Kloofbijl kopen? De 3 beste kloofbijl opties!

By | 7 september 2020

Wil je een goede kloofbijl kopen, maar weet je nog niet wat voor jou de beste kloofbijl is? Hieronder leg ik eerst uit wat de belangrijkste kenmerken zijn van een goede kloofbijl. Daarna behandel ik de drie beste kloofbijl opties. Wat voor jou persoonlijk de beste kloofbijl is, hangt ervan af waar je precies naar op zoek bent:

  • De Fiskars X17 M is de beste kleine kloofbijl. Dit is een goede keuze voor als je liever een wat lichtere kloofbijl hebt, die je makkelijker onder controle kan houden. Maar ook is dit een goede optie als je hem bijvoorbeeld bij je wil kunnen dragen tijdens het bushcraften of op een survivaltocht.
  • De Fiskars X27 XXL is gelet op de prijs-kwaliteitsverhouding de beste koop. Dit is een grote kloofbijl die goed geschikt is voor het zware werk.
  • De Hultafors Hult Splitting Axe Premium is de beste allround kloofbijl. Dit is een goed midden tussen een kleine en een grote kloofbijl. Hij is zo ontworpen dat je de steel op verschillende plekken vast kunt pakken, en je nog steeds voldoende controle houdt over de bijl.

Wat is een goede kloofbijl? De belangrijkste kenmerken!

Wat is de beste kloofbijl Welke kloofbijl kopen

Een kloofbijl is een bijl die je gebruikt om hout dat je als brandhout wil gebruiken te splijten. (bron) Je gebruikt een kloofbijl voor het splijten van brandhout voor de open haard, een houtkachel, een vuurkorf of bijvoorbeeld voor het maken van een kampvuur.

Hout kloven doe je niet alleen omdat kleinere stukken hout beter in je houtkachel, vuurkorf of open haard passen. Gekloofd hout kan ook beter drogen, waardoor het veel beter brandt.

De bedoeling van een kloofbijl is dat je met één goede slag een verticaal geplaatst stuk hout door midden kunt kloven. Omdat je met een kloofbijl met een enkele slag een verticaal geplaatst stuk hout door midden moet kunnen slaan, zijn er een aantal kenmerken waar iedere goede kloofbijl aan moet voldoen.

Een eerste belangrijke eigenschap van een goede kloofbijl is de vorm van de kop. Een goede kloofbijl heeft een wigvormige kop. Dat houdt in dat de kop van de bijl schuin toeloopt. Het scherpe gedeelte dat het hout het eerst raakt is het dunst, en de dikte van de kop loopt daarvandaan op.

Door het dunne begin gaat de bijl makkelijk het hout in. Omdat de kop daarna dikker wordt splijt het hout vervolgens open. Op de onderstaande afbeelding zie je een duidelijk voorbeeld van zo’n wigvormige kop. Dit is de kop van de Hultafors Hult Splitting Axe Premium die ik verderop behandel.

Wat is een goede kloofbijl

Om een blok hout in één keer te kunnen splijten is een goede kloofbijl uitgerust met een zware kop.

Ook heeft een goede kloofbijl daarom een lange steel. Hierdoor kun je een flinke zwaai maken, en dus meer kracht genereren om de zware kop het hout te doen splijten. Er zijn kloofbijlen in verschillende lengtes verkrijgbaar, maar omdat een langere steel het kloven over het algemeen makkelijker maakt wil je er wel voor zorgen dat je niet een te korte steel kiest.

Vanwege het gewicht van de kop en de lengte van de steel moet je een kloofbijl altijd met twee handen bedienen. Omdat een kloofbijl flink wat te verduren krijgt, is het ook belangrijk dat hij een stevige steel heeft die de klappen tijdens het kloven goed op kan vangen.

Kloofbijl kopen – de 3 beste kloofbijl opties!

Wil je een goede kloofbijl kopen, maar weet je nog niet welke kloofbijl voor jou de beste keuze is? Hieronder behandel ik drie verschillende kloofbijlen. Welke van deze kloofbijlen voor jou persoonlijk de beste keuze is, hangt ervan af waar je precies naar op zoek bent.

Ben je op zoek naar de beste kleine kloofbijl? Dan kun je het best kiezen voor de Fiskars X17 M die ik hieronder als eerste behandel. Deze bijl is van kleiner formaat, maar heeft alle belangrijke eigenschappen van een goede kloofbijl.

Hij is prima geschikt voor het kloven van kleine tot middelgrote boomstammen. Dit is een hele goede keuze voor kleinere mensen of tieners. Daarnaast is dit ook een goede kloofbijl voor als je hem bij je wil kunnen dragen tijdens een survivaltocht of bij het bushcraften. Hij is namelijk ook wat lichter van gewicht.

Zoek je de beste koop, ofwel de kloofbijl met de beste prijs-kwaliteitsverhouding? Dan is de Fiskars X27 XXL die ik hieronder als tweede behandel de beste keuze. Dit is een volwaardige grote kloofbijl die geschikt is voor het zwaardere werk. Hij is zeer stevig vormgegeven, en dat voor een vrij zachte prijs. Je vind niet snel een kloofbijl van dezelfde kwaliteit in dezelfde prijsklasse.

Mocht je op zoek zijn naar de beste allround kloofbijl ofwel de meest veelzijdige optie, dan is de Hultafors Hult Splitting Axe Premium die ik als laatste behandel de beste keuze.

Door het ontwerp van deze bijl kun je de steel op verschillende plekken vastpakken, en nog steeds even veel controle over de bijl uitoefenen. Dit is een mooi midden tussen een kleine- en een grote kloofbijl. Je kunt er alle kanten mee op.

Beste kleine kloofbijl – Fiskars X17 M kloofbijl kopen

 

Beste kleine kloofbijl Fiskars X17 M kloofbijl kopen

Fiskars X17 M kloofbijl
Steel van stevig FiberComp kunststof
Kop van de bijl is geïntegreerd in de steel
Lengte: 60 cm
Gewicht: ca. 1,5 kg
Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij Conrad.nl

Als je op zoek bent naar de beste kleine kloofbijl, dan is deze Fiskars X17 M kloofbijl de beste keuze. Deze bijl is van een wat kleiner formaat, maar tegelijkertijd heeft hij nog steeds alle belangrijke eigenschappen van een goede kloofbijl.

Deze kleine kloofbijl is voorzien van een goede wigvormige kop, die vanaf het snijvlak oploopt in dikte. Hiermee wordt het hout bij iedere slag goed uit elkaar geduwd, zoals de bedoeling is bij een goede kloofbijl.

De steel is gemaakt van zeer sterk FiberComp kunststof. Dit materiaal is harder dan het hout dat voor de meeste bijlstelen wordt gebruikt. Al helemaal als het gaat om bijlen in dezelfde prijsklasse. Daarnaast is dit materiaal zeer goed in het absorberen van de vibraties tijdens het kloven, hierdoor is de bijl comfortabeler te hanteren.

Een kloofbijl krijgt natuurlijk aardig wat te verduren tijdens het kloven. Daarom is de kop van de bijl voor extra stevigheid geïntegreerd in de steel. Hierdoor kan de kop niet van de steel loskomen.

Met zijn lengte van 60 cm is de Fiskars X17 M vrij compact voor een kloofbijl. Er zijn nog wel kleinere kloofbijlen verkrijgbaar, maar kleiner dan dit kun je beter niet gaan. Bij veel van de nog kleinere modellen lever je teveel in aan efficiëntie bij het kloven.

Als een kloofbijl te kort of te licht van gewicht is, dan kun je met de slagbeweging die je moet maken niet genoeg kracht genereren om het hout goed te kloven. Je moet dan veel meer kracht zetten om te compenseren voor het kleinere formaat van de bijl.

Deze Fiskars X17 M is wat dat betreft de perfecte combinatie van een klein formaat en effectiviteit bij het kloven. Hij heeft een kleinere afmeting en is wat lichter van gewicht, maar tegelijkertijd is het nog steeds een goede effectieve kloofbijl.

Deze Fiskars X17 M is licht van gewicht voor een kloofbijl, hij weegt ongeveer 1,5 kg. Een kleine kloofbijl zoals dit is bijvoorbeeld een goede optie voor kleinere mensen of tieners. Je wil natuurlijk altijd een bijl gebruiken die je goed onder controle kan houden. Vanwege het kleinere formaat en het lichtere gewicht is hij dan alsnog veilig te hanteren.

Maar ook is dit een goede keuze voor als je bijvoorbeeld van plan bent de bijl bij je te dragen op een survivaltocht of tijdens het bushcraften. Een grote zware kloofbijl kan dan nogal onhandig zijn. In dergelijke situaties kun je prima uit de voeten met deze kleine kloofbijl. Hij is dan niet te zwaar om hem bijvoorbeeld op je rug te dragen.

Ook kan een kleine kloofbijl zoals dit een goede keuze zijn voor als je een bijl zoekt om af en toe wat hout kloven, in wat kleinere hoeveelheden. Bijvoorbeeld voor als je weleens een kampvuur maakt of een vuurkorf aansteekt. Daarvoor heb je aan deze kleine kloofbijl in principe genoeg, en hoef je niet per se een (duurdere) grote kloofbijl te kopen.

Deze Fiskars X17 M kloofbijl is ideaal voor kleine tot middelgrote boomstammen. Verder kun je hem ook zeker wel gewoon voor de wat zwaardere stukken gebruiken, je bent bij de grotere en stevigere stukken hout alleen iets langer bezig. Het is dan natuurlijk wel een wat intensiever klusje dan wanneer je een grote kloofbijl met een zwaardere bijl-kop gebruikt.

Op het moment van schrijven kun je deze Fiskars X17 M kloofbijl kopen voor € 53,99 hier bij bol.com en voor € 53,49 hier bij Conrad.nl. Daarnaast is hij hier bij Amazon.nl en hier bij Amazon.de vaak nog voordeliger verkrijgbaar. Klik op de oranje knoppen hierboven om de meest actuele prijzen en beschikbaarheid bij de verschillende webshops te bekijken.

Deze kleine kloofbijl is zeer betaalbaar voor de kwaliteit die je ervoor terugkrijgt. De Fiskars X17 M kloofbijl heeft een kleiner formaat en is lichter van gewicht, maar is nog steeds een effectieve klover.

Hij is ideaal voor als je een wat compactere kloofbijl zoekt die je misschien wat makkelijker in bedwang kan houden tijdens het kloven, of voor als je de bijl bijvoorbeeld bij het survivallen of bushcraften bij je wil kunnen dragen.

Kloofbijl beste koop – Fiskars X27 XXL grote kloofbijl kopen

 

Kloofbijl beste koop Fiskars X27 XXL grote kloofbijl kopen

Fiskars X27 XXL kloofbijl
Steel van stevig FiberComp kunststof
Kop van de bijl is geïntegreerd in de steel
Lengte: 91,5 cm
Gewicht: 2,56 kg
Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij Conrad.nl

Zoek je de beste kloofbijl gelet op de prijs-kwaliteitsverhouding? Dan is deze Fiskars X27 XXL kloofbijl de beste koop. Dit is een goede kloofbijl die gemaakt is om vaak en intensief gebruikt te worden, maar tegelijkertijd is hij nog steeds vrij betaalbaar.

Deze grote kloofbijl van het Finse merk Fiskars is voorzien van een goede wigvormige kop, die vanaf het snijvlak oploopt in dikte. Bij iedere slag wordt het hout hierdoor goed uit elkaar geduwd, precies zoals je van een goede kloofbijl mag verwachten.

Deze kloofbijl is voorzien van een steel gemaakt van zeer sterk FiberComp kunststof. De steel is steviger dan veel van de houten bijlstelen. Zeker als het gaat om de houten stelen die je tegenkomt op de gemiddelde bijl uit dezelfde prijsklasse.

Ook is dit materiaal heel goed in het absorberen van de schokken tijdens het kloven. Daardoor is de bijl comfortabeler te hanteren, en heb je tijdens het kloven meer houvast.

Omdat een grote kloofbijl zoals dit natuurlijk behoorlijke klappen krijgt tijdens het kloven is de kop van de bijl voor extra stevigheid geïntegreerd in de steel. De kop van de bijl kan hierdoor niet loskomen van de steel.

Deze kloofbijl weegt 2,56 kg, en is een stuk langer dan de hiervoor behandelde optie. Door zijn totale lengte van 91,5 cm heeft hij een veel grotere slagkracht. Met zijn formaat en stevige constructie is deze grote kloofbijl gemaakt voor het zwaardere werk.

Deze grote kloofbijl is dan ook goed geschikt voor grotere en dikkere boomstammen. Het is een volwaardige full-size kloofbijl die is gemaakt om vaak en intensief gebruikt te worden. Als je regelmatig hout klooft en ook grotere stukken, dan is deze bijl ideaal.

Maar ook als je gewoon een goede kloofbijl zoekt om af en toe wat hout te kloven voor bijvoorbeeld een kampvuur of een vuurkorf, dan is dit een aanrader. Deze grote kloofbijl maakt dat gewoon een stuk eenvoudiger.

Door de stevige constructie heeft deze kloofbijl een lange levensduur, en daarnaast is hij ook nog eens vrij zacht geprijsd.

Op het moment van schrijven kun je deze kloofbijl kopen voor € 73,49 hier bij bol.com en voor € 72,99 hier bij Conrad.nl. Ook is hij hier bij Amazon.nl en hier bij Amazon.de vaak nog voordeliger verkrijgbaar. Klik op de oranje knoppen hierboven om de meest actuele prijs en beschikbaarheid bij de verschillende webshops te bekijken.

De Fiskars 27X XXL is zeer betaalbaar voor de kwaliteit die je ervoor terugkrijgt. Het is lastig om in dezelfde prijsklasse een kloofbijl van dezelfde kwaliteit te vinden. Daarom is deze kloofbijl met afstand de beste koop.

Beste allround kloofbijl – Hultafors Hult Splitting Axe Premium kloofbijl kopen

Beste allround kloofbijl Hultafors Hult Splitting Axe Premium kloofbijl kopen

Hultafors Hult Splitting Axe Premium
Kop van Zweeds bijlenstaal
Steel van Hickory hout
Lengte steel: 75 cm
Gewicht bijlkop: 1500 gram
Gewicht totaal: 2072 gram 
Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij Bushcraftshop.nl

Zoek je de meest veelzijdige kloofbijl? Dan is de Hultafors Hult Splitting Axe Premium voor jou de beste kloofbijl. Deze kloofbijl is onderdeel van de Premium serie van het Zweedse merk Hultafors, en het is dan ook echt kwaliteitsmateriaal.

Deze Hultafors Hult kloofbijl heeft een goede wigvormige bijlkop gemaakt van Zweeds bijlenstaal. De bijlkop loopt vanaf de snijrand geleidelijk op in dikte waardoor hij het hout goed uit elkaar drijft wanneer je hem erin slaat. Verder is de bijlkop wat betreft de diepte vrij lang uitgevoerd. Hierdoor komt hij tijdens het kloven goed diep in het hout terecht, waardoor je het hout nog eenvoudiger splijt.

Daarnaast heeft deze kloofbijl ook een goede zware bijlkop. De kop zelf weegt 1,5 kg, en het totale gewicht van de kloofbijl is 2072 gram.

De bijlsteel heeft een lengte van 75 cm. Hiermee kun je een flinke zwaai maken. In combinatie met de zware wigvormige bijlkop heeft dat een verwoestend effect op stukken hout.

De steel van deze kloofbijl is gemaakt van hickory hout. Dat is een hele duurzame en schokbestendige houtsoort, die erom bekend staat dat het erg goed is in het opvangen van klappen zonder dat het breekt. Daarom kom je deze houtsoort tegen op de stelen van de echte kwaliteitsbijlen en hamers.

Verder is de hickory houten steel over de gehele lengte vrijwel even dik vormgegeven. Dit maakt de Hultafors Hult Splitting Axe Premium ook een hele veelzijdige kloofbijl, want hierdoor kun je hem overal op de steel met even veel controle vastpakken. Zo kun je zelf bepalen met hoeveel kracht je wil slaan, zonder aan controle in te leveren.

Dit is daarom de beste keuze als je op zoek bent naar de beste allround kloofbijl. Daarnaast is dit een goede optie voor als je de hiervoor behandelde grote kloofbijl te groot vind, en je liever een net iets kleinere maat hebt die je misschien wat makkelijker in bedwang kunt houden tijdens het kloven.

Deze Hultafors Hult Splitting Axe Premium is een mooi midden tussen de hiervoor behandelde kleine- en grote kloofbijl. Je kunt er alle kanten mee op.

Op het moment van schrijven kun je deze kloofbijl kopen voor € 132,99 hier bij bol.com en hier bij Bushcraftshop.nl. Ook is hij hier bij Amazon.nl verkrijgbaar. Klik op de oranje knoppen hierboven om de meest actuele prijs en beschikbaarheid bij de verschillende webshops te bekijken.

Welke kloofbijl kopen? Wat is voor mij de beste kloofbijl?

Weet je nog niet welke kloofbijl je moet kopen? Wat voor jou persoonlijk de beste kloofbijl is hangt ervan af waar je precies naar op zoek bent, en welk gebruik je met de bijl voor ogen hebt. Om de keuze wat makkelijker te maken leg ik hieronder per kloofbijl uit wanneer die bijl de beste keuze is.

De Fiskars X17 M is de beste keuze als je een kleine kloofbijl zoekt. Het is bij het kloven van hout belangrijk dat je altijd goed de controle houdt over je bijl. Een kleine kloofbijl zoals dit kan daarom een goede keuze zijn voor een kleiner persoon, of voor bijvoorbeeld een tiener.

Maar daarnaast is een kleine kloofbijl zoals de Fiskars X17 M ook heel handig voor als je een kloofbijl zoekt die je bij je kunt dragen tijdens een survivaltocht of bij het bushcraften. Omdat hij wat kleiner is van formaat en lichter van gewicht, draag je deze een stuk makkelijker op je rug dan een reguliere kloofbijl.

Deze kloofbijl heeft een lengte van 60 cm. Er zijn wel kleinere ‘kloofbijlen’ te vinden, maar kleiner dan dit kun je beter niet gaan. Bij veel van de nog kleinere modellen gaat het kleinere formaat ten koste van de efficiëntie bij het kloven. Je moet dan veel meer kracht zetten om te compenseren voor de kortere steel. Dat gaat eigenlijk in tegen het hele idee van een kloofbijl, namelijk: dat deze het makkelijker maakt om hout te kloven!

Deze kleine kloofbijl van Fiskars is goed geschikt voor kleine tot middelgrote boomstammen. Ben je bijvoorbeeld op zoek naar een kloofbijl omdat je weleens wat hout klooft voor een kampvuur of een vuurkorf? Dan kun je met een goede kleine kloofbijl zoals dit prima uit de voeten.

Je hoeft dan niet per se een grotere (en duurdere) kloofbijl te kopen. Dit is dus ook een goede oplossing voor als je het zo goedkoop mogelijk wil houden, en je de bijl gewoon af en toe voor wat kleine tot middelgrote stukken hout zal gebruiken.

De Fiskars X27 XXL is een volwaardige grote kloofbijl die goed geschikt is voor het zwaardere werk. Deze kloofbijl blinkt uit in zijn prijs-kwaliteitsverhouding, en is daarom de beste koop. Je vind niet snel een bijl van dezelfde kwaliteit in dezelfde prijsklasse.

Als je vaak hout wil kloven en dan ook grotere en dikkere boomstammen, dan is deze grote kloofbijl een hele goede keuze. Deze is gemaakt om veel en intensief gebruikt te worden. Door zijn formaat (91,5 cm) en zijn gewicht van 2,56 kg is het een hele goede klover.

Maar ook als je niet per se vaak hout zal kloven is dit een goede keuze. De kleinere Fiskars X17 M is goed geschikt voor kleine tot middelgrote boomstammen, maar daarbij zal je toch wat moeite hebben met de grotere en stevigere stukken. Deze Fiskars X27 XXL kan ook de grotere en dikkere boomstammen makkelijk aan, en is daarom gewoon de efficiëntere kloofbijl als het puur om de prestatie gaat.

Als je dus niet per se een kloofbijl van klein formaat zoekt zoals de Fiskars X17 M, dan is deze Fiskars X27 XXL een betere keuze. Hij is natuurlijk wel iets duurder, maar de prijs valt behoorlijk mee voor de kwaliteit die je ervoor terugkrijgt. Het is een hele goede kloofbijl voor weinig geld.

De Hultafors Hult Splitting Axe Premium is de beste allround kloofbijl, en is de beste keuze voor als je op zoek bent naar een kloofbijl die wat veelzijdiger te gebruiken is.

Het ontwerp van deze bijl maakt hem de meest veelzijdige optie van de drie. Hij is voorzien van een goede stevige hickory houten steel die op alle punten vrijwel even dik is vormgegeven. Daardoor kun je hem overal op de steel met even veel controle vastpakken. Je kunt hierdoor zelf goed bepalen met hoeveel kracht je wil slaan.

Hij heeft een goede zware bijlkop van Zweeds bijlenstaal. En de kop is wat betreft de diepte ook vrij lang uitgevoerd. Hierdoor wordt hij bij iedere slag goed diep het hout in gedreven, en is het een goede efficiënte klover.

Deze kloofbijl heeft een steel van 75 cm, waarmee hij wat betreft de lengte tussen de twee voorgaande opties in zit. Daarom is dit ook een goede keuze voor als je een midden zoekt tussen de hiervoor behandelde kleine- en grote kloofbijl. Bijvoorbeeld voor als je de hiervoor behandelde grote kloofbijl te groot vind, en je liever een net iets kleinere maat hebt die je misschien wat makkelijker onder controle kunt houden.

Ik hoop dat ik je heb kunnen helpen bij het vinden van de voor jou beste kloofbijl!

Veel plezier bij het kloven!

Wil je ook hout kunnen kloven met een splijtwig? Omdat je een normale kloofbijl ernstig kunt beschadigen als je daarmee op een splijtwig slaat, heb je in dat geval een aparte kloofhamer nodig. Ik behandel de twee beste kloofhamers is mijn kloofhamer-artikel.

Naast kloofbijlen zijn er natuurlijk ook bijlen voor allerlei andere doeleinden te bedenken. Zoek je bijvoorbeeld nog een bijl voor bij het survivallen? Dan kun je daar vier verschillende goede opties voor vinden in mijn survival bijl-artikel.

Zoek je daarnaast ook nog een goede handbijl voor de wat kleinere hak klusjes? In mijn handbijl kopen-artikel behandel ik de drie beste handbijlen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *