Hoe voorbereiden op het nieuwe coronavirus?

By | 26 januari 2020

Sinds vorige maand is er in China sprake van een uitbraak van een nieuw coronavirus. Dit is het zogenaamde 2019-nCoV virus. Omdat de uitbraak van het virus lijkt te zijn begonnen in de stad Wuhan, wordt het ook wel het Wuhan-virus genoemd (bron).

In China waren er op 24 januari al 881 besmettingen vastgesteld (bron). Inmiddels heeft het virus zich via reizigers verder verspreid, en zijn ook de eerste besmettingen in Europa geconstateerd. Het gaat om drie gevallen in Frankrijk (bron). Het ECDC (European Centre for Disease Prevention and Control) meldt op het moment van schrijven al 56 doden in China (bron).

Hieronder leg ik eerst uit wat de World Health Organization op dit moment (26 januari 2020) zegt over het voorkomen van besmetting met het nieuwe coronavirus. Daarna behandel ik een aantal middelen waarmee je jezelf verder voor kunt bereiden, namelijk:

Hoe kun je besmetting met het nieuwe coronavirus voorkomen volgens de WHO?

De World Health Organization (WHO) raadt op het moment van schrijven (26 januari 2020) om te voorkomen dat je besmet raakt vooral aan om vaak je handen te wassen en contact te vermijden met mensen die mogelijk symptomen van het virus vertonen. Zoals bijvoorbeeld hoesten en niezen (bron). Tot nu toe blijft het dus bij een algemene en vrij simpele aanbeveling.

Welke maatregelen kun je verder nemen tegen het nieuwe coronavirus?

Je kunt naast de adviezen die op dit moment door de WHO worden gegeven natuurlijk altijd extra maatregelen nemen. Hieronder behandel ik daarom een aantal middelen waar je aan kunt denken om jezelf beter te beschermen tegen het nieuwe coronavirus.

Desinfecterende lotion

Desinfecterende lotion

 

Sterillium Med desinfectie lotion
Sterk desinfecterend middel op basis van alcohol.
Zonder kleur- en geurstoffen. Ook geschikt voor de gevoelige huid.
Bekijk prijs 500 ml bij bol.com Bekijk prijs 1000 ml bij bol.com

Eén van de adviezen van de WHO is dus om je handen goed te wassen. Daarnaast kun je er voor nog betere bescherming voor kiezen om ook desinfecterende lotion te gebruiken.

De hierboven afgebeelde Sterillium Med lotion is een sterk desinfecterend middel op basis van alcohol. Er zitten geen kleur- en geurstoffen in, zodat de lotion ook geschikt is voor de gevoelige huid.

Je gebruikt het middel door het onverdund op je droge handen te doen. Vervolgens zorg je dat je je handen helemaal met de lotion bedekt. Hierbij moet je vooral ook aandacht aan de vingertoppen en duimen besteden, omdat je daar het meeste mee aanraakt.

De lotion is binnen 30 seconden werkzaam tegen virussen, bacteriën, mycobacteriën, schimmels en gisten. Zoals je hier bij bol.com in de bijsluiter kunt zien als je op ‘Bekijk de bijsluiter’ klikt, werkt hij ook tegen een coronavirus.

Sterillium Med werkt niet alleen goed en snel, maar het is ook een langdurig werkend desinfectie middel. Deze desinfecterende lotion is daarom onder andere geschikt voor in operatiekamers.

Deze Sterillium Med desinfecterende lotion is verkrijgbaar in verschillende hoeveelheden. Op het moment van schrijven kun je de 500 ml variant voor € 15,50 hier bij bol.com kopen.

De 1000 ml variant is op dit moment voor € 20,95 hier bij bol.com verkrijgbaar. Je bent voordeliger uit als je daar in een keer meer van inslaat. Koop je meerdere flessen in een keer, dan gaat de prijs per stuk omlaag. Zo is de prijs per stuk slechts € 17,80 als je meteen vier 1000 ml flessen koopt.

FFP3 mondkapjes

ffp3 mondkapjes coronavirus
3M Aura 9332+ FFP3 mondkapjes
FFP3: hoogste beschermingsniveau voor mondkapjes
Verkrijgbaar in verschillende hoeveelheden:
Bekijk prijs per stuk bij bol.com Bekijk prijs 10 stuks bij bol.com Bekijk prijs 10 stuks bij Conrad.nl

Een andere maatregel waar je aan moet denken is ademhalingsbescherming. Je kunt ervoor kiezen om daarvoor een mondkapje te gebruiken.

De Europese EN 149 norm hanteert drie verschillende gradaties van bescherming voor mondkapjes, namelijk: FFP1, FFP2 en FFP3. Je bent het best beschermd met een FFP3 mondkapje. Een FFP3 mondkapje filtert namelijk minstens 99 % van alle deeltjes uit de lucht (bron).

Het is dus het verstandigst om geen risico te nemen, en gewoon voor het hoogste beschermingsniveau (FFP3) te kiezen.

Mondkapjes zoals dit zijn in principe wegwerp maskers. Wil je zo goed mogelijk beschermd zijn dan kun je het best iedere dag een nieuw masker opdoen. Het is daarom aan te raden om groot in te slaan.

Op het moment van schrijven zijn de hierboven afgebeelde 3M Aura 9332+ FFP3 mondkapjes hier bij bol.com voor € 14,95 per stuk, en hier bij Conrad.nl voor € 69,49 per 10 stuks verkrijgbaar. Koop je dat pakket van tien stuks, dan kom je gelet op de prijs per stuk dus voordeliger uit. Daarnaast is het verstandiger om dit soort wegwerp mondkapjes meteen wat groter in te kopen.

Hetzelfde pakket van tien stuks is op het moment van schrijven hier bij bol.com voor € 149,99 verkrijgbaar.

Bij het pakket van tien stuks dat je hier bij Conrad.nl of hier bij bol.com kunt kopen zijn alle mondkapjes hygiënisch afzonderlijk verpakt. Daarmee wordt voorkomen dat een mondkapje al met iets besmet raakt voordat je hem op doet.

Een andere voordelige optie zijn de FFP3 mondkapjes van het merk Climax. Deze kun je hier bij Prepz.nl voor € 21,95 per 12 stuks kopen. Ook zijn ze op dit moment hier bij bol.com voor € 30,99 per 12 stuks verkrijgbaar.

Lees voor dat je een mondkapje gebruikt altijd de gebruiksaanwijzing goed door. Als je hem bijvoorbeeld niet goed op zet ben je natuurlijk niet goed beschermd. Ook moet je er bijvoorbeeld altijd voor zorgen dat je glad geschoren bent wanneer je een mondkapje gebruikt. Anders sluit een mondkapje minder goed aan op de huid, waardoor je onnodig risico loopt.

Wil je liever geen wegwerp mondkapjes, maar een oplossing die langer meegaat? Dan kun je verder kijken naar de volgende oplossingen.

Een halfgelaatsmasker

climax halfgelaatsmasker
Climax 576 halfgelaatsmasker incl P3 filters
Geleverd met P3 filters
Gemaakt van flexibel rubber
Bekijk prijs bij Prepz.nl Bekijk prijs bij bol.com

Je kunt als het gaat om ademhalingsbescherming ook kiezen voor een halfgelaatsmasker, zoals het hierboven afgebeelde Climax 576 halfgelaatsmasker.

Het masker is gemaakt van flexibel rubber voor een zo comfortabel mogelijke pasvorm.

Er worden drie verschillende beschermingsklassen gehanteerd voor de filters van halfgelaatsmaskers, namelijk: P1, P2 en P3. P3 is het hoogste beschermingsniveau, en biedt de beste bescherming (bron).

Dit Climax 576 halfgelaatsmasker wordt geleverd met P3 filters. Met deze P3 filters ben je beschermd tegen hoge concentraties van schadelijke stoffen. Zo ben je onder andere beschermd tegen virussen en bacteriën.

Een voordeel van een halfgelaatsmasker zoals dit is dat het in tegenstelling tot de hiervoor behandelde mondkapjes geen wegwerpmasker is. In plaats daarvan moet je eens in de zoveel tijd de filters die op het masker zitten vervangen. Je kunt er hier bij Prepz.nl alvast vervangende filters bijkopen, zodat je er meteen een hele lange tijd mee vooruit kan.

Op het moment van schrijven kun je dit Climax 576 halfgelaatsmasker hier bij Prepz.nl voor € 19,95 kopen. Ook is hij hier bij bol.com verkrijgbaar.

Omdat je langer met dit Climax 576 halfgelaatsmasker doet en hij maar € 19,95 kost, is het een voordeligere optie dan het kopen van wegwerp mondkapjes.

Net als bij de mondkapjes geldt ook hier dat je altijd goed de gebruiksaanwijzing door moet nemen voordat je het product gebruikt. Je wil natuurlijk voorkomen dat je hem verkeerd gebruikt, met alle gevolgen van dien. Zo moet je er bijvoorbeeld voor zorgen dat je altijd glad geschoren bent als je een halfgelaatsmasker op doet. Gezichtsbeharing kan er anders voor zorgen dat het masker niet goed op je huid aansluit.

Aan een halfgelaatsmasker zit een mogelijk nadeel, en dat is dat je ogen niet beschermd zijn. Je kunt ervoor kiezen om dit op te lossen door een goede afsluitende bril op te zetten.

Maar wil je toch liever een completere oplossing die niet alleen je mond en neus, maar ook je ogen beschermt? Dan is het gasmasker dat ik hieronder behandel een betere keuze.

Een gasmasker

gasmasker
Climax gasmasker
Voldoet aan de Europese EN 136 standaard
Volledig lucht- en waterdicht
Verstelbare banden
Gemaakt van rubber
One size fits all
Geen filter inbegrepen. Filters zijn hier bij Prepz.nl en hier bij bol.com verkrijgbaar.
Bekijk prijs bij Prepz.nl Bekijk prijs bij bol.com

Wil je voor de zekerheid de beste vorm van ademhalingsbescherming in huis halen? Dan kom je uit bij een echt gasmasker, zoals het bovenstaande gasmasker van Climax.

Dit is in tegenstelling tot de vorige optie een volgelaatsmasker. Hiermee zijn niet alleen je mond en je neus afgedekt, maar worden ook je ogen beschermd tegen virussen.

Voor een zo goed mogelijke bescherming tegen virussen is het belangrijk dat ook je ogen afgedekt zijn. Bij de twee hiervoor behandelde maskers is er geen bescherming voor de ogen aanwezig. En daarom is een echt gasmasker zoals dit de meest effectieve oplossing.

Dit Climax gasmasker is gemaakt van rubber dat goed aansluit op je gezicht. Het masker is helemaal water- en luchtdicht. Verder is het masker ‘one size fits all’, en voorzien van handige verstelbare banden.

Op het moment van schrijven kun je dit Climax gasmasker hier bij Prepz.nl voor € 64,95 en hier bij bol.com voor € 75,09 kopen. Dit Climax gasmasker voldoet aan de Europese EN 136 standaard.

Om dit gasmasker te kunnen gebruiken heb je ook een bijpassend gasmasker filter nodig. Filters die gemaakt zijn volgens de Europese Standaard EN 148/1 kun je op dit gasmasker aansluiten. Voor in een noodsituatie heb je natuurlijk het liefst een filter van het hoogste beschermingsniveau.

Het onderstaande gasmasker filter is dan de beste optie. Deze is van het hoogste beschermingsniveau (klasse 3). Je kunt dit passende gasmasker filter hier bij Prepz.nl voor € 19,95 en hier bij bol.com voor € 26,74 kopen.

filter voor gasmasker

Dit is een ABEK-filter dat onder andere bescherming biedt tegen A-, B-, E- en K-gassen.

Wil je meer weten over dit gasmasker en het bijpassende gasmasker filter? Ik behandel dit gasmasker en gasmasker filter uitgebreider in mijn gasmasker kopen-artikel.

Neem voor het gebruik van een gasmasker altijd goed de handleiding door. Er zijn een aantal belangrijke dingen waar je goed op moet letten om een gasmasker op de juiste manier te laten werken.

Zo moet je er bijvoorbeeld altijd voor zorgen dat je glad geschoren bent als je een gasmasker gebruikt. Gezichtsbeharing kan er namelijk voor zorgen dat een gasmasker niet helemaal goed afsluit. En dat kan natuurlijk hele nare gevolgen hebben!

Medische handschoenen

 

Handschoenen

Hygostar nitril handschoenen
Voldoet aan de Europese EN 455 en EN 374 normen
Hoogste beschermingsniveau: categorie III
Gemaakt van nitril, bevat geen latex-eiwitten
In handige dispenser doos van 100 stuks
Alle handschoenen zijn ambidexter: je kunt ze zowel links als rechts dragen
Bekijk prijs bij bol.com

Ik heb hierboven desinfecterende lotion behandeld, maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om je handen tegen het nieuwe coronavirus te beschermen met wegwerphandschoenen. Als je zo goed mogelijk beschermd wil zijn, dan zijn de bovenstaande Hygostar nitril handschoenen een goede keuze.

Deze handschoenen zijn gemaakt van nitril. De meeste wegwerphandschoenen worden gemaakt van vinyl, latex of nitril. (bron) Nitril handschoenen zoals dit zijn de meest duurzame optie van de verschillende soorten wegwerphandschoenen. Ze zijn het stevigst, en het best bestand tegen scheuren.

Ondanks dat nitril steviger materiaal is, blijft de tastzin gewoon goed behouden. Alles wat je aanraakt kun je gewoon nog steeds goed voelen als je de handschoenen aan hebt. En om te zorgen dat je ook goede grip hebt als de handschoenen nat zijn, zijn de vingertoppen wat ruwer gemaakt.

Daarnaast voldoen deze Hygostar nitril handschoenen aan de Europese EN 455 norm. In die norm zijn de eisen vastgelegd waaraan medische handschoenen moeten voldoen. Om voor de EN 455 normering in aanmerking te kunnen komen worden onder andere de levensduur en allerlei fysieke eigenschappen van de handschoenen getest.

Alleen handschoenen die aan die norm voldoen zijn échte medische handschoenen te noemen. De nitril handschoenen van Hygostar voldoen daaraan, en zijn dus medische handschoenen.

Ook voldoen de Hygostar nitril handschoenen aan de Europese EN 473 norm. Daarin is vastgelegd aan welke eisen handschoenen moeten voldoen die niet alleen ter bescherming van de patiënt, maar ook ter bescherming van de drager van de handschoenen worden gebruikt.

Verder zijn er in de Europese Richtlijn voor persoonlijke beschermingsmiddelen drie verschillende veiligheidscategorieën bepaald (categorie I, II en III) voor onder andere handschoenen. Daarvan biedt categorie III de hoogste bescherming. (bron)

In categorie III vallen de beschermingsmiddelen die in staat zijn om zeer ernstige gevolgen tegen te gaan, zoals onomkeerbare schade aan de gezondheid. (bron) Deze Hygostar nitril handschoenen vallen in categorie III (het hoogste veiligheidsniveau).

Aan alle belangrijke Europese veiligheidsnormen wordt dus voldaan. Daarnaast zitten deze nitril handschoenen ook comfortabel, en heb je genoeg bewegingsvrijheid.

Ook zijn ze vriendelijk voor de huid. De handschoenen bevatten geen latex, en ze kunnen dus ook door mensen met een latex allergie worden gedragen.

Omdat dit wegwerphandschoenen zijn, is het handig om ze wat groter in te kopen. Het is namelijk de bedoeling dat je de handschoenen na eenmalig gebruik weggooit.

Daarom worden ze per honderd stuks verkocht in een handige kartonnen dispenser doos. Op het moment van schrijven kun je deze dispenser doos hier bij bol.com voor € 12,39 kopen. Omgerekend betaal je dan dus slechts 12 cent per handschoen.

Zoals je hier bij bol.com kunt zien gaat de prijs per dispenser doos van honderd stuks op dit moment verder omlaag als je een bepaald aantal dispenser dozen tegelijk koopt.

Ik behandel deze Hygostar nitril handschoenen uitgebreider in mijn medische handschoenen-artikel.

Een veiligheidsbril

 

 

veiligheidsbril

Uvex 9307375 veiligheidsbril
Voldoet aan de Europese EN 166 norm
Sluit goed af rond de ogen
Voorzien van handige verstelbare hoofdband
Glazen zijn aan de buitenkant krasvast gecoat
Aan de binnenkant geen condensvorming
Gewicht: 46 gram
Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij Conrad.nl

Ik heb hierboven verschillende beschermingsmiddelen voor je handen en voor je luchtwegen behandeld. Maar bescherming voor je ogen is ook belangrijk!

Als je daarom nog een veiligheidsbril zoekt, dan is de bovenstaande Uvex 9307375 veiligheidsbril een goede optie. Deze veiligheidsbril voldoet aan de Europese EN 166 norm. Daarin zijn de basiseisen vastgelegd waar een goede veiligheidsbril aan moet voldoen.

Het belangrijkste kenmerk van een goede veiligheidsbril, is dat hij helemaal goed afsluit. Dit type bril, dat een beetje aan een duikbril of skibril doet denken, doet dat het best. Met de verstelbare hoofdband laat je de veiligheidsbril overal goed op je huid aansluiten. Zo ben je beschermd tegen deeltjes en spatten uit alle richtingen. Het maakt niet uit of ze van de zijkant, van onder of van boven komen.

Er zijn ook veiligheidsbrillen die meer zijn vormgegeven als een normale bril, maar dan met extra kunststof beschermstukken rond de glazen. Dat type bril wordt ook wel een ‘laboratoriumbril’ genoemd. (bron)

Maar bij die ‘laboratoriumbrillen’ blijf je toch vrijwel altijd kleine open kiertjes houden. Terwijl je een veiligheidsbril met een hoofdband overal goed op je huid aan kan laten sluiten.

Omdat je een veiligheidsbril met een hoofdband strak tegen je huid aan laat sluiten, voorkom je daarmee ook het risico dat je per ongeluk met een niet ontsmette hand in je ogen wrijft. Met een ‘laboratoriumbril’ kan zo’n ongeluk zich altijd voordoen.

Deze Uvex veiligheidsbril is verder comfortabel om te dragen. Dat komt onder andere door zijn lichte gewicht van slechts 46 gram. Door dit lichte gewicht is het ook een goede veiligheidsbril voor als je hem lang achter elkaar moet dragen.

Om te zorgen dat je altijd goed zicht hebt, is de binnenkant van de glazen voorzien van een coating die condens voorkomt. De buitenkant van de bril is daarnaast uitgerust met een coating die hem krasvast maakt.

Verder is deze veiligheidsbril vrij vriendelijk geprijsd. Op het moment van schrijven kun je deze veiligheidsbril hier bij bol.com voor € 22,34, en hier bij Conrad.nl voor € 17,48 kopen.

Ik behandel deze veiligheidsbril ook in mijn veiligheidsbril virus-artikel.

Houd het nieuws over het nieuwe coronavirus goed in de gaten!

Om je ergens goed op voor te kunnen bereiden heb je de meest actuele informatie nodig. Het is daarom aan te raden om de ontwikkelingen over het nieuwe coronavirus via verschillende kanalen te volgen.

Zoals ik aan het begin van dit artikel vermeldde is het advies van de WHO om besmetting te voorkomen op dit moment nog vrij simpel en algemeen van aard. Om te zorgen dat je op tijd op de hoogte bent van eventuele veranderingen in dit advies kun je de website van de WHO de komende tijd in de gaten houden.

Verder kun je de website van het ECDC in de gaten houden voor actuele berichtgeving over de verspreiding van het nieuwe coronavirus en het aantal slachtoffers.

Hopelijk krijgt het nieuwe coronavirus in Nederland geen voeten in de aarde, en hoef je de behandelde beschermingsmiddelen niet daadwerkelijk te gebruiken. Maar je kunt maar beter altijd voorbereid zijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *