Handbijl kopen? De 3 beste handbijl opties!

By | 17 september 2020

Wil je een handbijl kopen, maar weet je nog niet welke handbijl je het beste kunt kiezen? Hieronder behandel ik de drie beste handbijl opties. Welke van deze handbijlen voor jou persoonlijk de beste keuze is, hangt er vanaf waar je precies naar op zoek bent:

  • De Hultafors Trekkingbijl H 006 SV is de beste handbijl in het algemeen. Dit is een zeer stevige en duurzame handbijl waar je nog lang plezier van hebt.
  • De Fiskars X7 XS handbijl is de beste koop. Dit is de handbijl met de beste prijs-kwaliteitsverhouding. Je vindt niet snel een handbijl van dezelfde kwaliteit in dezelfde prijsklasse.
  • De Fiskars X5 XXS handbijl is de beste kleine handbijl. Hij is van klein formaat en licht van gewicht. Hierdoor kun je hem bijvoorbeeld lange tijd comfortabel bij je dragen.

Waarom een handbijl kopen?

Waarom een handbijl kopen

Een handbijl is een bijl die je met één hand kunt bedienen. Handbijlen zijn daarom vrij compact. Meestal hebben deze bijlen een totale lengte van rond de 40 cm. Maar er zijn zelfs kleinere opties verkrijgbaar, zoals de kleine handbijl die ik hieronder als laatste behandel.

Je kunt de meeste handbijlen ook met twee handen gebruiken voor als je wat harder wil slaan. Maar deze bijlen worden gekenmerkt door het feit dat je ze goed onder controle kunt houden als je ze met één hand gebruikt.

Door het geringere formaat zijn handbijlen ook wat lichter van gewicht. De gemiddelde handbijl weegt ongeveer 1 kg, en de kleinere handbijlen wegen soms maar de helft daarvan.

Dit is ideaal voor als je de bijl bij je wil kunnen dragen tijdens het bushcraften, bij het survivallen, op een trektocht of als je een compacte bijl zoekt voor bij het kamperen. De meeste handbijlen passen gewoon in een rugzak of draag je makkelijk op je rug.

Je gebruikt een handbijl over het algemeen voor het wat lichtere hakwerk. Je kunt een handbijl gebruiken bij het tuinieren. Maar een handbijl is ook erg handig bij allerlei outdoor activiteiten. Een goede handbijl is vaak ook als survival bijl te gebruiken.

Je gebruikt een handbijl bijvoorbeeld voor het hakken van aanmaakhoutjes, of voor kleine hak klusjes die je moet verrichten bij het maken van een shelter tijdens het bushcraften of survivallen.

Als de bijlkop van je handbijl goed scherp is, dan kun je hem ook gebruiken voor het maken van feather sticks, die je vervolgens makkelijk aansteekt met een firesteel. Daarnaast kun je een goede handbijl ook zeker wel gebruiken om wat kleinere stukken hout te kloven voor bijvoorbeeld het maken van een kampvuur. Maar om grote stukken hout te kloven heb je natuurlijk een echte kloofbijl nodig.

Het kloven van hout zal met een handbijl wat intensiever zijn. Maar als je bijvoorbeeld met lichte bepakking wil bushcraften of survivallen, dan kun je met een goede handbijl prima uit de voeten!

Een goede handbijl is dus ideaal voor outdoor avonturen. Maar daarnaast is een handbijl thuis ook handig voor bij je open haard of houtkachel. Je hakt er eenvoudig wat kleinere stukjes hout mee zodat ze wat makkelijker in je kachel of open haard passen.

Handbijl kopen? De 3 beste handbijl opties!

Wil je een goede handbijl kopen, maar weet je nog niet welke je moet hebben? Hieronder behandel ik de drie beste handbijl opties. Wat voor jou persoonlijk de beste handbijl is hangt er vanaf waar je precies naar op zoek bent.

Wil je simpelweg de beste handbijl in het algemeen? Dan kun je het beste de Hultafors Trekkingbijl H 006 SV handbijl die ik hieronder als eerste behandel kopen. Deze handbijl van het Zweedse merk Hultafors is gemaakt van duurzame materialen, en zit goed stevig in elkaar. Hij is gemaakt om vaak en intensief gebruikt te worden.

Dit is een echte werkbijl waar je nog lang plezier van zal hebben. Ook is het een veelzijdige optie. Wanneer het nodig is kun je hem niet alleen met één hand, maar ook met twee handen comfortabel bedienen als je wat harder wil slaan.

Zoek je de beste koop, ofwel de handbijl met de beste prijs-kwaliteitsverhouding? Dan kun je het beste voor de Fiskars X7 XS handbijl die ik hieronder als tweede behandel kiezen. Deze bijl van het Finse merk Fiskars kan zich gelet op de kwaliteit en levensduur makkelijk meten met de duurdere concurrenten. Je vindt niet snel een bijl van dezelfde kwaliteit in dezelfde prijsklasse.

Ben je op zoek naar de beste kleine handbijl? Dan kun je het beste voor de Fiskars X5 XXS die hieronder als laatste aan bod komt kiezen. Deze kleine handbijl heeft een goede stevige constructie, en is niet alleen klein van formaat maar ook erg licht van gewicht. Deze handbijl is ideaal voor als je een bijl zoekt die je zo compact mogelijk en voor langere tijd comfortabel bij je kunt dragen.

Beste handbijl in het algemeen – Hultafors Trekkingbijl H 006 SV handbijl kopen

 

 

 

Beste handbijl in het algemeen Hultafors Trekkingbijl H 006 SV handbijl kopen

Hultafors Trekkingbijl H 006 SV
Kop van Zweeds bijlenstaal
Steel van Hickory hout
Lengte steel: 37,5 cm
Gewicht bijlkop: 600 gram
Gewicht totaal: ca. 1 kg
Schede voor snijvlak meegeleverd
Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij Bushcraftshop.nl

Zoek je de beste handbijl in het algemeen? Dan kun je het beste deze Hultafors Trekkingbijl H 006 SV handbijl kopen.

Dit is een goede stevige handgesmede handbijl van het Zweedse merk Hultafors. Hultafors gebruikt alleen kwaliteitsmateriaal, en dat zie je ook weer terug in deze handbijl.

Deze handbijl heeft een zeer stevige steel van hickory hout. Hickory hout is een zeer stevige en duurzame houtsoort die goed bestand is tegen schokken. (bron) Omdat deze houtsoort erom bekend staat dat het goed is in het opvangen van flinke schokken wordt dit voor de stelen van de echte kwaliteitsbijlen en hamers gebruikt.

De steel heeft een lengte van 37,5 cm. Dit is een mooie maat voor een handbijl. Hij is daardoor goed onder controle te houden als je hem met één hand gebruikt. Maar daarnaast biedt de steel ook genoeg ruimte om hem met twee handen vast te pakken.

Wanneer het nodig is kun je hem dus ook comfortabel met twee handen gebruiken als je wat meer kracht moet zetten. Deze veelzijdigheid maakt dit ook een goede handbijl voor allerlei outdoor avonturen. Naast het kleinere hakwerk gebruik je deze bijl bijvoorbeeld ook eenvoudig voor het kloven van kleinere stukken hout voor het maken van een kampvuur.

De bijl heeft een stevige bijlkop van Zweeds bijlenstaal die volgens traditionele methodes met de hand is gesmeed. Vervolgens is de bijlkop gezandstraald en helder gelakt, wat beter beschermt tegen roest. Verder wordt er een schede meegeleverd om het snijvlak te beschermen.

De kop van de bijl weegt 600 gram, en het totale gewicht van de bijl is ongeveer 1 kg. De gewichtsverdeling van de bijl zorgt ervoor dat je er erg comfortabel mee kunt hakken. Daarnaast is hij dus niet al te groot en niet te zwaar, waardoor je hem zonder problemen bij je kunt dragen. Bijvoorbeeld in je rugzak tijdens een trektocht, of bij het bushcraften of survivallen.

Verder is deze handbijl eigenlijk ook zeer betaalbaar voor de kwaliteit die je ervoor terugkrijgt.

Op het moment van schrijven kun je deze Hultafors Trekkingbijl H 006 SV handbijl hier bij bol.com kopen voor € 59. Daarnaast is hij ook hier bij Bushcraftshop.nl en hier bij Amazon.nl verkrijgbaar. Zo zie je maar dat een goede bijl helemaal niet zo duur hoeft te zijn.

Het is een zeer stevige en duurzame no-nonsense handbijl die gemaakt is om er hard mee te werken. Door zijn stevige constructie heb je hier nog heel lang plezier van. Zoals je bijvoorbeeld hier bij Bushcraftshop.nl in de reviews kunt lezen zijn mensen die deze bijl kochten er dan ook zeer tevreden over.

Beste koop – Fiskars X7 XS handbijl kopen

 

Beste koop Fiskars X7 XS handbijl kopen

Fiskars X7 XS
Steel van stevig FiberComp kunststof
Kop van de bijl is geïntegreerd in de steel
Lengte: 35,5 cm
Gewicht: ca. 650 gram
Kunststof beschermhouder voor het snijvlak
Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij Conrad.nl

Zoek je de handbijl met de beste prijs-kwaliteitsverhouding? Dan is deze Fiskars X7 XS de beste koop! Deze bijl van het Finse merk Fiskars heeft alle belangrijke eigenschappen van een goede handbijl, maar is tegelijkertijd zeer betaalbaar.

Deze handbijl heeft een stevige steel van FiberComp kunststof. FiberComp is een met glasvezel versterkte kunststof.

Een steel van FiberComp is steviger dan de meeste houten stelen. Vooral als het gaat om de houten stelen die je in dezelfde prijscategorie tegenkomt.

De steel van FiberComp kunststof is ook goed in het opvangen van schokken en vibraties. Daardoor heb je meer houvast tijdens het hakken, en is het comfortabeler om de bijl te hanteren.

Verder zit er een oog aan het einde van de steel waarmee je de bijl ergens aan kan ophangen of vastbinden.

De kop van de bijl is voor extra stevigheid geïntegreerd in de steel. Hierdoor kan de kop niet van de steel loskomen.

Ook is de kop van deze handbijl voorzien van een gladde PTFE coating, waardoor je de bijlkop altijd makkelijk uit het hout kunt krijgen. De kop van de bijl komt hierdoor niet op een onbeweegbare manier in het hout vast te zitten bij het hakken.

Deze Fiskars handbijl heeft een lengte van 35,5 cm, en een gewicht van ongeveer 650 gram. Door dit handzame formaat en geringe gewicht is hij goed geschikt om bijvoorbeeld tijdens een wandeltocht of andere outdoor activiteiten in of aan je rugzak te dragen. Op de onderstaande afbeelding zie je deze Fiskars X7 XS handbijl bijvoorbeeld aan een rugzak bevestigd zitten.

Fiskars X7 XS handbijl op rugzak

Deze handbijl wordt geleverd met een kunststof beschermhouder voor het snijvlak (je ziet deze op de bovenstaande foto op de kop van de bijl zitten). Daarmee bescherm je het snijvlak wanneer je de bijl onderweg bij je draagt of wanneer je hem ergens opbergt.

Vanwege zijn lichtere gewicht is dit ook een goed alternatief voor als je de hiervoor behandelde Hultafors handbijl met zijn gewicht van 1 kg toch iets te zwaar vindt.

Op het moment van schrijven kun je deze Fiskars X7 XS handbijl hier bij bol.com kopen voor € 40,99. Ook kun je hem hier bij Conrad.nl voor € 34,99 kopen. Daarnaast is deze handbijl hier bij Amazon.nl en hier bij Amazon.de vaak nog voordeliger verkrijgbaar.

Deze bijl blinkt uit vanwege zijn stevige constructie in combinatie met de zeer vriendelijke prijs. Het is moeilijk om een handbijl van dezelfde kwaliteit in dezelfde prijsklasse te vinden. Ook doet deze handbijl wat betreft de levensduur niet onder voor de duurdere concurrenten. Daarom is dit gelet op de prijs-kwaliteitsverhouding met afstand de beste koop onder de handbijlen.

Dat mensen die deze Fiskars X7 XS handbijl kochten er tevreden over zijn kun je zien aan de positieve reviews die deze bijl krijgt. Je vindt deze onder andere hier bij bol.com en hier bij hier bij Amazon.de.

Beste kleine handbijl – Fiskars X5 XXS handbijl kopen

 

 

 

Beste kleine handbijl Fiskars X5 XXS handbijl kopen

Fiskars X5 XXS
Steel van stevig FiberComp kunststof
Kop van de bijl is geïntegreerd in de steel
Lengte: 22,8 cm
Gewicht: 480 gram
Kunststof beschermhouder voor het snijvlak
Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij Conrad.nl

Zoek je de beste kleine handbijl? Dan kun je het beste deze Fiskars X5 XXS handbijl kopen!

Deze handbijl van het Finse merk Fiskars heeft een lengte van slechts 22,8 cm. Daarnaast heeft hij een gewicht van slechts 480 gram. Omdat hij zowel licht van gewicht als compact is, is dit een hele goede keuze voor als je op zoek bent naar een kleine handbijl die je comfortabel bij je kunt dragen tijdens een lange wandeltocht of bij andere outdoor activiteiten.

Deze Fiskars X5 XXS handbijl heeft een steel die is gemaakt van zeer stevig FiberComp kunststof. FiberComp is een met glasvezel verstevigde kunststof.

Een steel van FiberComp kunststof is sterker dan veel houten stelen. Al helemaal als je kijkt naar de houten stelen die je op bijlen uit dezelfde prijsklasse tegenkomt.

Een ander voordeel van de FiberComp steel is dat deze kunststof licht van gewicht is, en daardoor bijdraagt aan het lichte gewicht van deze kleine handbijl. Daarnaast is een steel van FiberComp kunststof ook erg goed in het absorberen van schokken en vibraties tijdens het hakken. Daardoor is deze kleine handbijl comfortabel te hanteren. Ook wanneer je hem lang achter elkaar gebruikt.

Het einde van de steel is voorzien van een oog, waarmee je de bijl ergens aan op kunt hangen of vast kunt binden.

De kop van de bijl is voor extra stevigheid in de steel geïntegreerd. De kop kan hierdoor niet loskomen van de steel.

Verder is de kop van de bijl voorzien van een gladde PTFE coating die ervoor zorgt dat je hem altijd eenvoudig uit het hout kunt halen. Door deze coating komt hij tijdens het hakken niet op een onbeweegbare manier in het hout vast te zitten. Daarnaast beschermt de coating ook tegen roest.

Zoals je op de onderstaande afbeelding kunt zien is deze bijl met zijn kleine afmetingen echt letterlijk een ‘handbijl’, hij is gemaakt om hem met één hand te bedienen. Het is een goede kleine handbijl waarmee je voor de kleinere hak klusjes altijd uit de voeten kunt. Of het nu gaat om het maken van een kampvuur tijdens outdoor avonturen of gewoon wat klusjes in de tuin.

Beste kleine handbijl Fiskars

Deze Fiskars X5 XXS handbijl wordt geleverd met een handige kunststof beschermhouder die het snijvlak van de bijl beschermt wanneer je de handbijl bij je draagt, of wanneer je de bijl hebt opgeborgen.

Op het moment van schrijven kun je deze kleine Fiskars X5 XXS handbijl hier bij bol.com kopen voor € 37,40, en hier bij Conrad.nl voor € 35,99. Verder is hij hier bij Amazon.nl en hier bij Amazon.de vaak nog voordeliger verkrijgbaar.

Het is een goede stevige kleine handbijl voor een zeer vriendelijke prijs. Een goede handbijl hoeft dan ook helemaal niet zo duur te zijn. Dus ben je op zoek naar een kleine handbijl? Dan is dit de beste optie!

Zoals je onder andere hier bij bol.com en hier bij Amazon.de in de reviews kunt lezen zijn mensen die deze handbijl kochten er ook zeer tevreden over.

Naast een handbijl ook op zoek naar andere soorten bijlen of tools?

Een handbijl is vanwege zijn kleine formaat ideaal om bij je te dragen tijdens allerlei outdoor activiteiten. Ook is een handbijl goed voor de kleinere hak klusjes zoals bijvoorbeeld bij het tuinieren. Maar er zijn natuurlijk ook andere activiteiten waarvoor je weer beter een ander type bijl kunt gebruiken. Zoals bijvoorbeeld voor het kloven van hout.

Met een goede handbijl kun je bijvoorbeeld tijdens het kamperen prima de kleinere stukken hout kloven om een kampvuur mee te maken. Maar ben je van plan om vaker en ook grotere stukken hout te kloven, voor bijvoorbeeld in de open haard? Dan heb je een goede kloofbijl nodig. Heb je die nog niet in huis? Dan kun je de drie beste bijlen daarvoor in mijn beste kloofbijl-artikel vinden.

Vaak is het handig om zowel een goede handbijl als een goede kloofbijl voorhanden te hebben. Als je bijvoorbeeld een houtkachel of open haard hebt, dan gebruik je de kloofbijl om boomstammen mee te kloven. Maar voor de kleinere houtjes kan een handbijl weer wat handiger zijn.

Wil je ook grote stukken hout kunnen kloven door een splijtwig het hout in te slaan? Dan heb je een aparte kloofhamer nodig. De kop van een normale bijl zal namelijk beschadigen als je daarmee op een wig slaat. Ik behandel de twee beste kloofhamers in mijn kloofhamer-artikel.

Zoek je specifiek nog een bijl voor bij het survivallen? Dan kun je verder lezen in mijn survival bijl-artikel. Daarin behandel ik de vier beste bijlen die je daarvoor kunt gebruiken.

Zoek je naast een bijl nog andere handige tools? Zoals bijvoorbeeld een goed zakmes? Dan kun je in mijn Zwitsers zakmes-artikel de vier beste Zwitserse zakmessen vinden.

Ben je specifiek op zoek naar een bushcraft mes, dan kun je de drie beste opties daarvoor vinden in mijn beste bushcraft mes-artikel.

Verder maakt het Zweedse merk Morakniv goede messen voor gebruik bij outdoor activiteiten. Ik behandel de vier beste Morakniv messen in mijn Mora mes-artikel.

En zoek je een ‘every day carry‘ mes, voor dagelijks gebruik? Dan kun je de beste every day carry messen in mijn EDC mes-artikel vinden.

Ik hoop dat ik je heb kunnen helpen bij het vinden van de handbijl die het beste bij je past.

Veel hakplezier gewenst!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *