Denk je erover na om een rookmelder en koolmonoxidemelder in 1 te kopen? Een zogenaamde combimelder kan in sommige ruimtes een goede keuze zijn, maar in andere ruimtes kun je beter een aparte rookmelder en koolmonoxidemelder ophangen.
Hieronder leg ik daarom uit wanneer zo’n combimelder een goede keuze is, en wanneer het beter is om voor een losse rookmelder en koolmonoxidemelder te kiezen.
Daarna behandel ik de beste combimelder (rookmelder en koolmonoxidemelder in 1) en de beste losse rookmelder en koolmonoxidemelder, zodat je voor jouw situatie de beste melder(s) uit kunt kiezen. De melders die ik behandel zijn de volgende:
- De beste rookmelder en koolmonoxidemelder in 1 – de Google Nest Protect.
- De beste rookmelder – de Alecto SA-110.
- De beste koolmonoxidemelder – de Alecto COA-26.
Inhoud
- 1 Het belang van een goede rookmelder en koolmonoxidemelder!
- 2 Rookmelder en koolmonoxidemelder in 1 of los kopen? Zo maak je de keuze!
- 3 Beste rookmelder en koolmonoxidemelder in 1 – Google Nest Protect kopen
- 4 Losse rookmelder en koolmonoxidemelder kopen? Dit zijn de beste opties!
- 5 Enkele tips voor bij je rookmelder en koolmonoxidemelder!
Het belang van een goede rookmelder en koolmonoxidemelder!
Een rookmelder en koolmonoxidemelder mogen eigenlijk in geen enkel huishouden ontbreken. Deze melders kunnen een levensreddende rol vervullen.
In geval van brand vallen de meeste slachtoffers door het inademen van rook. Wanneer je slaapt kun je niets ruiken. Daardoor is de kans groot dat je een brand niet op tijd opmerkt. (bron) Je kunt als je slaapt wel horen, en daar speelt een rookmelder op in.
Een goede rookmelder waarschuwt je met een luid alarm. Als je ligt te slapen dan is een rookmelder de enige manier om een brand op tijd te ontdekken.
Naast een rookmelder is het ook belangrijk om te zorgen dat je een goede koolmonoxidemelder kiest. Ieder jaar overlijden er gemiddeld tien tot vijftien personen aan koolmonoxidevergiftiging in Nederland. Daarnaast belanden er ook ieder jaar honderden mensen door in het ziekenhuis. (bron)
Koolmonoxide wordt vaak een echte ‘sluipmoordenaar’ genoemd. Je kunt het namelijk niet ruiken of proeven, en er zijn geen duidelijke symptomen waaraan je het op tijd kunt herkennen. Maar als je er eenmaal teveel van hebt ingeademd raak je bewusteloos.
De enige manier om koolmonoxide op tijd te kunnen ontdekken is daarom het installeren van een goede koolmonoxidemelder.
Een rookmelder detecteert geen koolmonoxide, en een koolmonoxidemelder detecteert geen rook. Je hebt beide melders dus nodig! Hieronder leg ik uit wanneer je voor een rookmelder en koolmonoxidemelder in 1 kunt kiezen, en wanneer het de beste keuze is om een losse rookmelder en koolmonoxidemelder aan te schaffen.
Rookmelder en koolmonoxidemelder in 1 of los kopen? Zo maak je de keuze!
Een rookmelder en koolmonoxidemelder in 1 lijkt in eerste instantie een hele handige keuze. Je koopt één apparaat en je bent meteen klaar. Je hebt in één keer de twee belangrijkste veiligheidsmelders voor in huis bij elkaar.
Maar een combimelder is niet altijd de beste keuze. Afhankelijk van de ruimte waarin je de melder op wil hangen kan het beter zijn om voor een losse rookmelder en koolmonoxidemelder te kiezen.
Omdat rook opstijgt moet een rookmelder voor een goede werking altijd tegen het plafond worden geplaatst. Dit staat bij vrijwel alle rookmelders in de gebruiksaanwijzing aangegeven, en ook wordt dit door de brandweer geadviseerd. (bron)
Een koolmonoxidemelder moet volgens het plaatsingsadvies op de website van de brandweer alleen tegen het plafond worden geplaatst in een ruimte met een verbrandingstoestel dat een mogelijke CO(koolmonoxide)-bron vormt. Hierbij moet je denken aan ruimtes met een cv-ketel, haard of kachel.
In alle andere ruimtes moet je de koolmonoxidemelder voor de optimale werking op ademhoogte plaatsen. (bron) In de slaapkamer is dat dus de hoogte waarop je slaapt, en in een studeerkamer of woonkamer (zonder verbrandingstoestel dat een mogelijke koolmonoxide-bron is) is dat meestal de hoogte waarop je zit.
De juiste hoogte wordt op die manier dus bepaald door de activiteiten die er in de desbetreffende ruimte plaatsvinden.
In de gemiddelde slaapkamer, studeerkamer en veel woonkamers is het dus beter om voor een losse rookmelder en koolmonoxidemelder te kiezen in plaats van een combimelder (rookmelder en koolmonoxidemelder in 1).
De rookmelder moet dan voor de optimale werking op het plafond worden geplaatst, maar in die ruimtes kun je een koolmonoxidemelder het best op ademhoogte plaatsen. Een combimelder zou in zo’n ruimte voor een van de functies altijd op een minder optimale plek hangen.
Het is aan te raden om het plaatsingsadvies van de brandweer goed op te volgen, want je wil natuurlijk wel dat je combimelder of rookmelder en koolmonoxidemelder zo goed mogelijk functioneren. En ze werken het best als je ze op de juiste plaats hangt!
Conclusie – wanneer een rookmelder en koolmonoxidemelder in 1 of losse melders?
Voor een ruimte waarin zich een verbrandingstoestel dat een mogelijke CO-bron is bevindt (mogelijke koolmonoxide-bronnen zijn bijv. een haard, cv-ketel of kachel) kun je zowel voor een losse rookmelder en koolmonoxidemelder als voor een rookmelder en koolmonoxidemelder in 1 kiezen. De combimelder plaats je in dat geval op het plafond.
Voor alle andere ruimtes: plaats een losse rookmelder en koolmonoxidemelder. In deze ruimtes moeten de rookmelder en koolmonoxidemelder voor een optimale werking allebei op een andere plek worden gehangen. De rookmelder op het plafond, en de koolmonoxidemelder op ademhoogte.
Een rookmelder en koolmonoxidemelder in 1 biedt in dat geval geen uitkomst omdat beide melders voor de optimale werking dan dus op een andere plek moeten worden geplaatst. Kies je in die situatie wel voor een combimelder, dan hangt deze voor een van de melders altijd op een minder optimale plek.
Als je hebt besloten wat voor soort melder(s) je het beste aan kunt schaffen, dan wil je natuurlijk ook weten wat de beste melders van dat type zijn.
Hieronder behandel ik eerst de beste rookmelder en koolmonoxidemelder in 1, en vervolgens behandel ik de beste rookmelder en de beste koolmonoxidemelder opties voor als je losse melders nodig hebt.
Beste rookmelder en koolmonoxidemelder in 1 – Google Nest Protect kopen
Google Nest Protect 2e generatie combimelder Rookmelder en koolmonoxidemelder in 1 In de koolmonoxidemelder test van de NVWA en de Consumentenbond veilig bevonden! Laat met alarm, licht en gesproken stem weten wat er aan de hand is Stuurt meldingen naar je mobiel Koppelbaar met andere Nest Protect melders Draadloos, werkt op batterijen Lange levensduur van tien jaar Montagesteun, montageschroeven en batterijen worden meegeleverd |
Bekijk prijs bij bol.com |
De bovenstaande Nest Protect melder is draadloos. Mocht je toch liever een bedrade melder hebben, dan kun je de bedrade versie van deze melder hier bij bol.com vinden.
Zoek je de beste rookmelder en koolmonoxidemelder in 1? Dan kom je uit bij deze Google Nest Protect rook- en koolmonoxidemelder.
De NVWA (de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit) en de Consumentenbond hebben allebei een onderzoek gedaan naar de voor de consument beschikbare koolmonoxidemelders. Uit beide onderzoeken bleek dat er nogal wat melders op de markt waren die niet aan de gestelde eisen voldeden.
In het onderzoek van de NVWA voldeden 16 van de 29 onderzochte melders niet aan de gestelde eisen. (bron) Bij het onderzoek van de Consumentenbond werden 19 melders getest, waarvan er slechts 10 veilig bleken. (bron)
Deze Google Nest Protect combimelder werd zowel in de koolmonoxidemelder test van de NVWA als in de test van de Consumentenbond veilig bevonden. (bron, bron)
De Google Nest Protect is niet alleen een rookmelder en koolmonoxidemelder in 1, het is ook een slimme rook- en koolmonoxidemelder.
Wanneer deze slimme combimelder rook of koolmonoxide detecteert laat hij dat niet alleen met een alarm weten zoals een traditionele rook- en koolmonoxidemelder. Daarnaast zegt hij ook met een duidelijke stem wat er aan de hand is, en geeft hij lichtsignalen voor de bijbehorende situatie.
Ook krijg je als er iets mis is een melding op je mobiel. Zo weet je het ook als er iets aan de hand is wanneer je niet thuis bent. Het is mogelijk om meerdere van dezelfde melders aan elkaar te koppelen. Iedere melder in het netwerk laat het dan weten als er in één van de ruimtes waar een melder hangt rook of koolmonoxide wordt gedetecteerd.
Deze slimme combimelder geeft twee verschillende soorten spraakmeldingen bij de detectie van rook of koolmonoxide. Namelijk een Let op-melding en een Noodgeval-alarm.
De Let op-melding is een tijdige waarschuwing die je krijgt als het rook- of koolmonoxide niveau stijgt, maar zich nog onder het alarmerende niveau bevindt. De Nest Protect zal in dat geval geel knipperen, en vertelt je vervolgens in welke ruimte de rook of koolmonoxide zich bevindt.
Als de hoeveelheid rook of koolmonoxide een alarmerend niveau bereikt dan krijg je een Noodgeval-alarm. De Nest Protect zal dan rood knipperen, en vertelt je in welke ruimte het gevaar zich voordoet. Daarnaast laat hij ook een luid alarmsignaal horen.
Het kan zijn dat je eerst een Let op-melding krijgt, en vervolgens een Noodgeval-alarm. Maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn. Als de hoeveelheid rook of koolmonoxide in één keer heel erg toeneemt, dan zal de melder meteen het Noodgeval-alarm geven.
In het geval dat er sprake is van zowel rook- als koolmonoxide, dan geeft de melder het rookalarm voorrang.
Mocht het alarm per ongeluk af zijn gegaan. Bijvoorbeeld omdat je iets aan hebt laten branden. Dan kun je het alarm uitschakelen met de Nest-app op je telefoon of tablet, of door op de Nest-knop op het apparaat te drukken. Controleer natuurlijk wel altijd eerst de situatie in de ruimte waar het alarm voor wordt gegeven voordat je het alarm uitschakelt.
Als je meerdere Nest Protect melders hebt, dan kun je ze met elkaar verbinden. Als je dan een Let op-melding of een Noodgeval-alarm krijgt, dan laten alle melders in je netwerk weten in welke ruimte het gevaar zich bevindt en wat het gevaar in kwestie is.
Dit is een draadloze rook- en koolmonoxidemelder. Je hebt dus geen stekkers of kabels nodig om hem aan te sluiten. Als je meerdere Nest Protect melders hebt, dan kun je die ook draadloos met elkaar koppelen. Er is geen bedrading tussen de verschillende melders nodig. Er kunnen maximaal achttien Nest Protect melders aan elkaar worden gekoppeld.
De Google Nest Protect rook en koolmonoxidemelder controleert zichzelf met de zogeheten ‘Nachtwacht’-functie. Als je ’s avonds het licht uit doet dan geeft deze slimme combimelder even een groen licht zoals op de onderstaande afbeelding, om je te laten weten dat alles in orde is.
Als er iets aan de hand is met een van de Nest Protect melders in je netwerk, dan geeft hij een geel licht. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat de batterijen van een van de melders bijna leeg zijn, dat er iets mis is met een van de sensoren of dat de wifi-verbinding uit is gevallen. Als je op de Nest-knop op het apparaat drukt dan zegt de melder vervolgens wat er aan de hand is.
Voor ’s nachts is de Nest Protect uitgerust met een ‘lichtpad’-functie. Als je in het donker onder de melder doorloopt dan geeft hij licht, en schijnt hij je bij zodat je ziet waar je loopt. Je kunt deze functie in- of uitschakelen via de Nest-app. Ook kun je daar de helderheid van het licht instellen.
De Google Nest Protect rook- en koolmonoxidemelder werkt op zes AA Energizer Ultimate Lithium-batterijen (L91). Verder heb je wifi, een iOS- of Android-smartphone of tablet en een gratis Nest-account nodig om alle functies te kunnen gebruiken. Zoals bijvoorbeeld de mobiele meldingen, gesproken namen van de verschillende ruimtes in je woning en het updaten van de software.
Om meerdere Nest Protect melders aan elkaar te kunnen koppelen en om de verschillende ruimtes te benoemen heb je een gratis Nest-account en een wifi-verbinding nodig. Wanneer de melders eenmaal met elkaar zijn verbonden kunnen ze zonder wifi-verbinding met elkaar communiceren.
Iedere rook- en koolmonoxidemelder heeft een beperkte levensduur. Dit komt onder andere omdat de sensoren in rookmelders en koolmonoxidemelders na verloop van tijd niet goed genoeg meer werken. De Google Nest Protect rook- en koolmonoxidemelder heeft een lange levensduur van tien jaar. Na die tien jaar moet je het apparaat dus vervangen door een nieuwe melder.
Op de achterkant van de Nest Protect melder staat de vervangingsdatum voor de melder aangegeven. Ongeveer twee weken voor het einde van de levensduur geeft je Nest Protect combimelder een geel licht. Wanneer je op de Nest-knop drukt zegt het apparaat dan dat hij vervangen moet worden. Omdat hij je op tijd waarschuwt wordt voorkomen dat je zonder een werkende melder komt te zitten.
De Google Nest Protect heeft een grootte van 13,5 × 13,5 × 3,9 cm, en is dus vrij compact voor een rookmelder en koolmonoxidemelder in 1. Er worden batterijen, een montagesteun en schroeven voor de montage meegeleverd.
Op het moment van schrijven is deze Google Nest Protect hier bij bol.com voor € 119 verkrijgbaar. Misschien lijkt dat in eerste instantie een hoog bedrag. Maar vanwege de lange levensduur ben je voor dat bedrag de komende tien jaar van een goede rookmelder en koolmonoxidemelder in 1 voorzien (dat komt neer op € 11,90 per jaar).
Wil je graag meerdere Nest Protect melders met elkaar verbinden? Op het moment van schrijven is deze melder hier bij bol.com ook in een voordelige 3-pack verkrijgbaar.
Mocht je liever een bedrade melder hebben, in plaats van een melder op batterijen. Dan kun je de bedrade versie van deze melder op het moment van schrijven hier bij bol.com ook voor € 119 kopen.
Wil je meer weten over deze Google Nest Protect rookmelder en koolmonoxidemelder in 1? Dan kun je als je hier bij bol.com op ‘Bekijk video’ klikt een video over deze melder bekijken. Daarnaast kun je daar als je op ‘Bekijk de handleiding’ klikt de handleiding van de melder doorlezen. Zoals je daar verder ziet krijgt deze melder zeer veel positieve beoordelingen van mensen die hem kochten.
Kortom, zoek je een goede combimelder (rookmelder en koolmonoxidemelder in 1) met alles erop en eraan? Dan is dit de beste optie!
Losse rookmelder en koolmonoxidemelder kopen? Dit zijn de beste opties!
Heb je besloten dat je beter een aparte rookmelder en koolmonoxidemelder kunt kopen, in plaats van een rookmelder en koolmonoxidemelder in 1? Hieronder behandel ik eerst de beste rookmelder en daarna de beste koolmonoxidemelder die je in dat geval kunt kopen.
Omdat rookmelders en koolmonoxidemelders in veel ruimtes op verschillende plekken moeten worden geplaatst, kan het een betere keuze zijn om een aparte rookmelder en koolmonoxidemelder te kopen.
In ruimtes waarin geen verbrandingstoestel staat dat een mogelijke koolmonoxide-bron is, moet de rookmelder aan het plafond worden bevestigd en de koolmonoxidemelder voor de optimale werking op ademhoogte worden geplaatst. Als je dan voor een combimelder (rookmelder en koolmonoxidemelder in 1) kiest, dan hangt de melder in die ruimtes maar voor één van de twee functies op de juiste plaats.
Maar daarnaast kan het ook vanuit een kostenbesparend oogpunt een betere keuze zijn om een losse rookmelder en koolmonoxidemelder te kopen. Zoals je hieronder zal zien zijn beide melders die ik behandel zeer betaalbaar. Al helemaal voor zulke belangrijke veiligheidsitems!
Er is dan ook geen enkele goede reden te bedenken om geen rookmelder en koolmonoxidemelder in huis te hebben!
Beste rookmelder – Alecto SA-110 rookmelder kopen
Alecto SA-110 rookmelder Aanrader volgens rookmeldertest Consumentenbond! Luid waarschuwingssignaal van 85 decibel Lange levensduur van tien jaar Er hoeft nooit een batterij vervangen te worden! |
Bekijk prijs bij bol.com |
Ben je van plan om een aparte rookmelder en koolmonoxidemelder aan te schaffen? Dan is dit de beste rookmelder die je kunt kiezen.
De Alecto SA-110 werd getest bij de rookmelder test van de Consumentenbond. Daarbij werd deze rookmelder door de Consumentenbond als aanrader bestempeld! (bron)
Een rookmelder moet altijd een luid alarm hebben. Wanneer je slaapt kun je niets ruiken, en daarom moet het alarm hard genoeg zijn om je uit een diepe slaap te halen.
Deze Alecto SA-110 rookmelder heeft een goed luid alarmsignaal van 85 decibel. Dat is zeker hard genoeg om je uit een diepe slaap te kunnen wekken. Het alarm is ook getest bij de rookmelder test van de Consumentenbond, en werd toen luid genoeg bevonden. (bron)
Alle rookmelders hebben een beperkte levensduur. Dit komt omdat de sensors in deze apparaten na een bepaalde tijd minder goed gaan werken, en dan niet betrouwbaar genoeg meer zijn.
Deze Alecto SA-110 heeft een vrij lange levensduur van tien jaar! Na die tien jaar zal je het apparaat dus moeten vervangen door een nieuwe rookmelder.
Wanneer de Alecto SA-110 aan vervanging toe is geeft de rookmelder een waarschuwingssignaal. Hierdoor weet je dat het tijd is om hem te vervangen, en kom je niet zonder een werkende rookmelder te zitten.
Bij deze Alecto SA-110 hoef je nooit een batterij te vervangen. De rookmelder is voorzien van een ingebouwde lithiumbatterij met een levensduur van tien jaar. De levensduur van de batterij is dus even lang als die van het apparaat zelf. Hierdoor heb je er lange tijd geen omkijken naar.
Verder is deze rookmelder dus ook draadloos. Je hebt geen stekker of andere bedrading nodig om hem aan te sluiten. Vanwege het feit dat rook opstijgt moet een rookmelder altijd tegen het plafond worden geplaatst. Omdat er geen bedrading voor deze melder nodig is, is de montage op het plafond natuurlijk ook meteen een stuk eenvoudiger.
Ook bewijst deze Alecto SA-110 rookmelder dat zo’n belangrijk veiligheidsitem helemaal niet duur hoeft te zijn. Op het moment van schrijven is hij hier bij bol.com voor € 16,99 verkrijgbaar.
Daarnaast kun je op die pagina aan de rechterkant ook een extra voordelige 2-, 3- of 4-pack selecteren. Zo ben je extra voordelig uit voor als je meerdere rookmelders voor in verschillende ruimtes nodig hebt. Klik op de oranje knop hierboven om de meest actuele prijs en verkrijgbaarheid van deze melder te bekijken.
Wil je meer weten over deze Alecto SA-110 rookmelder? Dan kun je als je hier bij bol.com op ‘Bekijk de handleiding’ klikt de handleiding van deze melder bekijken. Zoals je daar in de reviews kunt zien wordt deze melder ook zeer positief beoordeeld door mensen die hem kochten.
Wil je meer weten over rookmelders in het algemeen? Dan kun je daar meer over lezen in mijn rookmelder kopen-artikel. Ook behandel ik daar naast de bovenstaande optie nog twee andere melders.
Beste koolmonoxidemelder – Alecto COA-26 koolmonoxidemelder kopen
Alecto COA-26 koolmonoxidemelder Uitblinker bij test Consumentenbond! Ook door de NVWA veilig bevonden Luid waarschuwingssignaal van 85 decibel Verlicht LCD scherm Levensduur van zeven jaar Batterijniveau indicator Waarschuwingssignaal bij lege batterijen Batterijen, bodemplaat voor bevestiging, pluggen en schroeven meegeleverd |
Bekijk prijs bij bol.com |
Als je besluit om een aparte rookmelder en koolmonoxidemelder aan te schaffen, dan is deze Alecto COA-26 koolmonoxidemelder een aanrader!
De NVWA (de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit) en de Consumentenbond hebben beide onderzoek gedaan naar de voor de consument beschikbare koolmonoxidemelders. Uit beide onderzoeken bleek dat er melders op de markt waren die niet aan alle eisen voldeden.
Zo constateerde de NVWA dat 16 van de 29 onderzochte melders niet voldeden aan de gestelde eisen. (bron) En bij het onderzoek van de Consumentenbond bleken er maar 10 van de 19 geteste melders veilig te zijn. (bron)
Deze Alecto COA-26 koolmonoxidemelder is ook bij de tests van de NVWA en de Consumentenbond onderzocht. In beide onderzoeken werd de Alecto COA-26 veilig bevonden. (bron, bron)
Deze melder werd daarnaast door de Consumentenbond zelfs als uitblinker bestempeld! (bron)
Deze koolmonoxidemelder heeft een luid waarschuwingssignaal van 85 decibel. Dit waarschuwingssignaal wekt je makkelijk uit een diepe slaap. Zowel in het onderzoek van de Consumentenbond als bij het onderzoek van de NVWA werd het alarm luid genoeg bevonden. (bron, bron)
De Alecto COA-26 geeft de gemeten koolmonoxide waardes weer op het LCD scherm. Het scherm is uitgerust met verlichting, waardoor je het ook in het donker af kunt lezen.
Deze koolmonoxidemelder is draadloos, en werkt op batterijen. Omdat je geen stekker of andere bekabeling voor deze melder nodig hebt is het monteren van deze melder natuurlijk ook meteen een stuk eenvoudiger.
Op het display wordt met een batterijniveau-indicator aangegeven hoe het met de levensduur van de batterijen gesteld is. De melder geeft je een waarschuwingssignaal wanneer de batterijen leeg zijn. Daardoor weet je dat je de batterijen moet vervangen, en kom je niet zonder een werkende melder te zitten.
Alle koolmonoxidemelders hebben een beperkte levensduur. Na verloop van tijd gaat de sensor in deze apparaten namelijk minder goed werken. Deze Alecto COA-26 koolmonoxidemelder heeft een levensduur van zeven jaar. Na die zeven jaar zal je hem dus moeten vervangen door een nieuwe melder.
Er gaan drie AA-batterijen in de melder. Deze worden meegeleverd. Daarnaast krijg je er ook schroeven, pluggen en een bodemplaat voor de bevestiging bij. Daarmee monteer je hem eenvoudig op de gewenste hoogte.
Op het moment van schrijven is deze Alecto COA-26 koolmonoxidemelder hier bij bol.com voor € 24,49 verkrijgbaar. Zoals je hier bij bol.com kunt zien krijgt deze koolmonoxidemelder zeer veel positieve beoordelingen, en is deze Alecto COA-26 daar op dit moment de best verkochte koolmonoxidemelder.
Heb je meerdere koolmonoxidemelders nodig, voor in verschillende ruimtes? Dan kun je op het moment van schrijven hier bij bol.com een extra voordelige 2-pack voor € 43,99 kopen.
Wil je meer weten over deze Alecto COA-26 koolmonoxidemelder? Dan kun je als je hier bij bol.com op ‘Bekijk de handleiding’ klikt de gebruiksaanwijzing doorlezen.
Wil je meer weten over koolmonoxidemelders in het algemeen? Dan kun je daar meer over lezen in mijn CO melder kopen-artikel. Ik behandel daarin ook een andere melder met een ingebouwde batterij die een levensduur van wel tien jaar heeft. Wel is deze uiteraard wat duurder.
Enkele tips voor bij je rookmelder en koolmonoxidemelder!
Of je nu een rookmelder en koolmonoxidemelder in 1 of een losse rookmelder en koolmonoxidemelder koopt, er zijn een aantal dingen waar je goed op moet letten.
- Het spreekt misschien voor zich. Maar als je wil dat de melder goed werkt, dan moet je hem altijd op de juiste wijze gebruiken. Neem daarom de instructies uit de handleiding van je melder(s) nauwkeurig door en volg deze altijd goed op!
- Houdt de levensduur van je melder(s) goed in de gaten! Zowel combimelders als aparte rook- en koolmonoxidemelders hebben allemaal een beperkte levensduur. Dit komt omdat de sensoren in deze apparaten na een bepaalde tijd niet goed genoeg meer werken. De vervaldatum van het apparaat wordt altijd in de handleiding of op het apparaat zelf aangegeven. Zorg ervoor dat je die datum goed in de gaten houdt, en dat je de melder op tijd vervangt!
- Gebruik de testfunctie van je melders! Alle drie de melders die ik hierboven heb behandeld hebben een testfunctie waarmee je kunt testen of het apparaat naar behoren werkt. Gebruik de testfunctie daarom regelmatig. Vaak staat in de handleiding beschreven hoe vaak je dit het best kunt doen.
- Zorg ervoor dat je de melders in iedere ruimte op de meest optimale plaats hangt. Volg hierbij de instructies in de handleiding van je melder(s). En bekijk het plaatsingsadvies dat je op de website van de brandweer kunt vinden. Zie o.a. deze pagina voor het plaatsingsadvies voor koolmonoxidemelders, en deze pagina voor de plaatsing van rookmelders. Raadpleeg bij twijfel over de plaatsing altijd een professional!
Als je rookmelder of combimelder je waarschuwt voor een brand, dan wil je de brand natuurlijk wel kunnen blussen. Heb je nog geen goede brandblusser in huis? Dan kun je goede opties vinden in mijn brandblusser voor thuis-artikel.
Wil je meer weten over rookmelders in het algemeen? Dan kun je daar meer over lezen in mijn rookmelder kopen-artikel.
Wil je meer weten over koolmonoxidemelders in het algemeen? Dan kun je daar meer over lezen in mijn CO melder kopen-artikel.
Ik hoop dat ik je heb kunnen helpen bij je keuze voor een goede rookmelder en koolmonoxidemelder, of rookmelder en koolmonoxidemelder in 1.
Hopelijk kom je nooit in een situatie terecht waarin de melders je ergens voor moeten waarschuwen, maar je kunt maar beter altijd voorbereid zijn!