Lifehammer Hema – een goede keuze?

By | 20 januari 2020

Wil je misschien een Lifehammer bij de Hema kopen? Hieronder behandel ik eerst het belang van een goede veiligheidshamer. Daarna leg ik uit waarom een Lifehammer van de Hema niet de beste optie is, en behandel ik een beter alternatief. Tot slot beschrijf ik ook een aantal andere veiligheidsitems die je eigenlijk altijd bij je zou moeten hebben in de auto.

Het belang van een goede veiligheidshamer

Een veiligheidshamer is ervoor gemaakt om bij een ongeval snel uit een voertuig te kunnen ontsnappen. Daarbij kan het gaan om een auto die in het water terecht is gekomen, of bijvoorbeeld om een brand die door een ongeluk is ontstaan (bron).

Bij moderne auto’s blokkeert het elektrische vergrendelingssysteem van de ramen en de deuren vaak al snel nadat je met de auto in het water terecht komt. Zonder veiligheidshamer is het dan heel moeilijk om een raam op tijd open te krijgen zodat je uit het voertuig kunt ontsnappen.

Veiligheidshamers zijn heel goedkoop en kunnen een levensreddende rol vervullen. Daarom is er geen goede reden te bedenken om geen veiligheidshamer in de auto te hebben. Maar het is natuurlijk wel belangrijk dat je dan ook een goede veiligheidshamer kiest.

Zo is het bijvoorbeeld aan te raden om altijd een veiligheidshamer met een ingebouwde gordelsnijder te kiezen. Je moet jezelf namelijk ook snel uit je gordel kunnen bevrijden om bij een ongeval uit de auto te kunnen ontsnappen.

Lifehammer Hema – is de Lifehammer van de Hema een goede keuze?

Lifehammer Hema is de Hema lifehammer een goede keuze

 

Lifehammer Hema
Scherpe hamerpunt aan twee kanten
Uitgerust met een gordelsnijder
Glow in the dark
Bekijk prijs bij Hema.nl

Op dit moment is de bovenstaande Lifehammer hier bij Hema.nl online te bestellen voor € 13. Maar is het ook een goede keuze?

Deze Lifehammer van de Hema heeft aan twee kanten een scherpe hamer-punt. Als je daarmee in de hoek van een zijraam slaat kun je het raam verbrijzelen. Een voordeel van de dubbele hamerkop is dat je er niet over na hoeft te denken met welke kant van de hamer je slaat.

Daarnaast is de Lifehammer van de Hema uitgerust met een gordelsnijder. Waarmee je jezelf uit je gordel kunt bevrijden voordat je het raam open slaat. Om te zorgen dat de Hema Lifehammer ook in het donker goed zichtbaar is, is hij gemaakt van glow in the dark materiaal.

Wil je op zoveel mogelijk scenario’s voorbereid zijn, dan is een ‘klassieke’ veiligheidshamer zoals de Hema Lifehammer niet de beste optie. Je kunt dan beter voor een automatische veiligheidshamer kiezen, zoals het alternatief dat ik hieronder behandel. Daarvoor zijn verschillende redenen.

Met een klassieke veiligheidshamer zoals de Hema Lifehammer moet je op de ruit kunnen slaan met een hamer-beweging. Als je gewond bent kun je de benodigde slagbeweging misschien niet maken. Met een automatisch veiligheidshamer hoef je die slagbeweging niet te kunnen maken, maar moet je de hamer alleen tegen het glas kunnen duwen.

Daarnaast lukt het niet om onder water een raam kapot te krijgen met een klassieke veiligheidshamer zoals de Lifehammer van de Hema. Maar een goede automatische veiligheidshamer werkt onder water ook gewoon.

Hieronder behandel ik daarom een automatisch alternatief voor de Lifehammer van de Hema. Hij is maar een paar euro duurder, en dus nog steeds heel erg goedkoop voor zo’n belangrijk veiligheidsproduct.

Beter alternatief voor Lifehammer Hema – automatische lifehammer

Beter alternatief voor Lifehammer Hema
Lifehammer Evolution
Kwam als beste uit de test bij Tros Radar
Automatische veiligheidshamer met harde keramische pin
Voorzien van ingebouwd gordelmes
Inclusief Quick Click bevestigingssysteem
Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij Conrad.nl

Deze Lifehammer Evolution veiligheidshamer kwam in 2014 als beste uit de test bij Tros Radar.

De Lifehammer Evolution is een automatische veiligheidshamer, en daardoor heel eenvoudig in gebruik. Om een zijraam van de auto te kunnen verbrijzelen hoef je alleen de vlakke bovenkant van de hamer tegen het raam te duwen. Vervolgens komt er een harde keramische pin uit die het raam kapot maakt.

De keramische pin gaat direct terug in de hamer. Hierdoor kun je hem achter elkaar opnieuw gebruiken. Kijk het onderstaande filmpje om een goed beeld te krijgen van de manier waarop deze automatische veiligheidshamer werkt.

Een groot voordeel ten opzicht van ‘klassieke’ veiligheidshamers zoals de Lifehammer van de Hema is dat een automatische veiligheidshamer makkelijker te bedienen is als je gewond bent. Je hoeft namelijk niet dezelfde slagbeweging te kunnen maken met een automatische veiligheidshamer. In plaats daarvan moet je hem zoals in het bovenstaande filmpje tegen het raam duwen.

Verder werkt een automatische veiligheidshamer ook onder water. Met de klassieke veiligheidshamers zoals de Hema Lifehammer lukt het niet om onder water een raam kapot te slaan. Je kunt de benodigde slagbeweging dan niet hard genoeg maken.

Voordat je het raam open maakt is het heel belangrijk dat je jezelf ook uit je autogordel kunt bevrijden. Daarom is deze Lifehammer Evolution net als de Hema Lifehammer uitgerust met een gordelmes. Daarmee kun je voordat je het raam inslaat eerst jezelf uit je gordel bevrijden.

Hij is voorzien van een anti-slip handgreep, zodat je voldoende grip hebt op de veiligheidshamer.

Het is heel belangrijk dat een veiligheidshamer op een plek binnen handbereik wordt gemonteerd. Je moet er in een noodsituatie namelijk zo snel mogelijk bij kunnen, en je wil absoluut voorkomen dat je cruciale secondes verliest met het zoeken naar de hamer.

Daarom wordt er een Quick Click bevestigingssysteem meegeleverd, waarmee je de hamer eenvoudig binnen handbereik kunt monteren. Door de Lifehammer hiermee te bevestigen voorkom je ook dat de hamer bij een ongeluk door de auto vliegt, waardoor je hem kwijt kunt raken.

Op het moment van schrijven kun je deze Lifehammer Evolution hier bij bol.com voor € 16,95 en hier bij Conrad.nl voor € 16,99 kopen. Dit is maar een paar euro duurder dan de Lifehammer van de Hema. En daarvoor heb je een betere optie die in meer verschillende noodsituaties toepasbaar is. Zo werkt hij ook onder water, en is hij eenvoudiger te bedienen als je gewond bent.

Ik heb de Lifehammer Evolution eerder besproken in mijn noodhamer auto-artikel.

Monteer een veiligheidshamer voor iedere passagier!

Om voor alle passagiers de overlevingskans zo groot mogelijk te maken is het aan te raden om bij iedere zitplaats een veiligheidshamer te monteren. Niet alleen voorin voor de bestuurder en de bijrijder, maar ook bij de zitplaatsen achterin de auto. Het Quick Click bevestigingssysteem dat met de Lifehammer Evolution wordt meegeleverd is eenvoudig bij iedere deur te monteren.

Het is niet verstandig om op het aantal veiligheidshamers te bezuinigen. In een noodsituatie kun je niet rustig de tijd nemen om een veiligheidshamer aan elkaar door te geven, en je wil absoluut voorkomen dat er daardoor iemand niet op tijd uit de auto komt. Als je er bij iedere zitplaats een monteert kan iedereen direct naar een veiligheidshamer grijpen.

Denk naast een veiligheidshamer ook aan andere veiligheidsitems!

Een lifehammer is misschien wel het belangrijkste veiligheidsitem voor in de auto. Maar er zijn nog meer veiligheidsmiddelen die je eigenlijk altijd in de auto zou moeten hebben.

Het is bijvoorbeeld aan te raden om te zorgen dat je een goede brandblusser in de auto hebt. Daarmee kun je in geval van een autobrand de schade beperken, en hoge reparatiekosten voorkomen. Verder kun je bijvoorbeeld anderen te hulp schieten bij een ongeval.

Het is wel belangrijk dat je daarvoor een brandblusser kiest die goed geschikt is voor autobranden. Wil je daar meer over weten, dan kun je verder lezen in mijn brandblusser auto-artikel. Daarin behandel ik ook een goede geschikte blusser.

In Nederland is het niet verplicht om een verbanddoos bij je te hebben in de auto. In sommige andere Europese landen, zoals Duitsland en België, is dat wel het geval. Een goede verbanddoos is niet duur, en kan goed van pas komen om (kleine) verwondingen hygiënisch te kunnen behandelen. Als je nog geen verbanddoos in de auto hebt liggen, dan kun je een goede optie vinden in mijn verbanddoos auto-artikel.

Verder kun je er nog voor kiezen om dit allemaal aan te vullen met een noodpakket voor in de auto.

Hopelijk kom je nooit in een situatie terecht waarin je de veiligheidshamer en de andere veiligheidsitems daadwerkelijk moet gebruiken. Maar je kunt maar beter altijd voorbereid zijn!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *