Rookmelder voor caravan of camper kopen? 2 veilige opties!

By | 25 augustus 2020

Wil je een rookmelder voor in de caravan of camper kopen, maar weet je nog niet welke? In dit artikel behandel ik twee goede en veilige rookmelders die geschikt zijn om in je caravan of camper te plaatsen. Welke rookmelder voor jou persoonlijk de beste keuze is, hangt ervan af waar je naar op zoek bent:

  • De Alecto SA-110 is de beste rookmelder in het algemeen voor in de caravan of camper. Deze heeft een levensduur van tien jaar, waarbij je nooit een batterij hoeft te vervangen.
  • De Smartwares RM149 is de beste goedkope rookmelder voor in de caravan of camper. Deze melder gaat ook tien jaar mee, maar je moet wel ieder jaar de batterij vervangen.

Het belang van een goede rookmelder voor in de caravan of camper!

Goede rookmelder voor in de caravan of camper

Het is niet alleen belangrijk dat je thuis een goede rookmelder plaatst. Ook in de caravan of camper is dit van groot belang, want ook daar kan brand ontstaan!

Bij brand vallen de meeste slachtoffers door het inademen van rook. Als je slaapt kun je niets ruiken, en daardoor is de kans groot dat je de brand niet op tijd opmerkt. Maar je gehoor werkt wel gewoon als je slaapt. Een rookmelder waarschuwt je voor een brand, en maakt je wakker met een luid alarm. (bron)

Een goede rookmelder is de enige manier om een brand op tijd te ontdekken als je ligt te slapen. Omdat je in je caravan of camper overnacht mag een rookmelder daar ook zeker niet in ontbreken.

Zoals je hieronder zal zien is een goede rookmelder helemaal niet duur. Een rookmelder is een goedkoop item dat een levensreddende rol kan vervullen. Er is eigenlijk geen enkele goede reden te bedenken om geen rookmelder in je caravan of camper op te hangen.

Rookmelder voor in de caravan of camper kopen – 2 veilige opties!

Je wil natuurlijk een veilige rookmelder voor in je caravan of camper kopen. Maar er zijn tegenwoordig zo veel verschillende rookmelders verkrijgbaar, dat het daardoor lastig kan zijn om een keuze te maken. Hieronder behandel ik daarom twee goede veilige rookmelders.

Beide melders zijn als aanraders bestempeld bij de rookmelder test van de Consumentenbond. (bron)

Daarnaast voldoen deze melders ook aan het Europese EN 14604 keurmerk. Daarmee wordt aangegeven dat de rookmelder aan alle belangrijke kwaliteitseisen met betrekking tot onder andere productinformatie, duurzaamheid en onderhoud voldoet. (bron)

Welke van de twee onderstaande rookmelders voor jou persoonlijk de beste keuze is hangt ervan af waar je precies naar op zoek bent. Zoek je simpelweg de beste rookmelder voor in de caravan of camper, dan is de Alecto SA-110 die ik als eerst behandel de beste keuze.

Een groot voordeel van deze melder is dat hij tien jaar mee gaat, en dat je in de tussentijd nooit een batterij hoeft te vervangen. Dat is natuurlijk perfect voor in de camper of caravan, want je hebt er dan niet zo veel omkijken naar.

Wil je het zo goedkoop mogelijk houden, en zoek je de beste goedkope rookmelder voor in de caravan of camper? Dan is de Smartwares RM149 die ik daarna behandel voor jou de beste keuze.

Beste rookmelder voor in de caravan of camper – Alecto SA-110

Beste rookmelder voor in de caravan of camper Alecto SA-110
Alecto SA-110 rookmelder
Aanrader volgens test Consumentenbond!
Voldoet aan de Europese EN 14604 norm
Luid alarmsignaal van 85 decibel
Lange levensduur van 10 jaar
Je hoeft nooit een batterij te vervangen!
Bekijk prijs bij bol.com
Tip! – Ook een rookmelder voor thuis nodig? Deze rookmelder is op dit moment (25 augustus 2020) hier bij bol.com in een extra voordelige 2-pack verkrijgbaar voor € 33,99!

Zoek je de beste rookmelder voor in de caravan of camper? Dan is deze Alecto SA-110 rookmelder de beste keuze.

Deze werd bij de rookmelder test door de Consumentenbond als aanrader bestempeld! (bron) Daarnaast voldoet hij ook aan de Europese EN 14604 norm, waarmee wordt aangegeven dat hij aan alle belangrijke kwaliteitseisen met betrekking tot duurzaamheid, onderhoud en productinformatie voldoet.

Eén van de belangrijkste eigenschappen van een rookmelder is natuurlijk het alarm. Deze moet luid genoeg zijn. Deze rookmelder heeft een luid alarmsignaal van 85 decibel. Dat is luid genoeg om je uit een diepe slaap te wekken. De sterkte van het waarschuwingssignaal is bij de rookmelder test van de Consumentenbond getest en in orde bevonden. (bron)

Deze Alecto SA-110 rookmelder heeft een lange levensduur van 10 jaar! Daarna werkt het apparaat niet goed meer, en zal je het door een nieuwe rookmelder moeten vervangen. Alle rookmelders hebben een beperkte levensduur, omdat de sensor van een rookmelder na verloop van tijd niet goed genoeg meer werkt.

De Alecto SA-110 geeft een waarschuwingssignaal wanneer de rookmelder aan vervanging toe is. Zo kun je hem op tijd vervangen, en kom je niet zonder werkende melder te zitten.

De melder werkt op een ingebouwde lithiumbatterij die tien jaar mee gaat. Dat is dus even lang als de levensduur van het apparaat zelf. Daarom hoef je nooit een batterij te vervangen. Dat komt natuurlijk goed uit als je de rookmelder in je caravan of camper plaatst, want daardoor heb je er voor lange tijd geen omkijken meer naar.

Een ander voordeel van deze rookmelder voor in de caravan of camper is dat hij draadloos is. Er is geen stekker of andere bedrading nodig om hem te laten werken. Hierdoor is de montage in een camper of caravan meteen een stuk eenvoudiger.

Deze rookmelder heeft alle belangrijke eigenschappen, en is goed in de caravan of camper te gebruiken. Daarnaast is hij ook nog eens zeer betaalbaar voor zo’n belangrijk veiligheidsitem.

Op het moment van schrijven is de Alecto SA-110 hier bij bol.com voor € 20 verkrijgbaar. Zoals je daar aan de positieve reviews kunt zien zijn mensen die de Alecto SA-110 kochten ook zeer tevreden over deze melder.

Beste goedkope rookmelder voor in de caravan of camper – Smartwares RM149

Beste goedkope rookmelder voor in de caravan of camper Smartwares RM149
Smartwares RM149 rookmelder
Aanrader volgens test Consumentenbond!
Voldoet aan de Europese EN 14604 norm
Luid alarmsignaal van 85 decibel
Levensduur van 10 jaar
Werkt op vervangbare batterij
Batterij en montagemateriaal worden meegeleverd
Bekijk prijs bij bol.com
Tip! – Ook rookmelders voor thuis nodig? Op het moment van schrijven (25 augustus 2020) is deze Smartwares RM149 rookmelder hier bij bol.com in een extra voordelige 4-pack verkrijgbaar voor slechts € 20,99!

Zoek je de beste goedkope rookmelder voor in de caravan of camper? Dan is de Smartwares RM149 de beste keuze!

Ook deze goedkope rookmelder is een aanrader volgens de test van de Consumentenbond! (bron)

Deze rookmelder heeft een goed luid alarmsignaal van 85 decibel. Bij de rookmelder test van de Consumentenbond werd het signaal luid genoeg bevonden. (bron) 85 decibel is luid genoeg om je snel uit een diepe slaap te wekken. Al helemaal als je de rookmelder in een kleinere ruimte zoals een caravan of een camper ophangt.

Ook deze Smartwares RM149 voldoet aan de Europese EN 14604 norm, en daarmee aan alle belangrijke kwaliteitseisen met betrekking tot onder andere productinformatie, duurzaamheid en onderhoud.

De rookmelder heeft een levensduur van 10 jaar. Net als bij de meeste andere rookmelders werkt de sensor daarna niet goed genoeg meer, en zal je het apparaat na die tien jaar moeten vervangen.

Hij werkt op een vervangbare batterij. Je hebt dus geen stekker of andere bedrading nodig om de rookmelder te laten werken. Dit maakt het ook meteen een stuk eenvoudiger om de rookmelder in je caravan of camper te installeren.

Er wordt een vervangbare batterij meegeleverd. Deze heeft een levensduur van een jaar, en daarna zal je hem moeten vervangen. De melder waarschuwt je met een waarschuwingssignaal wanneer de batterij aan vervanging toe is.

Op het moment van schrijven is de melder hier bij bol.com voor € 11,99 verkrijgbaar. Mocht je thuis nog geen rookmelder(s) hebben hangen, dan kun je op het moment van schrijven hier bij bol.com zelfs een extra voordelige 4-pack voor € 20,99 kopen.

Vanwege de lage prijs en het feit dat hij bij de rookmelder test van de Consumentenbond veilig is bevonden, is dit de beste goedkope rookmelder voor in je camper of caravan.

De aanschafprijs ligt op dit moment zo’n acht euro lager dan bij de voorgaande optie. Maar daar staat wel tegenover dat je ieder jaar een batterij moet vervangen (en kopen), terwijl dat bij de Alecto SA-110 nooit hoeft.

Enkele tips voor bij je rookmelder voor in de caravan of camper

Wanneer je een rookmelder voor in je caravan of camper hebt gekocht, dan zijn er een aantal dingen waar je op moet letten.

  • Je wil natuurlijk dat de rookmelder in je caravan of camper altijd goed werkt. Het is daarom heel belangrijk dat je hem op de juiste wijze gebruikt. Neem daarom de handleiding goed door, en volg de instructies altijd goed op!
  • Houd altijd de levensduur van je rookmelder goed in de gaten. Iedere rookmelder heeft een beperkte levensduur. Na een bepaalde tijd werkt de sensor in de melder niet goed meer, en zal je het apparaat moeten vervangen. Zorg er dus voor dat je een duidelijke notitie maakt, zodat je het apparaat op tijd vervangt.
  • Hang de rookmelder in je caravan of camper op de juiste plek. Omdat rook opstijgt moet je een rookmelder altijd op het plafond plaatsen. Daarnaast is het voor een goede werking belangrijk dat je de melder bijvoorbeeld niet bij een ventilator of ventilatieopening hangt. Neem voor de correcte plaatsing van je rookmelder goed de handleiding door, en bekijk de informatie daarover op de website van de brandweer. Raadpleeg bij twijfel over de plaatsing altijd een professional!
  • Controleer de werking van je rookmelder met de testknop! Beide rookmelders die ik hierboven heb behandeld zijn voorzien van een testknop waarmee je kunt testen of de rookmelder goed werkt. Gebruik de testfunctie van jouw melder regelmatig om te controleren of de melder nog steeds goed werkt.

Denk naast een rookmelder ook aan andere veiligheidsitems voor in de caravan of camper!

Door een goede rookmelder in de caravan of camper op te hangen zorg je ervoor dat je in geval van brand op tijd gewaarschuwd wordt. Maar er zijn daarnaast ook andere belangrijke veiligheidsitems voor in je camper of caravan waar je aan zou moeten denken.

Als je rookmelder je waarschuwt voor een brand, dan wil je de brand vervolgens natuurlijk wel kunnen blussen. Daarom is het aan te raden om altijd een goede brandblusser aan boord te hebben. Heb je die nog niet in je camper of caravan? In mijn Brandblusser voor camper of caravan-artikel behandel ik twee goede opties.

Met een goede rookmelder in je caravan of camper word je op tijd gewaarschuwd voor een brand, maar een ander gevaar dat zich ook in campers of caravans voor kan doen is koolmonoxidevergiftiging. Een rookmelder kan geen koolmonoxide detecteren. Hiervoor heb je een aparte koolmonoxidemelder nodig.

Heb je nog geen koolmonoxidemelder in je caravan of camper hangen? Ik behandel twee goede melders in mijn Koolmonoxidemelder voor caravan of camper-artikel.

Een goede noodhamer is een ander veiligheidsitem dat eigenlijk niet in je camper of auto mag ontbreken. Een noodhamer is een simpel en goedkoop item dat een levensreddende rol kan vervullen. Hiermee kun je jezelf en andere inzittenden in een noodsituatie uit het voertuig bevrijden door een ruit te breken.

Heb je nog geen goede noodhamer in je auto of camper? In mijn noodhamer auto-artikel behandel ik de beste optie!

Verder is het altijd handig om een goede EHBO kit aan boord te hebben zodat je kleine verwondingen hygiënisch kunt behandelen. Heb je nog geen EHBO kit in je auto, camper of caravan? Dan kun je in mijn verbanddoos auto-artikel een goede optie vinden.

Al deze veiligheidsitems zijn vrij betaalbaar. Het is een kleine investering waarmee je mogelijk veel narigheid kunt voorkomen.

Het is te hopen dat je nooit in een situatie terecht komt waarin je deze veiligheidsitems daadwerkelijk nodig hebt, maar je kunt maar beter altijd voorbereid zijn!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *