Brandblusser voor camper of caravan kopen? 2 goede opties!

By | 29 juni 2020

Wil je een brandblusser voor in de camper of caravan kopen, maar weet je nog niet welke? Hieronder leg ik eerst uit of het verplicht is om een brandblusser in de camper of caravan te hebben. Omdat je niet iedere brandblusser in een caravan of camper kunt gebruiken, leg ik ook uit waar je op moet letten bij het kiezen van een brandblusser.

Daarna behandel ik twee goede brandblussers die geschikt zijn voor in de camper of caravan, namelijk:

  • De Smartwares SB6 schuimblusser, dit is een schuimblusser die geschikt is voor branden van vaste stoffen (brandklasse A) en branden van vloeistoffen (brandklasse B).
  • Een Flameline ABF schuimblusser, die naast branden van vaste stoffen (brandklasse A) en branden van vloeistoffen (brandklasse B) ook branden van vetten en oliën (brandklasse F) kan blussen. Deze brandblusser is aan te raden voor als je in je camper of caravan kookt.

Is een brandblusser in de camper of caravan verplicht?

Is een brandblusser in de camper of caravan verplicht

In Nederland is het niet verplicht om een brandblusser in de camper of auto (met caravan) te hebben. Maar in sommige andere landen is dat wel het geval. Het is bijvoorbeeld verplicht in België, Turkije, Griekenland, Polen, Bulgarije en Noorwegen. (bron, bron)

In België en Noorwegen geldt bijvoorbeeld een uitzondering op deze verplichting als je een Nederlands kenteken op je voertuig hebt. Maar om een discussie met de lokale politie te voorkomen is het dan alsnog aan te raden om er een mee te nemen. (bron, bron)

Daarnaast is het natuurlijk altijd een verstandige keuze om een brandblusser in je caravan of camper te hebben. Een goede brandblusser hoeft niet duur te zijn, en kan in sommige gevallen je camper of caravan redden. Als je een brand op tijd kunt blussen, dan kun je de schade (en kosten) behoorlijk beperken. Verder kun je met een brandblusser ook iemand anders te hulp schieten bij een ongeval.

Eigenlijk is er geen goede reden te bedenken om geen brandblusser voor in je camper of caravan aan te schaffen. Het is een kleine investering waarmee je grote schade en hoge kosten kunt voorkomen.

Brandblusser voor camper of caravan kopen – waar op letten?

Niet iedere brandblusser is voor in de camper of caravan geschikt. Hieronder behandel ik daarom de belangrijkste kenmerken voor een goede brandblusser die veilig in de camper of caravan te gebruiken is.

Ik leg uit welk type brandblusser je nodig hebt, wat de verschillende brandklassen betekenen en welk formaat brandblusser je het best kunt kiezen.

1. Het juiste type brandblusser voor in de caravan of camper

Als je hebt besloten dat je een brandblusser voor in je camper of caravan aan wil schaffen, dan is het belangrijk dat je het juiste type brandblusser kiest. De drie hoofdsoorten brandblussers zijn CO2-blussers, poederblussers en schuimblussers.

Ik leg hieronder uit waarom je het best voor een schuimblusser kunt kiezen, en waarom het gebruik van de andere brandblussers zelfs gevaarlijk kan zijn in een kleine ruimte zoals een camper of caravan.

CO2-blussers – CO2-blussers werken doordat de CO2 uit de blusser de zuurstof bij de brand verdrijft. Daardoor koelt het object dat je probeert te blussen flink af. Dit type blusser is ideaal voor elektrische apparaten, omdat er geen reststoffen achterblijven. (bron)

Maar het is heel gevaarlijk om een CO2-blusser in een kleine binnenruimte zoals een camper of caravan te gebruiken. Omdat een CO2-blusser werkt door zuurstof te verdrijven is er dan namelijk sprake van verstikkingsgevaar. (bron) Kies dus nooit voor een CO2-blusser in een caravan of camper!

Poederblussers – Een groot nadeel van poederblussers is dat de poederwolk die bij het blussen ontstaat veel nevenschade aanricht. Het bluspoeder beschadigt metalen, en de meeste elektronische apparaten waar het poeder op terecht komt gaan kapot. Verder kan het kortsluiting veroorzaken, en is het poeder erg moeilijk op te ruimen. Daar is een industriële stofzuiger voor nodig. (bron, bron)

Een nog groter nadeel bij gebruik in een kleine ruimte zoals in een caravan of camper, is dat de poederwolk die tijdens het blussen ontstaat je het zicht op de brand kan ontnemen. Hierdoor kan het erg lastig worden om de brand te blussen.

Schuimblussers – deze blussers zijn het best geschikt voor gebruik in de camper of caravan. Een schuimblusser werkt met water en schuim. Het schuim dekt het vuur zodanig af dat er geen zuurstof meer bij komt. Daarnaast heeft het schuim ook een licht koelende werking.

Een schuimblusser is goed geschikt voor gebruik in kleinere ruimtes. De zojuist beschreven gevaren die het gebruik van een CO2-blusser of poederblusser in een kleine ruimte kan veroorzaken doen zich met een schuimblusser niet voor. Ook veroorzaken schuimblussers weinig nevenschade, zijn ze makkelijk te bedienen en hebben ze een langere blusduur dan een poederblusser. (bron)

2. De brandklassen

Om aan te geven voor het blussen van welke branden een brandblusser geschikt is worden de zogenaamde ‘brandklassen’ gebruikt. Een standaard schuimblusser is geschikt voor branden uit brandklasse A en B. Maar er zijn ook schuimblussers verkrijgbaar die daarnaast ook geschikt zijn voor branden uit brandklasse F. Hieronder leg ik uit wat dit allemaal inhoudt.

Brandblusser camper caravan brandklassen

Brandklasse A: Brandklasse A houdt in dat de blusser geschikt is voor het blussen van branden van vaste stoffen, zoals bijvoorbeeld hout, textiel en papier. (bron, bron) Hierbij moet je onder andere denken aan de meubels en gordijnen in je caravan of camper.

Brandklasse B: Deze brandklasse houdt in dat de blusser geschikt is voor het blussen van branden van vloeistoffen, en voor branden van stoffen die bij hogere temperaturen vloeibaar worden. (bron, bron). Hierbij moet je bijvoorbeeld denken aan wasbenzine, kaarsen en dieselolie. (bron)

Brandklasse F: In deze brandklasse vallen branden van hete vetten en oliën. Je moet hierbij denken aan branden met frituurvet of bakolie. (bron, bron) Een pan met olie vliegt bij een temperatuur van ongeveer 315° C bijvoorbeeld vanzelf in brand (zonder dat er vuur bij komt). Dit is zo heet dat het blusschuim uit een normale schuimblusser verdampt als je daarmee probeert te blussen.

Een schuimblusser met brandklasse F bevat daarom speciaal schuim dat zich mengt met het vet of de olie, en het vervolgens onbrandbaar maakt. (bron, bron) Kook je in je camper of caravan, dan kan het dus verstandig zijn om voor een schuimblusser met brandklasse F te kiezen.

3. Kies de juiste grootte!

Er worden tegenwoordig veel kleine brandblussers verkocht met een inhoud van maar een paar liter. Dat lijkt in eerste instantie misschien handig, omdat ze compact zijn en je ze daarom makkelijk op kunt bergen. Maar deze hebben lang niet genoeg bluscapaciteit voor de meeste branden.

Een brandblusser van maar 1 liter is veel te snel leeg. De brandweer raadt daarom aan om voor een brandblusser van 6 liter te kiezen. Hiermee kun je namelijk wel een goede bluspoging doen! (bron) Hieronder behandel ik daarom twee goede schuimblussers met een inhoud van 6 liter.

Welke brandblusser voor in de camper of caravan kopen? 2 goede opties!

Wil je een brandblusser voor in de camper of caravan kopen, dan kun je dus het best kiezen voor een schuimblusser met een inhoud van 6 liter. Hieronder behandel ik twee verschillende schuimblussers die aan alle belangrijke kenmerken voor gebruik in de camper of caravan voldoen.

De Smartwares SB6 schuimblusser die ik als eerst behandel is geschikt voor brandklasse A (vaste stoffen) en B (vloeistoffen). De Flameline ABF schuimblusser die daarna aan bod komt is geschikt voor brandklasse A, B en F. Deze is iets duurder, maar dan kun je ook branden van oliën en vetten blussen.

Smartwares SB6 schuimblusser – brandklassen A en B

Brandblusser voor camper caravan brandklasse A en B

 

Smartwares SB6 schuimblusser
Brandklassen A en B:
– A: vaste stoffen
– B: vloeistoffen
Inhoud: 6 liter
Gewicht: 6 kg
Inclusief ophangbeugel
Bekijk prijs bij bol.com

Deze Smartwares SB6 schuimblusser is een goede brandblusser voor in je camper of caravan. Hij voldoet aan alle belangrijke kenmerken.

Het is een schuimblusser, en daarom is hij goed te gebruiken in een kleinere ruimte zoals een camper of caravan. Je hebt niet te maken met het verstikkingsgevaar dat zich bij gebruik van een CO2-blusser in een kleine binnenruimte voor kan doen. En je hebt ook geen last van een poederwolk die je het zicht op de brand kan ontnemen, zoals bij een poederblusser.

Deze schuimblusser is geschikt voor brandklasse A en B. Brandklasse A ziet op branden van vaste stoffen, zoals bijvoorbeeld textiel, hout en papier. Je kunt met deze brandblusser dus bijvoorbeeld gordijnen en meubels in je caravan of camper blussen. (bron, bron)

Brandklasse B houdt in dat hij geschikt is voor branden van vloeistoffen, en branden van stoffen die bij hogere temperatuur vloeibaar worden. Deze blusser is dus bijvoorbeeld ook geschikt voor het blussen van branden met kaarsen, wasbenzine en dieselolie. (bron, bron)

Deze Smartwares SB6 brandblusser heeft een schuiminhoud van 6 liter. Door de brandweer wordt aangeraden om voor een blusser van deze grootte te kiezen, omdat je daarmee een goede kans maakt om een (kleine) brand te kunnen blussen. (bron)

Op het moment van schrijven kun je deze Smartwares SB6 schuimblusser hier bij bol.com voor € 52,95 kopen. Klik op de oranje knop hierboven om de meest actuele prijs en verkrijgbaarheid te bekijken.

Flameline ABF schuimblusser – brandklassen A, B en F

Brandblusser voor caravan camper brandklasse A, B en F

 

Flameline ABF schuimblusser
Brandklassen A, B en F:
– A: vaste stoffen
– B: vloeistoffen
– F: oliën en vetten
Inhoud: 6 liter
Gewicht: 10 kg
Bekijk prijs bij bol.com

Deze Flameline ABF schuimblusser is een goede complete keuze voor in je caravan of camper. Je kunt hiermee niet alleen branden uit brandklassen A en B blussen, maar ook branden uit brandklasse F.

In brandklasse A vallen branden van vaste stoffen, zoals hout, papier en textiel. Daarbij moet je bijvoorbeeld denken aan de meubels en gordijnen in je camper of caravan. (bron, bron) In brandklasse B vallen branden van vloeistoffen, en branden van stoffen die bij hogere temperatuur vloeibaar worden. Hierbij moet je bijvoorbeeld denken aan branden met wasbenzine, dieselolie en kaarsen. (bron, bron)

Met brandklasse F wordt aangegeven dat de brandblusser ook geschikt is voor het blussen van branden van hete oliën en vetten. Hierbij moet je bijvoorbeeld denken aan branden met frituurvet of bakolie. (bron, bron) Kook je vaak binnen in je camper of caravan? Dan is een brandblusser met brandklasse F dus een goed idee!

Met een normale schuimblusser krijg je een brand met hete olie of vet bijvoorbeeld niet uit, het schuim verdampt dan gewoon door de extreme hitte. Een brandblusser met brandklasse F bevat daarom speciaal schuim dat zich met met met het vet of de olie mengt en het onbrandbaar maakt. (bron, bron)

Net als de hiervoor behandelde optie heeft ook deze brandblusser een schuiminhoud van 6 liter. De brandweer raadt aan om voor een blusser met een inhoud van 6 liter te kiezen, omdat je daarmee een goede kans maakt om een beginnende brand te kunnen blussen. De kleine blussers van maar 1 of 2 liter die tegenwoordig ook vaak verkocht worden zijn erg snel leeg, en daarom niet aan te raden. (bron)

Op het moment van schrijven kun je deze Flameline ABF schuimblusser hier bij bol.com voor € 65,99 kopen. Dat is dus wat duurder dan de hiervoor behandelde optie, maar met deze brandblusser kun je dus niet alleen branden uit brandklasse A en B blussen maar ook branden uit brandklasse F.

Denk ook aan andere veiligheidsitems voor in je camper of caravan!

Als je een brand wil kunnen blussen, dan moet je hem natuurlijk wel op tijd ontdekken! Als je ligt te slapen dan kun je niets ruiken. De kans is dan groot dat je een brand niet op tijd ontdekt. Daarom is het belangrijk om een goede rookmelder in je caravan of camper te hebben. Zo wordt je op tijd wakker van het alarm, en kun je een beginnende brand blussen of op tijd vluchten.

Een goede rookmelder hoeft niet duur te zijn, en kan een levensreddende rol vervullen. Wil je weten wat goede rookmelders zijn, en welke je het best kunt kopen? Dan kun je daar meer over lezen in mijn Rookmelder voor caravan of camper-artikel.

Heb je bijvoorbeeld een geiser of een gaskachel in je camper of caravan? Dan mag een koolmonoxide melder natuurlijk ook niet ontbreken. Heb je nog geen koolmonoxide melder voor in je camper of caravan? Lees dan verder in mijn Koolmonoxidemelder voor caravan of camper-artikel.

Mocht je daarnaast thuis nog geen rookmelder of koolmonoxidemelder hebben hangen, dan is het aan te raden om die meteen aan te schaffen. Het zijn goedkope items die een levensreddende rol kunnen vervullen!

Hetzelfde geldt ook voor een noodhamer. Dat is een goedkoop item waarmee je jezelf en anderen in een gevaarlijke situatie uit je voertuig kunt bevrijden. Mocht je nog geen noodhamer hebben, dan kun je in mijn noodhamer auto-artikel lezen wat de beste optie is.

Verder is het aan te raden om in ieder voertuig een goede EHBO kit aan boord te hebben, zodat je kleine verwondingen altijd hygiënisch kunt behandelen. In mijn verbanddoos auto-artikel kun je daarvoor een goede optie vinden.

Ik hoop dat ik je heb kunnen helpen bij je zoektocht naar een goede brandblusser voor in je camper of caravan. Hopelijk doet zich nooit een situatie voor waarin je hem daadwerkelijk moet gebruiken, maar je kunt maar beter altijd voorbereid zijn!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *