Koolmonoxidemelder voor caravan of camper kopen? 2 veilige opties!

By | 18 augustus 2020

Ben je op zoek naar een goede koolmonoxidemelder voor in de caravan of camper? In dit artikel behandel ik twee goede koolmonoxidemelders die geschikt zijn om in je caravan of camper op te hangen.

Ik leg hieronder eerst uit waarom het belangrijk is om een goede koolmonoxidemelder in je caravan of camper te hebben. Daarna behandel ik twee goede koolmonoxidemelders die zowel door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) als de Consumentenbond als veilig zijn bestempeld. Welke van deze melders voor jou persoonlijk de beste keuze is, hangt ervan af waar je precies naar op zoek bent:

Het belang van een goede koolmonoxidemelder in de caravan of camper!

Goede koolmonoxidemelder voor in de caravan of camper

Het is erg belangrijk om een goede koolmonoxidemelder in je caravan of camper te hebben. Jaarlijks overlijden er gemiddeld tussen de 10 en 15 personen aan koolmonoxidevergiftiging in Nederland. Daarnaast belanden er ieder jaar ook honderden mensen door in het ziekenhuis. (bron)

Koolmonoxide staat bekend als een echte ‘sluipmoordenaar’. Je kunt koolmonoxide niet ruiken of proeven, en als je er teveel van inademt raak je bewusteloos.

De enige manier om koolmonoxide op tijd te ontdekken is door een goede koolmonoxidemelder in je camper of caravan op te hangen.

Een koolmonoxidemelder is een goedkoop item dat een levensreddende rol kan vervullen! Er is dan ook geen goede reden te bedenken om geen koolmonoxidemelder in je camper of caravan te hebben.

Eén van de oorzaken waardoor er koolmonoxide vrij kan komen in een caravan of camper kan een beschadigd of verkeerd geïnstalleerd verbrandingstoestel zijn, zoals bijvoorbeeld een kachel of een geiser.

In een caravan of camper is het risico op koolmonoxidevergiftiging dan extra groot omdat het om een kleine afgesloten ruimte gaat. (bron) De brandweer raadt daarom ook aan om altijd een koolmonoxidemelder in je caravan of camper te plaatsen. (bron)

Koolmonoxidemelder voor in de caravan of camper – 2 veilig geteste opties!

Er zijn tegenwoordig heel veel verschillende koolmonoxidemelders verkrijgbaar. Daardoor vind je het misschien lastig om een keuze te maken.

Je wil natuurlijk een veilige koolmonoxidemelder die goed werkt. Daarom behandel ik hieronder twee koolmonoxidemelders die allebei in twee verschillende onderzoeken als veilig zijn bestempeld. Zo weet je zeker dat je een goede keuze maakt!

Zowel de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) als de Consumentenbond hebben de veiligheid van de voor de consument beschikbare koolmonoxidemelders onderzocht. (bron, bron) Uit beide onderzoeken bleek dat er onveilige koolmonoxidemelders op de markt waren.

De NVWA onderzocht 29 melders, waarvan er 16 niet aan de gestelde eisen voldeden. (bron) De Consumentenbond testte er 19, waarvan er maar 10 veilig bleken. (bron) Het is natuurlijk erg schokkend dat in beide onderzoeken ongeveer de helft van de melders niet in orde bleek. Het kan hele nare hebben als een koolmonoxidemelder het niet goed doet!

Om te zorgen dat je een veilige koolmonoxidemelder voor in je caravan of camper kiest, behandel ik hieronder twee verschillende koolmonoxidemelders die allebei in beide onderzoeken als veilig zijn bestempeld.

De Alecto COA-26 koolmonoxidemelder die ik als eerst behandel is de beste koop. Dit is de melder met de beste prijs-kwaliteitsverhouding. Geef je de voorkeur aan een veilige melder met een zo lang mogelijke levensduur, dan is de FireAngel CO-9X-10 NLBT die ik daarna behandel de beste keuze. Deze heeft een levensduur van tien jaar.

Beste koop voor in de caravan of camper – Alecto COA-26 koolmonoxidemelder

Koolmonoxidemelder voor in de caravan of camper beste koop
Uitblinker volgens test Consumentenbond!
Ook door de NVWA veilig bevonden
Luid alarmsignaal van 85 decibel
Verlicht LCD display
Levensduur: 7 jaar
Batterijniveau indicator
Waarschuwingssignaal bij lege batterijen
Batterijen, bodemplaat voor bevestiging, pluggen en schroeven meegeleverd
Bekijk prijs bij bol.com

Zoek je de koolmonoxidemelder met de beste prijs-kwaliteitsverhouding voor in je caravan of camper? Dan is deze Alecto COA-26 koolmonoxidemelder de beste keuze.

Deze koolmonoxidemelder is zowel door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) als de Consumentenbond getest en veilig bevonden. Daarnaast werd deze Alecto COA-26 koolmonoxidemelder door de Consumentenbond zelfs als uitblinker bestempeld! (bron, bron)

Het is natuurlijk belangrijk dat het alarm van de koolmonoxidemelder die je in je caravan of camper hangt luid genoeg is. Zowel in het onderzoek van de NVWA als in de test van de Consumentenbond werd het alarm van deze melder luid genoeg bevonden. (bron, bron)

De melder heeft een goed luid alarmsignaal van 85 decibel. Dit is luid genoeg om je uit een diepe slaap te wekken. Al helemaal in een kleine ruimte zoals een caravan of camper.

Op het LCD display worden de gemeten koolmonoxide waardes weergegeven. Dit display is voorzien van verlichting, zodat je het ook in het donker af kunt lezen.

De Alecto COA-26 werkt op batterijen. Dit is handig voor als je de koolmonoxidemelder in je caravan of camper op wil hangen, want hierdoor is er dus geen stekker of bedrading nodig.

Hij is uitgerust met een batterijniveau indicator. Maar wanneer de batterijen leeg zijn geeft de melder ook een waarschuwingssignaal. Hierdoor kun je de batterijen op tijd vervangen, en kom je niet zonder werkende koolmonoxidemelder te zitten.

De sensor in het apparaat heeft een levensduur van zeven jaar. Daarna werkt de sensor niet goed genoeg meer, en moet je het apparaat vervangen.

Deze melder werkt op drie AA-batterijen. Deze worden meegeleverd. Om de koolmonoxidemelder in je caravan of camper op te kunnen hangen zitten er daarnaast ook pluggen, schroeven en een bodemplaat voor de bevestiging bij.

Op het moment van schrijven is deze Alecto COA-26 koolmonoxidemelder hier bij bol.com voor € 24,49 verkrijgbaar. Klik op de oranje knop hierboven om de meest actuele prijs en verkrijgbaarheid te bekijken.

Mocht je naast een koolmonoxidemelder voor in de caravan of camper ook nog op zoek zijn naar een koolmonoxidemelder voor in huis, dan kun je hier bij bol.com op het moment van schrijven een extra voordelig geprijsde 2-pack voor € 43,99 vinden.

Zoals je hier bij bol.com kunt zien is dit daar op dit moment de best verkochte koolmonoxidemelder, en krijgt hij ook zeer veel positieve reviews. Een goede koolmonoxidemelder voor in je caravan of camper hoeft dus helemaal niet duur te zijn!

Koolmonoxidemelder met levensduur van 10 jaar – FireAngel CO-9X-10 BNLT

 

Koolmonoxidemelder voor in de camper of caravan met levensduur van 10 jaar

Veilig bevonden door Consumentenbond en NVWA
Luid alarmsignaal van 85 decibel
Lange levensduur: 10 jaar
Batterij hoeft nooit vervangen
Signaal bij einde levensduur
Geen vals alarm door normale verontreiniging in huishouden
Bekijk prijs bij bol.com

Zoek je een veilige koolmonoxidemelder voor in je caravan of camper die zo lang mogelijk mee gaat? Dan is deze FireAngel CO-9X-10 BNLT een goede optie.

Ook deze koolmonoxidemelder werd bij de onderzoeken van de NVWA en de Consumentenbond veilig bevonden. Zo weet je dat je voor een veilige koolmonoxidemelder voor in je caravan of camper kiest. (bron, bron)

Deze koolmonoxidemelder heeft een levensduur van wel 10 jaar! Dat is dus drie jaar langer dan de hiervoor behandelde optie. Na die tien jaar werkt de sensor niet goed meer, en zal je het apparaat moeten vervangen door een nieuwe koolmonoxidemelder.

Aan het einde van de levensduur van tien jaar geeft de melder een signaal, zodat je weet dat je de melder moet vervangen door een nieuwe.

Deze koolmonoxidemelder is voorzien van een niet-vervangbare batterij die ook tien jaar mee gaat. Dit is dus even lang als de levensduur van het apparaat zelf. Daarom hoef je in tegenstelling tot bij de hiervoor behandelde melder nooit een batterij te vervangen. Dat is natuurlijk ideaal voor bij een koolmonoxidemelder voor in de caravan of camper, je hebt er dan niet zoveel omkijken naar.

Daarnaast is er ook geen stekker of andere bedrading nodig. Dit is natuurlijk ook een groot voordeel voor als je een koolmonoxidemelder in je caravan of camper op wil hangen. Daarmee is het installeren van de melder een stuk eenvoudiger.

Net als de hiervoor behandelde koolmonoxidemelder heeft ook deze FireAngel CO-9X-10 BNLT een goed luid alarmsignaal van 85 decibel. Zowel in het onderzoek van de Consumentenbond als in het onderzoek van de NVWA werd het alarm van de melder luid genoeg bevonden. (bron, bron) Het alarm van deze koolmonoxidemelder is dan natuurlijk helemaal luid genoeg in een kleine ruimte zoals een caravan of camper.

Op het moment van schrijven is deze FireAngel CO-9X-10 BNLT koolmonoxidemelder hier bij bol.com voor € 39,95 verkrijgbaar. Klik op de oranje knop hierboven om de meest actuele prijs en verkrijgbaarheid te bekijken.

In tegenstelling tot de hiervoor behandelde Alecto COA-26 hoef je bij deze melder dus nooit de batterij te vervangen, en gaat deze koolmonoxidemelder drie jaar langer mee. Hij is daarom iets duurder, maar nog steeds zeer betaalbaar. Al helemaal voor zo’n belangrijk veiligheidsitem!

Enkele tips voor bij je koolmonoxidemelder voor in de caravan of camper!

Als je een koolmonoxidemelder voor in je caravan of camper hebt aangeschaft, dan zijn er een aantal dingen waar je goed op moet letten.

  • Je wil natuurlijk dat de koolmonoxidemelder die je in je caravan of camper hebt hangen goed werkt. Daarvoor is het belangrijk dat je de melder altijd op de juiste wijze gebruikt. Neem daarom de handleiding van je koolmonoxidemelder goed door, en volg alle instructies altijd goed op!
  • Houd de levensduur van je koolmonoxidemelder goed in de gaten. En zorg ervoor dat je de melder op tijd vervangt door een nieuwe! De sensor van iedere koolmonoxidemelder heeft een beperkte levensduur, die in de handleiding staat aangegeven. Wanneer deze levensduur is verstreken moet je het apparaat meteen vervangen, omdat de sensor dan niet betrouwbaar genoeg meer is. Maak dus ergens een duidelijke notitie zodat je het apparaat op tijd vervangt!
  • Het is belangrijk dat je de koolmonoxidemelder op de juiste plaats in je caravan of camper bevestigd. Raadpleeg hierover de handleiding van je koolmonoxidemelder, en kijk bijvoorbeeld naar de informatie op de website van de brandweer. Raadpleeg bij twijfel altijd een deskundige!

Verder blijft het ook als je een goede koolmonoxidemelder in je camper of caravan hebt geplaatst altijd verstandig om goed te ventileren. De brandweer adviseert om altijd wat ramen of roosters (op een kiertje) open te laten staan. Daarnaast raadt de brandweer aan om uit voorzorg ieder verwarmingstoestel ieder jaar door een gecertificeerde professional te laten controleren. (bron)

Denk naast een koolmonoxidemelder ook aan andere veiligheidsitems voor in je camper of caravan!

Het is natuurlijk heel belangrijk om een goede koolmonoxidemelder in je caravan of camper op te hangen, maar vergeet daarnaast niet ook aan andere belangrijke veiligheidsitems te denken.

De koolmonoxidemelder in je caravan of camper detecteert wel koolmonoxide, maar deze detecteert geen rook. Daarom is het aan te raden om ook een goede rookmelder op te hangen. Heb je die nog niet, en wil je weten wat goede rookmelders zijn? In mijn Rookmelder voor caravan of camper-artikel leg ik uit welke melders je het best kunt kopen.

Als je rookmelder je waarschuwt voor een brand, dan wil je die natuurlijk wel kunnen blussen. Het is daarom belangrijk om ook een goede brandblusser aan boord te hebben. Niet iedere brandblusser is geschikt voor in een caravan of camper. In mijn Brandblusser voor camper of caravan-artikel leg ik uit wat geschikte blussers zijn, en welke je het best kunt kopen.

Een noodhamer is een ander item dat je eigenlijk altijd in de auto of aan boord van je camper zou moeten hebben. Hiermee kun je een ruit breken, zodat jij en de andere inzittenden in een noodsituatie uit het voertuig kunnen komen.

Heb je nog geen veiligheidshamer in je auto of camper? In mijn noodhamer auto-artikel behandel ik de beste optie. Verder is het handig om altijd een EHBO kit in je voertuig te hebben om kleine verwondingen hygiënisch te kunnen behandelen. In mijn verbanddoos auto-artikel kun je een goede optie vinden.

Dit zijn allemaal items die niet al te duur zijn, maar wel een belangrijke (levensreddende) rol kunnen vervullen. Een kleine investering, waarmee je veel narigheid kunt voorkomen!

Hopelijk kom je nooit in een situatie terecht waarin je deze items daadwerkelijk nodig hebt, maar je kunt maar beter altijd voorbereid zijn!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *