl en hier bij Amazon.de kun je verschillende alternatieven vinden.

In het geval van een virusuitbraak kun je het best een thermometer gebruiken die geen contact met de huid hoeft te maken. Wanneer de thermometer voor meerdere personen gebruikt wordt, kun je op die manier de kans op besmetting verkleinen.

Deze Beurer FT90 lichaamsthermometer werkt door middel van infrarood. Je meet de temperatuur bij het voorhoofd. Dit gaat contactloos. Om de temperatuur te meten moet je de thermometer zo’n 3 cm van de meetplek vandaag houden. Daardoor komt er dus bijvoorbeeld geen zweet of ander lichaamsvocht op de thermometer terecht.

Omdat er geen huidcontact nodig is, is dit hygiënischer en veiliger dan andersoortige thermometers. Helemaal in een situatie waarin je het risico op overdracht van een virus wil beperken.

De temperatuur wordt op één decimaal nauwkeurig op het display weergegeven. Het display is eenvoudig af te lezen. Je kunt kiezen of je de temperatuur in graden Celsius of Fahrenheit wil weten.

Om het resultaat van de meting extra te verduidelijken verschijnt er op het display bij koorts een droevige smiley, en bij de afwezigheid van koorts een blije smiley.

Om deze infrarood thermometer te gebruiken heb je twee AAA LR03 batterijen nodig.

Noodrantsoenen

noodrantsoenen
Er zijn noodrantsoenen verkrijgbaar in verschillende soorten en maten. Van lang houdbare maaltijden in blik, tot samengeperste voedselrepen of lang houdbare waterrantsoenen.
Bekijk noodrantsoenen bij Prepz.nl

Eten en drinken is van essentieel belang om te overleven. Een mens kan gemiddeld maar een paar dagen zonder water. Je kunt wat langer zonder eten, maar na enkele dagen zal je al erg verzwakken. Daardoor verminderen je overlevingskansen.

Wil je je wil voorbereiden op een situatie waarin er geen voedsel in de supermarkt verkrijgbaar is, of het niet veilig is om naar de supermarkt te gaan? Dan zijn er verschillende dingen die je kunt doen.

In eerste instantie is het aan te raden om iedere keer wanneer je naar de supermarkt gaat gewoon wat extra lang houdbare etenswaren in te slaan. Hierbij moet je bijvoorbeeld denken aan rijst, pasta, blikken bonen, ingeblikte groenten, blikken knakworst en tonijn in blik.

Maar daarnaast kun je ook denken aan speciale noodrantsoenen, die vaak veel langer houdbaar zijn dan eten dat je in de supermarkt kunt kopen. Hier bij Prepz.nl kun je een assortiment aan noodrantsoenen vinden. Ook hier bij Amazon.de zijn lang houdbare rantsoenen verkrijgbaar. Amazon.de bezorgt tegenwoordig ook veel producten in Nederland.

Zoals je hier bij Prepz.nl ziet, zijn er verschillende soorten noodrantsoenen verkrijgbaar. Zo kun je daar bijvoorbeeld een blik citroen crème kopen dat 25 jaar houdbaar is. Of bijvoorbeeld een blik met gevriesdroogde chili con carne, met een houdbaarheid van 15 jaar.

Maar ook zijn er lang houdbare rantsoenen in de vorm van samengeperste voedselrepen verkrijgbaar, zoals bijvoorbeeld de rantsoenen van Seven Oceans. Deze rantsoenen worden gebruikt in de scheepvaartwereld. Daarom zijn ze niet alleen lang houdbaar, maar daarnaast ook erg compact. Ze mogen aan boord namelijk niet teveel ruimte innemen.

Een verpakking van 500 gram bevat in totaal 2500 calorieën, en is onderverdeeld in negen repen. Iedere reep bestaat weer uit twee tabletten. Hierdoor zijn deze rantsoenen handig te doseren.

Het zijn erg calorierijke repen van compact formaat. Ook zijn ze op dit moment hier bij Prepz.nl zeer betaalbaar. Daarom is dit een interessante optie om wat groter in te kopen.

Ook water is van levensbelang. Normaal gesproken komt dit natuurlijk gewoon uit de kraan. Maar om voorbereid te zijn op een situatie waarin dit niet het geval is, kun je ervoor kiezen om ook waterrantsoenen in te slaan.

Hier bij Prepz.nl zijn waterrantsoenen van Seven Oceans verkrijgbaar. Een verpakking van 500 ml bestaat uit 10 pakjes van 50 ml, zodat je het water goed kunt doseren en zo min mogelijk hoeft te verspillen.

Naast de hierboven beschreven rantsoenen kun je hier bij Prepz.nl en hier bij Amazon.de veel meer verschillende opties bekijken.

Ook behandel ik een aantal opties in mijn noodrantsoen-artikel.

Houd het nieuws over het nieuwe coronavirus goed in de gaten!

Om je ergens goed op voor te kunnen bereiden heb je de meest actuele informatie nodig. Het is daarom aan te raden om de ontwikkelingen over het nieuwe coronavirus via verschillende kanalen te volgen.

Zoals ik aan het begin van dit artikel vermeldde is het advies van de WHO om besmetting te voorkomen op dit moment nog vrij simpel en algemeen van aard. Om te zorgen dat je op tijd op de hoogte bent van eventuele veranderingen in dit advies kun je de website van de WHO de komende tijd in de gaten houden.

Verder kun je de website van het ECDC in de gaten houden voor actuele berichtgeving over de verspreiding van het nieuwe coronavirus en het aantal slachtoffers.

Hopelijk krijgt het nieuwe coronavirus in Nederland geen voeten in de aarde, en hoef je de behandelde beschermingsmiddelen niet daadwerkelijk te gebruiken. Maar je kunt maar beter altijd voorbereid zijn!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *