Waterfilter voor camper of caravan kopen? 2 goede opties!

By | 3 september 2020

Wil je een waterfilter voor de camper of caravan kopen, maar weet je nog niet welk waterfiltersysteem voor jou de beste keuze is? Hieronder behandel ik twee goede opties. Welk waterfilter voor in jouw camper of caravan de beste keuze is hangt ervan af hoe regelmatig en intensief je het waterfiltersysteem zal gebruiken:

  • Het Waterfiltersysteem Camper is een goed basis waterfilter waarmee je water uit een tappunt tot schoon drinkwater kunt filteren. Met dit waterfilter kun je prima uit de voeten als je voor op vakantie een waterfilter in de camper of caravan wil installeren.
  • Het Waterfiltersysteem Camper Plus is de beste keuze voor veelvuldig gebruik. Dit systeem bevat onder andere een zelfreinigend sedimentfilter, waardoor dit hele waterfiltersysteem een langere levensduur heeft. Dat maakt dit waterfiltersysteem beter geschikt voor regelmatiger en intensiever gebruik. Bijvoorbeeld voor als je langere tijd rond zal reizen.

Waarom een waterfilter voor de camper of caravan kopen?

Waarom een waterfilter voor camper of caravan kopen

Als je met de camper of caravan rondreist in Europa, dan kom je watertappunten van wisselende kwaliteit tegen. Je bent helaas niet overal verzekerd van een schoon watertappunt.

Je weet niet wanneer de kwaliteit van het water bij het tappunt voor het laatst gecontroleerd is, en je weet niet hoe hygiënisch anderen met het tappunt omgaan.

Daarnaast wordt er in andere landen vaak chloor aan het water toegevoegd, bijvoorbeeld in populaire bestemmingen zoals Frankrijk en Spanje. Dit kan erg onsmakelijk zijn.

Een goed waterfilter voor in de camper of caravan verwijdert nare geuren en smaken. Met een goed waterfilter voor in de camper of caravan zorg je ervoor dat je gewoon schoon drinkwater uit de kraan kunt drinken.

Je hoeft dan dus geen flessen water meer te kopen om onsmakelijk of ongezond water te vermijden.

Het is niet alleen gemakkelijker dat je geen flessen of pakken water meer hoeft te kopen, maar hierdoor bespaar je natuurlijk ook geld!

Waterfilter voor camper of caravan kopen – 2 goede waterfiltersystemen!

Voor als je een waterfilter voor in de camper of caravan wil kopen behandel ik hieronder twee goede waterfiltersystemen. Welk systeem voor jou de beste keuze is, hangt af van het gebruik dat je ermee voor ogen hebt.

Het Waterfiltersysteem Camper dat ik als eerst behandel is een goede basis optie. Met twee verschillende filters (een actieve kool filter en een sediment waterfilter) filter je met dit waterfiltersysteem water uit een tappunt tot schoon en smakelijk drinkwater. Zoek je een goed waterfilter om voor op vakantie in de camper of caravan aan te sluiten, dan kun je hiermee prima uit de voeten.

Het Waterfiltersysteem Camper Plus dat ik daarna behandel heeft ten opzichte van de eerste optie een extra onderdeel (een zelfreinigend sedimentfilter) waarmee de levensduur van het hele waterfiltersysteem wordt verlengd.

Dit is daarom de beste keuze voor regelmatiger en intensiever gebruik, zoals wanneer je echt een half jaar of langer met de camper of caravan rond zal reizen. Maar daarnaast is dit ook de beste keuze als je gewoon het liefst een waterfilter met een zo lang mogelijke levensduur voor in je camper of caravan hebt.

Let op! – Deze waterfiltersystemen zijn bedoeld om water uit een tappunt te filteren. Ze zijn niet bedoeld voor het filteren van slootwater, water dat te lang stil heeft gestaan of regenwater!

Mocht je toevallig op zoek zijn naar een regenwaterfilter, dan kun je daar twee verschillende oplossingen voor vinden in mijn regenwaterfilter-artikel.

Waterfiltersysteem Camper – goed basis waterfilter voor camper of caravan

Waterfiltersysteem Camper waterfilter voor camper of caravan

Waterfiltersysteem Camper
Waterfiltersysteem in twee fasen
Samengesteld uit de volgende onderdelen:
– AquaPro APC-10 Actieve kool filter 10 micron
– AquaPro Sediment Waterfilter 5 micron 10”
– 2 × AquaPro 10” waterfilterbehuizing (transparant, metalen fitting)
– Wandbevestiging voor twee waterfilterbehuizingen
– Nipple fitting 3/4” × 3/4”
Afmetingen (L × B × D): 37 × 27 × 14 cm
Bekijk prijs bij Offgridcentrum.nl

Het bovenstaande waterfiltersysteem is een goed basis waterfilter voor in de camper of caravan. Hiermee heb je alles voorhanden om water uit een tappunt tot schoon en smakelijk drinkwater te filteren. Wil je bijvoorbeeld een waterfilter in je camper of caravan installeren voor op vakantie, dan is dit een goede keuze.

Het bovenstaande waterfilter voor in de camper of caravan bestaat uit twee fasen. De eerste fase is een actieve koolfilter, en de tweede fase is een sedimentfilter. Beide filters zijn op de afbeelding hierboven in de meegeleverde behuizing bevestigd.

Dit geheel dien je voor je kraan te plaatsen, zodat er schoon drinkwater uit je kraan komt. Met de filterbehuizing en de meegeleverde wandbevestiging is dit waterfilter eenvoudig in je camper of caravan te monteren.

Dit waterfiltersysteem voor in de camper of caravan werkt puur op waterdruk.

Er is dus geen elektriciteit nodig om het te laten werken. Daarnaast maakt dit waterfiltersysteem voor in de camper of caravan ook geen gebruik van chemicaliën.

Het filterproces bestaat uit twee fasen en gaat als volgt in zijn werk.

Fase 1 AquaPro APC-10 Actieve kool filter – 10 micron – Als eerst gaat het water door het AquaPro APC-10 Actieve kool filter van 10 micron. Alle deeltjes die groter zijn dan 10 micron worden door dit eerste filter uit het water gehaald.

Daarnaast absorbeert dit actieve kool filter ook opgeloste stoffen uit het water. Daarbij gaat het onder andere om chloor (zoals in Frankrijk en Spanje in het water zit), glyfosaat en gisten. Ook vermindert het actieve kool filter geuren en smaken die aan het water zitten.

Tip: Om de levensduur van het actieve kool filter te bevorderen kun je het filter eens in de zoveel tijd uitspoelen met kokend water of stoom.

Fase 2 AquaPro Sediment Waterfilter – 5 Micron – 10” – Nadat het actieve kool filter alle deeltjes groter dan 10 micron, de opgeloste stoffen en geuren en smaken uit het water heeft gehaald, gaat het water in de tweede fase door het AquaPro Sediment Waterfilter. Door dit Sediment Waterfilter worden alle deeltjes die groter zijn dan 5 micron uit het water gefilterd. Hierbij moet je onder andere denken aan zand en roest.

Op de afbeelding hierboven zie je deze twee filters naast elkaar in de filterbehuizing zitten. Deze filterbehuizing wordt meegeleverd, en je kunt de filters vervolgens zelf in deze behuizing plaatsen.

Als je het waterfiltersysteem regelmatig gebruikt, dan zal je de filters ongeveer eens per half jaar moeten vervangen. Je haalt de filter die aan vervanging toe is dan eenvoudig uit de houder, en die vervang je vervolgens door een nieuw exemplaar.

Die levensduur van een half jaar is een grove schatting, omdat de levensduur van de filters vooral wordt bepaald door de kwaliteit van het water dat je filtert. Ze kunnen dus wat langer of korter mee gaan.

Op het moment van schrijven kun je dit waterfiltersysteem voor in de camper of caravan voor € 109,99 hier bij Offgridcentrum.nl kopen. Dit is een goed en betaalbaar waterfilter om voor op vakantie in je camper of caravan te installeren. Je kunt met dit waterfilter systeem gewoon water uit de kraan drinken, en je hoeft niet steeds flessen water te kopen voor schoon drinkwater.

Als je van tevoren al weet dat je het waterfilter voor je camper of caravan heel veel zal gaan gebruiken, dan kan het voor op de lange termijn een betere keuze zijn om voor de onderstaande optie te kiezen.

Het onderstaande systeem is namelijk voorzien van een zelfreinigend sedimentfilter waardoor de andere filters in het waterfiltersysteem een langere levensduur hebben. Wel ligt de aanschafprijs van dat waterfiltersysteem daardoor natuurlijk iets hoger.

Waterfiltersysteem Camper Plus – beste waterfilter voor veelvuldig gebruik

 

Waterfiltersysteem Camper Plus waterfilter voor camper of caravan

Waterfiltersysteem Camper Plus
Waterfiltersysteem in drie fasen
Samengesteld uit de volgende onderdelen:
– Totle Zelfreinigend sedimentfilter 50 micron
– AquaPro APC-10 Actieve kool filter 10 micron
– AquaPro Sediment Waterfilter 5 micron 10”
– 2 × AquaPro 10” waterfilterbehuizing (transparant, metalen fitting)
– Wandbevestiging voor twee waterfilterbehuizingen
– 2× Nipple fitting 3/4” × 3/4”
Afmetingen (L × B × D): 37 × 37 × 14 cm
Bekijk prijs bij Offgridcentrum.nl

Dit Waterfiltersysteem Camper Plus is de beste keuze als je weet dat je het waterfilter voor in je camper of caravan regelmatig en intensief zal gebruiken, bijvoorbeeld als je langere tijd rond zal reizen. Maar ook is dit de beste keuze als je simpelweg het liefst een waterfiltersysteem met een zo lang mogelijke levensduur in je camper of caravan installeert.

Je plaatst dit waterfilter systeem vrij eenvoudig voor de kraan in je camper of caravan, en vervolgens komt er schoon en smakelijk drinkwater uit je kraan.

Dit waterfilter systeem voor in je camper of caravan werkt puur op waterdruk. Je hebt voor dit systeem geen elektriciteit nodig, en daarnaast gebruikt dit waterfiltersysteem ook geen chemicaliën.

Het filtersysteem bestaat uit drie fasen. Net als het vorige waterfiltersysteem heeft ook dit systeem een actieve kool filter en een sediment waterfilter. Maar in tegenstelling tot het voorgaande systeem is dit waterfiltersysteem daarnaast ook voorzien van een zogeheten prefilter. Dat filter zorgt ervoor dat het gehele filtersysteem een langere levensduur heeft.

Om duidelijk te maken hoe dit waterfiltersysteem werkt beschrijf ik hieronder de drie verschillende fasen waarin het drinkwater wordt gefilterd.

Fase 1 Prefilter Totle Zelfreinigend Sedimentfilter – 50 Micron – De eerste fase van dit waterfiltersysteem bestaat uit een zelfreinigend sedimentfilter. Dit is het filter met de goudkleurige onderdelen dat je rechts op de bovenstaande afbeelding ziet zitten.

Dit is een prefilter. Dat wil zeggen dat het altijd voor de andere filters in je waterfiltersysteem moet worden geplaatst. Door dit sedimentfilter worden alle grove deeltjes die groter zijn dan 50 micron alvast uit het water gehaald voordat het water door de andere filters gaat.

Omdat de grootste verontreinigingen door dit filter al uit het water worden gehaald worden de twee andere filters minder zwaar belast. Op die manier zorgt dit prefilter ervoor dat de levensduur van de andere twee filters in dit waterfiltersysteem wordt verlengd.

Dit sedimentfilter is zelfreinigend. Als je het kraantje onderaan het sedimentfilter open doet dan spoelen alle verontreinigingen uit het filter. Omdat je dit sedimentfilter zo van die verontreinigingen kunt ontdoen gaat het filter zelf ook weer langer mee. Het is aan te raden om dit kraantje in ieder geval open te doen als je merkt dat het water minder snel gaat stromen.

Fase 2 AquaPro APC-10 Actieve kool filter – 10 micron – Nadat alle grove verontreinigingen door het zelfreinigende sedimentfilter uit het water zijn gehaald moet het water door het actieve kool filter. Hierdoor worden alle deeltjes groter dan 10 micron uit het water gehaald.

Daarnaast worden in het water opgeloste stoffen zoals chloor (denk bijvoorbeeld aan het chloor dat in Spanje en Frankrijk in het drinkwater zit), glyfosaat en gisten door de actieve kool geabsorbeerd en zo uit het water gehaald.

Verder verwijdert dit actieve kool filter ook nare geuren en smaken uit het water.

Tip: Om de levensduur van dit actieve kool filter zo lang mogelijk te maken kun je het eens in de zoveel tijd uitspoelen met kokend water of stoom.

Fase 3 AquaPro Sediment Waterfilter – 5 Micron – 10” – Het laatste waterfilter in dit waterfiltersysteem voor in de camper of caravan is het AquaPro Sediment Waterfilter. Dit houdt alle deeltjes groter dan 5 micron uit je drinkwater. Onder andere zand en roest worden in deze fase uit het water gefilterd. Na dit filter kan het water als drinkwater door naar je kraan.

Het actieve kool filter (fase 2) en het sediment waterfilter (fase 3) moeten in een filterbehuizing worden geplaatst. Deze twee filterbehuizingen worden meegeleverd. Ook zit er een wandbevestiging voor deze behuizingen bij zodat je de waterfilters eenvoudig in je camper of caravan kunt monteren. Het prefilter heeft geen behuizing nodig, en koppel je aan het actieve kool filter. Je ziet alle drie de filters op de afbeelding hierboven aan elkaar gemonteerd.

Op het moment van schrijven is dit waterfilter voor in de camper of caravan hier bij Offgridcentrum.nl voor € 179,95 verkrijgbaar. Je betaald voor dit waterfilter systeem voor in de camper of caravan dus iets meer dan voor de hiervoor behandelde optie. Maar door het zelfreinigend sedimentfilter dat bij dit systeem zit gaan de filters in het systeem een stuk langer mee.

Weet je nu al dat je het water filter voor je camper of caravan veel zal gaan gebruiken? Dan is dit de beste optie met de langste levensduur!

Naast een waterfilter ook op zoek naar andere handige items voor in de camper of caravan?

Met een goed waterfilter voor in de camper of caravan zorg je ervoor dat je altijd schoon drinkwater hebt. Maar daarnaast zijn er ook andere handige sanitaire items te bedenken die de moeite waard kunnen zijn.

Wil je bijvoorbeeld ook ongewenste stoffen uit het water dat je gebruikt om te douchen kunnen filteren? Dan kun je daar twee goede oplossingen voor vinden in mijn douchekop filter-artikel.

Zoek je naast een waterfilter ook een wasmachine om in je camper of caravan te gebruiken? In mijn wasmachine zonder stroom-artikel behandel ik verschillende opties waar je geen enkele aansluiting voor nodig hebt.

Heb je nog geen toilet aan boord? Dan kun je natuurlijk kiezen voor een chemisch camping toilet. Maar als je liever niet met chemicaliën in de weer gaat dan is een compost toilet ook een goede optie. In mijn compost toilet camper-artikel behandel ik drie goede opties die je in de camper of caravan kunt gebruiken.

Heb je liever een wat moderner type toilet? Dan kun je naar een freezing toilet of een verbrandingstoilet kijken.

Ik heb hierboven bij de behandelde waterfilters voor in de camper of caravan aangegeven dat deze niet geschikt zijn om regenwater mee te filteren. Wil je wel regenwater kunnen filteren voor gebruik in je camper of caravan? Dan kun je daar twee verschillende goede opties voor vinden in mijn regenwaterfilter-artikel.

Naast deze sanitaire items zijn er ook bepaalde veiligheidsitems die eigenlijk niet in je camper of caravan mogen ontbreken.

Net als in huis bestaat er in de caravan of camper ook het gevaar van koolmonoxidevergiftiging. Het is daarom belangrijk dat je altijd een goede melder in je camper of caravan hangt. In mijn Koolmonoxidemelder voor caravan of camper-artikel behandel ik twee veilige opties.

Een koolmonoxidemelder detecteert geen rook, daarom heb je een aparte rookmelder nodig om in geval van brand op tijd gewaarschuwd te worden. In mijn Rookmelder voor caravan of camper-artikel kun je daar twee veilige opties voor vinden.

Als je door je rookmelder voor een brand wordt gewaarschuwd, dan wil je de brand natuurlijk wel kunnen blussen. In mijn Brandblusser voor camper of caravan-artikel behandel ik twee blussers die geschikt zijn om in de camper of caravan te gebruiken.

Daarnaast mag een noodhamer in geen enkele auto of camper ontbreken. Dit is een goedkoop item waarmee je jezelf en andere inzittenden in een noodsituatie uit het voertuig kunt bevrijden door een raam te breken. Heb je nog geen noodhamer in je auto of camper? Dan kun je de beste optie vinden in mijn noodhamer auto-artikel.

Verder is het altijd aan te raden om een EHBO kit aan boord van je voertuig te hebben, zodat je kleine verwondingen hygiënisch kunt behandelen. Je kunt daarvoor een goede EHBO kit vinden in mijn verbanddoos auto-artikel.

Ik hoop dat ik je heb kunnen helpen bij het vinden van het waterfilter dat het best bij jouw camper of caravan doeleinden past!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *