Hema rookmelder – een goede optie?

By | 19 mei 2019

In dit artikel ‘Hema rookmelder – een goede optie?‘ bekijk ik de rookmelder van de Hema.
In dit artikel bespreek ik:

  • De Hema rookmelder.
  • Een alternatief in dezelfde prijsklasse die door de Consumentenbond wordt aangeraden: de Smartwares RM149 rookmelder.
  • Twee andere door de Consumentenbond aangeraden alternatieven, die iets duurder zijn maar nog steeds zeer betaalbaar, namelijk:
    – de Alecto SA-110 met een levensduur van 10 jaar.
    – de koppelbare Renkforce LM101-D, waarmee je een netwerk kunt maken van tot wel 15 draadloos aan elkaar gekoppelde melders.

De meeste slachtoffers bij brand komen om door het inademen van rook. Als je slaapt kun je niets ruiken, en zal je de rook niet opmerken.
Je kunt tijdens je slaap echter wel horen, en een rookmelder kan in zo’n situatie dus een levensreddende rol vervullen (bron).

Er is geen goede reden om geen rookmelder in huis te hebben. Zoals we in dit artikel zullen zien hoeft een rookmelder niet eens duur te zijn!

Rookmelder Hema – dit is de Hema rookmelder

Rookmelder Hema rookmelder

 

Rookmelder Hema
Optische rookmelder
Werkt op 9v batterij
Batterij inbegrepen
Breedte melder: 11 cm
Bekijk prijs op Hema.nl

De Hema rookmelder is een zogenaamde ‘optische rookmelder’, die goed geschikt is voor gebouwen die een woonfunctie hebben.

Deze Hema rookmelder werkt op een 9v batterij, en er wordt een batterij meegeleverd.
Het is verder een mooi compact apparaat, hij heeft een breedte van slechts 11 cm.

Het is een zeer betaalbare rookmelder. Op het moment van schrijven is hij voor slechts € 7,50 te koop hier op Hema.nl.
Klik op de knop in de tabel om de meest actuele prijs te bekijken.

De Hema rookmelder is dus een zeer betaalbare optie, maar is het ook de beste optie voor die prijs?

Rookmelder Hema – veiligheid van de Hema rookmelder?

Ik heb bekeken of ik op internet een veiligheidstest waar de Hema rookmelder in voor komt kon vinden, maar helaas heb ik die niet kunnen vinden.
Ik kan dus niets vertellen over de veiligheid van de Hema rookmelder, maar dat wil zeker niet zeggen dat hij niet veilig zou zijn.

Hier op Hema.nl zijn twee reviews van klanten te vinden, en deze zijn positief. Iemand zegt daar ook de melder getest te hebben en dat hij prima werkt.
Ik wil dus zeker niet negatief zijn over de Hema rookmelder.

Maar voor als je liever een door de Consumentenbond geteste en aangeraden rookmelder koopt bespreek ik hieronder een optie van ongeveer dezelfde prijs als de Hema rookmelder.

Hema rookmelder alternatief in dezelfde prijsklasse – Smartwares RM149

Hema rookmelder Hema alternatief Smartwares RM149
Smartwares RM149
Optische rookmelder
Werkt op 9v batterij (meegeleverd)
Aangeraden door de Consumentenbond!
Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij Conrad

Afgelopen oktober (oktober 2018) verscheen er in de Consumentengids een rookmelder test van de Consumentenbond (bron). Als resultaat van die test werden een aantal rookmelders als ‘aanraders’ en een aantal rookmelders als ‘geen aanraders’ bestempeld.
Deze Smartwares RM149 kwam als aanrader uit de bus.

Bij detectie van rook geeft deze rookmelder een luid alarm met een sterkte van 85 decibel.

Dit is net als de Hema rookmelder een optische rookmelder, goed geschikt voor gebouwen met een woonfunctie.
Ook werkt deze rookmelder net als de Hema rookmelder op een 9v batterij, en net als bij de Hema rookmelder wordt er een batterij meegeleverd.

De batterij heeft een levensduur van een jaar, daarna moet de batterij vervangen worden. De rookmelder geeft een signaal wanneer de batterij aan vervanging toe is.
Verder heeft de sensor van de rookmelder een levensduur van 10 jaar (dit is een gebruikelijke levensduur bij rookmelders), daarna zal de sensor niet of niet goed meer werken, en moet je een nieuwe rookmelder kopen.

Verder is deze door de Consumentenbond aangeraden rookmelder zeer gunstig geprijsd.
Op het moment van schrijven kun je deze rookmelder voor € 7,99 hier bij bol.com en voor € 8,29 hier bij Conrad kopen.
Klik op de knoppen in de tabel om de meest actuele prijs te bekijken.

Zoek je dus een alternatief voor de Hema rookmelder in dezelfde prijsklasse als de rookmelder van de Hema, dan vind ik deze Smartwares RM149 die door de Consumentenbond wordt aangeraden de beste keuze.

Alternatieven voor Hema rookmelder in andere prijsklassen

Ik heb eerder in mijn algemene rookmelder-artikel drie verschillende rookmelders besproken die naar aanleiding van de test door de Consumentenbond worden aangeraden.
Eén van die drie rookmelders is de hierboven besproken Smartwares RM149. Dat is naar mijn mening de beste goedkope melder.

Hieronder bespreek ik twee andere goede en door de Consumentenbond aangeraden opties, namelijk: de Alecto SA-110 met een levensduur van wel 10 jaar, en de koppelbare Renkforce LM101-D.
Deze zijn iets duurder dan de hiervoor besproken modellen, maar zoals je zult zien zijn ze nog steeds zeer betaalbaar.

Alecto SA-110 – Levensduur van 10 jaar! Nooit een batterij vervangen!

Rookmelder Hema rookmelder alternatief Alecto SA-110

 

Alecto SA-110
Levensduur van 10 jaar!
Batterij hoeft nooit te worden vervangen
Aangeraden door de Consumentenbond!
Bekijk prijs bij bol.com

Net als de hiervoor besproken melder is dit volgens de Consumentenbond ook een aanrader.
Je wordt net als bij de vorige rookmelder door deze rookmelder gewaarschuwd met een luid 85 decibel alarm.

Een groot voordeel van deze rookmelder ten opzichte van de vorige is het feit dat je bij deze melder nooit een batterij hoeft te vervangen.
De melder wordt namelijk geleverd met een batterij die even lang meegaat als het apparaat zelf. Wel 10 jaar!

Deze Alecto SA-110 is daarom wel iets duurder, maar nog steeds zeer vriendelijk geprijsd. Op het moment van schrijven kun je hem voor € 19,99 kopen hier bij bol.com
Klik op de knop in de tabel om de meest actuele prijs te bekijken.

Renkforce LM101-D – koppelbare melder, geschikt voor het maken van een keten!

Rookmelder Hema rookmelder alternatief Renkforce LM-101D

 

Renkforce LM101-D
Koppelbare melder, voor het maken van een keten
Aangeraden door de Consumentenbond!
Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij Conrad

Ook deze rookmelder wordt aangeraden door de Consumentenbond. Net als de vorige melder geeft ook deze een luid signaal van 85 decibel wanneer hij rook detecteert.

Een bijzondere eigenschap van deze Renkforce LM101-D is dat dit een koppelbare melder is. Dat wil zeggen dat je meerdere melders van dezelfde soort draadloos aan elkaar kunt koppelen in een keten. Wanneer door een van de melders rook wordt gedetecteerd geeft hij het alarm via de keten door aan de gekoppelde melders. Zo kun je er bijvoorbeeld voor zorgen dat wanneer de melder in je garage of je keuken rook detecteert, je het alarm ook door krijgt in je woonkamer of slaapkamer.

Een koppelbare melder als dit is een aanrader voor in grotere huizen. Er kunnen tot wel vijftien van dezelfde melders aan elkaar worden gekoppeld.
Als je gebruik wil maken van de koppelfunctie van deze Renkforce melder dien je dus wel meerdere van deze zelfde melders te kopen.

Op het moment van schrijven kun je deze melder voor € 21,44 kopen hier bij bol.com en voor slechts € 15,49 hier bij Conrad.
Klik op de knoppen in de tabel om de meest actuele prijs te bekijken.

Of je nu een Hema rookmelder koopt of een andere: let op het volgende!

Of je er nu voor kiest om de Hema rookmelder te kopen of een van de andere melders, het is belangrijk dat je onder andere op de volgende dingen let:

  • Zorg dat je bij een veiligheidsproduct als dit altijd goed de handleiding leest, en dat je deze ook goed opvolgt! Het lijkt misschien overbodig dat ik het zeg, maar het is bij dit soort producten natuurlijk zeer belangrijk dat je ze op de correcte wijze gebruikt, want als je ze niet goed gebruikt en ze werken daardoor niet naar behoren kan dat ernstige gevolgen hebben.
  • Vervang de batterijen op tijd en houd ook de levensduur van je rookmelder goed in de gaten, zodat je hem op tijd vervangt! Je wil natuurlijk niet zonder een goedwerkende melder komen te zitten.
  • Zoek goed uit waar je in jouw situatie het best een rookmelder kunt plaatsen. Lees hierover in de handleiding van jouw melder, en bekijk de informatie op de site van de brandweer.

Zorg dat je ook een goede brandblusser in huis hebt voor wanneer de situatie zich voor doet dat je met brand te maken krijgt. Je kunt hier meer over lezen in mijn brandblusser voor thuis-artikel.

Denk verder ook eens aan andere soorten veiligheidsmelders, lees bijvoorbeeld verder in mijn koolmonoxide melder-artikel.

Ik hoop dat ik je met dit artikel ‘Hema rookmelder – een goede optie?‘ heb kunnen helpen bij het vinden van de voor jou beste melder!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *